Ajoneuvoa ei tarvitse esittää muutoskatsastukseen nopeusmittaria koskevien muutosten johdosta. Edellä 6 kohdan perusteella suoritettavassa muutoskatsastuksessa nopeusmittarin tarkkuudesta on kuitenkin varmistuttava, mikäli muutokset vaikuttavat nopeusmittarin näyttämään.
Nykypyörissä tämä on lähinnä teoreettista sillä moottoripyörä kyllä "tietää" kuinka nopeasti se kulkee.
Otan jälleen esimerkiksi Guzzin: esimerkkipyöränä voisi toimia liki kaikki uudet Guzzimallit joissa on ABS ja luistonesto, mutta kun itsellä on hieman vanhempi California 1400 niin siinä ajonhallintajärjestelmä vertaa etu- ja takapyörän kehäpituutta toisiinsa heti ajoon lähtiessä. Se myös huomaa jos jompikumpi renkaista vuotaa. Mutta ei kerro kumpi.
Sellainen ehto rengasvaihtohommassa on että molempia renkaita ei pidä vaihtaa kerralla mikäli eivät ole aivan samanlaiset kuin alkuperäiset. Jos ei näin menettele on nopeudenmäärittämistoimenpide hankalampi.
Pyörän älyboksin järki ymmärtää kohta ajoon lähdettyä että toinen rengas on eri kokoinen ja myös ilmoittaa siitä hanakasti. Siinä vaiheessa tieto tallennetaan ajamalla pidempään. Esimerkiksi noin 30 metriä. Sammuttamalla moottori, uudelleenkäynnistys ja lähtelmällä taas ajamaan. Järjestelmä kalibroituu näin. Mittari näyttää edelleen oikein. Tämä tapahtui silloin kun rengaskoko takana muuttui merkittävästi toimestani. Se oli myös osasyy katsastuttamiseen vaikka ei katsureita kiinnostanut pätkääkään mitä mittari mahtaisi näyttää. Tärkeämpää oli merkitä rengaskoot. n. 50€ kustannus. Nopeusmittari näyttää nytkin oikein.
Edellä olevan katsastushenkiöille esitin vain suullisesti vaikkeivat sitä kysyneetkään.
Kannattaa siis huomioida pyörässään jo nämät nykytekniikan keinot niin pääsee jatkolla vähemmällä. Ei tarvita teoreettisia laskelmia renkaan kehämitoitukselle.
6. kohdan mukaan sitä ei näköjään tarvitse tehdä enää koska rengaskoko muuttui takana pienemmäksi. Lisäksi paperilla takarenkaan leveys muuttui 200-koosta 205-kokoon vaikka käytännössä nyt on moninkertainen kumimäärä tietä vasten. Silti ei tullut 40 mm tai 20% vastaan.
Vanhempia muutettuja pyöriä olen muutoskatsastuksen vuoksi hieman joutunut modifioimaan: laitoin nopeusmittarin pyörittimen etupyörän napaan katsastuksen ajaksi. Nyt se on taas vaihdelaatikosta ja mittarissa on maaliläikät osoittamassa satelliittimittauksen tulosta 60 ja 100 km nopeuksille. Ideaa voi kopioida vapaasti. Pyörittimiä löytyy varaosina.
Aiemmin oli käytössä sellainen käytännön ohje että jos ei koko ihmeemmin muutu ja rengas on pyöreäolkainen niin se kelpuutetaan mp-käyttöön. Toki kantavuuskin pitää huomioida. Pikkuauton rengas olisi ainakin California 1400 takarenkaana alimittainen. Kantavuus ei riittäisi. Ainakin teoriassa mp:n alla olevan renkaan pitää kestää koko pyörän paino sekä samaan aikaan tapahtuva voimakas kiihdytys. Silloinhan keula voi irrota tiestä ja kokonaismassa on takapyörän varassa. Tätä laskeskelin silloin kun rengastyyppiä valitsin. Lisäksi renkaan pitää olla symmetrinen.
Tämä vaatimusten purkaminen saattaa vähentää monen rakentelijan kuluja merkittävästi. Se että onko tämä myös EU:n kaikissa jäsenmaissa kelpaavaa oppia. Epäilen. Taitaa olla edelleenkin kansallista lainsäädäntöä tai siihen tukeutuva määräys.