Kirjoittaja Aihe: Kypärän käyttöikä  (Luettu 2782 kertaa)

Kurtsi

  • Viestejä: 259
Vs: Kypärän käyttöikä
« Vastaus #15 : Helmikuu 13, 2024, 19:15:26 ip »
Ei siinä mitään nykyään (tai silloinkaan) voimassaolevaa hyväksyntää ole, mutta eipä ole kukaan kysellytkään. Sotilaskypärästä puheen ollen, mulla oli viiskymmentä vuotta sitten armeijassa sarvilla varustettu saksalaiskypärää muistuttava malli, jossa oli sarvet. Kun sarvien tarkoitusta esihenkilöltä kysyin, tämä vastasi "jotta sotilas näyttäisi pelottavammalta".

Kurtsi

  • Viestejä: 259
Vs: Kypärän käyttöikä
« Vastaus #16 : Helmikuu 13, 2024, 19:31:06 ip »
..jatkuu. Kyllä se oli tuo Edvin Laineen Tuntemattomassakin näkyvä malli. Muilla oli uudemmat sileät, jos oikein muistan. Mistä lie löytynyt

motomatti

  • Viestejä: 12 979
Vs: Kypärän käyttöikä
« Vastaus #17 : Helmikuu 13, 2024, 20:29:01 ip »
Yhden kerran on mp-konsta halunnut nähdä kypärästäni hyväksymismerkinnät. Toki epäilyttävähän se oli sillä sen pintaan eräs vähän tunnettu taitelija oli taiteillut puolirivon jutun. Vahinko että se on kadonnut jonnekin. Mutta oli siinä tarpeellinen merkintä.
Renkaitahan nuo syynäävät ja pakoputkiakin. Centauron omavalmisteista pakoputkistoa oli poliisi syynännyt mutta kaveri viittoi että pysy siellä kahvilassa vain. Vissiin kyllästyi odottelemaan. Uskottavuuden vuoksi hain kolmannen kahvin ja toisen viinerin.

Joku onkin saattanut nähdä pikkupakettiautoni vetokoukkuun rakentamani härvelin jolla voi hinata moottoripyörää 80 km/h vauhdilla. Kilvetöntäkin. Se on ollut pariinkin kertaan tarkastelun alla ja perässäkin ovat ajaneet mutta ei ole tullut kontaktia. Ehkä se sitten on laillinen.
https://3.bp.blogspot.com/-skyRoE0_M-c/U5ifGG-d7zI/AAAAAAAAKxE/72QkxZrpmB8/s1600/S%C3%A4%C3%A4ksj%C3%A4rvi_Trike_jarrutestireissu_hinauksessa.jpg
Olisi, muuten, myynnissä.

Joku voi ihmetellä miksi trikessä on vain yksi etujarru: katsastusmies oli sitä mieltä että pyörässä voi olla maksimissaan vain kolme jarrulevyä.
Nykyisin on neljä. Toinen katsurille ymmärtämätön seikka oli että trike voi kallistella sisäkaarteeseen. Jouduin hitsaamaan kaksi lattarautaa, väliaikaisesti, että ei kallistele. Mutta taas kallistelee.

Kysyin myös kypäräasiaa katsurilta että voinko ajaa ilman kypärää? Vastaus oli että mitä se hänelle kuuluu.

Ainiin, nopeusmittarin pyöritin piti asentaa etupyörään. Katsastuskonttorilla aina viisastuu.

TunturiTT

  • Viestejä: 11 364
Vs: Kypärän käyttöikä
« Vastaus #18 : Helmikuu 13, 2024, 21:24:24 ip »
Ei minunkaan Biltwellin avokkaassa ole muuta kuin Dot-leima. Sisällä oli (tai on edelleen, mutta mustunut lukukelvottomaksi) lappu jossa eritoten kielletään kypärän käyttö kypäränä.
Hyvä pyörä, parempi mieli.

motomatti

  • Viestejä: 12 979
Vs: Kypärän käyttöikä
« Vastaus #19 : Helmikuu 13, 2024, 21:42:30 ip »
Kertaalleen olen vetänyt kypärättä kallioleikkaukseen.
Oikean silmän yläpuolelta lähti haava vasemmalle niskaan asti. Pitkät hiukset roikkuivat silloin melkein vyötäröllä asti. Kallo paistoi paljaana korviin asti. Sairaalassa ompelivat nahan kiinni. Muutaman vuoden ajan oli tulehduksia kun nahan alle jääneet roskat tulehduttivat päänahan. Hiekkaa tuli nahan läpi vielä vuosia myöhemmin. Siksi on pitkä tukka sillä "sauma" ei ole kaunis. Tosin ikä, näköjään, kaljuunnuttaa joten sauma pääsee vielä edukseen.
Niin, kypärää on tullut sittemmin käyteyksi. Kypärän käyttöikä alkoi kaksikymppisenä. Merkkiä en muista mutta oli käytetty.
Kaatumisen syy oli irronnut etulokasuoja joka kiilautui renkaan pintaan. Muutoin Honda kärsi varsin vähän vaurioita.

Corone

  • Viestejä: 16
Vs: Kypärän käyttöikä
« Vastaus #20 : Helmikuu 14, 2024, 01:12:29 ap »
Offtopic, mutta kun tuli esiin. Ns. ”sarvikypärän” sarviin oli mahdollisuus kiinnittää lisäpanssari kypärän etupuolelle. Ne ovat esimmäisen maailman sodan aikaisia ( tai vähän jälkeen), joten kovin on vanhaa tavaraa jaettu.


TimoEv

  • Viestejä: 2 037
  • Porukassa mukana - pyynnöistä huolimatta!
Vs: Kypärän käyttöikä
« Vastaus #21 : Helmikuu 14, 2024, 09:08:52 ap »
Kyse oli todellakin lisäkelevystä. Minulle kerrotun mukaan, se oli tarkoitettu Maxim-konekiiväärin ampujille. Sehän oli suht. korkea ase. Tiedä sitten oliko siitä mitään apua.

Tutustuin läheisesti kotimaisen komposiittikypärän ensimalleihin. Semmosesta voidaan tehdä niin vahva, ettei rk:n tai edes kk:n kuti läpäise. Pää ei tosin kestä iskua vaan irtoaa kypärän kanssa...

motomatti

  • Viestejä: 12 979
Vs: Kypärän käyttöikä
« Vastaus #22 : Helmikuu 14, 2024, 10:09:27 ap »
Nyt voin kertoa myös kypäräaisoita sillä salassapitosopimukseni on jo katkennut.
Eräässä hyshysfirmassa, ennen eläkkeelle jäämistäni, seurasin ja osallistuin, jossain määrin, komposiittikypäröiden tekemiseen.
Niissäkin oli tuo ongelma että kohtisuoraan tuleva luoti pudottaa pään harteilta tai aiheuttaa merkittävän trauman vaan voi olla suurena apuna kun osuma on epäsuora tai kyse on sirpaleosumasta. Että mieluimmin se päässä kuin ilman. Kypäriin saattoi kiinnittää useanlaisia tarkkailu- ja ilmaisinlaitteita.
Muita komposiittirakenteita valmistettiin myös kuten luotiliivejä ja eräänlaisia kertasuojia.

Oma hommani oli tehdä kokeita eri rakenteilla kuten keraameilla ja nylon-materiaalleilla. Jälkimmäisiä ovat israelilaiset suosineet.
YK:lle lähti keveitä sirpale- ja luotisuojattuja ambulansseja sekä kuorma-autoalustalla että Pasi-alustalla. Luotiosuma ei kulje seinämän läpi edes kohtisuoraan ammuttuna mutta samaan reikään uudelleen osuessaan todennäköisesti läpäisee. Myös ajoneuvon alapintoja miinoja vastaan suojattiin. YK:ssa olivat tyytyväisiä: auto oli kuin banaani mutta sisällä olijoille tuli vain ruhjeita ja kuulovaurioita.