Kiitos kehuista. Koitan olla ylpistymättä kuin vähän.
Nytpä tiedän nykymallin pikkulohkoisen laturin tehon. Se ei ole erityisesti kehittynyt vuosien mittaan.
Palaanpa tarpeeseen. Tarve on usein lyhytaikainen. Esimerkiksi pitkälle edenneen riennon jälkeen kotiinpaluu umpipimeässä syyskuussa. Valojen tehosta (ja energian muusta kulutuksesta kuten kahvanlämmittimet tai tehokkaat lisävalot.) riippuu siitä voiko niitä käyttää ja kuinka kauan päällä. Eli käyttää reserviä joka koostuu kahdesta asiasta: akun varauksesta ja laturin tuotosta. Jos jommankumman yhteinen teho ylittyy niin ei kannata pysähtyä sillä seuraava käynnistys ei, ehkä, onnistuisikaan. Jos akku on alivarattu ei starttinappi reagoi. Eikä mäkistartti onnistu. Tämä on ero vanhan liiton pyöriin verrattuna nyky-digitaali-laitteisiin. Toki syy siihenkin on: jos jännite on matala niin elektroniikkakaan ei siitä tykkäisi. Silti, tavan peruskäyttäjälle, nykytekniikan käyttö on helpompaa kuin vanha analogia.
Se että jos epäilee kulutuksen olevan runsaampaa kuin tuotannon, eli bensiinin muuntamisen sähköksi, kanattaa ajaa isoilla kierroksilla sillä bensiinin kuluttaminen siten tuottaa enemmän energiaa akkuun ja sitä myöden kulutukseen. Mitään ei saa velaksi paitsi sen verran jos akku jo lähteissä on viimeisen päälle täynnä. Mikä, muuten, on nyky-pikkulohkon akun koko. 18Ah?
Niin, kerrottakoon että em, asiat eivät ole ristiriidassa siihen etteikö nykyteknologia hakkaa mennen tullen katkojan kärjet ja kaasuttimet. Silti ajoneuvotekniikka laahaa jäljessä muun kulutustekniikan suhteen. Omat pyöräni ole pyrkinyt digitalisoimaan. Kesäksi valmistunee taas yksi kiva kilke verstaaltani.