Kirjoittaja Aihe: momenttiavain  (Luettu 11101 kertaa)

egon

  • Viestejä: 966
Vs: momenttiavain
« Vastaus #15 : Marraskuu 28, 2014, 18:33:05 ip »
Aika paljon tunnen DI sakkia, mutta tuo pulttiviisas ei ole siinä porukassa. Ei ne nyt niin saatanan tyhmiä kaikki ole.

Makestain

  • Viestejä: 183
Vs: momenttiavain
« Vastaus #16 : Marraskuu 28, 2014, 20:18:04 ip »
Mullakin on tuo Bilteman asteikko-momenttiavain, piruuttani kalibroin sen vesikanisterilla. Näytti 3,8 kgm, kun piti näyttää 4,0 kgm. Virhe on mielestäni kuitenkin suht. pieni, vaikka onkin kyllä systemaattinen. Liekö yksilöeroja avaimissa.
Miten tuo kalibrointi tapahtuu tuollai? Ei oo mulla edes tuota ylistettyä tiplomiinsinöörin tutkintoa...
Kasi vee ei vee kasi

TunturiTT

  • Viestejä: 11 343
Vs: momenttiavain
« Vastaus #17 : Marraskuu 28, 2014, 20:51:27 ip »
Vääntiöstä kiinni vaikka ruuvipenkkiin ja kahvan päähän paino roikkumaan. Kun massa ja vivun pituus tiedetään, voi noista tarkastaa momentin.
Hyvä pyörä, parempi mieli.

motomatti

  • Viestejä: 12 683
Vs: momenttiavain
« Vastaus #18 : Marraskuu 28, 2014, 21:05:30 ip »
Aikanaan moottoreita Valmetilla kasanneena oli käytössä seuraavanlaisia momentteja: metrinen varsi vaakasuorassa jonka ulompaan päähän pudotettiin metrin korkeudelta vapaata pudotusta viiden kilon paino. Hyvä käytännön sovellus jos ei ole momenttiavainta käsillä. (En muista varmaksi mitä kaikkia painoja ja avaimen pituuksia käytettiin mutta periaate oli tuo.)

GinTurismo

  • Viestejä: 279
Vs: momenttiavain
« Vastaus #19 : Marraskuu 29, 2014, 12:12:55 ip »
Kanisteriin vettä niin paljon, että keittiövaaka näyttää 10 kg. Momenttiavain vääntiöstä kiinni ruustukkiin niin, että varsi on vaakatasossa. Ripustaa kanisterin 40 cm päähän vääntiöstä, niin pitäisi näyttää 4,0 kgm momenttia. Jos haluaa hifistellä, niin voi ottaa huomioon varren painon, mutta momenttiasteikon lukematarkkuuskin on aika suurpiirteinen.
Vielä yksi GT, kiitos.

MarkkuEVP

  • Viestejä: 965
  • Kauneus on katoavaista...rumuus sentään lisääntyy
Vs: momenttiavain
« Vastaus #20 : Marraskuu 29, 2014, 13:25:41 ip »

Momettiavaimen kara jäi pieneksi  27 mm avainvälille.
 Digitaalinen matkalaukkuvaaka kahvalla ja räikkään metrin putki pelitti hyvin :D

Mr
Kahta asiaa en koskaan ole ymmärtänyt... mopon kaasutinta ja naisten sielunelämää

millegt

  • Viestejä: 556
Vs: momenttiavain
« Vastaus #21 : Marraskuu 30, 2014, 12:43:34 ip »
Olen samaa mieltä TTT kanssa siitä että mitä ilmeisimmin on pulttien lohkon puoleisia kierteitä rasitettu jo aiemmin yli myötörajan tai lähelle sitä. Alumiinilla kun se on paljon äkkinäisempää kuin teräksellä. En nimittäin usko että alkuperäinen jamahan pultin kierre olisi alimitoitettu.

Pulteista ja jengoista on muutenkin kaikenlaista mututietoa liikkeellä: eräs diplomi-insinööri teetätti meikäläisellä 600 sutsukiinsa pakoputkentiivisteiden vaihtoremontin. Pari pulttia oli katkennut joten raoista röpötti jo melkoisesti. Pakosarjasta aukesivat mutterit mutterinhalkaisijalla mutta pinnapultit olivat syöpyneet joten nekin piti vaihtaa. Pinnapultin ulosvetimellä koitin ensimmäistä pyöräyttää auki niin ennen kuin kerkesin kunnolla vääntämään niin pultti katkesi kannen tasalta. Samaa ongelmaa muissakin pulteissa. Pari sain suosilla irti mutta muut teettivät hommaa. Sain uudet pinnapultit paikoilleen ja pakosarjan kiinni. Noutamaan tullut omistajansa kysyi tietenkin että miksi olin vaihtanut kaikki pinnapultit vaikka vain kaksi oli poikki? Selitin että katkesivat aukaisuyritysten myötä.

Mutta nyt tiedän tekniikan DI:n sanoin että pultti ei katkea koskaan aukaistessa vaan olen vetänyt ne liian suureen momenttiin ja se on aiheuttanut katkeamisen. Selittely ei auttanut. Piti antaa työ ja osat ilmaiseksi lukuun ottamatta niitä kahta jo katkennutta pulttia ja tiivisteitä lukuun ottamatta. Kyllä DI tietää. Uskottava se on kun ei ole koulutusta.

alumiinissa ei tahdo normi kierre kestää menee niin ohuesksi seinämät pitäisi olla pinna pultti missä harvempi kierre alumiiniin ja sitten mutulle tihumpi ja tarpeeksi pitkä pinnapultin osuus kanteen, voi olla että oli jammu ottanut ja lämpöä kanteen mikä pahentaa tilannetta, kuopuksella oli taannoin calibra cosworth kannella siinä ei ollut juurikaan yhtään ehjää vena kopan pulttia melkeen kaikissa oli helicoil

aika hurja on ollut tilaajan väite, pinnapultin irrottaminen alumiinista ja erityisesti pakoputken alueella on yksi herkimmistä hommista, jos vaan mahollista jos ei heti lähde vedän niihin yleensä migillä mutun kiinni päälle silloin kanssa lämpenee sen verran että lehmän hermoilla saa helppaamaan

Pekka

  • Viestejä: 2 102
Vs: momenttiavain
« Vastaus #22 : Marraskuu 30, 2014, 14:28:42 ip »
Saattavat olla alkuperäiset pakoputken pinnapultitkin melko patarautaa. Jos niitä katkeilee, parempia "löylynkestäviä" pinnapultteja löytyy mistä vain isomman moottorin ahtimen kiinnityksestä.
Valmetista olen tarvittaessa lainannut M8 kokoa.
Edelläkävijä kohtaa aina kaikki vaikeudet, vain jäljittelijät voivat menestyä!