Kirjoittaja Aihe: Talvisäilötty mp. akku sähköpankkina.  (Luettu 1621 kertaa)

Hajakenttä

  • Viestejä: 866
Talvisäilötty mp. akku sähköpankkina.
« : Joulukuu 14, 2022, 15:29:17 ip »
Kun pyörän akku joka tapauksessa on liiterissä talven ja sitäkin hiukan täytyy hoitaa niin samalla sitä voi käyttää myös varavirtalähteenä sähkökatkojen aikana.

Kun on siisti ja puhdas 12 At lyijyakku niin voi sen varovaisuutta noudattaen kantaa tilapäisesti olohuoneen nurkkaan kun sähkäkatko yllättää. Pitkäaikainen säilytys täyteen varattuna ulkoliiterissä on parempi kun sitten ei tule itsepurkausta niin paljoa kuin lämpimässä. Täyteen varattu lyijyakku ei jäädy. Jokunen päivä  tai -viikko ei isoa itsepurkausta silti aiheuta lämpimässäkään. Annin akku on nyt ollut liiterissä 2 kk ja Ctek näyttää heti täyttä ja puolen tunnin hidaslatauksen jälkeen siirtyy jo ylläpitoon.

Laitoin jo aikaisemmin akun napoihin ruuvien alle rengasmalliset kaapelikengät ja punaisen ja sinisen johtimen pätkät ja niihin eristetyt hyvänlaatuiset banaanihylsyt. Niillä on kokemuksen mukaan kaikkein helpoin kytköskellä erilaisia tilapäisiä laitteita, kuten juuri Ctek laturi, vaikka akun ollessa pyörässä kiinni. Tai GuzziDiag mokkulan sähkönsyöttö. Voisi tietysti käyttää jotain tunarointivarmaa liitinmallia, niistähän ei ole pulaa. Siten ei nyt tarvita itse akkuun muuta lisuketta varavirtakäyttöä ajatellen. Ehkä se Ctekin käyttöohjekirjanen akun alle että ei lattia naarmuunnu.

Yksi varasähkön tarve voi olla matkapuhelimien lataus. Sitä varten ostin Biltemasta auton tupakansytytin mallisen USB virtalähteen. Sattui vielä löytymään sellainen malli, jossa on jännitenäyttö, niin ei tule puretuksi akkua aivan typötyhjäksi. Pistokkeeksi ostin samasta kaupasta auton tupakansytytin mallisen jatkojohdon. Siitä käytetään vain johto ja toisen pään naaraspluki, johon em. USB virtalähde hyvin ja napakasti sopii. Urosplukin katkaisin 15 cm johdontynkään ja heitin miljoonalaatikkoon vastaista tarvetta odottamaan.  Johdon pään kuorin auki ja laitoin banaanipistokkeet. Siinä on oltava huolellinen, että tulee värit ja napaisuus oikein. Nyt sillä voi ladata kännykän akkua monta kertaa ja muitakin USB-laiiteita, kuten tablettia. Tämän USB-laturin antama virta on melko pieni ja siksi kännykän lataus kestää pitkään, mutta lataa silti.

Huomasin, että WiFi:tä tarjoava 3G/4G reititin (ZTE) syö 12 V-DC sähköä omastakin töpselimuuntajastaan. Tarvittiin siis vain sopiva DC-pluki kivijaklakaupasta Jyväskylän Sepänkadulta, ja siihen sopivaa kaapelia pari metriä. Akun puoleiseen päähän taas banaanipistokkeet oikealla napaisuudella ja ne kytketään edellisten banaanien jatkohylsyihin. Napaisuuden ja jännitteen tutkin volttimittarilla laitteen oman virtalähteen DC-plukista. Hyvin toimii ja reitittää kaikki talon tietokoneet ja tarvitessa kännykätkin. Mobiilitukiasemien varasähkö lienee järjestetty, jos ei ole niin yhteiskunta rampautuu kyllä pahoin ja viranomaispalvelut ja turvallisuus vaarantuu.

Mittasin virran yhden kännykän ja reitittimen kuormalla ja totesin, että Annin akku riittää puolitoista vuorokautta. Tietokoneet meillä on kannettavia ja suht uutta mallia, joten niissä on omat akut ja akkukestoa yli 6 tuntia, joten niille ei ole tarpeen varakäyntiä hommata. TV-laiiteita ei oikein saa varasähköllä toimimaan. Yksi mahdollisuus olisi tietokoneen USB-TV-viritin. Mutta kai aikuinen ihminen pari tuntia pärjää ilman telkkuakin, ja uutisethan näkee areenalta läppärillä. Ja kahvit pitää keittää Trangialla.


Sentire la forza!
Terv: Timo

motomatti

  • Viestejä: 13 045
Vs: Talvisäilötty mp. akku sähköpankkina.
« Vastaus #1 : Joulukuu 14, 2022, 16:39:52 ip »
Ihan noin pitkällä en ole vielä.
Toki kapasiteettiä on: normi ylläpitolaturi, kaksi 18Ah:n mp-akkua, kaksi auton 55Ah ja 60Ah akkua joista toinen hieman vanhaantunut ja toinen uusi ja kiinni autossa ja vielä 55Ah veneen akku. Odottavat käyttöään autotallin ovenpielessä mahdollisimman viileässä.

Kauppias varmaan voisi myydä eräänlaisen "hakkurin" jolla 12V muuttuu 230V vaihtojännitteeksi mutta taitaa hyötysuhde olla heikohko. Vaan en ole viime aikoina asiaa seurannut jos vaikka hyviä olisivat. Senaikaista, 35v sitten, matkateeveetä käyttelin. Mutta teen/kahvinkeittoon ei näistä akkulaitteista ole. Sitä varten on em. Trangia ja siihen sovittimella laitettu mutteripannu. Sen testaamiseksi juuri tutkin pannun edellytyksiä jatkaa hätäapuvälineenä. Johan kolme tuntia ilman sumppia aiheuttaa vieroitusta. http://www.motomatti.fi/2022/12/mutteripannu.html

Trangia on vielä autotallissa. Pitänee sekin päivittää eli pestä ja ostaa tenua. Marinolia suositellaan tähän koska se ei nokea. Masinolista saa yhtä hyvää kun siihen lisää reilun puoli desiä vettä per litra. Ei savua eikä nokea mutta palaa kuumasti. Muutoin avovalkeita kannattaa välttää asunnoissa sillä voi tulla tahattomia hälytyksiä kun palovaroittimet reagoivat. Hälärit toimivat apuakuilla katkon aikana vaikka eivät nekään kauhean pitkään. Ovat yllättävän herkkiä. Tyypillinen vaaratilanne syntyy kun hella laitetaan päälle ja sitten tulee sähkökatko ja nupit jäävät silleen ja kun sähköt palaavat aikain päästä niin liesi jatkaa...

Mitään paniikkia ei kannata sähkökatkojen takia kehittää vaan sopeutua. Toistaiseksi ei mitään sen kummoisempaa kuin pattereita hankittu ja mainittu mutteripannu testattu.

TimoEv

  • Viestejä: 2 058
  • Porukassa mukana - pyynnöistä huolimatta!
Vs: Talvisäilötty mp. akku sähköpankkina.
« Vastaus #2 : Joulukuu 14, 2022, 20:23:00 ip »
Trangia, varustettuna kaasupolttimolla, on hyvä ja nopea. Isokokoinen, varsinkin rinkassa / pyörän sivulaukussa.
Parempi on tuollainen:
- Keitin: https://varuste.net/p111972/esbit-pocket-stove-with-windscreen
- Kattila: https://varuste.net/p88797/primus-litech-trek-kettle
- Polttoaine: https://varuste.net/p111975/esbit-solid-fuel-tablets-8-x-27g

Kattilan ostin tosin muualta. Yksi 27g palikka riittää hyvin yli 1l kiehuttamiseen - riippuu veden ja ilman lämpötilasta. Tuotteita saa monestakin eri retkipuodista. Nuo palat on syytä säilyttää erillään muusta tavarasta - sen verran tukeva tuoksu.
Olen tyytyväinen tuohon kapistukseen.

No, tämä ei liity ihan sähköaiheeseen, mutta kun mainittiin tuo Trangia...


Breeze

  • Viestejä: 1 546
Vs: Talvisäilötty mp. akku sähköpankkina.
« Vastaus #3 : Joulukuu 15, 2022, 16:31:20 ip »
Miula on autossa akku, radio, USB-töpselit, joten sieltä saa sähköä.
Jos sähkö veinaa loppua, niin autossa fossiilisella polttoaineella toimiva laturi ;D
Lisäksi sillä autolla pääsee kauppaan tai nakkikioskille.

Jos sähkökatko kovin kauan kestää ja oikein kylmä tulee, niin teltta olohuoneen lattialle ja makuupussiin nukkumaan, niin sehän on kuin olisi ulkona retkellä.
Teltan "kuistilla" voi sitten katsella tulta leivinuunin luukun ikkunasta.
Tämäkin vielä! ! !