Kirjoittaja Aihe: Guzzidiag - suomen kielellä  (Luettu 524799 kertaa)

motomatti

  • Viestejä: 13 464
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #720 : Joulukuu 11, 2016, 13:43:06 ip »
Laiskuus ja saamattomuus. Pitää ryhtyä ruoskimaan itseä. Sain sentään ikonit toiminnoille tehdyksi. Että aloitettu on....

Camn

  • Viestejä: 2 577
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #721 : Joulukuu 11, 2016, 17:08:59 ip »
Lainaus
Simulointi
Mielestäni hyviä ideoita. Madaltaisi kynnystä tarttua toimeen… ei sitä koskaan tiedä, josko tuolla taas jokunen viaton mieli olisi turmeltu...
Lainaus
viestejä joissa kritisoidaan GD:a siitä että sillä ei saanutkaan tehoa lisää
Hyvä isä kuitennii… ihanko tosissaan meinaat ???
Ihailen sinun (ja muiden) tapaa vastata aina, aina, ja taas, yhä uudestaan, samoihin kysymyksiin. Sinnikkäästi ja rauhallisesti, asiat aina uudelleen selittäen. Lisäksi: kertaus on opintojen äiti (meille lukijoille) ja kun kuitenkaan ei muista mitä on tullut asiasta aikaisemmin kirjoitettua, saattaa mukaan eksyä jotain uuttakin. Kysyjällehän asiat ovat usein uusia ja miten onkaan helpompi kysyä ja saada vastaus, kun alkaa käyttää "haku" -toimintoa. Kuten on ollut puhetta… kun on mukavaa antaa keskustelujen rönsyillä – siitä on haittana se, että joku tärkeä detaljitieto on ties missä, sellaisen aiheen alla, että sieltä sitä ei kukaan kuuna päivänä älyä etsiä.  Haku -toiminto kyllä ymmärtääkseni hakee kaikkialta.

Ja sitten se, että ”kukin tehköön sitä mitä osaa suhteellisesti parhaiten”.  Varmasti on niin, että kun kysyy itselle vaikeasti ymmärrettävää asiaa toiselta, joka on kyseisen alan asiantuntija, tämä tietäjä saattaa sisimmässään ajatella ”taivas, eikö kysyjä nyt tuotakaan ymmärrä…”.  Mutta kylläpä on mukava sitten lukea foorumilta niitä oikeita vastauksia. Silloin kun asia on omalla kohdalla kiinnostava, ainakin minä luen mieluusti hyvin syvälle meneviä fysikaalisiin faktoihin perustuvia selvityksiä (sähkötekniikka, mekaniikka, ottomoottorin toiminta).

Melko säännönmukaisesti joku aina ihmettelee, että miten täällä Guzzifoorumilla saa asiallisia vastauksia, eikä kettuilua osakseen... Tästä on kiittäminen lukuisia eri nimimerkkejä, jotka kukin kirjoittavat omasta erikoisalastaan "syväluotaavampia" vastauksia, hermostumatta, yhä uudestaan.
V11 - it defines you.

motomatti

  • Viestejä: 13 464
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #722 : Joulukuu 11, 2016, 18:03:17 ip »
Lainaus
Sinnikkäästi ja rauhallisesti, asiat aina uudelleen selittäen.
Joskus vaikuttaa siltä että asiaa kannattaa kerrata itsellekin sillä oma luinen pääkotelo ei ole tiivis. Tietokatoa ilmenee.

Moni selvästi odottaa jotain suurempaa ja parempaa kun johtojen ja tietokoneiden kanssa pelataan. Elämme murroskautta. Eri ikäpolvilla on eri käsitykset ja toiveet. Jotkut kokevat että homma pitää hoitua mieluiten heti tai jopa hieman nopeamminkin. Meillä vanhan liiton mekaanikoilla ei ole niin kiire. Olisin eräästä pyörästä lukenut vikalogin mutta ikääntynyt omistajansa sen kielsi. Vain merkkihuolto saa katsoa tietokoneella. Mutta olisin saanut kyllä tehdä osavaihdon jos vika sillä tavoin olisi korjaantunut. Ei sitten tehty mitään.

Nyt ei pitkään aikaan ollut pyyntöä esitelmöidä GD:stä. Lambdaesitelmää olen pari kertaa pitänyt sitten Puumalan kokoontumisen joten ei ole kiirettä pitänyt. Kokoontumisissa kun käy ja asia tulee puheeksi niin melko harva on kiinnostunut. Merkkihuollossa kuulemma päivitetään jos tarvitsee. Tilannehan on silloin ihanteellinen.

Silloin tällöin aina joku tulee kuitenkin nykäisemään hihasta ja tiedustelemaan paljonko rahaa otan kun säädän "kaikki kohdalleen". Koska henkilöt ovat olleet suurin piirtein täysissä sielun voimissa niin olen ehdottanut liki ilmaista vaihtoehtoa eli kysynyt onko taloudessa kannettavaa tietokonetta. Netistä saa ohjelman ilmaiseksi. Sen lisäksi tarvitaan kaapelisetti jonka hankinnassa voi olla avuksi. Suurin osa antaa silloin periksi.
Mutta aina muutama innostuu asiasta ja pääsen kertomaan mitä kaikkea perustoiminnolla voi tehdä ja sitten jos vielä kiinnostaa niin lisäosien opiskelu siihen päälle. Lisäosat ovat sitten paljon laajempi juttu kuin pelkkä GD.

Se että pitäisi tietokoneella saada oudon henkilön outo pyörä noin vain säätöihin on hieman kyseenalaista. Onko pyörän tekniikka ylipäätään kunnossa vai onko siinä jokin ongelma joka on omistajansa saanut kysymään apua mutta ei osaa sitä kohdentaa. Pitäähän tekniikan olla ensiluokkaisessa kunnossa että mahdolliset "säädöt" olisivat hyödyllisiä.
Jos kuitenkin päästää siihen että tietokoneella ryhdyn tutkimaan toisen pyörää ja löydänkin siitä vian. Ehkä juuri sen joka oli yhteydenoton syynä niin ihmismieli on sellainen että loukkaantuu siitä että osoittaa vian hänen pyörässään mutta ei voi sitä korjata. Vika voi olla mekaaninen tai sähköinen ja se näkyy vikakoodina tai vikailmoituksena. Sitä ei GD:llä voi korjata vaan vaaditaan fyysisiä korjaustoimia tai osavaihtoa.
Asia, joka ei tahdo mennä perille, on siis jonkinlainen tämän kaltaisten järjestelmien uskominen kaikkivoipaisiksi. Jos tietokone sen näkee niin tietokone sen korjaakin. On se joskus kyllä mahdollista.....

Kaupallisella puolella:
Kieltämättä huolloissakin tietokoneavusteisuus on aina jonkinlainen ohjelmanumero. Siitä myös osataan laskuttaa ja kokemukseni mukaan siitä halutaan myös maksaa. Toki tietsikan käyttäminen saattaa hyvinkin nopeuttaa pyörän korjausta, jos vika löytyy, ja siten alentaa huollon hintaa. Päivitysten suhteen olen hieman skeptisempi: ne ovat järjestelmän ylläpitoa eivätkä maksullisia toimia. Väittäisin.
 Mutta jos asiakas haluaa jonkin tietyn päivityksen voi siitä pyytää hinnan. Se että asiakkaalta kysytään että haluaako hän uuden tehtaan päivityksen asennettavaksi mutta kerrotaan että se maksaa, ei pitäisi olla mahdollista.

Hajakenttä

  • Viestejä: 942
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #723 : Joulukuu 11, 2016, 19:01:25 ip »
Tänään tuli Drpboxilta ilmoitus uusista muutoksista käyttöehtoihin. Jouduin poistamaan sinne johtavat linkit. Harmillista. Jos joku noita Linux ohje asiakirjoja tarvitsee niin lähetän pyynnöstä ne privaatti-e-postissa tai muulla sopivalla tavalla.
Sentire la forza!
Terv: Timo

motomatti

  • Viestejä: 13 464
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #724 : Joulukuu 11, 2016, 19:10:07 ip »
Tätä ja muutamaa muuta mp-keskustelupalstaa seurannenna ja havaintoja reissuilla tehneenä on tullut huomatuksi että ei GD ihan turha ohjelma ole. Harrastajien lisäksi sitä käyttävät monet huollotkin. Onko se hyvä vai ei ja onko se alkuperäisen idean mukaista vai ei, en enää oikein tiedä. Se voi parantaa huollon ja korjauksen laatua ammattimaisesti käytettynä mutta onko se suotavaa kehittäjien kannalta. Tuskin GD on kuitenkaan merkkihuollon päätyöväline. Harrastajalle ja kotimekaanikolle se on hyvä työväline. Harrastajalle silloinkin kun hän ei tee mitään muuta itse mutta voi kertoa GD-havainnoistaan korjaamohenkilöstölle joten se voi helpottaa korjaustoimia.

Yksi hyvä piirre on ainakin: ottaa ennen huoltoon viemistä "viimeisen toimivan moottorinohjaustiedoston" talteen. Huollossa kun päivitetään moottorinohjaus niin samalla katoaa se edellinen. En väitä että uusi päivitys tehtaan toimesta olisi virheellinen tai aiheuttaisi häiriöitä. Mutta jos on niin että omaan pyörään on vaihdettu tiettyjä komponentteja ja siihen on tehty moottorinohjaukseen muutoksia ei tehtaan päivitys huomioi mitään muutoksia.

Jos ostat 15M tai tuoreemman Guzzin ja siihen on tehty rakenteellisia muutoksia eikä asiasta tule selvitystä pyörän mukana mutta pyörä toimii hyvin niin silloin moottorinohjaustiedoston varmuuskopiointi on ehdottoman tärkeää. Huolto ei pysty omilla laitteillaan tiedostoa kopioimaan. Vain syöttämään uuden tai jonkin muun tiedoston ja samalla vanha tiedosto tuhoutuu.

TunturiTT

  • Viestejä: 11 407
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #725 : Joulukuu 11, 2016, 20:06:13 ip »
Eikö sillä Padsilla voi mennä molempiin suuntiin? Eikös se ole merkkikorjaamon laite?
Hyvä pyörä, parempi mieli.

motomatti

  • Viestejä: 13 464
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #726 : Joulukuu 11, 2016, 21:32:53 ip »
Pads:lla voi, tietämäni mukaan, tarkastella järjestelmää ja päivittää moottorinohjauksen valmiilla päivityksellä. Muokkausmahdollisuutta ei ole. Vain perussäädöt.

Omaan pyörääni tehtiin keväällä päivitys ensimmäisen huollon yhteydessä. Mitään erityistä eroa en ajossa huomannut mutta päivitys saattoi olla yhtä hyvin luistonestoon, mittaristoon, jarruihin tai diagnostiikkaan liittyvä. Otin kuvia ja sain selvyyden missä kulloinkin mentiin. Ainakin mittaristoa päivitettiin. Sitä ei huoltomies eikä huollon esimies osannut kertoa mita päivitys kokonaisuutena merkitsi. Jäi sellainen mielikuva että he tekevät vain sen minkä ohjelma käskee tehdä. Aikaa meni yli puoli tuntia siihen että Pads päivitti itseään.
Päivitystiedot minulla on sillä GD:lla katsoin mikä oli päivityksen numero mutta ei mitään vertailupohjaa koska en saa, toistaiseksi, Readerilla ja TunerProlla tiedostoa auki. XDF-koodi puuttuu.
Siksi en voi, toistaiseksi muokata imupuolta tai äänenvaimennusta ennen kuin saan muokattua moottorinohjaustiedostoa.

Vaihdoin ohjaustangon mutta siihen riittivät GD:n rahkeet oikein hyvin. Sain moottorinohjauksen ymmärtämään uusia, pidempiä, kaasuvaijereita GD:n IAW7SM:lle tarkoitetuilla asetuskomennoilla. Vaijereiden vaihdon jälkeen moottori ei käynyt kunnolla eikä ottanut lainkaan kierroksia. Mukava oli kertoa Heinolla että tein homman itse. Pudistelivat päitään.

Tässä hieman päivitystä Pads:lla: http://www.motomatti.fi/2016/05/california-1400-ensimmainen-huolto.html
Omaa tarkastelua em. huollon jälkeen: http://www.motomatti.fi/2016/05/california-1400-ja-guzzidiag.html

Kysyin päivitysasiaa myöhemminkin Heinolta mutta asian tunteva insinööri oli lähtenyt heiltä muihin hommiin.

TunturiTT

  • Viestejä: 11 407
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #727 : Joulukuu 11, 2016, 23:13:11 ip »
Minä kun luulin, että tuo Pads on se ultimatum, millä ammatilainen voi tehdä kaiken. Myös päivitysohjelman tarvittaessa.
Hyvä pyörä, parempi mieli.

motomatti

  • Viestejä: 13 464
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #728 : Joulukuu 12, 2016, 10:41:20 ap »
PADS on internetissä koko ajan kun se on pyörään kytkettynä. Ihmettelisin jos se ei myös lähettäisi tietoa siihen kytketystä pyörästä myös eteenpäin jonkinlaiseen PADS-keskustietämöön. Sieltä jostain se kuitenkin kaivoi uuden päivityksen heti kun se oli kytketty pyörääni. Tuossa blogikirjoituksessani ei ole kuin muutama sinitaustainen kuva ikään kuin esimerkiksi niistä kymmenistä jotka otin kamerallani asentajan olan yli. PADS toimii erikoisen näköisessä jämäkän oloisessa tietokoneessa eikä tavallisessa läppärissä. (Voi olla jokin Heinon vanha läppäri joka on pyhitetty PADS:ille.) Tiedonsiirto oli suurin piirtein samaa nopeutta kuin GD:llakin. Väylä oli sama kuin GD:n käyttämä. Asentaja arveli että on olemassa toinenkin väylä koska PADS-pakissa oli muitakin liittimiä. Mutta koulutuksen hän on saanut vain kyseisen kaksijohtoisen väylän käyttöön.

PADS:n toiminta on pyörään kytkettynä interaktiivista jossain sijaitsevan keskustietokoneen kanssa. Kun se kytketään pyörään lähtee pyörästä identiteettitiedot keskuspaikkaan ja sieltä tulee asianmukainen päivityspaketti pyörään. Näin toimii myös monien muiden merkkien päivitystyökalut.

Lisäksi PADS:issa on diagnostiikkatyökalu mutta luulen senkin toimivan internetin kautta keskustietokoneeseen ja takaisin.
Muuta videota aiheesta en löytänyt toistaiseksi: https://www.youtube.com/watch?v=4VoMi0FLf5I
Näköjään on kaupankin: http://apriliasuperstore.com/i-20012962-pads-diagnostic-system.html

Lainaus
Minä kun luulin, että tuo Pads on se ultimatum, millä ammatilainen voi tehdä kaiken. Myös päivitysohjelman tarvittaessa
.
Olisihan se hienoa että asentaja osaisi tehdä säädöt ihan itse. Mutta silloin ei valmistaja voisi mitenkään ottaa vastuuta hänen tekemisistään. Kenelle silloin jäisi vastuu pyörän toiminnasta?

Camn

  • Viestejä: 2 577
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #729 : Joulukuu 12, 2016, 21:36:06 ip »
Tässä tuolta ketjun alkupäästä lainaus jotka vahvistavat edellisiä kirjoituksia:

Työkalut jotka Guzzi toimittaa, tarkistavat ensin mikä kartta on asennettuna ja päivittävät uudemman version tilalle. Ei ole mahdollista päivittää ”väärää” karttaa (esim Grison karttaa Norgeen). Jos päivittäminen ”kaatuu” kesken, työkalu ei pysty lukemaan vanhan kartan versiota (koska sitä ei enää ole olemassa), uutta karttaa ei enää voi syöttää.”

Myös P.Roperin postauksista olen ymmärtänyt, että PADS päivittää ainoastaan tuoreempaan versioon. GuzziDiag -työkaluilla voi päivittää minkä tahansa (myös vanhan) version ecuun. Ja mikä ettei myös "väärän kartan", kunhan ollaan saman ecun puitteissa (muistelen että MM on kertonut tapauksesta "V11 kartta Caliin", napakasti kulki sekä pyörä että bensavirta tankista).
V11 - it defines you.

Pekka

  • Viestejä: 2 152
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #730 : Joulukuu 12, 2016, 21:51:21 ip »
Vastuu merkkihuollon asentajan ja loppupelissä muidenkin asentajien tekemisistä on aika pitkälti
valmistajatehtaalla. Amerikassa ainakin, maksettavaa tulee jos moottorinohjausta pääsee sorkkimaan
liian helposti. (Tai sorkittu valmiiksi jo valmistajan toimesta)
Kaikki valmistajat pyrkivät huolehtimaan siitä, että vain heidän hyväksymiään muutoksia tehdään ajoneuvoihin.
Siksi päivitystoimintaa valvotaan netin yli. On siitä joskus apuakin, tehtaan huollon tuen kanssa on toimimattomia
laitteita yritetty saada yhdessä toimimaan. Ajoneuvon luona kytketään testeri sen ja netin väliin ja heppu jossain
vieraassa maassa hakee vikaa ja tekee päivityksiä. Samalla kirjoitellaan viestejä toimenpiteistä toisilleen testerin
välityksellä.
Sohc van Helmi.

motomatti

  • Viestejä: 13 464
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #731 : Joulukuu 12, 2016, 22:39:01 ip »
Tuon keväällisen päivityksen jälkeen en ole RMHeinolla päivitysasioissa vieraillut koska kaasuvaijereiden vaihto onnistui GD:n avulla kivuttomasti. Muutoin olen siellä riesana pyörinyt ajoittain ja huomenna aion käydä jälleen.

Lainaus
PADS päivittää ainoastaan tuoreempaan versioon.
Näin sain Heinolla ymmärtää.

Lainaus
Jos päivittäminen ”kaatuu” kesken, työkalu ei pysty lukemaan vanhan kartan versiota (koska sitä ei enää ole olemassa), uutta karttaa ei enää voi syöttää.
Tämä asia huolestuttaa. Pääseekö GD:lla auttamaan asiassa? Vai meneekö ECU vaihtoon?

Kun tiedostoa syötetään voi tapahtua kaikenlaista. Siksi olen GD:n ohjeistuksessa painottanut selkeää toimintaa silloin kun on yhteys ECUn ja tietokoneen välillä. Silloin ei pidä touhuta muuta vaikka aikaa olisikin. Näin toimi myös Heinon huoltomies PADSin suhteen ja pyysi minuakin käyttäytymään. Kaikki meni hyvin.

Itseltä en ole voinut moottorinohjaustiedostoa ottaa talteen varmuuskopioidakseni sen. Mahtaako olla tulollaan 7SM Readeria?
Vai onko kehittäminen päättynyt MIUG3:sen kohdalle.

Lainaus
MM on kertonut tapauksesta "V11 kartta Caliin"
Noita "aisan yli potkimisia " on tosiaan tapahtunut. Saman moottorinohjauksen, tässä tapauksessa 15M, välillä ei näytä olevan estettä vaikka pyörämalli olisi eri. Samaa on kokeiltu myös Ghezzi-Brian Supertwinin ja V11 välillä. (Muokattu V11 tiedosto G-B:iin.) Edellinen kokeilu oli Stonen ja V11 välinen vaihtokauppa. (V11 Stoneen) Molemmissa tapauksessa pyörät toimivat suht normaalisti ja olivat ajettavissa. Että kokeiltu on.
Syyhytti kyllä hieman kokeilla myös 15RC:n ja 15M:n välillä tiedostovaihtoa mutta taisi järki tulla väliin.

MotoJussi on tehnyt myös kokeiluja siten että on siirtänyt tiedostojen osia järjestelmästä toiseen kopiomalla ja liittämällä TunerProssa. Periaatteessa sitä voi tehdä myös eri moottorinohjauksien välillä. Tiedoston "puhdistamiseksi" tai muokkaamiseksi sen voi käyttää Excelin (Calc) kautta.


TunturiTT

  • Viestejä: 11 407
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #732 : Joulukuu 12, 2016, 23:20:27 ip »
Veikkaan, että Padsin kyykähtäessä kesken toimen, on mahdollista tehdä joku tehdas-master-reset. Ajaa sitten viimeisimmän kartan tupaan.
Hyvä pyörä, parempi mieli.

motomatti

  • Viestejä: 13 464
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #733 : Joulukuu 13, 2016, 12:29:00 ip »
Karttojen muokkauksesta TunerPro:lla.
Joskus varoitettiin käyttämästä 3D-karttaa säätöpohjana. Syy siihen oli ilmeisesti se että kartassa tehdyt säädöt eivät tallentuneet numeraalitauluun oikeaoppisesti vaan saattoi tulla virheitä. Kun avasi uudelleen 3D-version saattoi havaita että virheitä saattoi tapahtua. 3D-kartta jotenkin generoi virheitä ja usein vain yhteen arvoon. Tosin virhe on nähtävissä numeraalitaulussa ja siinä säädettäväksi takaisin oikeaksi.

Kirjoitan aiheesta siksi että säätäminen on huomattavasti helpompaa 3D-mallissa kuin yksittäisiä arvoja numeraaleina käsittelemällä. Kartan saa kääntymään näytöllä haluamaansa asentoon ja pienetkin poikkeamat tulee huomioiduiksi.

Toinen ero on siinä että useimpien säädöt numeraalitaulussa ovat näpertelyä eikä juuri havaittavaa vaikutusta synny. Kun säätö tehdään 3D-puolella tulee säädetyksi muun kartan arvojen perusteella huomattavasti rajummin. Toki pitää tietää millaisia ruiskutus- ja sytytysennakkoarvoja moottori voi käsitellä kullakin kierroslukualueella. Yleensä kyllä enempi kuin luullaan.

Sitten jos menee metsään koko säätö voi ladata ECUun varmuuskopion ja aloittaa alusta mutta viisaampaa on tallentaa jokainen muutettu tiedosto ja palata näin takaisinpäin viimeiseen toimivaan säätöön.

Säätämisestä yleensä: sytytys ja ruiskutus ovat riippuvaisia toisistaan. Jos toista muuttaa edellyttää se yleensä muutosta toisessakin. Usein kiinnitetään ylettömästi huomiota moottorin reagointiin kiihdytettäessä mutta moottorijarrutus ja tasakaasuajo ovat myös tärkeitä alueita ja niiden huomioiminen tekee ajettavuudesta miellyttävämpää. Valitettavan moni on tyytyväinen jo pelkästään siitä että kiihtyy hyvin.
 
Säädön määrästä: kun jotakin arvoa säätää niin mistä tietää että on säädetty tarpeeksi? Onko vielä jäljellä resursseja vai onko jo saavutettu haluttu optimi? Sen tietää siitä että säätää niin kauan että tilanne heikkenee ja palaa sitten hieman taaksepäin.
Asia vaatii säätökirjanpidon tekemistä ja sitä että säätö tapahtuu melko vakaissa olosuhteissa.

TunturiTT

  • Viestejä: 11 407
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #734 : Joulukuu 13, 2016, 12:53:40 ip »
Nelitahdissa voikin mennä juuri noin, että kakkua lisää, että heikkenee, sitten takaisin päin. Kaksitahtisessa on turvallisempaa tehdä toisin päin. Ensi niin rikkaalle, että juuri ja juuri toimii, siitä sitten laihemmalle.. Noin niinkuin esimerkkinä.

Tuosta 3D-kartan käyttämisestä kartan korjaamiseen. Pelkkien monttujen tasoittaminen ilman dynossa ajettua dataa on arpapeliä. Monttuja syötössä saattaa olla ihan tarkoituksella. Pienellä alalla olevia, syviä monttuja voi olla järkevää poistella, ne voivat olla virheitä tai saastemittaussäätöjä. Ne eivät myöskään välttämättä edes arkiajossa tunnu poikkeamina. Voi toki tuntua hyvältä idealta ja näennäisenä parannuksena, mutta tarkemmassa syynissä saattaa silti olla kaukana moottorin optimaalisesta toiminnasta.
Hyvä pyörä, parempi mieli.