Kirjoittaja Aihe: 2020 V85TT takajarru  (Luettu 515 kertaa)

Jouko S

  • Viestejä: 829
2020 V85TT takajarru
« : Kesäkuu 11, 2024, 11:56:44 ap »
Käytiin pari viikkoa sitten Unkarin Moto Guzzi Weekendissä ja sattuipa outoa sinne mennessä takajarrun kanssa. Lähestyin liikenneympyrää ja kun polkasin takajarrua, niin pedali painui kevyesti alas, eikä mitään jarrutuntumaa takasessa. Kun selvisin ympyrästä, niin vilkasin pedalia ja se roikkui alhaalla. Ajelin sopivaa pysähtymispaikkaa etsien muutaman kilometrin ja kun pysähdyin, niin pedaali oli ja toimi kuten pitääkin. Rallissa tietysti ihmeteltiin ja kummasteltiin tapausta. Joku epäilli loppuun ajettuja jarrupaloja, mutta mittauksen jälkeen todettiin, että niillä mennään vielä 4-5tkm. Toinen teoria oli, että kiehahtiko jarrunesteet, kun ylitettiin Karpaatit Slovakiassa ja jarrunesteeseen tuli ilmaa? Alas päin ajellessa satoi kaatamalla ja mutaa virtasi paikka paikoin asfaltille, joten etujarrua en käyttänyt vaan hissun kissun tultiin vuorilta ja takajarru saattoi olla lujilla. Jarru on toiminut niin kuin pitääkin ja kun Suomeen päästiin, tilasin jarrupalat ja vaihdan myös nesteet samalla. Kolmas teoria on, että jarrusylinterissä on häikkää. Vaihdatin viime keväänä jarrunesteet Guzzihuollossa matkalla Skotlantiin ja asentajalla oli ongelmia takajarrun ilmauksen kanssa. Tuskaili ja sanoi, että tällaista ei ole ennen ollut. Lopulta kuitenkin totesi, että selvä tuli, mutta että kannattaisi tutkia tuo jarrusylinteri varmuuden vuoksi jollain spesialistilla. Hänen mielestään se ääntikin oudosti. Taidan pistää jarrusylinterin tilaukseen. Brembon sylinteri.
Jouko

motomatti

  • Viestejä: 13 122
Vs: 2020 V85TT takajarru
« Vastaus #1 : Kesäkuu 11, 2024, 12:08:26 ip »
Pieni määrä "piiloilmaa" jarrulinjassa saattaa olla. Jos se on siellä missä lämpökin niin ilma lämmitessään voi turvota ja jarru ei toimikaan. Pedaalin roikkuminen on outoa sillä siinähän on jousi joka nostaa sen aina yläasentoon riippumatta siitä missä asennossa poljinsylinterin mäntä on. Tämä taas viittaisi polkimen laakerointiin tai siellä olevaan likaan tai palautinjousen puuttumiseen. Toki olen nähnyt likaantuneen jarrusylinterin jossa mäntä oli jäänyt ala- eli jarrutusasentoon. Mutta poljin ei.

Jos asia jää epäselväksi niin ehkä tuo osavaihto puoltaa paikkaansa. Ääni johtunee kitkasta tai ilman nopeasta liikkeestä ahtaassa kanavassa nesteen seassa. Siis eräänlainen "märkä pieru".

Vilkaisin pyörämallin "räjäytyskuvaa" ja siinä kyllä on vetojousi, kansan suussa "vieteri" joka palauttaa polkimen aina yläasentoon riippumatta siitä missä asennossa jarrumäntä on. Tai sitten en ymmärrä fysiikkaa.

Jouko S

  • Viestejä: 829
Vs: 2020 V85TT takajarru
« Vastaus #2 : Kesäkuu 11, 2024, 12:35:13 ip »
Ok. Tuota polkimen ala asentoon jäämistä ihmetteli muukin ralliväki, mutta muistan hyvin, kun yritin haparoida poljinta kengän kärjellä ylös siinä onnistumatta, enkä voinut koettaa jarruttaakkaan uudestaan, kun tuskin jalkateräni taipui alemmas missä jarrupoljin roikkui. Mysteeri?
Kun painelee kädellä sitä poljinta, niin siitä kuuluu "vinkuva" ääni. Laitan uuden sylinterin tilaukseen. Jos ei muuten, niin mielenrauhan takia..
Jouko

motomatti

  • Viestejä: 13 122
Vs: 2020 V85TT takajarru
« Vastaus #3 : Kesäkuu 11, 2024, 21:21:56 ip »
Lienee mielenkiintoista purkaa kyseinen sylinteri.
Kun otat sylinterin irti ja jos silloin on mahdollista nosta sylinteri letku perässään niin ylös kun voi niin jarruneste ei valu pois uutta sylinteriä asentaessa. Pääsee vähemmällä ilmaamisella koska ilmaamisen voi tehdä ensimmäisestä sauma- eli liitoskohdasta. On hankalaa kun poljinsylinterissä on ilmaa ja se pitäisi pumpata letkua myöden pois sieltä missä on ilmausruuvi. Voi olla pitkänkin matkan päässä. Näin ajattelin tuntematta rakennetta sen tarkemmin.

@

  • Viestejä: 516
  • Death to Stock
Vs: 2020 V85TT takajarru
« Vastaus #4 : Kesäkuu 12, 2024, 10:12:14 ap »
Kannattaisi ihan ekaksi ilmata jarrut ja uudestaan ja varmistua ettei abs-moottoriin jää ilmaa. En tiedä onko Guzzeissa tiedossa mitään kikkaa millä abs-moottorin saa kytkettyä päälle pyörän ollessa keskituella. Super Teneressä tuo onnistui.