Uusi Ubuntu julkaisu 18.04 LTS on tullut. Siihen voi tutustua ja vaikka ladata levykuvan täällä:
http://www.ubuntu-fi.org/Kuten sivulta on huomattavissa, muut Ubuntu variantit julkaistaan hiukan myöhemmin. Itse Ubuntun oletusjulkaisu on nyt aivan uudella hienolla ympäristöllä varustettu. Siitä käytetään nimeä Gnome. Entinen Unity oli aika paljon erilainen, joten uuden opettelun edessä taas ollaan. Ubuntu+Gnome ovat myös vaativa yhdistelmä ajatellen laitekalustoa. Asia on tietysti kovin paljon mielipidekysymys, ja jokainen muodostaa omansa, mutta minusta uusi Ubuntu julkaisu vaatii laitealustan, joka on luokkaa Core i5 tai uudempi ja varsinkin työmuistia saa olla 8 GB tai enemmän. Tämä jakelu on saatavana vain 64 bittisenä.
Ubuntu on moderni käyttöjärjestelmä. Se on ottanut suuria kehitysaskelia joka kerta kun uusi jakelu on tullut.
Jos laite on hiukan vanhempaa sarjaa kuten Core i3 ja muistia 4 GB on minusta sopivampi jakelu Ubuntu Mate 18.04 LTS. Se on hiukan kevyempi ja jättää resursseja sovelluksille ja varsinaiseen työkäyttöön vastaavasti enemmän. Siihen voi tutustua ja ladata levykuvankin täällä:
https://ubuntu-mate.org/blog/ubuntu-mate-bionic-final-release/Mate on hyvin muokattavissa halutun työpöytäympäristön näköiseksi käyttötarkoituksen mukaan. Se on aseteltavissa näyttämään eniten entistä Unity työpöytäympäristöä ja siirtymä lienee sitten helpoin. On siihenkin hyvä käyttöopas, mutta ei täysin suomennettuna. Valittavana on 32- ja 64 bittinen jakelu. Luultavasti Ubuntu Mate on seuraava julkaisu, jota kokeilen.
Jos laitealusta on vieläkin vanhempaa sarjaa tai haluaa muuten vain lennokkaan nopean Ubuntun on Xubuntu 18.04 LTS, eli Ubuntu+XFCE työpöytäympäristö hyvä valinta. Olen käyttänyt sitä paljon ja voin lämpimästi suositella. Siihen voi tutustua Xubuntun omilta sivuita (hakusana Xubuntu) ja levykuvan voi ladata täältä:
http://cdimage.ubuntu.com/xubuntu/daily-live/current/Ubuntun omilla sivuilla (linkki yllä) voi tutustua asennuksen periaatteeseen. Siinä on 3 vaihetta: Lataus verkon yli. Asennusmedian valmistus. Asennus.
Kuten arvata saattaa, asia ei aina ole noin yksinkertainen. Lataus kestää aika pitkään, mutta on muuten helpoin osa, kunhan jakelu on hyvin valittu. Asennusväline ja -media siinä on jo hiukan konstikas. Helpointa on polttaa .iso levykuvatiedostoksi DVD-levylle (DC:lle ei mahdu). Se käy millä tahansa levynpolttoohjelmalla. Täytyy katsoa tarkasti: onko levympolttajalla valittavissa optiota "polta levykuva" tai "burn image" ja käyttää sitä. Varminta on käyttää hitainta polttonopeutta, jos mahdollista. (Asennusmedian voi tehdä myös muistitikkuun tai SD-korttiin.) Asennus tehdään niin, että avataan DVD asema ja sammutetaan tietokone, luukku auki. Laitetaan levy luukkuun ja suljetaan luukku ja käynnistetään tietokone. Tällöin, jos UEFI asetukset ovat oletuksella, laite boottaa DVD levyltä. Se ei vielä koske kiintolevyyn. (USB-tikku-asennusmediaa käytettäessä joutuu todennäköisesti käskemään UEFIn boottaamaan tikulta.) Asentaja kysyy, kielivalinnan jälkeen, haluatko kokeilla vai asentaa? Kokeile ensin asentamatta niin saat käsityksen mitä on tulossa ja toimiiko kaikki laitteet ja varsinkin nettiyhteys. DVD:ltä ajettaessa systeemi vastaa hyvin hitaasti ja boottikin kestää tosi kauan, mutta se johtuu vain DVD-liveajosta. (USB-tikulta ajettaessa kaikki toimii hiukan nopeammin, mutta hitaasti silti.) Kokeilusta voi siirtyä asennukseen tai poistua ja jatkaa toisella kertaa. Muista tehdä tiedostoistasi varmuuskopiot ennen asennusta. Asennuksen voi tehdä myös entisen käyttäjärjestelmän rinnalle.
Kannattaa lukea Ubuntu-Suomen keskustelupalstalta asennuksen problematiikkaa. Kysymykseesi on todennäköisesti jo vastattu siellä.
Jakelujen uudistumisen idea menee niin, että LTS jakelu (long term support) tuetaan päivityksillä 5 vuotta. LTS-jakeluja julkaistaan 2 vuoden välein. LTS-jakelun voi päivittää seuraavaan LTS jakeluun päivitystenhallinnan kautta. "Välijulkaisuja" tulee puolen vuoden välein. Niiden tuki on vain puolitoista vuotta. Edellisetä julkaisusta voi aina päivittää seuraavaan päivitystenhallinnan kautta. Itse teen aina asennuksen ilman päivitystenhallintaa, vaikka se on suuritöisempi. En halua, että vanhan järjestelmän satunnaiset bugit periytyvät uuteen.