Surkuhuvituttaa tuo VW-konsernin autojen päästöistä uutisointi. Juurikin Iltalehti uutisoi että päästöhuijaus ei vaikuta Suomeen koska täällä ajoneuvovero lasketaan CO-päästön mukaan ja VW:llä on kysymys typen oksideista. Nämä seikat ovat kuitenkin käytännön tasolla kääntäen sidoksissa toisiinsa: jos CO-päästöä on reilusti niin typen oksidit ovat alhaalla ja päinvastoin.
Nyt siis on manipuloitu testauksen aikana moottori käymään alhaisella CO-lukemalla mutta samalla se vaikuttaa hyvin korottavasti typpioksidipäästöihin. Normaalisti ilman typpi reagoi huonosti happeen mutta kun moottoria käytetään siten että CO-päästöä tulee vähän on käyntilämpötila korkea niin typpikin alkaa reagoimaan ja hapettuu. Typpioksidi on huomattavasti vaarallisempi päästö kuin hiilidioksidi tai -monoksidi.
Jos taas testataan typpioksidipäästöä kone laitetaan käymään rikkaalla eli kylmänä niin typen oksideita ei juurikaan synny.
VW:n testi-vähäpäästöisyyden salaisuus lienee siinä että moottoriin on syötetty testihetkellä vain niukasti polttoainetta eikä ole otettu tehoja ulos. Tämä kertoo sen että VW:n moottoriteknologia ei ole nykyisten vaatimusten tasalla koska pitää kikkailla.
Kaikkia päästömuotoja voi vähentää sillä että moottori syö vähemmän polttoainetta ja käy silti suhteellisen normaaliämpöisenä tai polttoaineessa ei ole aineita jotka muodostavat haitallisia yhdisteitä. Liitteenä ottomoottorin-kaavio siitä mitä tapahtuu kun seosta muokataan optimiarvosta jompaan kumpaan suuntaan. En löytänyt tähän hätään vastaavaa diesel-kaaviota mutta palamistapahtuma ja sen päästöt ovat samansuuntaisia mutta painottuneet eri tavalla.
Lainaus Wikipediasta:
Dieselmoottorin pakokaasu sisältää tavallisesti typpeä, happea, hiilidioksidia, vesihöyryä, typen oksideja, rikkidioksidia, nokea ja hiilivetyjä. Pakokaasun koostumus riippuu muun muassa polttoaineesta, kuormituksesta, moottorin kunnosta ja iästä. Haitallisimpina päästöinä pidetään yleensä typen oksideja, jotka aiheuttavat esimerkiksi happamoitumista ja hengityselinoireita, ja nokea, joka sisältää syöpää aiheuttavia aineita eli karsinogeeneja. Yleistäen maaöljypolttoaineet tuottavat enemmän haitallisia päästöjä kuin biopolttoaineet. Päästöjä voidaan vähentää esimerkiksi huolellisella palotapahtuman hallinnalla ja pakokaasujen jälkikäsittelylaitteilla kuten hiukkasloukulla, hapetuskatalysaattorilla ja urearuiskutuksella. Suosittu menetelmä typen oksidien vähentämiseksi on pakokaasun takaisinkierrätys, jossa osa pakokaasuista johdetaan imukanavaan.
NOx = typen oksidit
CO = hiilen oksidit
HC = hiilivety