Kirjoittaja Aihe: Materiaalin tunnistaminen  (Luettu 2806 kertaa)

motomatti

  • Viestejä: 12 592
Vs: Materiaalin tunnistaminen
« Vastaus #30 : Lokakuu 20, 2022, 13:39:25 ip »
Tuttua on mainittu reiän uudelleenmuotoilu silloin kun reiästä lähtee lyhyt halkeama. Pidemmän halkeaman päähän pitää myös porata reikä halkeamisen etenemisen hidastamiseksi. Lentokoneissa näit korjauksia oli tehtäväksi silloin tällöin. Toisinaan, reiän teon lisäksi, jos oli mahdollista, niitattiin samanvahvuista tai ohuempaa peltiä halkeaman lujittamiseksi ja kuormituksen jakauman muuttamiseksi. Jokaisesta hommasta tehtiin paperit joissa kuvattiin korjaus yksityiskohtaisesti. Ei sitten muuta kuin uudelleen taivaalle. Hyvinhän nuo ovat siellä pysyneet. Rauhan aikana.

Guzzin alumiineistä.
Rungon aluosia ovat ohjauksen ylä- ja alakolmio. Valualumiiniä mutta seoksesta en tiedä. Riittävän kestäviä lienevät.  Kovia alumiiniseoksia ovat perävaihteen kotelo ja vaihdelaatikon kuori. Moottorin lohko on pehmeämpää valua. Kaikkia kolmea jälkimmäistä olen nähnyt sekä väsymismurtuman että äkillisen kuormituksen uhrina. Mutta silloin kuormitus on ollut huomattavasti normikuormitusta suurempi.
Moottori halkeaa oikealta puolelta takaa alhaalta vinosti etuyläviistoon sylinterin alapäätä kohti, vaihdelaatikosta hajoaa takakansi ja perävaihteesta irtoaa pinionakselin alue niin että rattaat näkyvät. Sen välttääkseen pitää hammaspyörien välyksien olla tarkasti säädettyinä.

Alkuperäiset tehtaan säädöt eivät kauaa pysy kunnossa koska jo noin 100000 km tietämille ovat kasvaneet sekä laakerien ja hammaspyörien keskinäiset välykset ja hammaskosketus ei ole enää ole paras mahdollinen. Tapahtuu tehohäviötä ja tarpeetonta kulumista. Perän säätäminen hyväksi on tarkkuustyötä ja vaatii erikoistyövälineitä. Kunnossa oleva, tarkkaan säädetty, perävaihde säästää energiaa ja rahaa.

Paljon ajettu mutta kunnossa olevan vaihteiston saa purkamalla ja laakereita vaihtamalla taas lähelle alkuperäisyyttä ja samalla toiminnallisuuskin paranee.

TunturiTT

  • Viestejä: 11 332
Vs: Materiaalin tunnistaminen
« Vastaus #31 : Lokakuu 20, 2022, 22:31:42 ip »
Tein viime kesänä metallurgisia testejä, kun valoin alumiinista moottorin osia erääseen projektiini. Tein seoksen parista itse suunnilleen tuntemastani komponentista. Eli tiesin suunnilleen, mitä sulattamani osat olivat vaatineet ominaisuuksiltaan ennen sulatusta.
Valoin testivalun säilykepurkkiin ja jäähdyttyään sorvasin toisesta päästä puoleen väliin pinnan auki. Tämän jälkeen laitoin kappaleen muutamaksi tunniksi jäähtyvään sulatusuuniin. Lämpötila sisällä aloittaessa ehkä 170-150 astetta. Kun kappaleet ja uuni oli jäähtynyt käsin pideltäviksi, sorvasin toisesta päästä vastaavasti pinnan auki samalla insertillä ja syötöllä.
Nyt oli helppo koneistuksen pinnanlaadusta päätellä, että onnistuiko seoksen ominaisuuksien korjailu. Jäljempi sorvausjälki on aivan eri luokkaa, materiaali on paremmin koneistettavaa ja saavutettu pinnanlaatu on erinomainen. Aiempi pinta on hivenen karkeampi, eli alumiini on ollut pehmeämpää ennen käsittelyä ja materiaali tarttui hieman teräinserttiin.
Kyseinen seos ja jälkikäsittely tulevat toimimaan käyttökohteessani. Tein myös muita testejä seoksilla jne, mutta tämä ehkä parhaiten aiheeseen sopiva ja kiinnostavin.
Hyvä pyörä, parempi mieli.

motomatti

  • Viestejä: 12 592
Vs: Materiaalin tunnistaminen
« Vastaus #32 : Lokakuu 20, 2022, 23:09:49 ip »
Pehmeät tai hehkutetut alumiinit ovat helppoja käsitellessä siinä tilassa. Hehkutuksen etu häviää hyvin nopeasti mutta ovat, ajallisesti, hetken alttiita muotoilullisesti. Pehmeät alumiinit kelpaavat, kaikessa käyttökelpoisuudessaan, lähinnä koristeeksi. Toisaalta, sillä silataan laadukkaampia laatuja siksi että pehmyt alu vastustaa korrosiota. Ennen vanhaan lentokoneiden alapuolet olivat kiiltäviä syystä. Toimenpide, silaus, on kuitenkin työläs joten nykyään lentokoneen mahapuoli maalataan.

Jaapa jaa, olisi mielenkiintoista tehdä jokin proggis TTT:n taidoilla. Olen tarpeellisia alumiinivaluja teettänyt muualla aiemmin mutta se lähde lienee kuivunnut....

egon

  • Viestejä: 956
Vs: Materiaalin tunnistaminen
« Vastaus #33 : Lokakuu 21, 2022, 07:39:08 ap »
Olen myös itse valanut alumiinista jotain pientä, mutta raaka-aineena on ollut aina 4000-sarjan Si-seostettu alumiini, joka on valuominaisuuksiltaan parasta alumiinia koska korkeilla Si-pitoisuuksilla siinä esiintyy eutektinen piste, jossa sulate jähmettyy hyvin kapeassa lämpötilaikkunassa, jolloin seosaineiden suotautuminen estyy ja saadaan aikaan homogeeninen rakenne koko valuun. Silumiini on kaikkein perinteisin valualumiini ja siinä on Si:n osuus peräti 12,6% jossa kohdassa  Al-Si sulatteella esiintyy eutektinen piste 577 C asteen kohdalla. Puhdas alumiini vaatii sulaakseen noin 660 C. Todella hyvää raaka-ainetta kotikokokin valuihin ovat esim. autojen moottoreiden alumiinikannet ja alumiiniset vaihdelaatikon kuoret. Kun tekee sulatettavaa panosta, niin ehkä kannattaa jättää esim. moottoreiden männät pois keitoksesta, koska ne ovat Zn -seosteisia 7000 -sarjan aineita, jotka ovat selkeästi erkautuskarkenevia ja sellainen seos jossa on vaihteleva määrä Si plus Zn on hiukan vaikeasti ennustettavissa miten se toimii. Todennäköisesti siinäkin saa erkautuskarkaisulla hyvän lujuuden aikaan, mutta muuten ominaisuudet ovat hiukan tuurin peliä. Jos tekee valun pelkästään romutetuista männistä, saa  taattua korkealujuuksista valua, mutta siinä pystyy esiintymään mikrosuotautumia,  varsinkin jos valu jäähtyy hitaasti. Korkean lujuuden saavuttamiseksi se vaatii uudelleenkuumennuksen noin 500 C:een ja nopean jäähdytyksen ennen keinovanhennuskäsittelyä jossain päälle 120 C:ssä useita tunteja.

Hajakenttä

  • Viestejä: 807
Vs: Materiaalin tunnistaminen
« Vastaus #34 : Joulukuu 17, 2022, 13:03:22 ip »
Mitä seosta mahtaa olla tuo pronssin värinen ruostumaton teräs? Sitä oli kaupassa ruokailuvälineissä. En ostanut, eikä ole heti mahdollisuutta edes viilalla tutkia: onko se väri vain pinnassa, vai ihan läpi asti.

Jos sitä ihan raaka-aineena levynä, tankona, putkena jne. olisi saatavana se olisi aika kaunista moneen käyttöön ja vaihtelua steriilin teräksen ja alumiinin sijaan, kun vaan tietäisi jonkin tuotenimen, jolla etsiä markkinolita. Kun se on kelpuutettu ruokailuvälineisiin, niin ehkä se on myrkytöntä ja värjäämätöntä vaikkapa korujen materiaalina. Väri oli äkkiä katsellen aika hieno, ei tylsä kulta, eikä halpa messinki, vaan lähinnä hehkuva pronssi. Tiedä sitten kuinka pysyy sellaisena ja mitä muita ominaisuuksia lienee...
Sentire la forza!
Terv: Timo

egon

  • Viestejä: 956
Vs: Materiaalin tunnistaminen
« Vastaus #35 : Joulukuu 17, 2022, 14:05:03 ip »
Ruostumattomia teräksiä on olemassa valtaisa määrä erilaisia: ferriittiset, duplexit, austeniittiset ja marteniittiset, kaikkia lajeja laaja kirjo. Nykyaikana voi olettaa, että toimittajalta saa teräksen kemiallisen koostumuksen, josta voi päästä jyvälle mitä on ostamassa. Koostumus kertoo paljon.

Pintaväri on usein seuraamusta sopivasta pinta-  tai lämpökäsittelystä. Kaikissa ruostumattomissa on jotain 80% rautaa, jolloin leikkauspinta tai murtopinta on aika saman näköinen kuin raudalla: harmaa eikä kovinkaan kiiltävä.

Jos saat koostumuksen selville, niin lähetä savumerkkejä niin yritetään päästä eteenpäin aika hauskassa jutussa.
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 17, 2022, 16:04:28 ip kirjoittanut egon »

motomatti

  • Viestejä: 12 592
Vs: Materiaalin tunnistaminen
« Vastaus #36 : Joulukuu 17, 2022, 14:32:13 ip »
Alumiinin pintakäsittelystä sen verran että alu on älyttömän helposti hapettuva aine. Oikeastaan paljasta alumiinipintaa ei ole olemassa kuin poikkeustapauksissa sillä happi iskee pintaan välittömästi ja syntyy alumiinioksirikerros. Toisinaan se on haitaksi mutta on siitä myös hyötyä ja asiaa voi hyödyntää keston kannalta.

Minulta on usein kysytty miten vanhojen pyörieni ja muille tekemieni entisöintien aluosat näyttävät niin siisteiltä. No siksi että olen ne siistinyt. Vanhat epämääräiset hapettumat pois hiekkapuhaltamalla pinnan "auki" ja sen jälkeen välitön lasikuulapuhallus useasta eri suunnasta niin että pinnasta tulee sileä ja hopeisen hohtava ja pinnan huokoset ovat tukittu. (Eri alumiinilaaduilla on eri sävyjä.) Edelleen on kiire sillä saavutettu pinta pitää käsitellä heti. Olen kastanut/kastellut osat spriihin ja laittanut kuivumaan muutamaksi viikoksi kuivaan paikkaan niin että alumiinin pintaan syntyy kovahko ja hohtava kiderakenne. Työvaiheiden aikana pitää olla puhtaat kumi- tai vinyylihanskat ettei jää rasvaisia sormenjälkiä minnekään.
 
Pinnoitus ei ole erityisen kestävä mutta oikein käsitellen käyttämällä neutraaleja pesuaineita ja kuivaamalla pesun jälkeen paineilmalla kestää pinnoitus sellaisenaan useita vuosia ja hylkii likaa. Käsittely on uusittavissa alkaen hiekkapuhalluksesta. Menetelmä on suhteellisen halpa.

Kynnys homman suorittamiseksi voi monelle olla suuri. Vaikka Guzzin vaihdelaatikon siistiminen. Irrotetaan osa pyörästä. Puretaan vaihteisto eli sisukset, tiivisteet ja laakerit pois. Vaihteiston kuorien pesu sisältä ja päältä. Kuoret kootaan, läpiviennit tukitaan ja puhallushommat voi alkaa. Muutaman kuukauden päästä voi tehdä kokoonpanon ja asentaa vaihteiston paikoilleen.

Moottori: lohko erikseen ja sylinterit sekä kannet erikseen. Niiden kohteiden suojaukset joihin ei saa mennä puhalluasaineita. Jäähdytysrivoitukset ovat työläät ja yhden sylinterin hiekkapuhallukseen voi mennä parikin tuntia kuten myös lasikuulapuhallukseen. Kaikki ne kohdat johon käsittelyä ei tarvita peitetään.
Tämän näköinen on vanha Calikolmosen kone toimenpiteiden jälkeen koottuna. https://3.bp.blogspot.com/-jY5n2lcfMxI/WLRxr4zB2nI/AAAAAAAAQbk/9_fDssSWMFEsDQei0nctTyJ8FMVj1Td6wCLcB/s640/Irtomoottori_laturi_moottori_edest%25C3%25A4.jpg

egon

  • Viestejä: 956
Vs: Materiaalin tunnistaminen
« Vastaus #37 : Joulukuu 17, 2022, 16:16:50 ip »
Alumiinin pintakäsittelyistä ylivoimaisesti yleisin on eloksointi. Siitä löytyy netistä tietoa runsaasti. Juuri niin kuin Matti edellä kertoi, alumiini on erittäin reaktiivinen happeen ja myös ilmaan. 

Ruostumaton teräs on sikäli samaa sukua, että siinä on passivoiva kerros erittäin ohut kromioksidikerros, joka on erittäin immuuni monille kemikaaleille ja myös kostealle ilmalle. Jos pintaa raaputtaa, niin tilalle ilmestyy uusi kerros kromioksidia heti, siis hiukan samoin kuin alumiinin kohdalla.   Isoimman poikkeuksen tekee natriumkloridi, joka pystyy rikkomaan passiivikerroksen ja aiheuttamaan pistesyöpymiä. Pieni lisäys molybdeenia tekee passiivikerroksesta selvästi resistiivisen suolaa ja lieviä happoja vastaan, eli pienellä Mo -seostuksella 18/8 -teräkseen (AISI 316) aletaan puhua haponkestävistä teräksistä.

TunturiTT

  • Viestejä: 11 332
Vs: Materiaalin tunnistaminen
« Vastaus #38 : Joulukuu 17, 2022, 20:16:06 ip »
Tuosta alumiinista vielä; itsekin olen harjattua ja soodapuhallettua pintaa käsitellyt tenulla ja todennut sen jälkeen pinnan pysyvän pidempään. Silti ”asiantuntijat” väittävät, ettei alumiinin pitäisi reagoida mitenkään alkoholin kanssa. Tenuhan pidemmässä juoksussa pilaa kyllä alumiinin, mutta mitenköhän tuossa valelussa puhtaalla pinnalla? Oma teoria on, että se kyllä hapettaisi puhtaan alumiinin pintaan ohuen oksidikerroksen. Edellyttäen että on puhdas ja uusi pinta. Mutta koska alkoholi haihtuu nopeasti, ei hapettuminen etene sen syvemmälle.
Hyvä pyörä, parempi mieli.

Ripa

  • Viestejä: 98
Vs: Materiaalin tunnistaminen
« Vastaus #39 : Joulukuu 17, 2022, 23:59:46 ip »
Taitaa tuo pronssin värinen ruostumaton teräs olla sopivassa lämpötilassa hehkutettua jotain yleistä ruostumattoman teräksen laatua. Laitoin edellisen autoni takapuskuriin pronssinruskeaksi oksidoidun ruostumattomasta teräksestä valmistetun puskurisuojan.
Liitteenä teräksen päästövärikartta. Päästövärit ovat varmaan useimmille tuttuja hitsauksen yhteydessä, missä ne pyritään yleensä poistamaan ruostumattomien terästen hitsien viimeistelyssä materiaalin korrosionkestävyyden palauttamiseksi. Pästövärejä voidaan hyödyntää myös tarkoituksellisesti teräksen värjäyksessä. Päästövärikartan lämpötilat ovat suuntaa antavia ja saavutettava väri riippuu teräksen seostuksesta, pinnan puhtaudesta ym. seikoista. Teräksen värjäystä kuumentamalla voi kokeilla kaasuliekillä. Oikean lämpötilan löytäminen vaatii kokeilua ja harjoittelua.

Englanniksi perustietoa https://bssa.org.uk/bssa_articles/heat-tint-temper-colours-on-stainless-steel-surface-heated-in-air/

Netistä löytyy aika paljon juttuja ja videoita tästä aiheesta.