Kirjoittaja Aihe: Materiaalin tunnistaminen  (Luettu 7644 kertaa)

Junkers

  • Viestejä: 463
Materiaalin tunnistaminen
« : Lokakuu 03, 2022, 23:28:45 ip »
Olen tavannut tunnistaa ruostumattoman teräksen (esim. pultit ja ruuvit) magneetilla. Olen ollut siinä käsityksessä, että ruostumattomaan teräkseen ei magneetti tartu. Pienen keittiöremontin yhteydessä havaitsin kuitenkin yllätyksekseni, että Stalan ruostumattomaksi ilmoitettuun tiskipöydän kanteen rullamitan magneetilla varustettu mittanauhan pää tarttui melko tymäkästi. Pitänee keksiä jokin uusi edullinen ja yksinkertainen konsti tähänkin asiaan. Mikähän sellainen voisi olla ? Silmämääräinen tarkastelu ei ehkä aina ole riittävän varma konsti.

motomatti

  • Viestejä: 13 464
Vs: Materiaalin tunnistaminen
« Vastaus #1 : Lokakuu 03, 2022, 23:38:09 ip »
Metallurgit voivat antaa tarkempaa selitystä. Ruostumatonta terästä on useita lajeja. Käytännön kauppanimi on Aisi. Nyt olet tömännyt laatuun A3. A4-laatuun ei magneetti tartu. Asia ei aiheuttane ongelmaa. Mutta älä koskaan jätä tiskipöydällesi tavan raudasta tehtyä kappaletta mikäli pöytälevy on märkä.

millegt

  • Viestejä: 597
Vs: Materiaalin tunnistaminen
« Vastaus #2 : Lokakuu 04, 2022, 07:59:40 ap »
A2 on ruostumatonta (AISi 304) eli siis ei kestä merivettä ja A4 on haponkestävää (AISI 316)
magneettisuus voi lisääntyä kylmämuokkauksestakin tai muista lisä aineistuksista esim hitsattavuuden parantamiseksi
metallitiede kokonaisuutenaan menee  samoihin sfääreihin tavikselle kun jazzin soittaminen tämmöselle tanssimuusikolle

egon

  • Viestejä: 968
Vs: Materiaalin tunnistaminen
« Vastaus #3 : Lokakuu 04, 2022, 09:28:35 ap »
Juu, ferriittinen ruostumaton, johon magneetti tarttuu, sisältää runsaasti kromia, joten se on aika lujaa korroosiota vastaan, mutta se on myös kovempaa kuin 304 tai 316, joten siitä voi tehdä vaikkapa ruuveja tai pakoputkia. Austeniittiset lajit, kuten 304 ja 316 ovat pehmeämpiä ja kestävät venyttää vaikka tiskipöydän kansiksi ja ovat myös lähes ongelmattomia hitsata. Ferriittisten ja duplex-terästen (sekarakenne, jossa on austeniittia ja ferriittiä) hitsaamisessa pystyy tulemaan ongelmia, mutta koska niissä on halvempi seostus, eli nikkelipitoisuus on matala, ne ovat selvästi halvempia valmistaa kuin 304 tai 316, joissa on noin 8% nikkeliä ja 316:ssa myös hiukan molybdeeniä. Eli ero on  suunnilleen, että ferriittiset ja duplexit ovat lujempia ja halvempia, austeniittiset paremmin muovattavia ja hitsattavia ja kestävät paremmin erilaisia ympäristövaikutuksia.  Työkalut, hylsyt ja lenkkiavaimet ovat usein ruostumatonta martensiittista terästä, joka on kovaa, lujaa ja aika kestävää myös kemiallista vaikutusta vastaan. Sellainen saattaa olla kuitenkin aika hauras, katkeaa ilman merkittävää muodonmuutosta ja vaikea saada kestämään hitsaamalla koska hitsin ympäristö saattaa mennä lasimaisen kovaksi kun hitsi jäähtyy kovin nopsasti.   Ferriitti, austeniitti ja martensiitti ovat teräksen olomuotoja. Niissä on atomit pinoutuneet hiukan eri tavoin vaikka rautametallista puhutaan.   

motomatti

  • Viestejä: 13 464
Vs: Materiaalin tunnistaminen
« Vastaus #4 : Lokakuu 04, 2022, 10:49:23 ap »
Niin kuin arvelinkin. Asia alkoi selviämään. Siitä magneettiin reagoinnista ei pidä säikähtää.

Kurtsi

  • Viestejä: 296
Vs: Materiaalin tunnistaminen
« Vastaus #5 : Lokakuu 04, 2022, 13:34:51 ip »
Eilen Panttilainaamo-ohjelmassa myytiin 19 kg:n meteoriitti 7500 taalalla. Siinä oli jo alunperin laitettu tuo Egonin mainitsema 8 prosenttia nikkeliä raudan joukkoon. Ei tarvitse muuta kuin miekaksi takoa.

egon

  • Viestejä: 968
Vs: Materiaalin tunnistaminen
« Vastaus #6 : Lokakuu 04, 2022, 15:03:50 ip »
Näin ohjelman meteoriitista ja minulle oli ihan uutta, että ne saattaa olla rautamöhkäleitä, joissa on seostustakin valmiina. Semmoisesta meteoriitista tulee hyvin karkenevaa ja sitkeää terästä. Siinä on pronssikauden miekat olleet lovilla jos on tarvinnut sotia teräksisiä aseita vastaan. Austeniitiksi meteoriittia ei saa jäämään huoneenlämpötilassa ellei siinä ole hyvin runsaasti kromia seassa. 9% koostumuksella möhkäle on todennäköisesti läpi martensiittinen, mutta sen hiilipitoisuus on todennäköisesti hyvin matala, joten pintakovuus ei välttämättä ole kovin erikoinen. Sitkeää tavaraa siinä on ollut kivikauden miehille taottavaksi jos ovat saaneet vaan riittävän isot tulet tehdyksi että ovat saaneet raudan kuumaksi

TunturiTT

  • Viestejä: 11 407
Vs: Materiaalin tunnistaminen
« Vastaus #7 : Lokakuu 05, 2022, 09:19:49 ap »
Jotta meteoriitista saa taottua hyvän miekan/puukon/veitsen, pitää sitä myllätä takoessa aika paljon. Martensiittisuus tekee siitä varsinaisen vohvelin. Halkeilee kovasti. Tästä löytyy viime vuosilta paljon videoita juutuubasta, missä influensseri-"sepät" koettavat meteoriittia takoa.
Sinänsä seoksena voisi olla oiva vaikka mihin (ja on ollutkin menneinä aikoina), mutta työtä vaatii.
Hyvä pyörä, parempi mieli.

egon

  • Viestejä: 968
Vs: Materiaalin tunnistaminen
« Vastaus #8 : Lokakuu 05, 2022, 14:04:26 ip »
Meteoriitti pehmenee kyllä kun sen lämpötilan saa nousemaan selkeästi austeniittialuelle, mutta möhkäleessä pystyy olemaan aika paljon epämetallisia epäpuhtauksia, joilla ei ole metallista sidosta rautaan enempää kuin nikkeliinkään, vaan voivat olla sopassa kovina ryyneinä tai kalvoina, jotka estävät homogeenisen litistymisen kun leka iskee. Hurjan paljon parempaa tavaraa ne ovat kuitenkin verrattuna varhaisten rautamestareiden ahjoissa sulatettuun rautasieneen, jonka hiilipitoisuus on useita prosentteja, jolloin sellaisen muokkaaminen jonkinlaiseksikaan teräkseksi on varsin töisevä prosessi.

TunturiTT

  • Viestejä: 11 407
Vs: Materiaalin tunnistaminen
« Vastaus #9 : Lokakuu 05, 2022, 15:39:45 ip »
Kyllä. Saa kyllä ihan huolella lämmittää ja kääntää. On varmaan luolamiesten kalustolla ollut ihan oikeaa työtä.
Hyvä pyörä, parempi mieli.

Henko

  • Viestejä: 340
Vs: Materiaalin tunnistaminen
« Vastaus #10 : Lokakuu 18, 2022, 19:42:41 ip »
Romuliikkeillähän on semmosia analysaattoreita millä ne tunnistaa metalleja kierrätykseen, tai tarkastaa että on sitä mitä asiakas väittää. Mutta maksaa hintaluokkaa 10000e, että tuskin sellaista lainaan saa. Mutta jos olisi kovin merkityksellinen palanen metallia ja tuollainen firma olisi lähellä niin ehkä sitä kehtaisi käydä kysymässä että vaikka et ole gynekologi, niin viitsisitsä vilkaista.

motomatti

  • Viestejä: 13 464
Vs: Materiaalin tunnistaminen
« Vastaus #11 : Lokakuu 18, 2022, 20:37:56 ip »
Aikanaan alumiinipaloja jäi Kuoreveden lentokonetehtaalta yli. Keräilin niitä sekä luvalla että ilman. Myöhemmin kaikki jämäpalat lähtivät tamperelaiseen romuliikkeeseen joka on nimeltä Soini. Siellä, silloin, tunnistettiin vain yksi aine: alumiini. Ei siis tarkempaa luokitusta eli kilohinnalla ostin halvalla. Toki tunnistan eri alumiinilajit ja siksi hankin sieltä hyvin laadukkaita alumiinilaatuja. Vieläkin on varastossani hieman. Levyvahvuuksia oli tarjolla noin 60 millimetriin asti. Olen hyödyntänyt moottoripyörärakenteissa. Nykyään pitää ostaa kovalla rahalla eikä edes huippulaatuja saa tavan ihminen.

egon

  • Viestejä: 968
Vs: Materiaalin tunnistaminen
« Vastaus #12 : Lokakuu 18, 2022, 21:15:48 ip »
Alumiinimaailma on ihan oma lukunsa. Siellä on periaatteessa kahdeksan eri perusseostusta. Puhdas alumiini, eli kalvoalumiini, Cu -seosteinen  erkaisukarkastava duralumiini, Mn-seosteinen muovattava ja hitsattava laatu, Si-seostenen silumiini ja sen serkut, Mg-seosteinen merialumiini, eli hyvin korroosiokestävä hitsattava, kylmävalssaamalla lujitettu alumiini, Si-Mg seosteinen pursotettava, hitsattava ja erkautuskarkaistuva laatu, Zn plus muut, erikoisluja erkautuskarkaistava hitsattava laatu, ns. lentokonealumiini. Kahdeksas ryhmä on muut, eli erikoisalumiinit.  Aivan hemmetin laaja kenttä, joka vaatii omat osaajansa. Alumiinin ostajankin pitää tietää perusasiat.
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 19, 2022, 07:02:55 ap kirjoittanut egon »

motomatti

  • Viestejä: 13 464
Vs: Materiaalin tunnistaminen
« Vastaus #13 : Lokakuu 18, 2022, 21:27:14 ip »
Olen rakenteluhommissa arvostanut erityisesti helposti koneistettavia kovia alumiinilaatuja. Juurikin niitä lentokonealumiineja. Toki lentokoneissa käytetään useita eri alulaatuja ihan siitä pehmeimmästä laadusta alkaen jota käytetään kovemman alumiinin silaamiseen korroosiokestävyytensä vuoksi aina suurlujuuksisiin rakennemateriaaleihin asti. Nykyään en tee enää muille moottoripyörärakenteita tai remontteja. Kysyntää kyllä on mutta Guzzin hankkineen on pärjättävä omillaankin. Titaaniakin on pala mutta ei välineitä sen käsittelyyn lukuun ottamatta muutamaa poranterää.

egon

  • Viestejä: 968
Vs: Materiaalin tunnistaminen
« Vastaus #14 : Lokakuu 19, 2022, 07:14:32 ap »
Alumiinin käyttö rakenneaineena on vaativaa puuhaa, mutta sitten kun siitä tehdään jotain pyörien päällä liikkuvaa hitsaamalla niin on oltava silmää siihen mihin hitsit sijoitetaan. Itseäni ei kiinnosta ostaa alumiinirunkoista moottoripyörää tai auton perävaunua. Fakta hitsatun alumiinirakenteen väsymiskestävyydestä on, että teräkseen verrattuna sen sietämä jännitysvaihtelu on suuruusluokkaa yksi kolmasosa teräkseen verrattuna hitsin ja perusaineen rajaviivalla. Siinä on selitys miksi alumiinista eri juurikaan valmisteta nostureita tai kuormausvälineitä. Lentokoneisiin liitoksia ei tehdä hitsaamalla samasta syystä.