Joo, se "ilmiantoni" tapahtui jo parikymmentä vuotta sitten.
Toki olen parantanut tapojani ja esittänyt sittemmin asian toisella tapaa.
Että ovathan huollossa kannenpultit tulleet kiristettyä kun näyttää että on hitusen vuotoa?
Joo, kaksitoistahan niitä pinnapultteja on. Vain neljän pultin vuoksi joutuu tekemään enemmän töitä eli irrottamaan keinuvivut. Se on myös, osaltaan, hyödyllistä sillä samalla selviää onko klappia keinuvipulaakereissa ja ovatko päittäisjouset aluslaattoineen kunnossa tai edes tallessa. Aina ei ole ollut. Ohessa säädetään venttiilit siitä syystä että kannenpulttien kiristäminen pienentää venttiilivälyksiä.
Ylä- ja alapultin kanssa voi ilmetä ongelmaa siksi että ne ovat vapaasti ulkoilmassa eli ovat voineet jumiutua korroosion vuoksi. Jos näin on niin ennen muiden pulttien kiristystä käyttää em. pulttien mutterit irti, puhdistaa ja voidella kierteet ja jatkaa hommaa sen jälkeen. Ylemmät, piilossa kuusioruuvien alla, ovat kuusiokolokantaiset (10mm) ja muut tavallisia muttereita. Ylämutteriin tarvitaan tavallista pidempi kuusiokoloavain. Helpoin ja ylivoimaisesti halvin tapa on ostaa yksi 10 mm:n kuusiokoloavain, katkaista se ja liittää siihen tavallisen kymppimillisen hylsyavaimen.
Kahden sylinterikannen vuoksi, tuskin, kannattaa ostaa kallista momenttiavainta vaan lainata "kaverilta" tai pyytää häntä poikkeamaan tekemässä tämän pikkuhomman. Momenttiin kiristys tapahtuu vaiheittain eli edetään ristiin vuorotellen muttereita kiristäen kunnes kaikki ovat samassa kireydessä eli ei aloiteta ilmoitetulla, lopullisella, momenttiarvolla vaan sitä alhaisemmalla ja nostetaan momenttia vaiheittain. Ohje pätee muihinkin teknisiin kohteisiin. Mutta mitään satasen tai kalliimpaa momenttiavainta tuskin tarvitaan sillä halvempikin osaa laueta asetetun arvon kohdalla tarvittavan tarkasti.
Että jos siellä sylinterikannen ja sylinterin välissä näyttää öljyiseltä ja likaiselta niin kiristysjuttu säästää valuuttaa, aikaa ja vaivaa siihen nähden että pitäisi irrottaa sylinterikannet, siivota paikat, laittaa uudet sylinterien alapäiden tiivisteet ja kannen tiivisteet, sekä venttiilikoppien tiivisteet ja tehdä muut asennukset. Siltikin se jälkikiristys pitää tehdä jokusen tuhannen kilometrin jälkeen moottorin kokoonpanosta tai aikaisemmin mikäli näkyy öljyistä kosteutta sylinterikansien ja sylinterien liitoskohdissa. Tai vain siksi että on mennyt kauan edellisestä kiristyksestä. Momenttiarvoa ei pidä ylittää. Korjaamokirjassa on mainittu mallikohtaiset arvot. Guzzien koneissa kun on eroja.
Rakenne elää lämpötilavaihteluiden vuoksi. Pultit ovat terästä ja niiden lämpölaajenemiskerroin on pienempi kuin alumiinisten sylinterien ja sylinterikansien. Siksi tiivisteet hiljolleen litistyvät lämmönvaihtelun vuoksi ja jossain vaiheessa pettävät. Pieni vuoto ei ole pettämistä vaan vasta oire tulevasta jonka voi vielä ehkäistä.
Asian voi teettää huoltoliikkeellä samalla kuin muukin normihuolto niin siihen jokunen hetki menee. Kannattaa kysyä näin talviaikaan paljonko homma pankkitiliä ohentaa. Kesällä hinta voi olla toista luokkaa.