Gruppo MOTO GUZZI Finlandia Foorum
Yleinen keskustelu => Asiaa ja asian vierestä => Aiheen aloitti: motomatti - Helmikuu 13, 2021, 18:42:19 ip
-
Vaikuttaa että kun hakemalla haetaan ja epämääräisillä tutkimuksilla tuetaan että katsastus moottoripyörille olisi tarpeellista.
https://www.smoto.fi/2021/02/10/moottoripyorien-katsastus-taas/
Lisää asiasta: https://www.smoto.fi/2021/02/09/katsastajien-etujarjesto-tutkimassa-katsastuksen-hyotyja-eulle/
-
Saksassa katsastetaan joka toinen vuosi ja koska Saksa=EU standardi, niin siksi sanomaa levitetään tänne meillekin. :o
Toistuva paine on poliittista harmonisointia, eikä sillä ole mitään tekemistä tutkimustiedon tai arkitarpeiden kanssa. :( :-X
Tämä on kuin ajokorttiluokka"uudistukset" ja ammattipätevyys. Kortin uusimista ja kurssipäiviä muutaman vuoden välein ::)
-
Kortin uusiminen sinänsä ei vaikuta pahalta ainakaan nykyisessä muodossaan.
Itsekin olen siinä iässä ja omaan sellaisen ajokortti-aapisen että muutaman vuoden välin, tihentyvässä tahdissa pitää käydä testeissä.
Olen kyllä miettinyt mahdollisuutta luopua C-kortista ja sen lisukkeista ja tyytyä ABe-korttiin. Ei tarvitse ihan heti sitä varten lääkäriaikaa varailla.
EU on laaja ja alueella voi olla erilaisia käsityksiä moottoripyörän käyttökuntoisuudesta johon vedoten katsastamista perustellaan.
Omassa Kerhossani on ns rottapyöriä parilla kaverilla. Heidän pyöränsä ovat kuitenkin teknisesti erinomaisessa kunnossa mutta silti joutuvat viranomaisten kanssa tekemisiin varsin usein. Ulkonäkö siis ratkaisee.
Aikanaan ns. pitkäkeulaiset ja muutkin chopperit olivat virkavallan ikeen alla. Ko. pyöristä lähti kilvet ratsian yhteydessä helposti vain ulkoisiin syihin vedoten eikä tekniikan toimivuuden kannalta. Ulkoisia syitä mainittakoon veronkiertoepäily, hallintajärjestemien poikkeamat, melu ajettaessa, erikoinen rengastus, jne. kyseisiä asioita sen kummemmin mittaamatta tai todistamatta. Mielivaltaakin oli.
Tilanne sittemmin muuttui toisinpäin. Poliisilla täytyy olla nykyisin paremmat tiedot ja selkeät ohjeistukset.
Tilanteen muutti se että muutetuilla ajoneuvoilla, joita minullakin on, on myös mahdollista ne katsastuttaa ja hyväksyttää laillisiksi liikennevälineiksi. Rahaahan siihen kuluu. California Adamantin katsastus ajoneuvoluokan vaihdosta vaati noin 1500€ kulut virkatoimesta ja siihen liittyvista viskaalisista maksuista. Rahalla siis saa laillisuutta. Ainoa nautinto on ollut rahanmenosta se että konstaapeli on pysäyttänyt minut ajoneuvoineni ja ryhtynyt etsimään puutteita tai vikoja. Kun kaikki on kunnossa ja paperilla (Traficomin tiedostoissa.) niin on saanut, toisinaan, hyvän matkan toivotukset.
California GTS:n vaihtoehtoiset rengaskoot ja -tyypit hyväksytin läheisellä katsastusasemalla. Se maksoi vain 50€. Mielelläni maksoin sen rahan siitä hyvästä että vaihtoehtona olisi saattanut olla matkan keskeytys ja/tai sakot, jopa rekisterikilven talteenotto.
-
saksassa saa ajaa B kortilla 7,5 tonnin autoa ja kaikki jakeluautot on niitä eli ammattipätevyys on vaan isoilla kuroma autoilla ja rekoilla
suomessa luotiin C1 luokka siihen väliin 3,5 - 7,5 tonnia ja kuinka ollakkan tarkemmat ajokorttimääräykset ja ammattipätevyys koskee myös pullakuskeja
ei ymmärrä täytty vaan sitten käydä 5 vuoden välein lääkärissä jos meinaa C1 ducatolla ajella
-
Ne on juuri nuo erot eri EU maiden välillä, joita lähinnä Saksan virkamiehet koittavat harmonisoida. Poliitikot vaihtuu, mutta virkamiehet pysyy. Autobaanalla 250 nopeudella ymmärtää katsastuksen, rengaspainevalvonnan yms yms, mutta meillä max 120, kantateillä 80 ja lyhyt ajokausi sekä kurinalainen kulttuuri.
Itsellä ABCDE kortti ja ennen EU aikaa vuosia ammattikuljettajana. Suorahampaisia synkronoimattomia vaihteistoja, eikä ABS:ää EPS:ää, eikä digitaali rajoittimia muitakaan silloin. Uusi kalusto on kuin henkilöautoa ajaisi ei siinä juuri viiden päivän "virkkauskurssit" kenestäkään turvallisempaa ratinpyörittäjää tee. Vaarallisten- ja erityiskuljetusten kortit on jo toinen juttu ja ne työnantaja maksaa/kurssittaa kuten ennenkin. Ikävuosien myötä tietysti on terveystarkastukset perusteltuja.
Nyt mopokortilla (AM/120) ei saa ajaa nelipyöräistä (AM/121) ja päinvastoin, mutta 1000cc (T1b) 60km/h traktori-mönkijä on 15 vuotiaalle laillinen.
Liikenneturvallisuus ei näissä luokituksissa ole se juttu (mikä sitten lienee ?) ja sama varmaan koskee myös tuota MP katsastus hinkua.
Vuosikausiin en mitään tienvarsivalvontaa ole enää missään nähnyt. Puhallusratsia ehkä joskus, mutta kalustoa ei ole kummasteltu.
Kesäaikaan kyllä kohtaa viikoittain niitä desibelipoikii, jotka voisi ilman mittaustakin passittaa konttorille kilpiä takaisin noutamaan.
Tuollahan se on motomatin aloitusviestiin lisäämän linkin tekstissä:
" Tutkimuksesta on vastannut pääasiassa CITA, joka on moottoriajoneuvojen katsastuksen asiantuntija ja jonka jäseninä ovat Euroopasta tärkeimmät katsastustoimijat, mm. A-katsastus, K1-katsastajat ja Yksityisten Katsastustoimipaikkojen Liitto ry ja Traficom Suomesta. "
Sulaa hulluutahan tällaiset "asiantuntijuudet" ovat kun Suomessa moottoripyöriä ei edes katsasteta. Palveluntarjoajat siis mutustelevat oman palvelunsa tarvetta, hyötyä ja että pitäisikö se määrätä pakolliseksi.
-
Isäni täytti juuri 70 ja päätyi pudottamaan kortista C:n pois. Tällä hetkellä minun veljillä ei ole kuorma-autoa, mutta kaikilla on tarvittaessa kortti vähintään siihen. Voi kuulemma istua sitten apumiehenä jos tilanne sitä vaatii.
-
https://www.femamotorcycling.eu/ep-technical-inspections/ (https://www.femamotorcycling.eu/ep-technical-inspections/)
https://www.femamotorcycling.eu/motorcycle-testing/ (https://www.femamotorcycling.eu/motorcycle-testing/)
Google kääntäjän käännös jutusta:
Mitä seurauksia on, jos Euroopan komissio muuttaa Euroopan parlamentin toiveet lainsäädännöksi? Asuinpaikkasi mukaan on neljä erilaista skenaariota:
Maissa, joissa jo on PTI sekä moottoripyörille että mopoille, mikään ei muutu. Nämä maat ovat Kroatia, Liettua, Espanja, Italia ja Itävalta.
Maat, joissa ei ole vielä mopo- ja kevyiden moottoripyörien (<= 125cc) PTI: tä (suurin osa Euroopan maista), mutta PTI on olemassa moottoripyörille, joiden iskutilavuus on yli 125cc, laajentavat PTI: n koskemaan mopoja ja kevyitä moottoripyöriä.
Kun maassa ei ole lainkaan moottorikäyttöisten kaksi- ja kolmipyöräisten ajoneuvojen PTI-tekniikkaa, PTI otetaan käyttöön mopoille ja kevyille moottoripyörille ja varmasti suuremmille moottoripyörille.
Lopuksi mailla, jotka eivät aikoneet ottaa käyttöön moottoripyörien PTI: tä (Irlanti, Suomi ja Alankomaat), on PTI kaikille moottorikäyttöisille kaksi- ja kolmipyöräisille ajoneuvoille myöhemmin.
Euroopan parlamentti kehottaa Euroopan komissiota testaamaan säännöllisesti kaikki moottoripyörät.
Euroopan parlamentti äänesti 26. huhtikuuta 2021 täysistunnossaan katsastuksesta. Äänestys vahvisti liikennevaliokunnan aikaisemman äänestyksen tuloksen. Tämä tarkoittaa, että Euroopan parlamentti kehottaa Euroopan komissiota testaamaan säännöllisesti kaikki moottorikäyttöiset kaksi- ja kolmipyöräiset ajoneuvot, vaikka mopojen ja kevyiden (<125cc) moottoripyörien osalta vaaditaan ensin kustannus-hyötyanalyysi.
Kirjaimellisesti raportissa sanotaan:
"... kehottaa siksi komissiota harkitsemaan tienvarsitarkastusten velvoitteen laajentamista koskemaan kaksi- ja kolmipyöräisiä ajoneuvoja, mukaan lukien 5 prosentin vuotuinen vähimmäistarkastustavoite, koska nämä ajoneuvot ovat tällä hetkellä täysin suljettu direktiivin 2014/47 / EU ”
-
"... kehottaa siksi komissiota harkitsemaan tienvarsitarkastusten velvoitteen laajentamista koskemaan kaksi- ja kolmipyöräisiä ajoneuvoja, mukaan lukien 5 prosentin vuotuinen vähimmäistarkastustavoite, koska nämä ajoneuvot ovat tällä hetkellä täysin suljettu direktiivin 2014/47 / EU ”
Kaksipiippuinen juttu tuokin. Toki se joka ajaa hyvin usein on myös valvonnan alla ja pitänee sen vuoksi ajoneuvonsa kunnossa. Joka ajaa satunnaisesti tai harvoin ei välttämättä osu koskaan tuohon 5% ryhmään.
Tällä kaudella ei ole ollut omalla kohdalla virkamiehien kanssa "treffejä" mutta aiemmin on ollut. Pyöräni kyllä täyttävät ajoneuvopykälien hengen mutta silti on tullut erimielisyyttä. Pääosan pyörieni muutoksista olen hyväksyttänyt Virallisessa Tutkimuslaitoksessa että myös tavallisella katsastusasemalla. Siinä vain kuluu helposti merkittävä määrä rahaa. Idea on siis se että maksamalla saa oikeutta.
On vaikea sanoa millaista väkeä ajoneuvoja syynäävissä tienvarsipartioissa muualla EU:ssa on. Olen kuullut että aikanaan kun pitkäkeuloja oikein tarkoituksella maassamme kytättiin, oli tienvarsipartiota vahvistettu katsastushenkilöllä. Eli poliisi sai ilman isompaa vastuunottoa, mikäli sitä onkaan, sakottaa katsastushenkilön osoittamia kohteita.
Itse en em. kaltaisiin partioihin ole törmännyt koskaan. Vain tavallisiin partioihin jotka yleisesti valvovat liikennettä. Toki niissäkin on ilmennyt mielivaltaisuuksia. Osassa tapauksia olen joutunut "kouluttamaan" viranomaista hänen puutteellisten tietojensa vuoksi.
Soolopyöräni ovat kiinnostaneet partioita erinomaisen harvoin. Yleensä onkin ollut kyse vain puhallusratsiasta jota sopisi, mielestäni, jopa lisätä.
Mutta kolmipyöräiseni, jonka rakenne sallii sen kallistua kaarteessa sisäkaarteen suuntaan, on herättänyt viranomaismielenkiintoa. Sitä haluavat katsoa lähempääkin. Yleisesti ottaen, yksittäisen ratsian henkilöstössä on harvoin kaksi- ja kolmipyöräisten asiantuntemusta. Siksi voi ilmetä mielivaltaa tai "menee läpi" sellainenkin ajoneuvo joka olisi poistettava liikenteestä välittömästi.
Nykyinen ilman henkilötason kohtaamista tehty seurantajärjestelmä jossa poliisiajoneuvossa on rekisterikilpien lukulaite helpottaa kaikkien osapuolien kulkemista. Tosin tällöin tutkitaan vain ajoneuvon laillisuutta eli onko verot maksettu, onko katsastettu, kuka on mahdollinen kuljettaja/hatija, jne. Menetelmä ei tuo ilmi ajoneuvon mekaanisia puutteita.
Siksi kannatankin, vuosikatsastuksen sijaan, että virkavalta valvoo edelleenkin kaksi- ja kolmipyöräisiä ajoneuvojen kuntoa liikenteessä vaikka joskus se saattaakin tuntua epämiellyttävältä.
-
Toisella palstalla joku kirjoitti:
Asennettu teho putki ja poistettu noisekiller ja 70€ sakot Helsingin keskustassa tänä kesänä.
Sain kymmenen vuotta sitten ylinopeussakot moottoripyörällä.
Olin alkuperäisellä Ducatilla liikenteessä ja toinen poliisi oli tuttu moottoripyöräharrastaja, joten tekniikkapuoli oli sekä minun, että poliisin osalta kunnossa.
Kysyin äänien mittauksesta ja poliisit, toinen Savonlinnasta ja toinen Mikkelistä katsoi toisiaan ja Mikkelin poliisi sanoi, että on hän kuullut ko. laitteesta puhuttavan... ;D
Varmaan täällä maakunnassa asiat menee eri tavalla kuin pikitien päässä.
Vielä tuosta kaksipyöräsiten kunnon valvonnasta liikenteessä.
Kun lauma mopojonneja notkuu kaupan pihassa ja kaasuttelee niitä pahaäänisiä ja savuttavia härveleitä, niin jopa minä ihan ohi kävellen näen, että jokaisen voisi viranomainen määrätä uusintakatsastukseen.
Jostain syystä ne samat mopot on kuukaudesta toiseen liikenteessä.
Onko niin, että mopot ratsataan ainoastaan etukäteen suunnitellun moporatsian yhteydessä.
Mutta ei esim. silloin, kun poliisit on liikennevaloissa ja viereisellä kaistalla poliisi näkee mopoja, jossa on rautalangalla kiinnitetty etujarrusatula tai taskulamppu ajovalona.
-
Meitä käyttäjiä ja käyttäjien valvojia on monen sorttisia.
Joskus kaukana Itä-Suomessa asustellessani verstaalleni tuli huoltoon Honda 125. Uudehko laite mutta siitä puuttui etujarrun kahva. Kohta pyörällä tulleen poitsun isä tuli paikalle ja kysyin häneltäkin miksi jarrukahva on irti. Sain selvityksen etujarrun vaarallisuudesta. Sitä käyttäen kun voisi kaatua ja kallis pyörä vaurioitua. Minkäs näille voi. Muutoin huolsin pyörän kuntoon.
-
Tuosta C-kortista... Sillä saa ajaa >3,5tn autoa kuka vaan ja missä vaan ilman muita vaatimuksia. Vaatimuksia ei myöskään ole kun rautakaupan varastolainen ajaa eristevillat työmaalle. Ammattipätevyys tarvitaan, kun on kuormana vaikka kenkälaatikko, omistajana muu kuin kuski/auton omistaja tai kun kuski saa palkkaa ajamisesta. Samalla sitten pitää olla piirturikortti, jota varten Traficom´ille pitää toimittaa pätevyystodistus. Todistus on uusittava aika-ajoin. Siis kalenterin mukaan, ei kuin F1:ssä... Paras lapseni ajaa yhdistelmiä, "Hiiappiautoja" jne. ja sanoi aikanaan, että noilla vaatimuksilla pystyttiin karsimaan suurimmat asennevammaiset pois raskaasta liikenteestä.
Karsintaa ei suoriteta Baltian, Unkarin, Romanian, Puolan jne. maista tulevien kuskien osalta. Heiltähän on löydetty jopa ajotallentimien manipulointilaitteita. Ajelevat samoilla silmillä esim. 24h putkeen... Suomalainen saa tiketin ajoajan ylittäessa esim. 5min, vaikka sopiva lepopaikka olisi muutaman minuutin matkan päässä...
Tämä tänne kuulu, mutku oli juttua...
-
Saksassa katsastetaan joka toinen vuosi ja koska Saksa=EU standardi, niin siksi sanomaa levitetään tänne meillekin. :o
Toistuva paine on poliittista harmonisointia, eikä sillä ole mitään tekemistä tutkimustiedon tai arkitarpeiden kanssa. :( :-X
Tämä on kuin ajokorttiluokka"uudistukset" ja ammattipätevyys. Kortin uusimista ja kurssipäiviä muutaman vuoden välein ::)
Näin on. Parlamentti on ollut suurten katsastusketjujen lobbareiden kohteena. Kyse on katsastustulojen vähenemisestä autopuolella.
Komissio voi ottaa siitä kopin tai sitten ei. Jos se alkaa suunnitella direktiiviä tai asetusta, on paikallaan tutkia niiden eroja. EU-direktiivit ovat yllättävän väljiä, mutta ne asettavat raamit, ja kansallisella lainsäädännöllä direktiivi pannaan soveltaen voimaan. EU-asetus on taas sellaisenaan ja heti voimassa kaikissa jäsenmaissa.
Yleensä Suomessa on direktiivit kansallisin säännöksin tehty tiukempana kuin muualla. Esimerkkinä vaikka kalankäsittely. Ei Bretagnessa kalastaja vastapyydettyä kalaa lähetä parin päivän reissulle tukun kautta kiertämään takaisin torille metrin päähän veneestä, ettei kylmäketju muka katkea. Kansallinen Evira sen määrää. Direktiivi antaa mahdollisuuden antaa sen veneestä asiakkaalle, kunhan sen käärii paperiin jne. Tupakkadirektiivin saattaminen voimaan tehtiin direktiivin antaman välyksen järeimmän reunan mukaan. Tästä kansalle on tullut vähän vääräkin käsitys siitä, että jossain etelässä "ei noudateta". Eivät kai ne nyt suomalaisten pöljyyksiä ala noudattaa, vaan direktiivi on asetettu kansallisella lainsäädännöllä, joka mahtuu direktiivin raameihin. Sitten voi olla kansallisten virastojen täsmennyksiä vielä.
Katsastus varmaan on vain katsastus, mutta minulla nousee karvat pystyyn pelkästä lisäbyrokratian ajatuksesta.
Ei tarvitse kuin Karpon ohjelmia katsoa ihanilta markka-ajoilta, niin saa kyllä käsityksen, mikä suomalaisen virkamiehen luonne voi olla.
-
motouutiset.fi Maanantai 16.8.2021
Edunvalvonta: moottoripyörien katsastus on tulossa väkisin – voiko alan toimijoiden yhteistyö pelastaa, mitä pelastettavissa on?
https://www.motouutiset.fi/fi/moottoripyorat/motoristit/10889/Edunvalvonta-moottoripy%C3%B6rien-katsastus-on-tulossa-v%C3%A4kisin-%E2%80%93-voiko-alan-toimijoiden-yhteisty%C3%B6-pelastaa-mit%C3%A4-pelastettavissa-on.htm (https://www.motouutiset.fi/fi/moottoripyorat/motoristit/10889/Edunvalvonta-moottoripy%C3%B6rien-katsastus-on-tulossa-v%C3%A4kisin-%E2%80%93-voiko-alan-toimijoiden-yhteisty%C3%B6-pelastaa-mit%C3%A4-pelastettavissa-on.htm)
-
Kun olin autokorjaamossa töissä, niin mittasin autokäyttöön tarkoitetulla nelikaasuanalysaattorilla prätkän pakokaasuja.
Ihan sama mitä teki, niin sieltä tuli semmoisia arvoja, että hommaa seurannut vanhempi asentaja sanoi, että noilla arvoilla moottorin ei pitäisi olla edes käynnissä ;D
90-luvun V2 kaasaripeli, yhdellä pakoputkella.
Mutta asiaan.
Ollaan tosiaan jännän edessä, että millainen katsastuslaki onkaan tulossa.
Luulen ja toivon, että kovin tarkkaa syynäystä ei tule olemaan, koska suurin rajoite on katsastushenkilökunnan taidon puute.
"herra katsastusmies on hyvä ja koeajaa"
Pitkäkeula HD, käsivaihteella ja itsemurhakaasulla...
-
Pitkäkeula HD, käsivaihteella ja itsemurhakaasulla...
Itsemurhakytkin on tuttu mutta mikäs tuo itsemurhakaasu on...kuulostaa vaaralliselta :o
-
Pitkäkeula HD, käsivaihteella ja itsemurhakaasulla...
Itsemurhakytkin on tuttu mutta mikäs tuo itsemurhakaasu on...kuulostaa vaaralliselta :o
On näköjään jäänyt kirja lukematta... ;D
Tää oli testi, itsemurhakytkimestä oli kyse.
(https://i.gr-assets.com/images/S/compressed.photo.goodreads.com/books/1313494221l/12381203.jpg)
-
Taisi olla Ylöjhärven italorallissa, kun esitelmässä kerrottiin, että "kaikki muutokset pitäisi katsastaa". Esim. peilien uusiminen tarvikemalleihin vaatisi katsastuksen ja 2% muutosmerkinnän.
On siinä katsurilla työmaata, kun ensin tulee Tuutti, sitten HD vm.1982 ja sitten jaappanialainen muoviluoti.Välissä Stone ja California. Kaikki pitäisi hallita.
Haluan sitten mennä katsomaan miten tuo tehdään parakraafien mukaisesti...
-
Taisi olla Ylöjhärven italorallissa, kun esitelmässä kerrottiin, että "kaikki muutokset pitäisi katsastaa". Esim. peilien uusiminen tarvikemalleihin vaatisi katsastuksen ja 2% muutosmerkinnän.
Miula on vaatteiden vaihto menossa Moto Guzziin.
Kysyin konttorilta viime vuonna, että tarviiko, niin sanottiin, että ei tarvii.
Joten vissiin meno on muuttunut, kun saa katteet, tankin, satulan, lokasuojan, valot, jne vaihtaa ilman muutoskatsatusta.
-
On ollut ja jotenkin on vieläkin MMAF ja Smoto voimissaan joista ensimainittua olen ollut perustamassa ja toisessa tein sitten hieman pidemmän uran ennenkuin siirryin pääkallonpaikalle Brysseliin säätämään asioita.
Olisi monta juttua kerrottavana niiltä ajoilta ja kokoontumisissa saattanette kuullakin mutta se vaatii jokusen oluen tai konjakin. Muita väkijuomia en enää nauti.
Seuraan em. järjestöjen työtä edelleenkin. Joskus kommentoinkin. Välillä on vaimeampaa, toisinaan tapahtuu paljonkin. Tällä hetkellä EU on tuomassa maahamme keskusjohtoista mp-lainsäädäntöä joka ei oikein meillä ole otollista vähäisestä kansallisesta pyörien ja ajosuoritteen määrään suhteutettuna.
-
Muistakaas, että Sirpa Pietikäinen äänesti Brysselissä mp-katsastuksen puolesta.
Tavatessamme selitteli asiaa, jotta "saatiin sen vuoksi muuta sitten läpi toisaalla". Ts. lehmäkauppoja tehtiin.
Asioita hoidetaan tuolla tavalla välittämättä asioiden sisällöstä ja vaikutuksesta kansalaisten arkiseen elämään.
Jaa...minäkö katkera...
-
On näköjään jäänyt kirja lukematta... ;D
Tää oli testi, itsemurhakytkimestä oli kyse.
Arrgh, tuttu kirjahan tuo. Osu ja uppos ;D
-
Kuten Brysselissä niin kotimaassammekin uusista lainsäädännöistä ja asetuksista tehdään "paketteja" joissa on useita eri lainkohtia mukana. Se kyllä nopeuttaa toimia eli hallitus näin haluaa ja eduskunta sitten päättää lakipaketin hyväksymisestä. Tähän liittynee sanonta "lapsi meni pesuveden mukana" toisin sanoen joudutaan hyväksymään tai hylkäämään lakipaketti siinä olevan tärkeimmän asian mukaan ja siihen liitetyt pikkujut, kuten vaikka liikennevälineisiin littyvät, tulevat hyväksytyksi tai hylätyksi oheisina. Niillä ei siis ole merkittävää painoarvoa pääseikan ohella.
-
Suomi ei ole ottamassa käyttöön moottoripyörien määräaikaiskatsastusta
https://www.smoto.fi/2021/08/31/suomi-ei-ole-ottamassa-kayttoon-moottoripyorien-maaraaikaiskatsastusta/ (https://www.smoto.fi/2021/08/31/suomi-ei-ole-ottamassa-kayttoon-moottoripyorien-maaraaikaiskatsastusta/)
-
Mainittakoon että tämä lausunto on julkaistu Smoton toimesta 31.08.2021.
-
Jos kiinnostaa.
Mopo- ja moottoripyörästrategia 2025
Liikenne- ja viestintäministeriön julkaisuja 11/2018
https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/161131/LVM_11_2018_Mopo-ja_moottoripyorastrategia_2025.pdf?sequence=1&isAllowed=y (https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/161131/LVM_11_2018_Mopo-ja_moottoripyorastrategia_2025.pdf?sequence=1&isAllowed=y)
-
https://yle.fi/uutiset/3-12079453
"Se, että motoristit ovat olleet epätietoisia siitä, tuleeko Suomeen pakollinen katsastus, tuli liikenne- ja viestintäministeriön yksikönjohtaja Saara Reinimäelle yllätyksenä.
Hän sanoo luulleensa, että asian piti olla moottoripyöräväelle selvä."
KL
-
Ei ole mitenkään uutta että sidosryhmiä, tällä kertaa Smoto ja erityisesti MMAF, on pidetty viranomaisten taholta pimennossa. Tahattomasti tai tahallaan.
Toisaalta virkamiehille on kelvannut erinomaisesti eräät motoristijärjestöjen valmistelemat lakiesitykset. Yllättäen ne ovat menneet läpi lähes sellaisenaan ja saaneet siten lain voiman. Viranomainen on tyytyväinen kun ei tarvitse nähdä vaivaa vaan vetää nimensä alle.
Aikanaan oli todella tiukkaa moottoripyörän rakenteiden muuttamisen suhteen. Motoristien oman lainsäädäntötyön ansiosta on mahdollista muuttaa melko vapaasti moottoripyörän rakenteita ja ominaisuuksia. Sitä varten on olemassa hyväksyntämenetelmä, joka tosin maksaa jonkin verran, mutta hyväksyntä on niin vahva paperi että sitä ei kykene poliisi tai katsastushenkilö kiistämään. Muutamaan pyörään olen hakenut tämän hyväksynnän.
-
Viranomainen on tyytyväinen kun ei tarvitse nähdä vaivaa vaan vetää nimensä alle.
Tähän perustuu lobbauksen idea. Siksi etujärjestö onkin tärkeä, ettei viranomaiset vedä "nimeään alle" ehdotuksille, joita tulee toimialueen (esim Suomen olosuhteiden tai tarpeiden) ulkopuolelta tai joissa tavoitellaan vain kaupallista hyötyä. SMOTO katsoo asiaa juuri meidän Suomalaisten harrastajien näkökulmasta. Turvallisuus on kaikille tärkeää, eikä "jos yksi mokaa, niin kaikki saa kärsiä" asenne pure ongelmiin. Vaarallisiin virityksiin ja häiritsevään ajokäytökseen on asiallinen liikennevalvonta ja avarakatseinen harrastajaporukka parhaita lääkkeitä.
(vähän off-topic, mutta...) Ehkä rämäpäisille nuorillekin pitäisi tarjota varttimailin suljettuja tienpätkiä tai jokkisluokka tyyppistä soramonttukisailua matalalla kynnyksellä ja kohtuu kustannuksin. Pikainen vilkaisu eri kaupunkien ja kuntien nuorisopalveluiden verkkosivuille ei näytä mopo/kevari harrastusta tunnistavan lainkaan. Kerhoja, ohjausta ja neuvontaa sisätiloissa eli samaa mitä viime vuosisadalla. Esim sähkökäyttöiset crossipyörät jollain kunnan sisä-Areenalla olisi siistiä ja savutonta. Lieneekö sitten liian vaarallista ja extremeä, niin parempi vaan istua nojatuolissa ja räiskiä kaveria kuoliaaksi virtuaalisessa aavikkosodassa ?
-
https://yle.fi/uutiset/3-12079453
"Se, että motoristit ovat olleet epätietoisia siitä, tuleeko Suomeen pakollinen katsastus, tuli liikenne- ja viestintäministeriön yksikönjohtaja Saara Reinimäelle yllätyksenä.
Hän sanoo luulleensa, että asian piti olla moottoripyöräväelle selvä."
KL
Hieno otsikko, ja kuvituksenakin siinä on vanha ukko, joka pitää pyöränsä kunnossa. :D
Hyvä juttu että näin on. Järki voitti. Tässähän alkaa jo tuntea luottamusta viranomaistoimintaan.
Kyllä minä sen pyörän hyvässä kunnossa pidän, millä ajankin. Se on vähän kuin pakkaisi oman laskuvarjonsa.
-
(vähän off-topic, mutta...) Ehkä rämäpäisille nuorillekin pitäisi tarjota varttimailin suljettuja tienpätkiä tai jokkisluokka tyyppistä soramonttukisailua matalalla kynnyksellä ja kohtuu kustannuksin. Pikainen vilkaisu eri kaupunkien ja kuntien nuorisopalveluiden verkkosivuille ei näytä mopo/kevari harrastusta tunnistavan lainkaan. Kerhoja, ohjausta ja neuvontaa sisätiloissa eli samaa mitä viime vuosisadalla. Esim sähkökäyttöiset crossipyörät jollain kunnan sisä-Areenalla olisi siistiä ja savutonta. Lieneekö sitten liian vaarallista ja extremeä, niin parempi vaan istua nojatuolissa ja räiskiä kaveria kuoliaaksi virtuaalisessa aavikkosodassa ?
Kaunis ajatus ja varmaan ollut mielessä monella eri harrastaryhmällä.
Skeittajaat haluaa sisäramppeja, seinäkiipeilijät parempia seiniä, ratsastajat kenttiä jne. Aika moni harrastaryhmä on käsi ojossa ja ei siinä mitä, jos kaikille on rahaa jaettavaksi.
Kuinka arvotamme näinä "vihreinä aikoina", että päriseviin laitteisiin ja niiden harrastepaikkoihin kannattaa satsata.
Toisaalta, jos toiminta kattaa tuloilla menot, niin joka kaupungissa on yrittäjän paikka auki.
-
Moi
Lueskelin Moottorista kolarikertomuksia. Mies törmäsi u-käännöstä tehneen poliisiauton kylkeen 200 km/h, huumeissa ja ilman korttia. Johtopäätös; moottoripyörät katsastuksen piiriin.
MN
-
Jos saa arvata, niin siellä mainittiin myös.
- Nopeusrajoitusten lasku
- Promillerajan lasku
- Lisää keskikaideteitä
- Lisää päihdevalistusta autokouluun.
-
Kaikkea voi käyttää vipuvartena omituisiinkin ratkaisuihin.
Kyse ei kuitenkaan ole Moottori-lehden asenteesta vaan onnettomuustutkinnan päättelystä joita kertomuksia ko. lehti julkaisee.
Päätoimittaja Eila Parviainen tuli minulle tutuksi moottoripyöräilyn kautta. Sitä en tiedä onko hänellä enää moottoripyörää mutta kauan sitten, hänen aloittaessaan päätoimittajana alkoi lehdessä olla melko säännöllisesti moottoripyöräilyasiaa. Sitä ennen ei Autoliitto/Moottori-lehti ollut kovin myönteinen mp-asioille vaikka halusikin meitä maksaviksi jäsenikseen.
-
Moottoripyörien pakollinen katsastus tulossa – "Vaikuttaa pelkältä rahastukselta"
https://www.motouutiset.fi/fi/moottoripyorat/motoristit/13641
"Oletat siis, että katsastus on tulossa jossain muodossa myös Suomeen?
– Kyllä minä luulen, että se tulee siinä muodossa, että se on pakollinen. " - Smoton ex puheenjohtaja Jari Kielinen
-
Eurovaalit tulossa. Muistakaa, että Sirpa Pietikäinen äänesti mp-katsastuksen PUOLESTA.
-
"– On. Näen siinä aika paljon riskejä, varsinkin, jos katsastusmiehiä laitetaan ajamaan pyöriä tai jotain vastaavaa. Mitä pyörälle voidaan tehdä, jos sitä ei liikutella siellä? Ei siinä paljoa voida muuta tehdä kuin mitata valot ja katsoa rungon numero sekä mitata ehkä ääni. Siinä pitää olla omistaja vieressä, jos se katsastusmies ei osaa sitä ajaa. Periaatteessa pitäisi olla pyöräkortillinen katsastusmies, ja osata vielä ajaa."
Tammikuussa itsemurhakytkimellä ja polkukäynnistyksellä oleva Hooree konttorille.
Katsastushenkilö on hyvä ja suorittaa katsastuksen... ;D
-
Omat pyöräni olen käyttänyt katsastuksessa siksi että sain papereihin ne tiedot jotka olisivat muutoin hyvin kyseenalaisia ammattitaidottoman liikenteenvalvonnan yhteydessä. Olisi kilpi lähtenyt ja sakot saanut jos ei olisi kirjattuna Trafocomin tiedoissa.
On myös laitos johon kannattaa ottaa yhteys jos paikallinen katsastusasema tai poliisi katsoo pyörän jonkin rakenteen negatiiviselta kannalta. Mutta tulee hieman kalliimmaksi kuin katsastusasemalla hylkäys. Itse olen käyttänyt ensin Testmill Pentanovan syynättävänä ja hyväksynnät ovat tulleet. Sen jälkeen pitää käydä vielä katsastuskonttorilla että siellä laittavat Traficomin papereihin em. hyväksyntätiedon. Hieman byrokraattista ja rahaa palaa mutta yksi ajokielto ja/tai sakko veisi saman rahan.
Tässä omaa mietintääni aiheesta: http://www.motomatti.fi/2024/05/moottoripyorien-katsastus.html
Tähän vielä lisään EU-keskusjärjestömme linkin. Siellä tapahtuu laajempaa työtä ja tutkimusta joka edistää moottoripyöräilyä liikkumatapana, hyödyllisenä taajama-ajoneuvona sekä vapaa-ajan kulkuneuvona kuten matkailu. FEMA:n henkilöstö on valitettavasti kaventunut kulujen kasvaessa. Tässä hallinnon kasvoja nyt ja ennen: https://www.femamotorcycling.eu/about-us/the-board/
On siis, enää, kaksi henkilöä hallinnossa. Aikana jolloin itse kävin asioilla tuolla niin palkattua väkeä oli enemmän ja enemmän myös toimintaa.
Nykyiset ja entiset päälliköt: https://www.femamotorcycling.eu/about-us/hall-of-fame/
-
Eipä tuolla EU:n mepeissä ole ollut eikä varmaankaan tule edes olemaan moottoripyöräilyn puolesta puhujia.
Eikä ole pelkoa, että Pietikäistä äänestäisin...
Rahastuksen makuahan tuossa katsastuspakossa on, mutta jos edes jokunen euro kertyneestä potista menisi liikenneturvallisuuden hyväksi, mutta varmaankin hallintobyrokratia nuo rahat nielee, kun hommaan pitää varmasti palkata päällikkötasoa valvomaan.
Prätkien päästöt ja melutasot lienevät meillä myös murto-osa teinijamppojen viritettyjen mankien ja moposkoottereiden vastaavista.
https://www.youtube.com/watch?v=_OCBXAB6S0o&t=2s
-
Se miksei ole mp-puolestapuhujia korkeammilla palleilla on suureksi osaksi tietämättömyyttä asiasta. Toinen on ennakkoluulo kun on luettu isoja otsikoita pahisjengeistä ja se sekä elokuvien antaman mielikuvan mukaan luodaan asenne aiheeseen. Tästä on käyty Eduskunnassa puhumassa muunmuassa Liikennevaliokunnalle ja myös mepeille on annettu ensikädentietoa. Lähinnä matkamoottoripyöräilystä. Kilpamoottoripyöräilyä tunsivat paremmin mutta se kuuluu eri järjestön mandaattiin.
Se miksi tavalliset motoristit eivät pidä melua itsestään lienee siinä että se on vain enemmän tai vähemmän pitkäaikainen harrastus. Olen huomannut että nuori henkilö kun saa työpaikan reunasta kiinni niin, auton ohella, hankittavaksi tulee moottoripyörä. Nämä henkilöt otetaan Kerhossani vastaan mielellään. Usein heidän jäsenyytensä kestää kesän tai kaksi. Sitten tulee elämässä muutos: parisuhde ja jälkeläisiä. Monella ei enää aika eikä talous kestä. Mutta kun on mennyt 10 - 15 vuotta niin sama henkilö saattaa Kerhon ovea jälleen kolkutella.
-
Äkkiseltään tiedän vain yhden meppiehdokkaan jolla on tai on ollut moottoripyörä. Mutta silti ei ehkä sittenkään ...Vaalikonekin antoi ihan tuntemattoman henkilön. Meni polikoinnon puolelle. Saa poistaa
-
Eurovaalit tulossa. Muistakaa, että Sirpa Pietikäinen äänesti mp-katsastuksen PUOLESTA.
Ja paljon muissakin asioissa äänestänyt omaa kansaa vastaan.
Monet katsastusfirmat on kansainvälisessä omistuksessa, voin kuvitella että lobbaus on aika vahvaa >:(
-
Äkkiseltään tiedän vain yhden meppiehdokkaan jolla on tai on ollut moottoripyörä. Mutta silti ei ehkä sittenkään ...Vaalikonekin antoi ihan tuntemattoman henkilön. Meni polikoinnon puolelle. Saa poistaa
Melkoista itsesensuuria jos pelkää että tuollainen kommentti on "polikointoa". Karu totuus kuitenkin on että kaikki negatiivinen kehitys Suomessa, moottoripyörät mukaanlukien, johtuu Suomen EU-jäsenyydestä.
-
Kun julistetaan ainoaa totuutta, kannattaa olla hereillä ja harjoittaa ko. nimimerkin kuuluttamaa itsenäistä ajattelua.
Kun aikoinaan äänestettiin EU -jäsenyydestä, minulla oli yksi kriteeri jäsenyyden puolesta. Myöhemmin puolustusministeri Häkämies löysi kuuluisassa puheessaan näitä turvallisuusuhkia vielä kaksi lisää.
-
Hyvin harva kansalaisista on oikeasti ja vakavasti kiinnostunut siitä, mitä esim. kansainväliset sopimukset ja erilaiset liittoutumat ihan käytännössä tarkoittaa.
Eestin liittyessä EU:iin, ei juurikaan pohdittu liikkuvaa työvoimaa, sosiaalisia seikkoja, rikollisuuden liikkumista jne. Lehtien otsikoissa oli tärkein asia se, mitä viina, olut ja tupakka maksavat Tallinnassa ja mimmosen Hiace-kuorman saa tuoda Suomeen.
Tapasin taannoin englantilaisen pariskunnan H:gin kauppahallin kahvilassa. Keskustelimme ja sanoin, "...and now You have Brexit. " Jatkoin tokaisemalla, että nyt on pääomaongelma, talouselämäongelma, tullaus, verotus, passi- ja viisumiasiat käsissä. Mutta mitä teillä on lehtien otsikoissa?
Herra vastasi: " Prince Harry! "
Lehtien otsikoissa lukee sitä, mitä lukijat haluavat lukea. Sitä saa mitäannetaan...
Mutta kesä tuli ja Cali odottaa varaosaa peitteen alla... :(