Kirjoittaja Aihe: TunerPro-kokeilua  (Luettu 154064 kertaa)

motomatti

  • Viestejä: 13 464
Vs: TunerPro-kokeilua
« Vastaus #60 : Lokakuu 02, 2014, 19:58:53 ip »
No niin, taas viisastuin. Kiitos kuvasta. Anturi pikkulohkossa on siis oikean sylinterikannen takareunassa lähellä imukanavaa.


« Viimeksi muokattu: Toukokuu 20, 2016, 17:05:29 ip kirjoittanut motomatti »

Ropotti

  • Viestejä: 48
Vs: TunerPro-kokeilua
« Vastaus #61 : Lokakuu 03, 2014, 08:21:14 ap »
Harmittavasti ehdin poistaa tuon laajakaistalambdan käytöstä niin ei ehtinyt saada täyttä faktaa, mutta eka kertaa sain tulpat ja pakoputkenpään värjäytymään oikean väriseksi pelkästään yhtä karttaa muuttamalla. Toiveet on ainakin korkealla.
Normisti lambdaohjaus on aina korjannut seoksen vaikka miten ois polttoaine- tai syttökarttoja muuttanut. Tätä täytyy vaan tutkia oikein antaumuksella mutta vasta ens kesänä. :'( Kyllä syö miestä!
Järkyttävän työlästä yrittää selvittää mikä kartta tekee mitäkin. Ei riitä että löytää oletetun kartan vaan pitää yrittää vielä keksiä kartan muoto ja miten se toimii, liikaa muuttujia...
Toivottavasti ratkeaa jotenkin ens kesänä sillä en haluaisi luopua lambdaohjauksesta, minusta se kuuluu nykymoottoritekniikkaan.

ALi

  • Viestejä: 1 039
Vs: TunerPro-kokeilua
« Vastaus #62 : Lokakuu 03, 2014, 10:05:46 ap »
Sepä se minuakin tuossa lambda-ohjauksessa kiinnostaa, kun se aktivoituessaan ohittaa/ylittää kaiken kartalle piirretyn.
Lukemani perusteella lambda menee off vain yli 13 asteen läppäkulmalla sekä yli 5500 kierrosluvulla ja jollei moottori saavuta yli 60C käyntilämpötilaa tai käy tyhjäkäyntiä, niin mennään kartalle piirretyn (ja alle 60C rikastuskartan) mukaan. Muokatuilla kartoilla (lambda=off) AFR haetaan kohdalle (perstuntumalla) CO correction säädöllä. Tuo CO correction voisi olla se, jolla myös lambda=on tilassa voisi poiketa lambda 1.0 sta eli 14.7 AFR stä. Toistaiseksi on kuitenkin (muistaakseni) niin, että sitä ei voi säätää karttojen lambda on asennossa. Tässä koko hommassa on sellainen, että Guzzin lambda ja ecu eivät välttämättä toimi aivan saumattomasti yhteen ja sujuvamman moottorin toiminnan kannalta lambda arvo olisi hyvä saada säädetyksi (rikkaammalle) 0.85-0.95 tienoille. Lamda alueella kuitenkin ajetaan 95% kaikesta ajosta.
p.s. Fuel trim info
"Keep It Simple . . . "   (-13 Bellagio) (ex: -04 Nevada, ex: -88 V35 Florida)

motomatti

  • Viestejä: 13 464
Vs: TunerPro-kokeilua
« Vastaus #63 : Lokakuu 03, 2014, 11:22:27 ap »
Kyseisestä lambdan toiminta-alueesta pidin infotilaisuuden kevään Italomiitingin yhteydessä. Olisiko ollut noin tunnin mittainen "projektorisulkeinen". Pidän tarkeänä että mahdollisilla tulevilla "säätäjillä" on perustiedot miten homma toimii.

Tällä hetkellä TunerPro:ssa ainoa toimiva "lambdaviritys" on ottaa se päältä pois mikäli lambdan koetaan puuttuvan liikaa "hyviin säätöihin". Näin on toimittava kunnes on mahdollista päästä säätämään itse lambdan asetusarvoja. Eräässä toisessa moottorinohjauksessa niitä nimitetään "lambda target"-nimikkeellä ja säätö tapahtuu vastaavasta kartasta kuin on tuntemamme "ruiskutuskartta" eli jokaiselle pisteelle määritellään "pelialue".

Toisaalta ilman lambdaa moottorin järkevä säätäminen jää pelkästään hienosäädöksi oletusarvopohjalta. Silläkin on tosin saatu kohtuullisia tuloksia esimerkiksi euro3:n "saastekuoppia" oikomalla. Tarkoitan lambdaohjatulla säädöllä sitä että otetaan, minimiratkaisussa, lambda-anturilta haaroitus ja laitetaan ohjaustankoon lambdanäyttö. Astetta parempi versio on laittaa pakoputkeen lisävarusteena laajakaistalambda tai korvata alkuperäinen kapeakaista-anturi sillä ja syöttää sen keskusyksiköstä simuloitu kapeakaistatieto ECU:lle. Lisäksi tarvitaan näyttö kaasuläpän asennosta ja kierrosluvusta. Kun näiden kolmen saadun suureen arvot siirretään kartalle nähdään mitä kartan pistettä pitää muokata ja mihin suuntaan. Sytytys- tai ruiskutuskarttaan voidaan tällä tekniikalla tehdä kohtuullisen tarkkaa säätöä.

Meni vähän kauas alkuperäisestä aiheesta mutta halusin tuoda julki että summittaisella kokeilulla ei järjestelmän sisältämää suurta määrää muuttujia saa mitenkään hyvin toimivaan järjestykseen ilman organisoitua toimintaa.

ALi

  • Viestejä: 1 039
Vs: TunerPro-kokeilua
« Vastaus #64 : Lokakuu 03, 2014, 16:18:06 ip »
Nevadan (tehtaan vakio) Euro 2 kartta toimii erinomaisesti, kun perussäädöt on huolella tehty ja lämpöanturi seuraa moott. lämpöä. Ainoa, josta löydän korjattavaa olisi juuri tuo kartta- ja lambdasäädön välinen "askelma", jonka voi yhä tuntea. Lambdan kytkeytyessä tasaisessa ajossa täytyy kaasua avata vähän lisää, ettei nopeus hidastu.
p.s. Niin ja sitten on se, ettei lambda-off ole vaihtoehto polttoaineen etanolipitoisuutta vaihdeltaessa.
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 06, 2014, 09:40:11 ap kirjoittanut ALi »
"Keep It Simple . . . "   (-13 Bellagio) (ex: -04 Nevada, ex: -88 V35 Florida)

motomatti

  • Viestejä: 13 464
Vs: TunerPro-kokeilua
« Vastaus #65 : Lokakuu 21, 2014, 21:24:52 ip »
Katsoin ajankuluksi onko uutta versiota TunerPro:sta saatavissa. Kyllä oli.
Ohjelma on helppo päivittää: kaksi tapaa: avata kyseinen nettisivu osoitteestaan tai suoraan TunerPro:n ikkunan päivityksestä. Jälkimmäinen tarkoittaa että Sen hetkinen TP on päällä ja nettiyhteys myös. Sen jälkeen ikkunan Help-näpykästä klikataan ja sieltä aikeaa pikkuikkuna jossa alareunassa päivityskomento. Helppoa.

« Viimeksi muokattu: Toukokuu 20, 2016, 17:06:12 ip kirjoittanut motomatti »

ALi

  • Viestejä: 1 039
Vs: TunerPro-kokeilua
« Vastaus #66 : Huhtikuu 05, 2015, 15:32:28 ip »
Kevättä ilmassa ja hävettää terrorisointi palstalla, kun oma nimimerkki on niin monessa ketjussa viimeisenä. No terve merkki kai se on, että Guzzi-kärpänen puree vuodesta toiseen. Menköön kahvakuume-mielenhäiriön piikkiin tämäkin...

Elikkäs, mieltä vaivasi "aussikartan" AFR suositus 13 ja tutkiskelin asiaa. ILMAN KATALYSAATTORIA noin voi tehdä, mutta jos putkessa on katti, niin TÄYTYY pysyä 14.2-14.7 alueen tuntumassa. Kolmitie katin toiminta kaipaa edestakaista liikettä stökiömetrisen (14.6) kohdan molemmin puolin, jotta katti pysyy tehokkaana, puhtaana ja ehjänä. Tämä teki nyt minullekin ymmärrettäväksi miksi kapeakaista lamda on niin kapea. Ei huonouttaan, vaan juuri tuota varten tarkoituksella.
Liitekuvan TWC (Three Way Catalyst) Windows eli ikkunat kuvaa tavoiteltavaa seosaluetta eli ns. lambda target aluetta.
"Mädän kananmunan" haju (rikki) pakoputkesta on merkki katalysaattorin saamasta liian rikkasta seoksesta .

Luin Grisokettosta CO asiaa ja Beetle tehdessään vakioputkelle karttoja tähtää juuri lambda 1:een. Liitekuvassa hänen lambda-loggaus, kun laittoi Mistralin tilalle vakiovaimentimen ja teki tarvittavan pitkän vaihtelevan testiajolenkin.
Tuollaiselta taulukolta saa jo hyvät suuntaviitat siihen, että paljonko ja mihin suuntaan missäkin täytyy korjata.

p.s. Olen aina ihmetellyt lambda taulukoiden "taloudellisin AFR" lukemaa (n.16.2), kun rikkaamman seoksen virityskartoilla kulutuksen yleensä kerrotaan laskevan. Beetle kartankin kerrotaan laskevan 6.0:sta 5.5:een. Että onko se "taloudellisin AFR" vain teoreettinen luku vai katalysaattorin hyväksyttämiseksi laitettu mainos. Näyttäähän se hyvältä, että katti toimisi max tehon ja max taloudellisuuden puolivälissä.
"Keep It Simple . . . "   (-13 Bellagio) (ex: -04 Nevada, ex: -88 V35 Florida)

ALi

  • Viestejä: 1 039
Vs: TunerPro-kokeilua
« Vastaus #67 : Huhtikuu 06, 2015, 15:49:54 ip »
Tässä vielä GrisoGhettosta käännös pakoputkimuutoksen vaikutuksista ecu karttaan sekä höpinää ja tuntumia.
Lainaus
Beetle: (29.10.2014)
Asensin Arrow titanium kokoajan (y-putki) ja väliputken. Menossa on toinen karttamuokkaus ja se etenee hyvin. Ensivaikutelma perstuntumalla on, että alaväännössä menetetään jonkin verran. Kun saan kartan valmiiksi, niin teen dyno-ajon varmistukseksi. Mielenkiintoinen sivuvaikutus on moottorin jäähtymisessä, joka on nopeaa. Vakio kaksi-kerros seinämäinen vaimennin autaa pitämään lämpöä, joka on hyvä asia. Kylmemmille keleille minun täytyy asentaa öljynjäähdyttimen eteen suojus.

Beetle: (12.11.2014)
Okei, sain tämän Arrow-Mistral kartan valmiiksi. Lopputulos on vähän "blääh".
Nyt kuulolla ne, jotka suunnittelevat korvaavansa vakio Prezel (kokoojapönttö) keskiputken. Tietäkää, että prezelin poistaminen sekoittaa täysin bensaseoksen. 100% varmuudella, ilman bullshittia. Nekin, jotka eivät edes kusisi päälleni, vaikka olisin tulessa, pliis uskokaa tämä pieni tosiasia.
Se ei tarkoita vain pikku korjausta main-fuel karttaan, vaan täysin uutta delta-map:ia ja uudelleen muokattua fuel-engine-temp korjaus taulukkoa. Tuo ei ole ruuvaa kiinni vaihto-osa. Olkaa varuillanne.
Nyt, mielenkiintoine osuus. Verrattuna suosikki yhdistelmääni Mistral dBkiller vakio putkilla, ylä-huipputeho on parempi, mutta keskialueen teho pienempi ja ala sekä keski vääntö on heikompi. Ei kovin paljon, mutta se näkyy testeissä ja sen huomaa itse ajossa. Kiihtyvyys on hitaampaa, jonka persdyno tuntee heti.

(tässä välissä on dyno-ajo mittauksia, vertaillen y-putkea vakio kokoajaan kts. liitekuva)

Pete Roper: (12.11.2014)
Kiitos, se vahvistaa mitä olen ajatellut jo pitkään, että "Prezel" täytyy olla siellä syystä. Ei ole fyysistä/rakenteellista syytä sille kokoojalle. O2 anturin voisi laittaa yhtä hyvin suoraan putkeen, kuin kokoajaan.
Se näyttää myös vahvistavan käsitystäni, että fyysinen resistanssi, varsinkin imukanavassa ja pakoputkessa ennen vaimenninta on merkittävä tekijä säilyttää volumetrinen tehokkuuden ja sylinterin täytös, varsinkin sillä hankalalla 4,500-5,500 alueella ja suurilla kaasun avauksilla.

Beetle: (12.11.2014)
En aio jättää sitä näin, haluan sen matalan "ala-murinan" takaisin. Leikin vielä dBkillerin reikien kanssa, jos saisin pakokaasuja hidastettua ja vääntöä takaisin. Vaihtoehtoisesti tarvittaisiin muokattu väliputki.
(välissä kysymys putkien halkaisijasta)
Uudet pakokäyrät ja keskiputki ovat samalla halkaisijalla, kuin tehtaan putket n.~47mm.
Kyse on siitä, että Arrow y-putkessa on vain 90°mutka, plus ehkä ~45°yhdyskohdassa. Vakio kokoajassa on kaksi 90° mutkaa ja yksi noin 70°. Mutkat vaikuttavat virtausnopeuteen. Vakio prezel myös lisää pakoputkiston kokonaispituutta.
Lopputulos on, että saadaan täysin erilaiset paineaallot ja virtaukset, joka vaikuttaa täytökseen, joka tarkoittaa erilaista tehoa ja vääntöä. Tässä tapauksessa vähemmän alakierrosvääntöä ja tehoa. Mutta enemmän tehoa huipulla.
(10 päivää myöhemmin 22.11.2014)
Se kulkee super pehmeästi ja siinä on tarpeeksi voimaa pitämään valtaosan tyytyväisenä. Luulen, että kokoonpano (arrow pakokäyrät ja y-putki, Mistral keskiputki ja vaimennin) on tehokkaampi, kuin vakio vakiopukella/-kartalla ja paljon enemmän yläpäässä. Kuinka vain, ajettuani Mistral dBk kartalla ja prezelillä, jossa on loistava alakierros vääntö ja teho, en ole varma, että haluaisin pitää tällaisen, kun kaipaan ylimääräistä alavääntöä.
- Paul, siinä on vain yksi 90° mutka, kun vakio prezelissä on kaksi. Laskin, että prezelissä olisi kaikkiaan 260° mutkia ja Arrow:ssa 135°. Jokatapauksessa se on tarpeeksi muuttamaan ruiskutus vaatimuksia. Luulisin, että jos etsit max-top-end tehoa, niin valinta olisi Arrow tai Agostini.
Oh, ja ketä kiinnostaa, niin keskikulutuksena on ollut 5,8L/100km.
Liitekuvassa musta käyrä on tehtaan vakio putkilla Mistral vaimenninta lukuunottamatta.
Punaisella on Arrow pakokäyrät ja y-kokoaja sekä Mistral väliputki ja vaimennin.

p.s. Ikkalalle välitetty y-putki ja Ago vaimennin kartta on aivan tuore ja tehty (7.2.2015) viimeisimpiä apuvälineitä hyödyntäen.
p.p.s. Kuva Beetlen Grisosta Arrow putkilla ja värikkäästä pakosarjasta testiajon jälkeen.
"Keep It Simple . . . "   (-13 Bellagio) (ex: -04 Nevada, ex: -88 V35 Florida)

ALi

  • Viestejä: 1 039
Vs: TunerPro-kokeilua
« Vastaus #68 : Huhtikuu 07, 2015, 20:04:35 ip »
Miten se tuo vertaileminen oikeen TunerProssa menikään ?  Joku kikka, jota en nyt muista enkä keksi   ???   ???
Sieltä Compare -> Load Compare Bins -> olen valinnut kolme bin fileä ja se on niinkun ok.

Mutta kun yritän niitä nähdä ja vertailla, niin ainoa mitä valinnalla (Ctrl +1 / Ctrl +2 / Ctrl +3) tapahtuu on, että yläreunassa ohjelman otsikkopalkissa vain vaihtuu teksti, joka kertoo valinnasta ->
TunerPro - XXXX.bin | COMPARE BIN - OIOI.bin | XDF File - 15RC_GuzziDiag_V2.12.xdf
TunerPro - XXXX.bin | COMPARE BIN - ABCD.bin | XDF File - 15RC_GuzziDiag_V2.12.xdf
TunerPro - XXXX.bin | COMPARE BIN - 1234.bin | XDF File - 15RC_GuzziDiag_V2.12.xdf

Luettavaksi vain en saa millään noita COMPARE BIN fileitä (enkä grafiikoita vertailtavaksi). Aina näkyy vain tuo eka XXXX.bin
Hermo tässä menee   ;D   Meen sytyttämään saunan, jos tulitikun lisäksi tulis joku muukin kipinä   ::)
"Keep It Simple . . . "   (-13 Bellagio) (ex: -04 Nevada, ex: -88 V35 Florida)

motomatti

  • Viestejä: 13 464
Vs: TunerPro-kokeilua
« Vastaus #69 : Huhtikuu 07, 2015, 21:48:56 ip »
Äsken vertailin juuri.

Ensin tietysti valitaan XDF, sitten File eli haluamasi Bin-tiedosto tietsikan tai muistitikun "muistista".

Sen jälkeen päästään asiaan:
Yläpalkista Compare => Load Compare Bins => Browse.
Viimeisellä komennolla (Browse) pitäisi polku olla automaagisesti tietokoneesi siihen tiedostoon missä on Bin-tiedostoja. Sieltä valitset ne mitkä tarvitset. Ruksattuasi Enable jonkin Binin osalta ja avatessasi tiedoston osan parametripuusta (esim Fuel main) ja sitten klikkaat kolmiosta ja sen jälkeen vaa'an kuvasta pitäisi vertailua tapahtua valitsemiesi Binssien osien osalta. Tällä kertaa siis Fuel main kartasta. Edelleen klikkaamalla käyrän kuvaa saat visuaalisen 3D-erotuskartan näkyviin. Edelleen uudelleen klikkaamalla kolmiosta saat alkuperäisen Bin-tiedoston Fuel main taulukon näkyviin ja edelleen vaa'an kuvaa klikkaamalla jälleen erotuksen.

Ymmärtääkseni vaa'an puolella on kulloinkin verrattavaksi osoitettu tiedosto ja kolmion alla alunperin sieltä File-osastolta haettu. File-osastolta haettu Bin-tiedosto ei ole numeraalitaulukon yläreunassa erikseen nimetty mutta vertailukohde on. 3D-kartassa ei ole nimeä vaan siinä aukeaa kulloisenkin avoinna olevan numeraalitaulun "karttaversio".

3D-kartan voi skaalata näytön koon mukaiseksi. Karttaa voi pyöritellä hiiren oikeaa näppäintä pitämällä pohjassa ja liikuttamalla hiirtä. Yhtä aikaa voi saada useita "karttoja" näytölle. Suosittelen avaamaan vain ne joita sillä hetkellä vertaat. Muokkaus on sitten taas hieman eri asia.

Huom! Vertailla voi vain samalla XDF-tiedostolla aukeavia moottorinohjaustiedostoja. Jokainen ECU-tyyppi käyttää omaa moottorinohjaustiedostoansa.

Korjatkaa jos meni metsään......

Editaatiota: parantelin oikeinkirjoitusta ja lisäsin pari perusohjetta. Näillä pitäisi aueta TunerPro:n perustoiminnot.
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 20, 2016, 17:07:19 ip kirjoittanut motomatti »

ALi

  • Viestejä: 1 039
Vs: TunerPro-kokeilua
« Vastaus #70 : Huhtikuu 08, 2015, 01:02:16 ap »
Kiitos MotoMatti.  Se oli se vaaka, jota etsin.  Ja (jostakin toisesta ohjelmasta päähän jäänyt) yritys saada kaksi taulukkoa alekkain vertailtavaksi, kun tässä vertailu tulee samaan taulukkoon, jossa arvot vain muuttuvat Ctrl pohjassa valiten 1, 2, 3, ja 4.
Tämmöstä se välillä on :o  informaatio ähky vai mikä tuli  ???  käkikellon luukku oli auki, mutta kukkuu ei vaan tullut  ;D   
"Keep It Simple . . . "   (-13 Bellagio) (ex: -04 Nevada, ex: -88 V35 Florida)

Makestain

  • Viestejä: 184
Vs: TunerPro-kokeilua
« Vastaus #71 : Toukokuu 02, 2015, 13:52:40 ip »
Main fuel kartta alkaa näyttää aika hyvältä - ainakin tällaisella viileällä ilmalla, eli seoksia on rikastettu. Vois seuraavaksi kokeilla sytkäpuolta. Onko nuo ennakkoasteita mitä "ignition main advance" taulu näyttää? Kun seosta on rikastettu, sytytysennakkoa voisi kokeilla lisätä? Sitten semmoinen helpohko  ;D kysymys - paljonko? Mitään ideaa kokeilla vaikka 5-10% kerrallaan jotenkin suhteuttuna main fuel karttaan tehtyihin muutoksiin? Mikä on ns. "takalaita" sytytyksen aikaistamisessa - nakutusko?
Tai...mistäs sen tietää vaikka ennakko olisi nyt tällä hetkellä hyvä - mistä sen voisi päätellä? Pyörä toimii hyvin jo nyt, mutta eihän sitä tiedä jos siitä sais rutistettua vielä paremman  ;)
Kasi vee ei vee kasi

motomatti

  • Viestejä: 13 464
Vs: TunerPro-kokeilua
« Vastaus #72 : Toukokuu 02, 2015, 14:18:54 ip »
Aivan 100% varmaa tietoa en voi antaa mutta oman näkemykseni mukaan Ignition Main Advance -taulussa lukemat ovat juurikin asteita ennen yläkuolokohtaa.

Kun katsoo 3D-karttana samaa taulua selviää että ennakkosäätö on varsin "kulmikas" eli ei mitenkään orjallisesti noudata suhdetta polttoaineseokseen tai kierroslukuun nähden. Sytytyskartta on siis varsin karkea ja voi olla aivan toisen näköinen optimoituna. Lisäksi ennakkoon vaikuttaa imuilman ja moottorin lämpötila

Sytytysajoitushan aikaisella voi aiheuttaa että polttoaine palaa suurelta osin ennen ykk:ta joten ajossa sen tuntee tehon alenemana. Moottori voi myös metelöidä aikasen sytytyksen johdosta.

Myöhäinen sytytys näkyy taas lamba-arvon alhaisuutena eli polttaine ei ehdi palamaan palotilassa vaan sitä kulkee palamattomana pakoputkeen.
Vastaavasti lambda-arvo on yli yhden kun sytytys on aikainen vaikkakaan lambda ei tässä yhteydessä ole aivan täysin luotettava laite. Kapeakaistaisessa lambdassa kun on sellainen valitettava ominaisuus silloin kun seos on rikastumassa niin lambda-anturi kyllästyy polttoaineesta ja antaa laihan arvon signaalin.

Siinä suhteessa laajakaistainen lambda on parempi koska se mittaa kohtuullisen tarkasti epätyypillisiäkin seoksia.

Lisäpolttoaineelle lisätään ennakkoa ja vähemmälle myöhäistetään. Asia on kuitenkin kierroslukuriippuvainen.

Camn

  • Viestejä: 2 577
Vs: TunerPro-kokeilua
« Vastaus #73 : Heinäkuu 12, 2015, 02:13:44 ap »
Lainaus
hammasharjaksen pituinen pötkö piitahnaa
Yhteenvetoa Saksan "punaiselta foorumilta" (V11/15M ecu, ei kattia): Jotta kartat olisivat vaihtokelpoisia eri pyörien välillä, olisi ecun tulotietojen myös oltava vertailukelpoisia.

Moottorin lämpötila-anturit on 2V moottoreiden kohdalla (V11, Cali) kiinnitetty ”muovisen” välikappaleen avulla oikeaan sylinterinkanteen. Näissä moottoreissa lämpötilanäyttämä (moottorinohjausjärjestelmän saama tieto moottoroin lämpötilasta, näkyy GuzziDiagilla) pysyy suhteellisen stabiilina normiajossa, välillä 75-85C, vaihdellen vain muutamia asteita, vaikka anturi on sylinterinkannessa. Anturin kiinnitysosa ei ole metallia, se rajoittanee yhdessä ilmaraon kanssa lämmönsiirtymistä ja nopeita lämpötilan vaihteluita. Jos tuon osan tekee metallista, lämpönäyttämät muuttuvat heti eri alueelle (115-125C). Kun alkuperäinen muoviosa on paikallaan, lämpötila pyörii 80C ympärillä riippumatta ajonopeudesta tai moottorin kierrosluvusta. Jos näiden moottoreiden kohdalla anturiin laittaa lämmönsiirtopastaa, lämpötilanäyttämä nousee heti +25 C, joka on myös mitattavan pisteen todellinen lämpötila (tarkistettu IR mittarilla).

Yksi spekulaatio oli että ehkä on niin, että Marellin tarkoitus ei olekaan indikoida moottorinohjausjärjestelmälle suoraan todellista sylinterinkannen lämpötilaa, joka vaihtelee suhteellisen paljon kuormituksen mukaan. Jos näiden moottoreiden lämpötila-antureihin laittaa lämmönsiirtopastaa eikä tee karttamuutoksia tarvittavalla tavalla, menee seos välittömästi laihalle koko kartan alueella (mitattu fakta koeyksilön kohdalla, 15M ecu, ei kattia, ei siis itsesäätyvä mitenkään). Johtuu tuosta "engine temperature trim" -lämpötilakartasta. Esimerkkinä tehtaan vakiokartta (V11, malli KS). 75C kohdalla korjaus on 1,56% plussaa ruiskutusaikaan. Jos lämpötilanäyttämä nousee lämmönsiirtopastan avulla n. 30C, ollaan 105C huitteilla, jossa korjaus onkin 1,56% miinusta => 3,12 prosenttiyksikköä lyhempi ruiskutusaika (seos laihenee).

Yleinen konsensus tuntui olevan että tarkka ja mahdollisimman oikea lämpötilanäyttämä olisi oikea lähtökohta. Tämän mukaan sitten kartta kohdalleen. Tämäkin asia olisi huomioitava, jos käyttää johonkin toiseen pyörään kuuluvaa karttaa. Ja varsinkin jos kartta on optimoitu erityisesti johonkin pyöräyksilöön. Mitä mahdollisia muita muutoksia pyörään oli tehty ennen kuin kartat optimoitiin? Tarinan opetus oli alkuperäiselle kirjoittajalle myös se, että ei kannata investoida säätämiseen, elleivät perusteet ole kunnossa. Voi mennä suuri työ hukkaan (jos tps tai joku ilma- tai lämpöanturi oli vaikka epäkunnossa, CO2 säätö "väärässä asennossa", jne.). Ja onnistuneiden säätöjen jälkeen ei pidä mennä muuttamaan mitään sellaista, mikä pilaa tehdyn työn. Esim. jos on säädettävä tps, mV arvot ja CO2 säätöarvo (jos käytössä) muistiin ja kurkkaus GuzziDiagilla että kaikki anturiarvot tuntuvat oikeilta ja uskottavilta.

PS.
Työmatkalla poikkesin Piikkiön tietäjän pakeilla. Hän kertoi luopuneensa "Beetle" -karttojen asentamisesta koska ne tuntuivat toimivan kuitenkin kovin eri tavalla eri pyörissä. Syyt lienevät juuri sukua edelliselle esimerkille. Itse kokeilin yhteen pyöräyksilöön tarkasti optimoidun kartan osia omaani (jonka kartat ovat jo lähtökohtaisesti ammattilaisen jäljiltä) ja tuloksena oli hyvää ja huonoa. Tässä tapauksessa kopioin kylmäkäynnistyskartan ja sen kestoaikaa oli lyhennetty. Mutta ei riitä että kopioi yhden kokonaisen kartan omaan järjestelmäänsä - kyseisen kartan lähtöpiste on muutettava toisaalla. Tällä hetkellä ensimmäiset n.3000 kampiakselin kierrosta mennään aina hyppybensalla. Ja sitten tps look up table kuuluu olevan omassani normaalista poikkeava. Ehkä silloin ei ruiskutuskarttojakaan pidä mennä ottamaan suoraan mistään muualta...

« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 14, 2015, 03:36:16 ap kirjoittanut Camn »
V11 - it defines you.

TimoEv

  • Viestejä: 2 159
  • Porukassa mukana - pyynnöistä huolimatta!
Vs: TunerPro-kokeilua
« Vastaus #74 : Heinäkuu 12, 2015, 08:45:43 ap »
>>...tarkoitus ei olekaan indikoida moottorinohjausjärjestelmälle suoraan todellista sylinterinkannen lämpötilaa... <<
Prosessiautomaatiossa tällainen aika yleisesti käytetty tapa. Kun tiedetään mittausten perusteella todellisen ja mitatun ero, ei oikealla lämpötilalla ole sinänsä merkitystä. Semminkin kun monesti 1-2 ast. "väärä lukema" on hyväksyttävissä. Monessa tilanteessa ei voida mitata suoraan kohteesta olosuhteiden / aineen tms. vuoksi.
Olen joskus yrittänyt "keksiä "miten mitatan suuressa ammeessa sekoitettavaa sulaa suklaamassaa. Ei onnistunut - ei sitten millään - silloisessa sekoittimessa.

Kysymys: Kuinka tarkka Guzzin ECU on moottorin lämpötilalle? Minkälainen tarkkuus on oltava? Epäilisin sen olevan ainakin 5 ast luokkaa... Jos miettii käyttötarkoitusta, niin eikös ole sama, onko mitattu lämpötila 75 tai 85? Varsinkin kun - ymmärtääkseni - esim. Calilla ei se juurikaan nouse yli 100 ast. Vai?