Kirjoittaja Aihe: Kulmahiomakone temppuilee  (Luettu 5083 kertaa)

Junkers

 • Viestejä: 441
Kulmahiomakone temppuilee
« : Marraskuu 28, 2021, 13:27:22 ip »
Vanha luotettava 125 mm:n Metabo rälläkkä alkoi temppuilla ja käydä pätkien. Purin koneen osiin, enkä lopulta löytänyt muuta vaivaa kuin liitäntäjohdossa olevan katkoksen, joka välillä yhdisti välillä ei. Lyhensin johdon ja hetken toimi kunnolla kunnes lakkasi vallan käynnistymästä. Epäilen vian olevan käynnistyskytkimessä. Netistä en sopivaa katkaisijaa löytänyt, mutta asioituani turkulaisessa Koskikaukonen-nimisessä sähkökonekorjaamossa lupasivat asiaa selvittää ja reilun parin tunnin kuluttua tuli tekstiviestillä ilmoitus mahdollisesti sopivasta katkaisijasta kuvan kera, löytyy hyllystä ja hinta vain 20 €. Hatunnoston arvoista palvelua.

Kyllä se varmaan pitää parikymppiä sijoittaa laitteseen, jonka kyljessä lukee "Made in West-Germany", siksi hienon näköistä oli työn laatu kun koneen avasin (mm. kulmavaihteen hammaskosketus oli tällätty kohdilleen useammalla erittäin ohuella kulmavaihteen kannen alla olevalla "shimmilevyllä"). Lienee aikanaan vähintäänkin 30 vuotta sitten ollut varsin arvokas työkalu. Nykyäänhän halvimpia koneita "Made in P.R.C." saa jo tuon katkaisijan hinnalla. 

Junkers

 • Viestejä: 441
Vs: Kulmahiomakone temppuilee
« Vastaus #1 : Marraskuu 28, 2021, 13:29:00 ip »
Sorry, tuli väärään osioon. Piti laittaa tuonne työkaluosioon. Ehkäpä joku siirtää oikeaan osoitteeseen.

motomatti

 • Viestejä: 12 979
Vs: Kulmahiomakone temppuilee
« Vastaus #2 : Marraskuu 28, 2021, 14:30:34 ip »
Kulmahiomakone on kulutustavaraa eli kestävät aikansa. Joskus on hajonnut kulmavaihdekin.
Johdinvaurioita on tullut aiheutetuksi ihan itsekin mutta omissa koneissa on ollut yleisin vika hiiliharjojen kuluminen loppuun. Olen jo kauan sitten viisastunut asiassa ja kun olen ostanut uuden sähkölaitteen olen pyytänyt myös varalle yhdet hiiliharjat. Kun koneet ovat saman merkkisiä niin hiiletkin sopivat ristiin eri tyyppisten sähkötyökalujen kanssa. Nyt ei ole sitäkään riesaa sillä uudemmat koneet ovat hiiliharjattomia.
Akkukäyttöistä kulmahiomakonetta olen havitellut. Alkavat jo kohtuuhintaisetkin olemaan käyttökelpoisia metallin työstöön. Esimerkiksi mökillä ei viitsisi vedellä roikkasähköä pitkin tonttia vaan ottaa kone kouraan ja alkaa hommiin. Kipinöivä työstö ei ole välttämättä ulkotiloissa kovin paloturvallista joten sadepäivänä on tehtävä sellaiset hommat tai kasteltava sauna perusteellisesti ja rälläköitävä siellä.

TimoEv

 • Viestejä: 2 037
 • Porukassa mukana - pyynnöistä huolimatta!
Vs: Kulmahiomakone temppuilee
« Vastaus #3 : Marraskuu 28, 2021, 20:07:55 ip »
>> Kipinöivä työstö ei ole välttämättä ulkotiloissa kovin paloturvallista... <<
Tuita tuli mieleeni; Pitää muistaa, että lähes poikkeuksetta, asuintalojen yhteydessä olevissa autotalleissa, autohalleissa yms. on tulityöt ehdottomasti kiellettyjä. Ja tulitöihin lukeutuu kaikki, joissa on kipinöintiä, liekkiä tai yleensäkin kuumuutta.
Polttoaineen ja vaikkapa nestekaasupullon säilyttämisestäkin on olemassa tiukat paragraafit. Niihin kannattaa tutustua, ettei joudu niitä opiskelemaan palomestarin ja vallesmannin johdolla ehtoohämyssä liekkien valossa...

Breeze

 • Viestejä: 1 540
Vs: Kulmahiomakone temppuilee
« Vastaus #4 : Marraskuu 28, 2021, 20:14:52 ip »
Joo, jos autotallissa rälläkällä ajelee, niin turha on palovakuutusta maksaa.
Tämäkin vielä! ! !

TunturiTT

 • Viestejä: 11 364
Vs: Kulmahiomakone temppuilee
« Vastaus #5 : Marraskuu 28, 2021, 22:50:00 ip »
Olen omaan talliini rakentanut erillisen tulityötilan. Siellä saa ihan rauhassa kipinöidä.
Rälläkästä; minulla on yhä kakkoskoneena Einhell Bavarian keltainen pikkurälläkkä. Pahaääninen, mutta toimi ensimmäisen kaksikymmentä vuotta puoliammattimaisessa käytössä. Laikan irroitukseen käytettävä lukitusnappi ei enää toimi, mutta muutoin kyllä. Leikkelin tällä koneella joskus hiilikuitua. Pöly kulkeutui ankkurin ja hiilien väliin, aiheuttaen epävakaata käyntiä ja hienon valoshown! No, kunhan sai yskittyä kuidut pihalle, toimi jälleen normaalisti.
Muistakaahan sitten, että myös kuumailmapuhaltimen käyttö on tulityötä..
Hyvä pyörä, parempi mieli.

Junkers

 • Viestejä: 441
Vs: Kulmahiomakone temppuilee
« Vastaus #6 : Marraskuu 28, 2021, 23:39:22 ip »
Hitsausta ja hiontaa en ole autotallissa tehnyt. Kuumailmapuhaltimen käytön luokittelu tulityöksi on minulle uusi tieto. Kiitos siitä. Sellaisen kanssa on autotallissa tullut jotain muovisia osia pehmiteltyä. Pitää ottaa opiksi.

Ekku

 • Viestejä: 889
Vs: Kulmahiomakone temppuilee
« Vastaus #7 : Marraskuu 29, 2021, 05:40:52 ap »
Eli johtopäätös on, että vakuutusyhtiö on varmistanut, että oikeastaan mitään autotallissa ei saa tehdä tai oikeastaan säilyttääkään, jos meinaa, että vakuutus on voimassa?

Pitää pitää sammuttimet käsillä.

Breeze

 • Viestejä: 1 540
Vs: Kulmahiomakone temppuilee
« Vastaus #8 : Marraskuu 29, 2021, 08:17:13 ap »
Eli johtopäätös on, että vakuutusyhtiö on varmistanut, että oikeastaan mitään autotallissa ei saa tehdä tai oikeastaan säilyttääkään, jos meinaa, että vakuutus on voimassa?

Pitää pitää sammuttimet käsillä.

Saa toki, mutta sitten pitää autotalli sisustaa määräysten mukaiseksi.
En muista tarkkaan, mutta haasteita on, jos autotalli on asuintalon yhteydessä.

Kaksi taikasanaa:
Vakituinen tulityöpaikka.
Tilapäinen tulityöpaikka.
Tämäkin vielä! ! !

TimoEv

 • Viestejä: 2 037
 • Porukassa mukana - pyynnöistä huolimatta!
Vs: Kulmahiomakone temppuilee
« Vastaus #9 : Marraskuu 29, 2021, 09:10:02 ap »
Tulityöasia on helppo selvittää. Pelastuslaitoksilla on töissä asiantuntijoita, joilla on jopa velvollisuus neuvoa ja opastaa. Heille saattaa olla parempi tietämys, kuin ns. Esson baarissa.

Toisaalta... Eilen telkkarissa kertoi nuorehko venäläismies, että koronaa levittää 5G-säteily ja sillä on tarkoitus tappaa kaikki ihmiset.... asia tänne kuitenkaan kuulu...

motomatti

 • Viestejä: 12 979
Vs: Kulmahiomakone temppuilee
« Vastaus #10 : Marraskuu 29, 2021, 10:30:58 ap »
Aikanaan työsuojeluvaltuutettuna ja Murikan hyvät kurssit käyneenä tulitöstä työmaalla piti saarnata tämän tästä sillä työnantaja ei millään meinannut tehdä tulityötilaa jossa erillinen ilmanvaihto ja paloturvalliset rakenteet. Kuitenkin tulitöitä tehtiin melko usein. Tulityötila piti perustella kustannuspuolelta eli se vähentäisi, esim pikkujutuissa, alihankintaa koska sellaiset pikkutyöt voi tehdä saman tien paikan päällä. Se naula sitten veti.

Nykyisellä verstaallani ei myöskään saa tehdä tulitöitä koska palosuojausta ei ole. Se rajoittaa tekemistä. Porata, sorvata ja jyrsiä voi mutta ei katkoa rautametalleja hiomalla tai polttamalla. Siksi akkurälläkkä pitää hankkia että ainakin näin talvella voi mennä ulos hankeen silppuamaan metallia.

Ekku

 • Viestejä: 889
Vs: Kulmahiomakone temppuilee
« Vastaus #11 : Marraskuu 29, 2021, 10:35:50 ap »
 No, ei meillä varsin tulitöitä tehdä. Jos jotain vähän pitää rälläköidä, niin yleensä takan tai etupihalla.
 

motomatti

 • Viestejä: 12 979
Vs: Kulmahiomakone temppuilee
« Vastaus #12 : Tammikuu 29, 2022, 21:44:26 ip »
Timo EV:lle: Juu, rokotukset tappavat. Tätä on kuultu ja kai niin on tapahtunutkin. Mutta se siitä. Toistaiseksi ei vaikka kolme on.
Noista tulitöistä: lainsäädäntö tässä asiassa on harvinaisen jyrkkä. Sitä varten on oltava asetusten mukainen tila. Kaikki missä on tulta, vaikka kynttilä tai kuumailmapuhallin on tulityötä. Varmaan sytytystulpan tarkastaminen, että näkyykö kipinä, on samaa sarjaa.

Kerronpa jutun: Mökillä Savossa sain päähäni tehdä, metallimies kun olen, saunaan lauteet raudasta. Siinä toukuisena iltapäivänä pihamaalla hitsailin. Anoppi oli letkussa ja tyttärillä ämpärit. Ympäristö kasteltiin varsin laajasti ja lähimpien puiden rungotkin kolmeen metriin asti. Silti mättäikkö ujosti kyti. Homma tuli valmiiksi mutta jännää oli. Oman jälkisammutuksen hoidin pikku konjakilla ja loivensin keskarilla kun pihaa vahdin kauniissa kevätyössä aamuyön puolelle. Ihan velvollisuudesta. Pitäis varmaan ottaa vakuutus...

TunturiTT

 • Viestejä: 11 364
Vs: Kulmahiomakone temppuilee
« Vastaus #13 : Tammikuu 31, 2022, 09:39:39 ap »
Toisaalta ajattelemattomalle saattaa käydä tuuri. Kotopuolessa aikanaan kaksi aikamiespoikaa päättii korjata autonsa ruostevauriot. Koska auto oli pieni ja kevyt, oli se näppärä kääntää kyljelleen ja hitsailla ergonomisella korkeudella. Alustaksi kävi heinäkasa pihan heinävajassa. Pohja paikaten ja leimalle. Eikä mikään palanut, vaikka ainekset olivat ties mihin.
Hyvä pyörä, parempi mieli.