Liian korkea vastusarvo kertoo jo jotakin. Vikalogi on, tavallaan tyhmä, tulkitsee pienen jännitteen aivan oikein mutta ei kerro syytä vaa seurauksen. Syy lienee potentiometrissä. On saanut vettä sisäänsä tai tapahtunut tarpeeksi paljon kulumista/palamista. Veikkaisin jälkimmäisiä.
Kotikoeseppä ottaisi tiukan otteen kaasukahvasta ja nytkyttäisi kaasua edestakas jonkin aikaa ja mittaisi arvot uudelleen. Jos arvo ei muutu niin kiertovastus on joko kärähtänyt(?) tai oikosulussa. Kiertovastus on niitä muutamia ei-digitaalisten komponenenttien osastoa joita vielä käytetään digitaalitekniikan yhteydessä.
Kiertovastuksen tekniset arvot, mikäli oikein muistan, ovat laidasta laitaan, nollan ja viiden Voltin väliltä. Käytännössä niin ei ole vaan arvot alkavat yleensä alle 1 Voltin ja päätyen alle 5 Voltin. Noin karkeasti.
Johtimia potentiometrissä on kolme. Arvot voi mitata yleismittarilla kuten tässä taitaa olla jo toimittu.
Yhteen pinniin tulee pyörän eculta virta päällä maadoitusta vasten mitattaessa noin 5V. Jos se jännite puuttuu on ecun maadoitus tai virransaanti puutteellinen. Jos kaasukahvaa kierrettäessä ei tapahdu yhdessä johtimessa jännitteen tai vastuksen muutosta on potentiometri vioittunut. Silloin potentiometrin on oltava kiinni läppärungossa ja mittaus johtimista vaikka nuppineulojen avulla. Mutta irtopotikkaakin voi mittailla. Mittaaminen on turvallista kunhan ei kytke johtimia toisiinsa.
Olen löytänyt kaasunasentopotentiometreistä sekä bensiiniä, nokea että vettä. En ole niitä purkanut kovin hienostuneesti mutta kokemus lapsuuden Scalectrix-autoradan "kaasu"-potentiometrin kärähtämisestä on vielä tuoreessa muistissa.