Kirjoittaja Aihe: Tietokoneet ja niiden käyttöjärjestelmät työkaluina.  (Luettu 151139 kertaa)

TunturiTT

  • Viestejä: 11 407
Vs: Tietokoneet ja niiden käyttöjärjestelmät työkaluina.
« Vastaus #15 : Huhtikuu 20, 2018, 06:25:32 ap »
Jos kone käy liian kuumana, se kyllä sammuttaa itsensä. Tärkeätä on putsata ilmankierto silloin tällöin. Joissain läppäreissä se vaatii jonkin verran purkamista. Omassani pitää pohja avata ja rassata liki huovuttuneet pölyt pois kanavista.
Hyvä pyörä, parempi mieli.

Hajakenttä

  • Viestejä: 942
Vs: Tietokoneet ja niiden käyttöjärjestelmät työkaluina.
« Vastaus #16 : Huhtikuu 20, 2018, 14:18:03 ip »
Hieman asian sivusta:
Hankin tehoakun vanhaan läppäriini. Kun käyttää akkuvoimaa niin koneen tuuletin ei pyöri tai ei ainakaan pidä ääntä mutta kun laittaa verkkojohdon kiinni niin propelli alkaa pyörimään niin että ulina kuuluu.

Akulla kone toimii nettikäytössä noin 3 tuntia tai enemmän. Muussa käytössä niin kauan että ei ole tarvinnut pelätä että virta loppuisi. Tai siis en ole tarvinnut konetta perushommissa niin pitkään että akku olisi tyhjentynyt merkittävästi.

Kysymys kuuluukin että onko laitteelle haitaksi käydä akkukäytöllä kuumenemisen suhteen?

http://www.motomatti.fi/2018/04/akku-vanhaan-sylimikroon.html


Kun laite on kiinni töpselissä siinä on enemmän toimivaa elektroniikkaa käynnissä, mm. akun latauslaite, siis ne osat, jotka ovat läppärin sisällä, vain osa on ulkoisessa latausyksikössä töpselijohdossa. Myös virransäästöasetukset ovat akkukäytöää erilaiset – akkua säästääkseen, luulen. Lämpöä siten kehittyy vähemmän. Laite kyllä lisää tehoja kun huomaa niitä tarvittavan ja alkaa lämmetä ja tuuletin alkaa hurista.

Kun näitä läppäreitä käytetään paljon paikoissa, joissa on irtonaista pölyä ne imevät sitä sisäänsä. Muutamassa vuodessa jo kertyy paksu patti tuulettimen karkeaan suodattimeen, tai prosessorin siilijäähdyttimeen. Yleensä puhdistusta ei ole suunnittelussa ajateltu lainkaan. Pahin virhe on yrittää ilma-aukosta pölyimurilla tai paineilmalla. Saa vaan pölyn sinne laitteen sisään levälleen ja tuuletin pyörähtää turpiinin lailla ylikierroksille ja särkyy.

Lämpötiloja ja tuulettimen kierroksia voi valvoa muutamalla kikalla.

Sovellusvalikossa on pari siihen käytettävää sovellusta:
* Psensor on graafinen ja numeerinen esitys. Siinä näkyy myös tuulettimen kierrokset, jos sille on sensori asennettu. Näyttö on päivittyvä ja reaaliaikainen.
* Xsensors on minimalistinen, reaaliaikainen ja pelkkä numeerinen näyttö. Siinäkin näkyy propellin kierrokset, jos sillä on anturi.

Jos haluaa tietää myös kriittiset arvot, joilla laite tilttaa, täytyy turvautua komentopäätteeseen:

Koodia: [Valitse]
sensors
Jos sensors ei ole asennettuna, kuten oletan, pääte ehdottaa sen asentamista, se kannattaa tehdä saman tien:

Koodia: [Valitse]
sudo apt install lm-sensors
Sen jälkeen pääte aina näyttää arvot siltä hetkeltä kun pyydetään kirjoittamalla päätteeseen sensors. Näyttö ei ole päivittyvä.
Sentire la forza!
Terv: Timo

motomatti

  • Viestejä: 13 464
Vs: Tietokoneet ja niiden käyttöjärjestelmät työkaluina.
« Vastaus #17 : Huhtikuu 20, 2018, 20:17:41 ip »
Paineilmalla ne paikallisessa huollossa pölläytti pölyt (aika paljon) pihalle kun edellistä nettikonetta siellä käytin. Mielestäni toimi sen jälkeen viileämpänä tai käyttö oli muuttunut. Ei osaa oikein sanoa. Sittemmin se on mennyt rikki. Ensin meni näyttö ja sitten ei enää käynnistynyt. Ikääkin yli 15 vuotta että ehkä oli aikakin hajota.

Mitenkä siivous tehdään oikein jos epäilee olevan likaa koneessa? Joutuuko purkamaan?

TunturiTT

  • Viestejä: 11 407
Vs: Tietokoneet ja niiden käyttöjärjestelmät työkaluina.
« Vastaus #18 : Huhtikuu 20, 2018, 21:12:38 ip »
Koneesta pohja pois ja sitten siivoamaan.
Hyvä pyörä, parempi mieli.

Hajakenttä

  • Viestejä: 942
Vs: Tietokoneet ja niiden käyttöjärjestelmät työkaluina.
« Vastaus #19 : Huhtikuu 21, 2018, 11:37:42 ap »
Heh... Moni on luullut sitä pölypattia joksikin suodattimeksi. Niin tiukkaan se muotoutuu ilmakanvaan aivan kuin huopatossun siivu. Pinseteillä vaan nyhtää sen pois.

Elekroniikkaa paljon putsanneena on tekniikaksi kehittynyt sellainen, että pitkäharjaksisella lakkapensselillä tökkimällä varovasti kapeisiin laitteen osien väleihin tarttunut pöly tartutetaan pensseliin ja se suti läpsytellään pölyimurin suuttimeen puhtaaksi ja taas jatketaan. Se käy aika nopsaan ja puhdasta tulee. Jos on vaikea saada pölyä tarttumaan sutiin voi käyttää tenua kostukkeena ihan vähän. Puolituumaa leveä ja n. sentin paksuinen pensseli ja mahdollisimman pitkät ja pehmeät harjakset.

Paha virhe on käyttää pölyimuria suoraan laitteeseen suunnattuna. Se suulake lupsahtaa melko varmasti sinne piirilevyyn kiinni ja särkee osia. Se ei myöskään puhdista kunnolla. Imurin puhallusta voi käyttää työntämään pölyä kanavista pois, jos ei muuten tule.

Jos pitää irrottaa prosessorin tai näytönohjaimen päällä oleva alumiininen jäähdytyselementti, pitää huomioida sen kosketuspinnan piirasva. Se sottaa kaikki paikat ja ennen takaisin kiinnitystä on piimössö uusittava.


P.S. Juolahti vielä mieleen, että toosan ollessa auki voi samalla tarkistaa muistikampojen tilanteen. Matti mainitsi jossain po. laitteessa olevan 3 GB muistia. Kun muistikammat ovat yleensä 2 GB kpl. epäilen siellä olevan niitä 2 kpl. Kun Matti mainitsi myös systeemin olevan 32-bit versio, se voi johtaa siihen, että systeemi ei osoita sen enempää, "puhelinluettelossa" ei ole numeroita tarpeeksi. Siinäkin on yksi hyvä syy uusia se 64-bit Ubuntuun/Xubuntuun. Voihan olla, että siellä on 1 GB ja 2 GB muistikammat ja koko laitekin voi olla vain 32-bit, jos on sitä ikäluokkaa...
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 21, 2018, 13:17:13 ip kirjoittanut Hajakenttä »
Sentire la forza!
Terv: Timo

Hajakenttä

  • Viestejä: 942
Vs: Tietokoneet ja niiden käyttöjärjestelmät työkaluina.
« Vastaus #20 : Huhtikuu 21, 2018, 18:36:23 ip »
Oli niin korkea prosessorin lämpö, että pitihän tämä miniläppäri purkaa ja puhdistaa. Youtubesta piti katsoa malli kuinka puretaan. Näitä on niin monenlaisia, että ei kahta samanlaista ole tullut vastaan. Pari tuntia siinä meni. Koko emolevy piti irrottaa ja tuuletin ja lämmönsiirrin. Yksi ruuvi jäi kootessa ylimääräiseksi ja oli purettava hiukan uudelleen ja löytyihän sille paikka. Voi olla, että oli, jos ei viimeinen, niin viimeisen vierimmäinen tietokone, jota menen avaamaan. Näkö on niin heikko ja sormet muuttuneet niin kömpelöiksi, että on tuskastuttavaa räplätä, vakka se on entinen ammatti. Oli joskus aika, jolloin tällainen oli helppoa.

Mitään isoa pölypalloa ei ollut mutta lämmönsiirtimen tahna oli kuivunut kovaksi ja toimimattomaksi. Puhaltimen siivet ja niiden pesä oli kyllä aivan likaiset. Koko laite oli myös täynnä pullanmurua ym.

Puhdistuksesta lienee ollut hyötyä koskapa lämpötilat ovat n. 10° alhaisemmat. Kovilla prosessorikuormilla oli ennen lämmöt välillä 60° - 70° ja nyt näyttäisi samoissa hommissa olevan 50° - 60° ja monissa kevyemmissä alle 40°. Kun lämpö nousee yli 60° tuuletin huokaisee hetkisen ja lämpö laskee heti. Siitä tietää, että jäähdytys toimii. Jos ei toimi niin tuulettimen käynnistyminen ei vaikuta nopeasti vaan suhina jatkuu, ja lämmön nousu ehkä vaan hidastuu mutta ei lopu, ja sovelluksia täytyy ehkä sammuttaa, ettei koko kone tilttaa.

Tätäkään laitetta ei ehkä ole edes suunniteltu puhdistettavaksi, vaan pois heitettäväksi kun likaantuu.
Sentire la forza!
Terv: Timo

Urpo ja Turpo

  • Viestejä: 1 178
Vs: Tietokoneet ja niiden käyttöjärjestelmät työkaluina.
« Vastaus #21 : Huhtikuu 22, 2018, 13:29:46 ip »
Lisäisin tähän läppärin puhdistusasiaan sen verran, että niistä tahtoo
ensimmäisenä hajota CD-asema. Tämä johtuu osittain asemien heppoisesta
rakenteesta ja osittain siitä, että osa jäähdytysilmasta kiertää aseman
koneiston kautta ja jättää pölyä asemaan. Onnekas saattaa saada aseman
toimimaan puhdistamalla linssin. Puhdistamista voi yrittää ensin spraypurkki-
paineilmalla tai puhaltamalla vaikka nenäliinan läpi. Seuraavaksi voi yrittää
hienokarvaista sivellintä. Pinttynyttä likaa voi yrittää liottaa varovasti
isopropanolilla.

TunturiTT

  • Viestejä: 11 407
Vs: Tietokoneet ja niiden käyttöjärjestelmät työkaluina.
« Vastaus #22 : Huhtikuu 22, 2018, 19:15:39 ip »
Tähän liittyen, onko asiantuntijoilla vinkkiä cd-aseman puhdistamiseen, siis sellaisen mistä levy tulee pihalle kuin autosoittimesta? Onko purkuhommia?
Hyvä pyörä, parempi mieli.

Urpo ja Turpo

  • Viestejä: 1 178
Vs: Tietokoneet ja niiden käyttöjärjestelmät työkaluina.
« Vastaus #23 : Huhtikuu 22, 2018, 19:26:30 ip »

TunturiTT

  • Viestejä: 11 407
Vs: Tietokoneet ja niiden käyttöjärjestelmät työkaluina.
« Vastaus #24 : Huhtikuu 22, 2018, 20:44:29 ip »
Näiden mainoksia plärännyt itsekin. Olisko jollain käyttäjäkokemusta? Eihän tuo kallis ole, mutta jos se ei sitten myöskään tee mitään.
Hyvä pyörä, parempi mieli.

Hajakenttä

  • Viestejä: 942
Vs: Tietokoneet ja niiden käyttöjärjestelmät työkaluina.
« Vastaus #25 : Huhtikuu 23, 2018, 15:02:29 ip »
Puhdistuslevyistä en tiedä mitään, mutta joskus olen yrittänyt pensselillä puhdistaa. Ei taida oikein auttaa. Luulen, en tiedä varmasti, että kyseessä on se hienomekaaninen linssin kohdistustekniikka, joka likaantuu tai muuten väsyy. Ainakin joskus alkuaikoina se oli magneettinen malja, jossa linssi kelluu ja sitä digitaalisesti liikutellaan.

Koska CD ja DVD ovat poistuvaa tavaraa olisi ehkä harkittava toista vaihtoehtoa. Nykyiset kovalevyt HDD ja SSD ovat niin tilavia ja edullisia, että sellaiseen mahtuu aika mittava levyarkisto. (USB-DVD-asema maksaoi 30+ €.) Kannettavan tietokoneen DVD-aseman voi korvata kovalevyllä, SSD tai HDD, ostamalla sen lisäksi kympillä kelkan, johon SSD asennetaan DVD-aseman tilaan. Tulee kestävä ja äänetön laite.

Juuri keskustelin asiasta toisaalla:

https://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=51585.0

Siinä asiassa on tärkeää se yhteensopivuus. En tiedä kuinka se selvitetään. Siksi kysyin omaan laitteeseen apua tuolta.
Sentire la forza!
Terv: Timo

Urpo ja Turpo

  • Viestejä: 1 178
Vs: Tietokoneet ja niiden käyttöjärjestelmät työkaluina.
« Vastaus #26 : Huhtikuu 23, 2018, 15:24:58 ip »
Jos linssi on likainen, puhdistus voi hyvinkin auttaa.
Ainakin Urpon tuttavapiirissä on auttanut.

Hajakenttä

  • Viestejä: 942
Vs: Tietokoneet ja niiden käyttöjärjestelmät työkaluina.
« Vastaus #27 : Huhtikuu 23, 2018, 17:30:09 ip »
Lainaus
sellaisen mistä levy tulee pihalle kuin autosoittimesta? Onko purkuhommia?

On.

CD-yksikkö on hentoa muovia ja notkuu ja hetkuu kun sitä koittaa irrottaa. Voi olla, että linssisysteemi ei tule näkyviin pelkän kuoren avauksella. Jos on hyvä tuuri se voi näkyä jo huoltoluukuista koneen pohjasta. Paineilmalla, jo purkkisellaisella, voi sitten puhaltaa linssit pitkin mäkiä ja laitteesta saa huonon tuulikanteleen parvekkeelle, jos muovirunko ei ole pahasti lohkeillut.
Sentire la forza!
Terv: Timo

Urpo ja Turpo

  • Viestejä: 1 178
Vs: Tietokoneet ja niiden käyttöjärjestelmät työkaluina.
« Vastaus #28 : Huhtikuu 23, 2018, 18:23:10 ip »
Tuli mieleen, että tarkistan vm. 2011 Sony-läppärini CD-aseman toiminnan,
kun ei ole tullut käytettyä ainakaan vuoteen. Ei tunnista levyä, linssi on
ylemmässä kuvassa.
Linssin puhdistus ja taas rokki raikaa (alempi kuva).

Summu

  • Viestejä: 348
Vs: Tietokoneet ja niiden käyttöjärjestelmät työkaluina.
« Vastaus #29 : Huhtikuu 23, 2018, 18:30:48 ip »


P.S. Juolahti vielä mieleen, että toosan ollessa auki voi samalla tarkistaa muistikampojen tilanteen. Matti mainitsi jossain po. laitteessa olevan 3 GB muistia. Kun muistikammat ovat yleensä 2 GB kpl. epäilen siellä olevan niitä 2 kpl. Kun Matti mainitsi myös systeemin olevan 32-bit versio, se voi johtaa siihen, että systeemi ei osoita sen enempää, "puhelinluettelossa" ei ole numeroita tarpeeksi. Siinäkin on yksi hyvä syy uusia se 64-bit Ubuntuun/Xubuntuun. Voihan olla, että siellä on 1 GB ja 2 GB muistikammat ja koko laitekin voi olla vain 32-bit, jos on sitä ikäluokkaa...

Hewlett-Packardilla on malleja, joissa muistia voi olla 3 gigatavua. Esimerkiksi HP 550 on tällainen. Varmasti on muitakin merkkejä. 64-bit lisäkikkare on prossuihin tullut 2000-luvun alkupuoliskolla, joten ei ole syytä enää käyttää 32-bit käyttiksiä.