nekin jotka eivät ole opiskelleet sähkötekniikkaa, voivat seurata ”maalaisjärjellä” kuvaa
Sähkötekniikan lyhyeksi oppimääräksi on usein osoittautunut riittäväksi pari pääasiaa:
Parhaiten muistettu on se tosiasia, että yksi amppeeri aiheuttaa yhden ohmin vastuksessa yhden voltin jännitehäviön. Siinä ei ole väliä sillä mitä ainetta vastus on. Se voi olla vaikka johdin, tai hapettuma liittimessä, tai aktiivinen vastus – transistori. Sanovat sitä ohmin laiksi.
Vähemmän tunnettu, mutta äärimmäisen tärkeä ja käyttökelpoinen ja sitäpaitsi hyvin ymmärrettävä on se tosiasia, että (1.) sähkövirran kiertäessä suljettua lenkkiä (se ei muuten kulje kuin suljettua lenkkiä) peräkkäisistä kulkutiensä osista, johtimista, akusta, kytkimistä, sensoreista, se virta on jokaisessa pisteessä aina pakosti saman suuruinen; yhtä monta amppeeria mitattinpa sitä mistä välistä tahansa. Jos (2.) kulkutie jostain kohdasta haarautuu moneen kulkuhaaraan, siihen pisteeseen tulevien virtojen summa on yhtä suuri kuin siitä lähtevien virtojen summa. Oppilaiden kielellä: piste ei pullistu. Nämä kaksi (1.) ja (2.) sinänsä yksinkertaista tosiasiaa kun oivaltaa, pääsee jo huimasti eteenpäin. Niiden nimi on Kirkhofin virtalait.
Erittäin käyttökelpoinen pienen volttimittarin käyttäjälle on se tieto, että (1.) peräkkäin (sarjaan) kytketyille virtapiirin osille lankeaa jokaiselle jonkinlainen jännite(häviö), joiden summa on yhtäsuuri kuin syöttävä lähdejännite (akku). Tässäkään ei ole väliä, mitä materiaalia jännitehäviön tekijä on: hehkulanka, kytkinpinta, johdin, hapettuma liittimessä, sulake. Samoin (2.) jos useampi jänitehäviön aiheuttaja on rinnan kytketty, haaroitettu kahteen tai useampaan haaraan, niiden (minkä tahansa haaran) ylitse mitattuna näkyy mittarilla sama jännite. Näiden luonnonlakien (1.) ja (2.) nimi on Kirkhofin jännitelait.
Kun vielä muistaa, että watti on voltti kertaa amppeeri, ja ilman virtaa ei synny yhtään wattia, vaikka olisi kuinka monta volttia, ja jokainen kulutettu watti on myös jotenkin tehtävä, tarvitaankin lisäksi enää vain rauhallista harkintaa ja sitä maalaisjärkeä, tai kaupunkilaisjärkeä, molemmat käy.
Ymmärsinkö oikein että kun esimerkin järjestelmässä ei ole kuormaa, on regulaattorin lämmöksi muuttama teho on hyvin pieni 0,49W. Generaattoria pyörittävä maamoottori ei ”hukkaa tehoa”
Oikein ymmärretty, vaikkakin tuo järjestelmän tyhjäkäyntikuorma oli hatusta nostettu, mutta periaate menee noin.
kun tulee pienikin kuorma (1A), regulaattori joutuukin muuttamaan lämmöksi jo 113,6W, vaikka oikeasti pitäisi tehdä tehoa vain 14,4W
Näin on asia. Tämä on kestomagneettigeneraattorin huono puoli. Hyvä puoli on hiiliharjattomuus. Generaattori voidaan rakentaa monella tavalla. Jos se mitoitetaan rautojen poikkipinnoilla siten, että se antaa 350W maksimitehoa ja siinä kohdassa rauta kyllästyy magneettivuosta, eikä anna enää virran kasvaa, se kyllästymisen ominaiskäyrän nurkkapiste on kuin viivottimella piirretty kulma. Rautamateriaalia voidaan valita myös siten, että kyllästyminen tapahtuu enemmän tai vähemmän pyöristetyllä ominaiskäyrällä.
Merkillistä että 1A kuormitus saa 113,6W-0,49W = 113,11 W tehonhukan aikaiseksi?
Oikeastaan 113,6W+0,49W+14,4W=128,49W ja tämä on häviöteho, jonka järjestelmä eri osissaan kehittää, ja jolla se lämpenee, mutta vain teoriassa näillä toiminta-arvoilla. Voi olla, että generaattorin antojännite ei ole enää 80V 1A:n kuormalla. Merkillinen ominaisuus johtuu juuri kestomagneettigeneraattorin toimintaperiaatteesta. Sitä ei voi säätää. Se ikäänkuin antaa ylijännitettä, josta on päästävä eroon. Kun ylijännite myös saa saman (sarjaankytketyn virtapiirin osan) virran, se tekee myös virran ja jännitteen tulon suuruisen tehon.
Onko niissä Guzzeissa joissa on hihnakäyttöinen laturi erikseen ("hiiliharjat"?) ihan eri tyypin laitteet käytössä?
Kyllä. Kun roottori ei ole kestomagneetti, vaan käämillinen sähkömagneetti, riittää kun roottorin magneettivuota säädetään. Tällöin saadaan täsmälleen oikea jännite stattorikäämiltä ja (roottorikäämin) säädetyn virran, ja tehohäviön, määrä ovat ratkaisevasti pienemmät. Generaattori tekee vain tarvittavan tehon. Se on se rinnakkaisgeneraattorin (staattorin ja roottorin päävirtatiet rinnakkain) etu. Haitta on kuluvat harjahiilet ja rupeentuvat liukurenkaat. Isoille tehoille kuten autoissa, puhumattakaan ydinvoimaloista, tämä on kuitenkin ainoa käyttökelpoinen "sähkömekaaninen muunnin".
other rectifier regulators dump current to ground
Myönnän tietojeni rajallisuuden tämän suuren laitteiden kirjon edessä, mutta uskallan epäillä tuon väitteen paikkansapitävyyttä. Ehkä se on mainosmiehen juttua. Ei olisi mitään järkeä tehdä regulaattoria noin, siis jatkuvalla kuormituksella säätäväksi, jolloin säätö perustuisi rautojen kyllästämiseen. Hyötysuhde olisi todella huono. En ole törmännyt tuollaiseen.
Cycle Electric rectifying regulators block current to control voltage.
Juuri näin nämä tehdään – tietääkseni. Joko näin chopper periaatteella, tai jatkuvalla "aktiivisella vastuksella" esim transistoreilla. Kun transistori säätää jatkuvasti, sen on hävitettävä koko hukkateho lämmöksi. Kun transistori, FET tai tyristori säätää kaksiasentoisena on/off periaatteella, syntyy häviötehoa vain tilan on vaihtuessa tilaan off tai toisin päin. Lämpähäviöitä tulee paljon vähemmän, mutta tulee silti. On tilassa ei tehdä (jännite)tehohäviötä vaan kaikki päästetään läpi. Off tilassa ei tehdä (virta)tehohäviötä kun virta eikulje lainkaan. Keskiarvo on se säädetty (sykkivä)jännite. Se tasoitetaan induktanssilla, jonka virkaa toimittaa generaattorin staattorikäämi, sekä kapasitanssilla, jonka virkaa toimittaa akku. Chopper-säätöjärjestelmän oleellisia osia ovat siis myös akku ja generaattori, joita ilman säätäjä ei toimi oikein.
Ducati Energia Regulators Basics
Piirros toisaalla:
http://www.guzziclub.fi/hscms/foorumi/index.php?topic=5487.0 näyttää nerokkaan ratkaisun chopper tyyppisestä regulaattorista. Siinä katkominen tehdään tyristoreilla, joita käytetään myös tasauuntaajan puolikkaana, toisten puolikkaiden ollessa kaksi diodia. Samalla on ratkaistu diodi-takapotkusuojaus, joka tarvitaan koska ladataan akkua, joka myös osaa antaa sähköä. Jännittesäätäjän ohjauslogiikkapiiri liipoo johtavaksi tyristoreja (toisella puolijaksolla toinen ja toisella toinen) sen mukaan kun jännite on allhainenn, ja on liipaisematta sen mukaan, jos jännite on korkea. (Tyristorihan on kytkin, joka lähtee johtamaan kun sen hilalle, (piirroksessa vino johdin,) tuodaan jännite vaikka vain hetkellisesti, (liipaisupulssi,) ja johtaa siihen asti kunnes vaihtovirta saavuttaa nollaylityskohdan ja jää sen jälkeen johtamattomaksi kunnes se taas liipaistaan on tilaan.) Chopper katkontataajuus on siis generaattorin vaihtosähkön taajuus ja tasasuuntaaja on samalla chopper-säätäjä. Kuvasta näkyy myös akku, joka on koko virtapiirin oleellinen osa, eikä regulaattoria pidä yrittää tutkia ilman akkua. Systeemi saatta jopa toimia ilman akkua, pelkän kuormituksen ollessa päävirtatie, mutta silloin esiintyy suuria jännitepiikkejä, sitä suurempia, mitä pienempi on kuorma, ja nolla-kuormalla tyristorit eivät lähde johtamaan lainkaan. Myös siinä näkyy, että säätäjän kotelo on miinusjohtimien yhteinen kohtio. Tassusta siis kulkee päävirtatie. Näin vanhanaikaisesti ei tarvitsisi miinusjohdinta järjestää...
Tyristorin, varsinkin näin suuren tehon kestävän, jännitehäviö on tyypillisesti 3-4V ja tehodiodin 1-2V. Tällainen tyristorisäädin siis lämpenee 10A:n virralla 40-60W+pieni omakulutus. (Vastaa elektroniikkamiesten tinakolvia.) On sekin siis jäähdytettävä hyvin.