Veripalvelun tiedote luovuttajamahollisuuksien laajenemisesta:
Verenluovutussoveltuvuuteen muutoksia
Verenluovutus on tärkeä keino auttaa. Toukokuusta alkaen se on mahdollista entistä useammalle, kun luovuttajavalinnan kriteerit muuttuivat 3.5. alkaen allergisten reaktioiden, syöpien ja seksiriskikäyttäytymisen osalta. Tunnetko sinä jonkun, jonka luovutusmahdollisuuksiin tämä vaikuttaa?
Vakava allerginen reaktio tai anafylaksia aiheuttaa jatkossa kahden viikon luovutusesteen hoidon päättymisestä. Aiemmin anafylaksia eli äkillinen ja vakava allerginen yleisreaktio on aiheuttanut pysyvän luovutusesteen.
Kaikki sairastetut syövät eivät enää aiheuta verenluovutusestettä. Verta voi luovuttaa, jos on toipunut ja seuranta on päättynyt paikallisesta syövästä, joka ei ole ollut levinnyt toteamisvaiheessa, ja jonka hoito on toteutettu paikallisesti leikkaamalla, paikallisella sädehoidolla tai esim. lääkehuuhtelulla. Tällaisia syöpiä ovat esimerkiksi monet eturauhassyövät, suoliston syövät ja ihon syövät ja paikallinen kohdunkaulan syöpä.
Paikallisesta syövästä toipumiseen ja seurannan loppumiseen voi kulua tyypillisesti esimerkiksi viisi vuotta. Basaliooman kohdalla seurantaa ei ole välttämättä lainkaan, ja sen kohdalla varoaika lyheneekin minimissään yhden kuukauden mittaiseksi.
"Syöpiin liittyvien varoaikojen lyhentämisessä on tehty paljon yhteistyötä kansainvälisten asiantuntijaverkostojen kanssa. On hienoa todeta, että tutkimustietoon perustuvan näytön pohjalta on nyt mahdollista lieventää pahanlaatuisiin kasvaimiin liittyviä verenluovuttajien valintakriteerejä", Veripalvelun vastaava lääkäri Johanna Castrén toteaa.
Miesten välisestä seksistä ja seksin ostamisesta tai myymisestä seuraava verenluovutuseste lyhenee neljään kuukauteen aiemman 12 kuukauden sijasta. Muutos perustuu lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean uudistuneeseen määräykseen veripalvelutoiminnasta.
"Muutos ei riskiarviointimme mukaan vaikuta verivalmisteiden turvallisuuteen. Siksi varoaikaa voidaan turvallisesti lyhentää. Pidämme Veripalvelussa muutosta yhtenä askeleena kohti tilannetta, jossa seksiriskikäyttäytymiseen liittyvät varoajat asettuvat näyttöön perustuen mahdollisimman oikealle tasolle", Castrén sanoo.
Kiitos, että olet mukana auttamassa potilaita!