Ne on juuri nuo erot eri EU maiden välillä, joita lähinnä Saksan virkamiehet koittavat harmonisoida. Poliitikot vaihtuu, mutta virkamiehet pysyy. Autobaanalla 250 nopeudella ymmärtää katsastuksen, rengaspainevalvonnan yms yms, mutta meillä max 120, kantateillä 80 ja lyhyt ajokausi sekä kurinalainen kulttuuri.
Itsellä ABCDE kortti ja ennen EU aikaa vuosia ammattikuljettajana. Suorahampaisia synkronoimattomia vaihteistoja, eikä ABS:ää EPS:ää, eikä digitaali rajoittimia muitakaan silloin. Uusi kalusto on kuin henkilöautoa ajaisi ei siinä juuri viiden päivän "virkkauskurssit" kenestäkään turvallisempaa ratinpyörittäjää tee. Vaarallisten- ja erityiskuljetusten kortit on jo toinen juttu ja ne työnantaja maksaa/kurssittaa kuten ennenkin. Ikävuosien myötä tietysti on terveystarkastukset perusteltuja.
Nyt mopokortilla (AM/120) ei saa ajaa nelipyöräistä (AM/121) ja päinvastoin, mutta 1000cc (T1b) 60km/h traktori-mönkijä on 15 vuotiaalle laillinen.
Liikenneturvallisuus ei näissä luokituksissa ole se juttu (mikä sitten lienee ?) ja sama varmaan koskee myös tuota MP katsastus hinkua.
Vuosikausiin en mitään tienvarsivalvontaa ole enää missään nähnyt. Puhallusratsia ehkä joskus, mutta kalustoa ei ole kummasteltu.
Kesäaikaan kyllä kohtaa viikoittain niitä desibelipoikii, jotka voisi ilman mittaustakin passittaa konttorille kilpiä takaisin noutamaan.
Tuollahan se on motomatin aloitusviestiin lisäämän linkin tekstissä:
" Tutkimuksesta on vastannut pääasiassa CITA, joka on moottoriajoneuvojen katsastuksen asiantuntija ja jonka jäseninä ovat Euroopasta tärkeimmät katsastustoimijat, mm. A-katsastus, K1-katsastajat ja Yksityisten Katsastustoimipaikkojen Liitto ry ja Traficom Suomesta. "
Sulaa hulluutahan tällaiset "asiantuntijuudet" ovat kun Suomessa moottoripyöriä ei edes katsasteta. Palveluntarjoajat siis mutustelevat oman palvelunsa tarvetta, hyötyä ja että pitäisikö se määrätä pakolliseksi.