Kirjoittaja Aihe: TunerPro-kokeilua  (Luettu 153943 kertaa)

Camn

  • Viestejä: 2 577
Vs: TunerPro-kokeilua
« Vastaus #75 : Heinäkuu 12, 2015, 20:53:41 ip »
Kuinka tarkka?
Jos lähestytään asiaa moottorinohjausjärjestelmän kannalta: hyvin tarkka. Järjestelmä toimii sinne syötettyjen "karttojen" (numeeristen taulukoiden) perusteella. Vaikka taulukoille annetaan myös sarakearvot, esim. lämpötila-arvoja joiden mukaan joku asia muuttuu (edellisessä esimerkissä ruiskutusaika), ecu interpoloi koko ajan. Ymmärrän tuon niin että ruiskutusaika muuttuu koko ajan portaattomasti moottorin lämpötilasta kertovan anturin mukaan. Tällä lähestymiskulmalla vastaus on siis: hyvin tarkka.

Sitten asia muuttuu kun analysoidaan mitä sinne karttoihin on syötetty. Omalla kohdalla esim. karttojen tekijä on päättänyt poiketa tehtaan kartasta niin että normaalissa käyttölämpötilassa kartan solussa lukee 0.00, eli moottorin lämpötilan mukaan mikään ei muutu normilämpötiloissa. Tällä lähestymiskulmalla (oma V11 tällä hetkellä) vastaus on: normilämmöillä ei mitään merkitystä. Mutta tämä on periaatteessa väärin: asiat muuttuvat moottorin lämpötilan mukaan ja tarkkaan ottaen niitä ei pitäisi oikoa noin halki poikki ja pinoon -menetelmällä.

Mutta käytännön kokeista tiedetään että liian laihalla seoksella 2V kone ei käy ei kuku ja ilman starttirikastusta meno on tuskaista aluksi.
« Viimeksi muokattu: Elokuu 03, 2015, 18:12:58 ip kirjoittanut Camn »
V11 - it defines you.

Camn

  • Viestejä: 2 577
Vs: TunerPro-kokeilua
« Vastaus #76 : Elokuu 03, 2015, 18:11:42 ip »
Moottorin lämpötilalla (lämpöanturi => temperature trim –taulukko) on suuri merkitys. Moottorin lämpötilamuutokset johtavat ilmamassan muutokseen ja ilmamassamuutoksen vaikutus kompensoidaan temperature trim –taulukon arvoilla. Arvot ”Engine temperature trim” –taulukossa ovat tulontekijöitä.  Siis esim. (Base Fuel Map + Start enrichment Map + Accel enrichment Map) * (kaikkien muiden Fuel Trim taulukoiden vaikutus) * Engine temperature trim.

Jos Engine temperature trim -taulukon solun arvo on -0,78, se tarkoittaa että vähennetään 0,78%, jolloin kerroin on 0,9922. Jos taulukon solun arvo on 2,34, se tarkoittaa, että korotetaan 2,34%, jolloin kerroin on 1,0234. Tämä johtaa merkittäviin muutoksiin ruiskutusajoissa.  Kylmällä Guzzin moottorilla rikastustarve on suuri. Arvot, jotka taulukkoon tallentuvat hyppivät suurin askelein, arvoa ei voi syöttää vapaasti. Pienin mahdollinen ero taulukon arvossa aiheuttaa jo n. 0,01 eron lambda-arvossa. Tästä johtuu, että huono temperature trim taulukko johtaa merkittäviin muutoksiin lambda-arvoissa moottorin lämpötilan muuttuessa. Jos mittaa lambda-arvoja ja haluaa tehdä niistä johtopäätöksiä, on aina sen kysymyksen edessä, että mikä mitattu arvo ja missä lämpötilassa on merkitsevä?
« Viimeksi muokattu: Elokuu 10, 2015, 18:23:59 ip kirjoittanut Camn »
V11 - it defines you.

ALi

  • Viestejä: 1 039
Vs: TunerPro-kokeilua
« Vastaus #77 : Elokuu 03, 2015, 23:00:38 ip »
Kuinka tarkka?   Jos lähestytään asiaa moottorinohjausjärjestelmän kannalta: hyvin tarkka.    ...   ...   
Ymmärrän tuon niin että ruiskutusaika muuttuu koko ajan portaattomasti moottorin lämpötilasta kertovan anturin mukaan. Tällä lähestymiskulmalla vastaus on siis: hyvin tarkka.
Elektroniikka saattaa myös tehdä "vauhtisokeaksi". Siis saada luulemaan, että koska se on hyvin, ellei jopa erittäin tarkka, niin että moottori toimiakseen myös sellaista tarkkuutta vaatisi.
Näin ei kuitenkaan 2V moottorin kohdalla mielestäni ole. Toimiihan se aivan kelvollisesti jo kaasuttimienkin antamalla "summittaisella" polttoaineseoksella ilman mitään ilmanpaine- tai lämpötilakorjauksia.
Ruiskun pikkutarkkuudella vain halutaan tehostaa palamista ja vähentää päästöjä sekä kulutusta.
...  ja moottori joka pätkii ei kylmänä, eikä kuumana, mutta siinä välillä ja käynnistyy aina vaikeahkosti.
Onko mekaniikka varmasti kunnossa ? Tulppien eristeet/ -lämpöarvo sekä venttiilivälykset. Entä itse lämpötila-anturi.

Esim. Nevadassa nyt lambda-off kytkettynä voi CO säätöä siirrellä +/- 20 askelta. Tyhjäkäynnin sointi muuttuu ja voimantuntu (kaasuunvastaavuus) ajossa vaihtelee. Tulppien väriä ajolenkin jälkeen voi säädöllä vaihdella, muttei siitä vielä aiheudu pätkimistä tai huonoa käyntiinlähtemistä.
"Keep It Simple . . . "   (-13 Bellagio) (ex: -04 Nevada, ex: -88 V35 Florida)

Camn

  • Viestejä: 2 577
Vs: TunerPro-kokeilua
« Vastaus #78 : Elokuu 04, 2015, 12:52:49 ip »
Lainaus
Elektroniikka saattaa myös tehdä "vauhtisokeaksi"
Tätä olen myös mielessäni pyöritellyt. Miksi usein Caferacerit ovat sellaisia, että niissä on kaasuttimet ja suorat imuputket (ei ilmansuodatusta – mitä pösilöitä ne rakentajat ovatkaan, tekevät vaan esittelypyöriä joilla ei voi ajaa)? Vaikka se Guzzin avoimilla ovilla esillä ollut Radical Guzzin rakennelma Tonti –runkoon, jossa on 8V ”tuore” moottori mutta kaasuttimet eikä ilmansuodatusta (http://radicalguzzi.com/radical_guzzis_retro_le_mans). Omassa on myös se ajatus, että sellaisia muutoksia jotka mieluummin tuovat lisää huoletonta käyttöikää ajonautinnon lisäksi. Harrastuksen ja ympäristön kannalta olisi kyllä ihanteellista jos päästöt on minimoitu ja teho maksimoitu. Kiihdytyksessä se ihanteellinen lambda/afr, jolla tulee maksimaalinen teho ja tasakaasulla se ihanteellinen lambda/afr, jolla kulutus on minimissään mutta veto tasaisen mukavaa, tasaisesti kaikissa olosuhteissa ja kaikilla kaasunasennoilla.

Lainaus
Onko mekaniikka varmasti kunnossa
Eihän siitä ole koskaan täyttä varmuutta…  Kaikki ehdotukset ja neuvot otetaan aina kiitollisuudella vastaan. Tämä nöksähtely tuli viimeisten muutosten yhteydessä, jossa vaihtui nokka-akseli sellaiseen jossa on hieman vähemmän nostoa ja erilainen "overlapping" alkuperäiseen nähden (”vääntönokka”). Nykiminen tulee vain tietyllä lämpötila-alueella mutta myös aina ihan pienillä tps kulmilla. Ei ole vaan jaksanut nyt hieroa kun tekee myös mieli mutkateille... eikä toisaalta ole sellaista osaamista että uskaltaisi juuri paljoakaan muuttaa ilman asianmukaisia mittalaitteita, kun ei ole kun oma nenä ja tulppien väri käytettävissä.
« Viimeksi muokattu: Elokuu 10, 2015, 18:21:35 ip kirjoittanut Camn »
V11 - it defines you.

ALi

  • Viestejä: 1 039
Vs: TunerPro-kokeilua
« Vastaus #79 : Elokuu 04, 2015, 15:25:59 ip »
... vaihtui nokka-akseli sellaiseen jossa on hieman vähemmän nostoa ja erilainen "overlapping" alkuperäiseen nähden (”vääntönokka”), uskon että se on vaikuttanut niin että kun kone hengittää eri tavalla se vaatii karttamuutoksia.
Ahaa  :P On siis tehty Guzzin sydämelle "pallolaajennus". No sittenpä ollaankin tuner kokeilun teho-osastolla  ;) . Overlap on yleensä 35-70 astetta. Guzzin käyttämä n.50 astetta on tehon ja hyvän väännön kompromissi. "Huilukauppias" (nokka-akselimyyjä) unohtaa varsin usein kertoa vääntönokan vaikutuksen sävelkorkeuteen - max vääntö kyllä lisääntyy, mutta se siirtyy korkeammalle kierrosluvulle. Samalla heikkenee alavääntö, jolla on yleensä enemmän merkitystä arkinautiskelussa  ??? . Senhän saisi kyllä takaisin puristus-suhdetta nostamalla... Näitä polkuja se harrastus usein laajenee ja nälkä kasvaa syödessä  ;D .
Mutta joo, siis takaisin karttamuokkauksen asiaan. Lämpenemiskäyntiä pitäisi rikastaa, jos overlap suurentuu. Alaväännön kierroksille ehkä lisätä myös sytytysennakkoa.
Mahdollisesti tokenee ihan CO säädöllä. Se tosin vaikuttaa koko kierrosalueeseen, jolloin avarampi pakoputki lisäisi...  8) 8)
"Keep It Simple . . . "   (-13 Bellagio) (ex: -04 Nevada, ex: -88 V35 Florida)

Camn

  • Viestejä: 2 577
Vs: TunerPro-kokeilua
« Vastaus #80 : Elokuu 04, 2015, 15:35:13 ip »
Kiitos kommenteista. Valinnanvara meni a) vääntönokka b) alkuperäinen  c) racing nokka.
Racing: 8,2 nosto ja lisää tehoa yläkierroksilla, vääntömomentti ei nouse alemmilla kierroksilla merkittävästi.  Myyjä ja MM "kielsivät" tällaista ottamasta kun ei ratapyörästä ole kyse vaikka olin itse innolla että "racingracingracingracing  :P".
Vakio: 7.9 nosto ja 100 Kp jäykät jouset, V11 mallin vakionokkaa monet kehuvat "hyväksi kompromissiksi" (ei siis pitäisi vaihtaa...).
Vääntö: 7,7 nosto ja enemmän vääntöä alueella 3000-5000, suurin teho korkeilla kierrosluvuilla puolestaan 5 hv alempi. Lyhyemmät ajat, pienempi overlap, 88 Kp jouset.
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 24, 2015, 22:23:54 ip kirjoittanut Camn »
V11 - it defines you.

ALi

  • Viestejä: 1 039
Vs: TunerPro-kokeilua
« Vastaus #81 : Elokuu 04, 2015, 16:28:32 ip »
Vääntö: ...  Lyhyemmät ajat, pienempi overlap, 88 Kp jouset.
Vääntönokka onkin siis oikeanlainen. Eli alavääntöä tavoitteleva  :P  Pienempi overlap ohjaisi laihentamaan seosta ...
Millaisilta tulpat vaikuttavat ? Nyky polttoaineilla seos-suhde kannattaa katsoa posliinista ulos tulevasta keski elektrodista (kts.liitekuva)  2/3 osa vaaleaa ja 1/3 osaa tummaa = seos kohdallaan. Tulpan musta-ruskea-vaalea väri ei enää oikein toimi eri lisäaineiden ja etanolilisän takia.
"Keep It Simple . . . "   (-13 Bellagio) (ex: -04 Nevada, ex: -88 V35 Florida)

Ikkala

  • Viestejä: 1 820
  • Seinäjoki / Alavus
Vs: TunerPro-kokeilua
« Vastaus #82 : Elokuu 04, 2015, 17:13:47 ip »
ilman asianmukaisia mittalaitteita, kun ei ole kun oma nenä ja tulppien väri käytettävissä.

Kauanko meinaat sinnitellä ilman seosmittaria....  ;)

HD FLSTC -09, BMW R1200RT-14, BMW R1100S-03, BMW K100 rs -84, pannonia T1 250 -62, Kawasaki KMX 125

Camn

  • Viestejä: 2 577
Vs: TunerPro-kokeilua
« Vastaus #83 : Elokuu 04, 2015, 17:59:05 ip »
Seosmittari on ollut haaveissa toki jo siitä asti kun GuzziDiag -työkalut laajenivat karttojen muokkaukseen. Tähän tarkoitukseen käytettävissä oleva rahamäärä, aika ja innostuksen vaihtelevuus ovat rajoittaneet. Kuvittelisin että tuo dataloggaus olisi mieluinen tapa, jos vaan oppii riittävästi taulukkolaskentaa käyttämään kun Innovaten ja Marellin taulukot eivät heittämällä lukemani mukaan käy yhteen?

Oikea on oikea ja vasen vasen, pytty. Kuvasta ei näy mutta oikeanpuoleinen on rautaosaltaan hieman nokinen, vasen ei. Voiko raati lausua mitään tällaisella kuvatarkkuudella (aina 98E). Oma arvaus on että mielummin laihan oloinen. Bensaakaan ei tunnu kuluvan kun vitosen huitteilla matka-ajossa.
« Viimeksi muokattu: Elokuu 10, 2015, 18:18:33 ip kirjoittanut Camn »
V11 - it defines you.

Pekka

  • Viestejä: 2 152
Vs: TunerPro-kokeilua
« Vastaus #84 : Elokuu 04, 2015, 20:22:24 ip »
Sanon että laihalla on, balanssisa tai polttoainemäärässä on pientä eroa sylintereiden välillä.
Sylintereiden välisen eron tasaaminen voisi jo poistaa pienen nykimisen mutta, kyllä koneelle
voisi toimittaa lisää polttoainettakin.
Jos saan pyytää, ota vielä kuva keskielektrodin suunnasta.
Sohc van Helmi.

Camn

  • Viestejä: 2 577
Vs: TunerPro-kokeilua
« Vastaus #85 : Elokuu 04, 2015, 20:30:54 ip »
Lainaus
ota vielä kuva
No nymmää kerkesin ne jo bräkleenkillä sumuttamaan ja pehmeellä messinkiharjalla harjaamaan. Delta Fuel Map oli kokeeksi vieras. Oma Delta Fuel takas ja tuuppaan lisää Engine temperature trim taulukkoon prosentteja välillä 10-110C ja taas kattotaan.
« Viimeksi muokattu: Elokuu 10, 2015, 18:17:04 ip kirjoittanut Camn »
V11 - it defines you.

Ikkala

  • Viestejä: 1 820
  • Seinäjoki / Alavus
Vs: TunerPro-kokeilua
« Vastaus #86 : Elokuu 04, 2015, 20:59:32 ip »
Laita nyt toki ensin "mainfuel" kuntoon ja sitten vasta noita korjauskertoimia sinne minne tarvii.

Oletko muuten kokeillut deltaa "nollilla"?
HD FLSTC -09, BMW R1200RT-14, BMW R1100S-03, BMW K100 rs -84, pannonia T1 250 -62, Kawasaki KMX 125

motomatti

  • Viestejä: 13 464
Vs: TunerPro-kokeilua
« Vastaus #87 : Elokuu 04, 2015, 21:09:13 ip »
Iridium tulppien kuvasta näyttäisi että vasen on ollut hyvinkin kuumana (ajoittain laihalla). Sivuelektrodi näyttäisi hieman kärsineen. (Vai onko se vain karstaa?) (Enemmän resoluutiota kuviin!)

Yleiskuva on, ainakin sillä alueella jossa ajo on tapahtunut että taitaa tulla koneesta enempi typpioksidipäästöjä eli laihalla ja kuumana menee. Lisää ruokaa tulpalle poltettavaksi = korkeampi sylinterin keskipaine = lisää voimaa takarenkaalle.
Mielestäni tuon tyyppisestä pyörästä äkisti kiihdyttäessä konetta saisi tulla pikku tupraus mustaa savua. Se kertoo että kiihdytykseen lähdetään riittävällä syötöllä. Koko aikaa ei tietenkään savua saa tulla.

Kuten Ikkala patistaa niin ensin perustaulukot lyöntiin ja sitten vasta hienosäätö. Rauhallisesti edeten. Jos tieteellisesti haluat niin teet säätösuunnitelman ensin ja sitten noudatat sitä. Vaikka olisi taukoja välissä niin pysyt "tapetilla" ja homma etenee. Mulla kesti useita viikkoja saada bitit kohdilleen vaikka melkein päivittäin säädin ja osa oli sohlaamista mutta lopussa tuli tulos. Naapurit jo surkuttelivat kun olen noin huonon pyörän hankkinut kun koko ajan pitää säätää....


Camn

  • Viestejä: 2 577
Vs: TunerPro-kokeilua
« Vastaus #88 : Elokuu 04, 2015, 21:26:19 ip »
Teetetyt kartat (HTMoto), en saata ilman mittalaitteita alkaa isommin muuttamaan. Nyt vaan tuli tuo "haaleana" ihan pienellä kaasulla pätkiminen; kun yleensä lähden suoraan liikkeelle, ei asia vaivaa. Toinen asia mikä kiinnostaisi alkaa optimoimaan olisi se on/off meiningin vähentäminen jouheammaksi. Tökkää kun seinään kun kaasun kääntää pois alle 5 astetta huituville. Selvästi on ajanvietettä tiedossa ajan oloon.
« Viimeksi muokattu: Elokuu 10, 2015, 18:15:49 ip kirjoittanut Camn »
V11 - it defines you.

motomatti

  • Viestejä: 13 464
Vs: TunerPro-kokeilua
« Vastaus #89 : Elokuu 04, 2015, 21:33:56 ip »
Ajettinko sitä siellä HTMotossa jarrupenkissä? Ja millähän polttoaineella?
Oma kokemukseni on, tosin päivittämättä, että mannermaalla on eri polttoaineet kuin meillä täällä. Esimerkiksi niiden parempi Shell-bensiini ei sisällä etanolia kun meillä taas sisältää. Voi olla energia/tilavuus-eroja. Siksi hannaa vastaan vaikka pitäisi olla alavääntöä.....