Kun pyörän akku joka tapauksessa on liiterissä talven ja sitäkin hiukan täytyy hoitaa niin samalla sitä voi käyttää myös varavirtalähteenä sähkökatkojen aikana.
Kun on siisti ja puhdas 12 At lyijyakku niin voi sen varovaisuutta noudattaen kantaa tilapäisesti olohuoneen nurkkaan kun sähkäkatko yllättää. Pitkäaikainen säilytys täyteen varattuna ulkoliiterissä on parempi kun sitten ei tule itsepurkausta niin paljoa kuin lämpimässä. Täyteen varattu lyijyakku ei jäädy. Jokunen päivä tai -viikko ei isoa itsepurkausta silti aiheuta lämpimässäkään. Annin akku on nyt ollut liiterissä 2 kk ja Ctek näyttää heti täyttä ja puolen tunnin hidaslatauksen jälkeen siirtyy jo ylläpitoon.
Laitoin jo aikaisemmin akun napoihin ruuvien alle rengasmalliset kaapelikengät ja punaisen ja sinisen johtimen pätkät ja niihin eristetyt hyvänlaatuiset banaanihylsyt. Niillä on kokemuksen mukaan kaikkein helpoin kytköskellä erilaisia tilapäisiä laitteita, kuten juuri Ctek laturi, vaikka akun ollessa pyörässä kiinni. Tai GuzziDiag mokkulan sähkönsyöttö. Voisi tietysti käyttää jotain tunarointivarmaa liitinmallia, niistähän ei ole pulaa. Siten ei nyt tarvita itse akkuun muuta lisuketta varavirtakäyttöä ajatellen. Ehkä se Ctekin käyttöohjekirjanen akun alle että ei lattia naarmuunnu.
Yksi varasähkön tarve voi olla matkapuhelimien lataus. Sitä varten ostin Biltemasta auton tupakansytytin mallisen USB virtalähteen. Sattui vielä löytymään sellainen malli, jossa on jännitenäyttö, niin ei tule puretuksi akkua aivan typötyhjäksi. Pistokkeeksi ostin samasta kaupasta auton tupakansytytin mallisen jatkojohdon. Siitä käytetään vain johto ja toisen pään naaraspluki, johon em. USB virtalähde hyvin ja napakasti sopii. Urosplukin katkaisin 15 cm johdontynkään ja heitin miljoonalaatikkoon vastaista tarvetta odottamaan. Johdon pään kuorin auki ja laitoin banaanipistokkeet. Siinä on oltava huolellinen, että tulee värit ja napaisuus oikein. Nyt sillä voi ladata kännykän akkua monta kertaa ja muitakin USB-laiiteita, kuten tablettia. Tämän USB-laturin antama virta on melko pieni ja siksi kännykän lataus kestää pitkään, mutta lataa silti.
Huomasin, että WiFi:tä tarjoava 3G/4G reititin (ZTE) syö 12 V-DC sähköä omastakin töpselimuuntajastaan. Tarvittiin siis vain sopiva DC-pluki kivijaklakaupasta Jyväskylän Sepänkadulta, ja siihen sopivaa kaapelia pari metriä. Akun puoleiseen päähän taas banaanipistokkeet oikealla napaisuudella ja ne kytketään edellisten banaanien jatkohylsyihin. Napaisuuden ja jännitteen tutkin volttimittarilla laitteen oman virtalähteen DC-plukista. Hyvin toimii ja reitittää kaikki talon tietokoneet ja tarvitessa kännykätkin. Mobiilitukiasemien varasähkö lienee järjestetty, jos ei ole niin yhteiskunta rampautuu kyllä pahoin ja viranomaispalvelut ja turvallisuus vaarantuu.
Mittasin virran yhden kännykän ja reitittimen kuormalla ja totesin, että Annin akku riittää puolitoista vuorokautta. Tietokoneet meillä on kannettavia ja suht uutta mallia, joten niissä on omat akut ja akkukestoa yli 6 tuntia, joten niille ei ole tarpeen varakäyntiä hommata. TV-laiiteita ei oikein saa varasähköllä toimimaan. Yksi mahdollisuus olisi tietokoneen USB-TV-viritin. Mutta kai aikuinen ihminen pari tuntia pärjää ilman telkkuakin, ja uutisethan näkee areenalta läppärillä. Ja kahvit pitää keittää Trangialla.