Kirjoittaja Aihe: Guzzidiag - suomen kielellä  (Luettu 524330 kertaa)

TunturiTT

  • Viestejä: 11 407
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #60 : Heinäkuu 16, 2013, 21:28:45 ip »
Tuossa Jackalin manuaalissa puhutaan kiihdytyspumpusta ja sen toiminnasta. Taisin sen tähän säikeeseen joskus kirjaillakin. Ehkäpä sen koodiin pääsee käsiksi. Kattotaan..
Hyvä pyörä, parempi mieli.

Camn

  • Viestejä: 2 577
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #61 : Heinäkuu 17, 2013, 10:52:10 ap »
Lainaus
Johdot vasta tänään sain käteeni
Kuivaharjoittelua voi tehdä tietokoneen äärellä. Asenna TunerPro ja siihen ecun mukainen XDF -tiedosto. Imuroi jostain sopiva Guzzin *.bin -tiedosto (ecusta imuroidut kartat, tuolla aikaisemmin oli yksi linkki) ja avaa se TunerPro:ssa => voi kokeilla, opetella ja värkätä ja tehdä karttoja niin paljon kun sielu sietää.

Lainaus
En ainakaan heti usko, että - - pääsee rukkaamaan kiihdytyspumppua
Minä mitään tiedä mutta laitan liitteeksi kuvan Jackalissakin olevan 15M ecun *.bin -tiedostosta, josta avasin TunerProlla "Accel Enrichment" -kartan. Eikös tämä ole "kiihdytyspumpputoiminto" ?  Quickshifter on tosiaan... saakos niitä irrallaan jostain ilman commanderia, jotenkinhan se on moottorinohjaukseen kytkettävä, että se voi tehdä sen minkä monet Guzzit tekevät joskus omin päin (kun moottorinohjaukseen ei ole puututtu), "tyhjäpotkun"?

Lainaus
Haa, tätä oon oottanu
Hienoa !  Onnea matkaan kaikille edelläkävijöille, jotka oikeasti tarttuvat toimeen (MotoJussi saa säätökollegoita...) !

V11 - it defines you.

motomatti

  • Viestejä: 13 464
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #62 : Heinäkuu 17, 2013, 11:38:21 ap »
Uskoisin että tämä (kiihdytyskartta eli Accel Enrichment) AE-kartta on yksi niitä joihin nykypyörien ns moottorinohjausnappulan naksuttelu vaikuttaa merkittävästi. Samalla pitää säätyä tietysti vastaavalla alueella sytytysennakko syötetyn polttoinemäärän mukaan. Tyypillisesti näitä valmiita asetuksia on kolme: sport-, touring- ja sadeasetus. Kuten taitaa olla uudessa Californiassa.

Vastavaa ei tällä pysty tekemään mutta kun tietää onko lähdössä radalle, rantaboulevardille tai sadepäivän kierrokselle niin voi kulloiseenkin tarpeeseen muokatun "kartan" syöttää moottorinohjaukseen lähtiessään. Tai sitten pitää tietokonetta matkassa jossa ovat kyseiset asetukset. Botniaringille touringilla ja perillä race-kartta peliin.

Tuon AE-taulukon toiminnasta ei liene epäselvyyttä. Lähinnä se kuinka paljon kulloinkin pitää polttoainetta syöttää ja millä kohtaa lienee ongelmallisinta. Se todennäköisesti selviää vain kokeilemalla ja kun on kokemusta niin tietää minkä verran lientä voi lisätä tai vähentää kullakin kierrosluvulla, kaasukahvan asennolla ja kaasukahvan kääntönopeudella niin että tulos on toivottu.
Kiihdytysrikastuksen muokkaus, vaikka syöttöä olisi reilustikin, ei juurikaan vaikuta kokonaispäästöihin mutta moottorin herkkyyteen ja voimantuloon kiihdytyksissä kylläkin. Jos putkesta tulee mustaa savua niin ei kannata kovasti enää lisätä...

Varsinainen ruiskutuskartta, Fuel Map, ei välttämättä tarvitse ensialkuun säätöä lainkaa. Pitää tietenkin huomioida että kiihdytysrikastuksen arvot ovat tämän peruskartan päälle kiihdytyksessä laskettavia arvoja: eli Fuel Map + Accel Enrichment = konaisruiskutusmäärä. Silloin kun ajetaan täysin lämpimällä koneella.
Tähän hommaan lambdanäyttö on paras työväline: se kertoo ajantasaisesti millainen seos on ja samalla antaa viitteen siitä mitä pitäisi tehdä parempaan tulokseen pääsemiseksi. Näin toimitaan dynamometrisäätöä tehtäessä mutta näillä apuvälineillä pääsee tulokseen myös ns persdynoa käytettäessä, joskin paljon hitaammin.

Camnin kysymykseen vastaus:
Quicshiftereitä taitaa olla useammalla valmistajalla. Tässä yksi oikein filmin kera: http://www.hmquickshifter.com/
ATK:n tiedonnoutolaitteilla voi löytyä lisää.


TunturiTT

  • Viestejä: 11 407
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #63 : Heinäkuu 17, 2013, 13:35:13 ip »
Joo, löytyy noita shiftereitä muiltakin. Googlella löytyy. Tarvii vaan takaisinkytkentämahdollisuuden omaan boksiin, jos siis ilman Commanderia käyttää.

Tuota AE-karttaa täytyy vähän tutkia, ei nimittäin ole ihan loogisimman näköinen. Nimittäin jos vertaa sen toimintaan Jackalissa. Siinähän pumppu aktivoituu vasta,  kun torvi on ollut jo hetken levällään. Eli tuosta pitäisi saada lähtö timeria nopeammalle ja sitten säätää loppumisaika/kierrosmäärä johonkin.
Mutta, kunhan tuohon ehdin paneutua,  niin sitten tiedetään.
Hyvä pyörä, parempi mieli.

Camn

  • Viestejä: 2 577
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #64 : Heinäkuu 19, 2013, 00:01:50 ap »
Uusia lukuhavaintoja GuzziDiag -foorumilta:
"
Jos 15RC tai 5AM eculle on tehty "lambda off" -kytkentä, ei tyhjäkäynnin CO -säätö enää ole toiminnassa kun "lambdaa ei ole". Tämän jälkeen tyhjäkäynnin CO -säätö voidaan tehdä GuzziDiag OBD -työkalulla kuten 15M ecun tapauksessa. Sille on oma toimintonsa (ohje ilmaantuu, tehtävä tarkasti sen mukaan, moottorin minimilämpö yms. oltava kohdallaan). Tämähän on välttämätön toimi ennen kuin vuosikatsastukseen on menemistä (tai sitten "lambda on" ja mahdolliset lisäkilkkeet irti tarpeen mukaan). Tai siis hieman vakavammin ottaen, kun tulee radalta varikolle ja jatkaa sen jälkeen maantieliikenteessä.

Lambdan lämmitys on ehkä yksi kysymys "lambda off" jälkeen. Tapahtuuko se ohi ecun (ratkaisu: lambda pois, kierretulppa tilalle). Vai, koska lämpötilaa on säädettävä olosuhteiden mukaan(?), ecun on jotain siitä tiedettävä? Lisäksi 5AM ecu osaa antaa häiriöilmoituksen P0135 = "lambda-anturin lämmitys".

Kattien pitäisi kestää "lambda off", koska lambdasäätö toimii joka tapuksessa ("lambda on" tilassa) vain ajoittain. Tietyn kierrosluvun yläpuolella ja kylmänä ei ollenkaan. Lambdan paikallaanpitämisellä (johtoineen) on puolensa (ulkonäköseikat).
"
« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 19, 2013, 12:09:55 ip kirjoittanut Camn »
V11 - it defines you.

Ropotti

  • Viestejä: 48
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #65 : Heinäkuu 21, 2013, 18:00:56 ip »
Haa, tätä oon oottanu. Että saa tuon lambdan pois pelistä.

Ei tuota lambdaa kannata luonnostaan vihata, mullakin on nyt muokatut kartat käytössä ja lambda kytketty käyttöön. Toimii todella hyvin ja ennenkaikkea viranomainen ei voi repiä pelihousujaan vaikka ratsiassa olisi niinsanotusti syönnillään.

Oikeastaan nyt kun päästään tutkimaan noita bin-muodossa olevia karttoja niin olisi hienoa löytää kartta joka ohjaa tuota lambdan käyttäytymistä. Siitä voisi olla helppo säätää omien mieltymysten mukainen toiminta lähes koko kierroslukualueelle.

Innovaten laajakaistalambdasta kun syötti sen lambdatiedon pyörän omaan systeemiin niin ainakin Griso antaa virhekoodin lambdan lämmityksen puutteesta. Sen saisi varmaan pois sopivalla vastuksella, yleismittarilla näytti noin 12 ohmin arvoa sille lämmitykselle originaali lambdalle.

Lambda off- täppi kun on päällä niin Ecu ei kaipaa sitä ollenkaan, ei edes lämmitystä. Pistoke voi olla irti eikä herjaa tule. Eli varmaan parempi tulpata ettei lambda mene pilalle ollessaan pakoputkessa ilman virtoja.





motomatti

  • Viestejä: 13 464
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #66 : Heinäkuu 21, 2013, 22:48:59 ip »
Lambda-anturi vahingoittuu herkästi äkillisestä lämpötilaerosta ja huolimattomasta käsittelystä mekaanisesti ja pitkään käytössä ollut tai rikkaalla seoksella käyvässä moottorissa menee tukkoon. Ultraäänipesurilla olen niitä elvyttänyt. Rikkinäiseltä lambdalta ei tule signaalia mutta jo osin tukkeutunut voi näyttää ns perunoita.

Itse olen samaa mieltä siinä että nimenomaan lambdan avulla saadaan moottori toimimaan tehokkaasti ja ennalta arvattavasti. Edellyttää tosin pääsyä "Lambda Target-asetuksiin". Niin kauan kun sinne ei ole reitti selvillä niin pitää joko lambda mykistää tai muokata sen signaalia. Silloin ei lambdaa kannata pitää reiässään vaan tulpata se.
Vaikka tuossa sanottiin aiemmin että katalysaattori nyt on siellä putkessa ja ei sille mitään satu mutta varmempaa kuitenkin on jos sen ottaa pois karkeamman säätämisen ajaksi. Seos saattaa livahtaa rikkalle tai laihalle ihan vahingossa jos ei ole korvaavaa lambdaa käytössä ja ajonaikaista näyttöä mittaritaulussa.

motomatti

  • Viestejä: 13 464
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #67 : Heinäkuu 24, 2013, 21:39:16 ip »
?
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 20, 2016, 17:34:02 ip kirjoittanut motomatti »

Pithecus

  • Viestejä: 52
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #68 : Heinäkuu 25, 2013, 00:23:21 ap »
Mulla GuzziDiagin ja muiden softien opiskelu nytkähti tänään askelen verran konkretian suuntaa kun latasin Grisoon uuden ohjelman. Ainoa muutos oli tosin lambdan kytkeminen pois. Laitoin orkkis-lambdan tilalle laajakaistan ja lisäksi AFR-näytön.
Muutaman kymmenen kilsan koeajolenkillä kokeilin että mittari toimii ja ihmettelin AFR-lukemia. 4000 rpm:n ympäristössä AFR oli yli 16, muutoin lukemat oli aika järkevän tuntuisia.
Täytyy huomenna (tai itse asiassa tänään) testailla lisää. Tein köyhän miehen "mittarin" kaasuläpän asennolle: katsoin GuzziDiagilla muutaman läpän kulman ja viilsin puukolla vastaavat merkit kaasukahvan laippaan. Saa ajossa edes jonkinlaisen käsityksen siitä missä asennossa se läppä milloinkin on.
Nyt olis into päällä muutella sytytystä ja polttoainekarttaa, täytyis vaan tietää mitä muuttaa, mihin suuntaan ja kuinka paljon.
Noita karttoja tutkiessa erityisesti on ihmetyttänyt Grison delta-fuel kartan vuoristomaisema alle 40 asteen läpän kulman.
Miten PowerCommanderi hoitaa tuon delta-fuelin? Käyttääkö alkuperäistä, nollaako kokonaan vai tekeekö uuden?

   

Camn

  • Viestejä: 2 577
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #69 : Heinäkuu 25, 2013, 02:15:30 ap »
Lainaus
delta-fuel kartan vuoristomaisema
Muistan talvella tätä myös ihmetelleeni, "brad the bikeboy" -teksti Marellin ruiskutusjärjestelmistä kertoo asiasta näin:
"
This is due to the variation between cylinders in the dynamic situation of a running engine. Variances in cylinder temperature (especially on air cooled engines), airbox flow to each inlet, exhaust design, etc create a different fuel need for each cylinder. Sometimes the offsets are large enough to make you think something is not quite right, but that’s just the dynamic variation between cylinders on a running engine.
"
Varsinkin jos kyse on "uudemmasta" Guzzista jossa on 5AM ecu, en heti lähtisi tuota Delta Fuelia muuttamaan (olisipa hienoa jos saisi afr käyrät paperille kierroslukujen ja kaasunasennon mukaan molemmista alkukäyristä erikseen - voisi tuotakin hienosäätää).

Lainaus
Miten PowerCommanderi hoitaa tuon delta-fuelin
Vanhemman PC III USB:n kohdalla: molemmille sylintereille voi tehdä omat erilliset täydelliset "Fueltable 1 ja 2" -kartat. Ei siis "Delta Fuel" tai "Offset" -nimillä kulkevaa erotuskarttaa, vaan erilliset kartat, erikseen molemmille sylintereille. Mutta kun PC kytkeytyy "ecun ja ruiskujen" välille, olen ymmärtänyt niin että ecun oma Delta Fuel -kartta on jo aina käytössä pohjalla. Kun PC oli aikanaan koekäytössä: Cali Stone: vain yksi PC -kartta, V11: kaksi karttaa, suuret erot. Nykyiset kartat suoraan ecussa kaikki (auto-range painikkeella muokattu kuva liitteenä, näkyy että muutos on pääosin vain tietyllä kaasunasennolla).
V11 - it defines you.

motomatti

  • Viestejä: 13 464
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #70 : Heinäkuu 25, 2013, 10:18:19 ap »
Lainaus
4000 rpm:n ympäristössä AFR oli yli 16, muutoin lukemat oli aika järkevän tuntuisia.

Tuo on se kierroslukualue (Noin puolet huipputehon kierroksista, lailla säädetty mittausnormi.) jonka alueella mitataan melu ja saatepäästöjä. Tuosta ei päästä uusissa pyörissä eroon muuten kuin että päästöjen mittaustapaa muutetaan ajosyklimittaukseksi jossa ajetaan pyörää jarrupenkissä säädettyjä tehoasetuksi noudattaen. Siihen suuntaan ollaan menossa vaikka mp-valmistajat, erityisesti japanilaiset, muutosta vastustavat.

Päästöjen mittaustapa, jota Ristonen pyörässä on käytetty, noudattaa siis tuota "puolet kierroksista" -normia. Itse nostaisin seosta rikkaammalle ko kohdassa. (MotoJussi teki sen jo ja oli tyytyväinen.) 16/1 on aivan liian laihaa että moottori kävisi kunnolla ja NOx-päästöt ovat hurjia ko seoksella. (Tosin niitä ei mitata mutta ovat hyvin haitallisia) Palamistapahtuma on hyvin kuuma.
Periaatteessa nykybensalla, jossa on "puolet petäjäistä" seoksen pitäisi asettua alle 14/1-arvoon. (14 kiloa ilmaa yhtä bensakiloa kohden.) Lambda-arvona ilmoitettuna alle 1. Kapeakaistaisella alle puoli volttia, laajakaistaisella alle 2,5 volttia.
Parin vuoden takaisessa artikkelissani zoomailen tätäkin asiaa: http://www.motomatti.fi/search?q=seossuhde

Ristone, maltoitko resetoida laajakaistalambdan ennen käyttöön ottoa?

Tuon Delta- tai Offset-kartan muokkaamista en pidä ensiarvoisen tärkeänä. Siihen tarvittaisiin molempiin pakokäyriin lambdat ja loggeri joka tallentaa ajan ja kierrosluvun funktiona molempien sylinterien käynnin. Ei mahdotonta mutta vaatiia kaluja ja aikaa.

Lähden iltasella koittamaan miten 1100 Brevan moottorinohjauksen päivitys onnistui. Ainakin värinät vähenivät entisestään alakierroksilla. Alkaa muistuttamaan käynniltään hondan V4:sta...

Painotan kuitenkin että läheskään kaikissa malleissa ei tarvitse tehdä näin syvällisiä toimenpiteitä vaan useissa vuosituhannen alussa ja sitä ennen käyttöönotetuissa Guzzeissa riittää pelkästään TPS:n uudelleen säätö/resetointi.

Ropotti

  • Viestejä: 48
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #71 : Heinäkuu 25, 2013, 15:32:49 ip »
Mulla GuzziDiagin ja muiden softien opiskelu nytkähti tänään askelen verran konkretian suuntaa kun latasin Grisoon uuden ohjelman. Ainoa muutos oli tosin lambdan kytkeminen pois. Laitoin orkkis-lambdan tilalle laajakaistan ja lisäksi AFR-näytön.
Muutaman kymmenen kilsan koeajolenkillä kokeilin että mittari toimii ja ihmettelin AFR-lukemia. 4000 rpm:n ympäristössä AFR oli yli 16, muutoin lukemat oli aika järkevän tuntuisia.
Täytyy huomenna (tai itse asiassa tänään) testailla lisää. Tein köyhän miehen "mittarin" kaasuläpän asennolle: katsoin GuzziDiagilla muutaman läpän kulman ja viilsin puukolla vastaavat merkit kaasukahvan laippaan. Saa ajossa edes jonkinlaisen käsityksen siitä missä asennossa se läppä milloinkin on.
Nyt olis into päällä muutella sytytystä ja polttoainekarttaa, täytyis vaan tietää mitä muuttaa, mihin suuntaan ja kuinka paljon.
Noita karttoja tutkiessa erityisesti on ihmetyttänyt Grison delta-fuel kartan vuoristomaisema alle 40 asteen läpän kulman.
Miten PowerCommanderi hoitaa tuon delta-fuelin? Käyttääkö alkuperäistä, nollaako kokonaan vai tekeekö uuden?

   

Mitäs oli 8v:n tps-arvot normiajossa?
Mulla 1100:ssa Grisossa pysyy käytännössä alle 20 asteen koko ajan. Jopa konetiellä!
Minä jouduin lisäämään syöttöjä melkein joka paikkaan että sain innovaten näyttämään 15 pintaan olevia arvoja. Reippaissa kiihdytyksissä näytti noin 13 arvoja. Muokkaamatta mentiin reippaasti laihalla.

Nyt olisi hyvä saada näitä alkuperäisiä bin- filejä kerättyä vaikka johonkin kirjastoon. Miksei muokattujakin mutta niistä ei taida olla sellaisinaan mitään iloa muutakuin suuntaa antavina. Mullakin on oma muokattu avarrettuun imu- ja pakopuoleen eli ei sitä kukaan pysty suoraan käyttämään. Voin kyllä lähettää jos joku haluaa kokeilla.

Ei muutakuin reippaasti testaamaan. Grisosta on helppo poistaa katti alkuperäisestä putkesta. Se on siellä irto-osana kun rälläköi putken poikki heti siitä missä on hitsaussauma sen rosteriosan alla putken keskellä. Se rosteriosa lähtee irti rikkomatta. Äänet muuttuu hiukka muhkeammiksi mutta mistään ei näe että katti puuttuu.



Ikkala

  • Viestejä: 1 820
  • Seinäjoki / Alavus
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #72 : Heinäkuu 25, 2013, 16:03:48 ip »
Ei kai tuo 16AFR /4000 rpm mikään kumma ole kun kerran lambdasäätö on pois päältä? Kokeilin äsken mitä sportti näyttää vakiasetuksilla 4000 ja commanderin näytössä vilisti lukemat 14,5-15 välillä. Siis vakio lambda käytössä ja commanderin laajakaista käyrässä.
HD FLSTC -09, BMW R1200RT-14, BMW R1100S-03, BMW K100 rs -84, pannonia T1 250 -62, Kawasaki KMX 125

Pithecus

  • Viestejä: 52
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #73 : Heinäkuu 25, 2013, 16:55:19 ip »
Mitäs oli 8v:n tps-arvot normiajossa?
Mulla 1100:ssa Grisossa pysyy käytännössä alle 20 asteen koko ajan. Jopa konetiellä!
Minä jouduin lisäämään syöttöjä melkein joka paikkaan että sain innovaten näyttämään 15 pintaan olevia arvoja. Reippaissa kiihdytyksissä näytti noin 13 arvoja. Muokkaamatta mentiin reippaasti laihalla.

Mulla on kahvassa merkit jotka vastaa suunnilleen 8, 13, 25 ja 40 asteen läpän kulmia. Tasakaasulla mennään yli 13 asteen vasta suunnilleen satasen nopeudessa.

Ropotti

  • Viestejä: 48
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #74 : Heinäkuu 25, 2013, 19:22:40 ip »
Se hiukka hämää tommonen jako mutta on linjassa siihen tps-karttaan: 4CF72 kooltaan 20X1
4,59=0%
5,80=20%
8,00=40%
15,00=60%
34,00=80%
81,00=100%

Käykääpä katsomassa karttaa joka löytyy osoitteesta 4C66A kooltaan 32X1. Mitähän mahtaa pitää sisällään?