Näitä moottorinohjauskarttoja muuttaessa täytyy tietää mitä tekee. Aivan kuin jotain venttiilejä säätäessä tai mitä tahansa huoltoa tehdessä on oltava varma oikeasta menettelystä. Muuten voi tulla seuraamuksia.
Jos uuden kartan saa halvalla joltain tuntemattomalta Viipurin torilla, ei sitä noin vaan voi käyttöön ottaa. Koska täytyy tietää mitä tekee, niin silloin tietenkin ollaan selvillä TunerPro:n käytöstä ja voidaan katsoa läpi se uusi kartta ja panna merkille, miten se poikkeaa entisestä ja mitä vaikutuksia muutoksilla on odotettavaissa. Vertaisverkko on hyvänä apuna karttojen vertailussa. Vasta sitten voidaan harkita sen käyttöönottoa.
Tällä Gruppon sivustolla jaetuista kartoista näyttäisi olevan perusteellinen vertaisarviointi ja palautteet poksahtavat kyllä oitis kaikkien näkyville. Minä kuitenkin tutkin nämäkin täältä saamani kartat tarkoin ihan sen vuoksi, että haluan tietää mitä siinä on muutettu ja mikä vaikutus on odotettavissa. Mitäpä iloa tästä harrastuksesta muuten olisi...
Ennen uuden kartan sisäänkirjoitusta pitää entisestä ottaa varmuuskopio. Siis lukea vanha kartta ecu:sata ylös ja tarkistaa TunerPro:lla, että se nyt on oikeasti kartta, ja vasta sitten tallettaa se varmaan paikkaan kovalevylle ja mielellään myös jollekin ulkoiselle tallennusvälineelle, jotta voidaan tarvittaessa palata helposti takaisin siihen.
Kartan lukeminen ecu:sta tietokoneen kovalevylle ei vielä muuta karttaa mietenkää. Se voidaan siis tehdä hyvissä ajoin ja kaikessa rauhassa vertailla eri karttoja toisiinsa TunerPro:lla.
Moottorinohjauksen manipulointi on kriittistä toimintaa, eikä siinä saa hutiloida yhtään! Kun karttoja luetaan ecu:sta ja kirjoitetaan ecu:un on huolehdittava, että pyörän akun ja tietokoneen sähkönsaanti ovat riittävät, eikä tule tietokatkosta sähköjen loppumisen vuoksi. Olen huomannut, että on saatavana kelvottomia ftdi portin sovitinkaapeleita, jotka tekevät johdinkatkoksia huonojen liittimien vuoksi. Ne pitää siis tarkastaa maalaisjärjen kanssa, että ovat kunnollisia.
PS. TunerPro on Windows softaa, mutta sitä voi mainiosti käyttää myös Linuxilla käyttäen Windows-Linux-Windows koodin käännösohjelmaa. Sellainen on esim. Vine, joka löytyy vaikkapa Ubuntun ja sen varianttien sovellusvarastosta ilmaiseksi hakusanalla vine. TunerPro:n asennusta Vinelle helpottaa apuohjelma PlayOnLinux, joka löytyy samalla tavalla.