Kirjoittaja Aihe: Mielenkiintoinen tieto ABS-jarruista  (Luettu 4317 kertaa)


TunturiTT

  • Viestejä: 11 407
Vs: Mielenkiintoinen tieto ABS-jarruista
« Vastaus #1 : Helmikuu 15, 2021, 06:47:12 ap »
Niin, kokemattomalla. Kuitenkin on tilanteita, joissa on tehokkaampaa jarruttaa pyörä lukossa.
Hyvä pyörä, parempi mieli.

@

  • Viestejä: 552
  • Death to Stock
Vs: Mielenkiintoinen tieto ABS-jarruista
« Vastaus #2 : Helmikuu 25, 2021, 19:12:03 ip »
Ei todellakaan pidä paikkaansa tuo juttu. Pyörää pitää kyetä ohjaamaan jarruttamalla ja ABS-jarruilla se ei onnistu. Takapyörä täytyy saada lukkoon tarvittaessa. Monia vähältä piti tilanteita on ollut juurikin ABS-jarrujen vuoksi kun yrittää painaa jarrua mutta mitään ei tapahdu. Laitoin omaan Super Tenereen viime talvena kytkimen, jolla ABS:n voi ohittaa. Se ei kuitenkaan kestänyt virtaa ja kärähti, joten en kerennyt testata pyörää kunnolla ilman ABS:ää. Täytyisi laittaa releen kautta uusi kytkin ennen ajokautta.

ABS on lähinnä aloittelijoita varten ja lähes kaikissa isoissa adventurer-pyörissä ABS:n saa kytkettyä pois paitsi isossa Teneressä. 700-kuutioisessa Teneressä sitävastoin ABS-kytkin on vakiovarusteena. Luistonesto myös ärsyttää. Joutuu aina jokaisen käynnistyksen jälkeen laittamaan pois.

motomatti

  • Viestejä: 13 464
Vs: Mielenkiintoinen tieto ABS-jarruista
« Vastaus #3 : Helmikuu 25, 2021, 21:41:51 ip »
Raskaassa matkapyörässäni ABS säätyy ajomoodin mukaan mutta saa sen poiskin päältä mutta silloin ABS:n varoitusvalo tillittää silmään koko ajan. Lisäksi muutama asetus erikseen. Herkimmässä asennossa se reagoi omaan makuuni liian herkästi. Tuntuu ettei pysähdy.

Luistonesto taasen herkimmässä asennossa on liki turha: ei pääsee soratiellä mihinkään kun koko ajan veto katkeaa ja varoitusvalo vilkkuu tiuhaan. Olen pitänyt sen asetuksen "karkeimmassa" asennossa joten se reagoi vain tosi kovassa kiihdytyksessä mikäli sattuu niin että asfaltissa on liukas kohta. Jos ei osaa varautua löytää itsensä istumasta tankin päällä. Johtunee siitä että kovassa kiihdytyksessä tulee vedettyä itseään eteenpäin käsivarsilla ja kun veto yllättäen katkeaa käy edellämainitusti. Siihenkin kyllä oppii. Mutta pari noloa tilannetta on sattunut.

Silloin kun ajelin matkaenduroilla niin ei ollut kuin tavalliset jarrut. Takajarrua käytin jos tarvitsi tehdä äkkimutka vauhdissa. Siirtyminen lukkojarrutuksesta sudittamiseen niin ettei "vana" katkea tuli opituksi. Se tosin tarvitsi tarkkaa tien laadun tarkkailua. Ettei mene luisto pitkäksi ja pyörä nurin, mikä on vähintäänkin noloa tai ei kääntyminen onnistunutkaan kun pyörä ei kallistunut tarpeeksi tai takarengas, vastoin odotuksia ei jatkanutkaan luistoa sivulle.

@

  • Viestejä: 552
  • Death to Stock
Vs: Mielenkiintoinen tieto ABS-jarruista
« Vastaus #4 : Helmikuu 26, 2021, 08:44:04 ap »
Tuo edellinen kommenttini oli itse asiassa primitiivireaktio tuohon ruotsalaisten "selvitykseen". Kuvassa on lisäksi Afrikkalainen, joten jutun konteksti on isot adventurer-pyörät.

Pelkkää tarkoitushakuista potaskaa koko juttu, jonka avulla on tarkoitus lisätä kontrollia:

"Testin jälkeen SMC on ryhtynyt rohkaisemaan osallistumaan ajokoulutuksiin, joissa oppii käsittelemään moottoripyöräänsä sorateillä. Suunnittelemme toteuttavamme 50 koulutusta kautta Ruotsin vuonna 2021, Jesper Christensen toteaa."

Seuraavaksi tuo koulutus varmaan sisältyy pakollisena ajokortin hankkimiseen ja leviää myös Suomeen.

ABS-jarrut ja luistonesto ovat kieltämättä edistysaskel moottoripyörissä, myös isoissa adventurer-pyörissä. Asfaltilla, sateella, pimeällä, väsyneenä yms. erikoisolosuhteissa ne saattavat lisätä turvallisuutta mutta niiden varaan ei kannata tuudittautua. Ylipäätänsä kun elektroniikka säätelee jarrutusta (myös etu- ja takajarrujen suhdetta), niin miten voi olla varma mitä milloinkin tapahtuu? Etenkin kun on koko elämänsä ajanut pyörillä, missä tuota elektroniikkaa ei ole. Kysymys on siitä että kun äkkijarrutukset ja pyörän hallinta on jo kerennyt imeytyä vuosikymmenien aikana selkäytimiin, niin nyt tuo alitajuntainen tieto ei enää päde äkkitilanteissa. Siksi tuo väite että ABS-jarrut olisivat "ylivertaisia soralla" on täyttä humpuukia. Ei kai ABS-jarruja voisi muuten edes kytkeä pois kuten Teneressä on tilanne. Mikä sitten lieneekään Yamahalla perimmäinen syy tuohon politiikkaan. Saattaa liittyä asiakaskuntaan, jolle pyörä on ensisijaisesti suunnattu. Pyörähän on kieltämättä turhan painava möhkäle ja kilpavarustelu isoissa adventurer-pyörissä on jo mennyt överiksi. Tosin pyörän koon kasvattaminen ja ajomukavuuden lisääminen on myös hyvä asia kun ajelee pitempiä taipaleita. Aikaisempi pyöräni oli 690-kotari, jolla ajoin kerran runsaan 400 km:n reissun. Se kypsytti saman tien pyöränvaihtoon.

ALi

  • Viestejä: 1 039
Vs: Mielenkiintoinen tieto ABS-jarruista
« Vastaus #5 : Helmikuu 27, 2021, 10:19:09 ap »

Seikkailupyöräilyssä voi olla korpitiellä rentouttavaa hiljentyä hienon maiseman äärelle keittämään vaikka nokipannukahvit.
Ruotsista Suomeen tulevaa moottoripyöräilijöille suunnattua tulentekokorttia odotellessa...   ;D
"Keep It Simple . . . "   (-13 Bellagio) (ex: -04 Nevada, ex: -88 V35 Florida)

motomatti

  • Viestejä: 13 464
Vs: Mielenkiintoinen tieto ABS-jarruista
« Vastaus #6 : Helmikuu 27, 2021, 14:51:09 ip »
Näin jo hieman vanhentuneena motoristina sanoisin kokemuksesta että ABS ja luistonesto antavat eräänlaista turvallisuuden tunnetta kun ei ole enää hoksottimet sellaiset kuin 20 - 55 vuotiaana. Tosin em. avustimet ovat vain yhdessä pyörässäni. Siksi saattaa tulla äkkitilanteessa virhesuorituksia jos ajaakin ei-avusteisella pyörällä. Tosin sellaista ei ihan vielä ole tapahtunut.

Ensi kuun jälkeen, suurella todennäköysyydellä, aloitan ajokauden mutta nimenomaan trikellä eli California Adamantilla. En raaski ottaa 1400 Californiaa kuraisille ja pölyisille teille. Koska kyseinen trike ei kaadu ihan pienellä yrittämisellä niin sen avulla on hyvä treenata mp:llä ajon mahdollisia äkkitilanteita. Vasta sitten kaksipyöräisen päälle. Autoilijoiltakin menee aikaa totutella että seassa on äkkinäisemmin liikehtivä kulkuneuvoja.

Kävin torstai-iltana Kerholla puristelemassa jarrukahvoja ja painelemassa takajarruja eri pyöristäni. Kaikissa vaikutti olevan tuntuma tallella. Itse asiassa olen kahvoja puristellut jo aiemmin talvisäilytyksen aikana. Joskus on mennyt kahva tai poljin pohjaan kerta suorituksella. Oli kertynyt ilmaa jarruun tai syntynyt vuoto. Liikuttelu ehkäisee ilmiötä. Mutta nyt ei ilmennyt kuin yksi pieni häiriö.

Vain 1400 Californian etujarrussa oli sanomista: oikean puolen jarrusatulan jarrupalat kirskahtelivat kun liikkuivat jarrusatulassa kahvasta puristellessa. Pitääpä avata ja mahdollisesti puhdistaa.

Pekka

  • Viestejä: 2 152
Vs: Mielenkiintoinen tieto ABS-jarruista
« Vastaus #7 : Helmikuu 27, 2021, 15:08:32 ip »
Ruotsalaisessa jutussa ABS- jarruista kokeiltiin ymmärtääkseni jarruttamista, tarkoituksena saada moottoripyörä pysähtymään mahdollisimman nopeasti hiljaisesta nopeudesta. Ei siinä otettu kantaa jarrujen käyttämiseen moottoripyörän ohjailuun. Jarrutuksen aloitusnopeus oli varmaankin turvallisuus syistä valittu alhaiseksi.
Näillä reunaehdoilla olen jutun tekijöiden kanssa samaa mieltä.
Silloin kun täysjarrutus pitää suorittaa ilman valmistelua, ABS-jarrut kyllä hankkivat siinä hintaansa takaisin. Vaikka ABS-järjestelmä auttaakin nopeassa jarrutuksen aloituksessa, pitää silti opetella jarruttamaan ja nimenomaan jarruttamaan ABS-jarruilla. Silloin kun on tarve ns. laittaa kaikki peliin, kahvaa ja poljinta pitää opetella "runttaamaan " sellaisella voimalla että, ABS alkaa hoitaa tehtäväänsä . Muuten jarrutusteho jää vajaaksi.
Autoissa jarrutusavustin voi auttaa tehojarrutuksen aloitusta, moottoripyörissä sellaista ei vielä (onneksi?) taida olla?

Silloin kun ABS-jarruja alkoi tulla moottoripyöriin (BMW), pitihän niitä myös kokeilla. Vaati kanttia runtata jarrut pohjaan asfaltilla, missä oli kuulalaakerisoraa. Kyllä ne toimivat, hienosti. En silti välttämättä niitä omaan pyörääni vielä kaipaa.
Mitä tulee moottoripyörällä ajamisen osaamiseen ja sitä kautta koulutukseen, mielestäni kyseessä on osaamista vaativa laji. Siksi olisi ja on hyvä
kun koulutusta ja osaamista vaaditaan. Eivät kaikki pääse läpi nykyisestäkään käsittelykokeesta, liekkö hyvä tai huono asia, riippuu miltä suunnalta katsoo.

Katsokaapa muuten minkälaisia hidastuvuuksia nykyiset autot saavuttavat autolehtien jarrutustesteissä. Hidastuvuudet ovat reilusti yli yhden g:n.
On siinä pitoa renkaissa, alusta toimii, jarrujen tasapaino ja avustimet on kohdallaan. Ainakin uutuuttaan.
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 27, 2021, 17:36:32 ip kirjoittanut Pekka »
Sohc van Helmi.

@

  • Viestejä: 552
  • Death to Stock
Vs: Mielenkiintoinen tieto ABS-jarruista
« Vastaus #8 : Helmikuu 27, 2021, 16:15:00 ip »
En tiedä mikä on ruotsalaisten mielestä "hiljainen nopeus". Nehän saivat aikoinaan pikkumersun kaatumaan 20 km/h nopeudella. Kukaan muu ei ollut älynnyt ajaa testiautolla noin hiljaa.

Nykyiset jarrut eivät myöskään ole yksinomaan ABS-jarruja. Myös se vaikuttaa etu-ja takajarrujen tehoon painaako ensin taka- vai etujarrua vaiko molempia yhtäikaa. Esim Teneressä on tuollainen systeemi.

On myös eri asia testata ABS-jarruja ajamalla suoraan ja jarruttamalla kuin miettiä miten selvitä edessä olevasta kurvista jalka maassa kun takajarrua ei saa lukkoon. Etenkin tämä aiheuttaa vaaratilanteita alkuvaiheessa kuin ajelee vanhasta tottumuksesta liian kovaa kurviin.

ABS-jarruilla varustetun pyörän jarrutuksen hallinnan joutuu kyllä opettelemaan kunnolla jos ja kun ajelee pääosin sorateitä. Kaikkiin tilanteisiin ABS ei kuitenkaan ole ratkaisu, vaan tarvitaan myös järjestelmän poiskytkemistä. Ulkomaisia foorumeita lukiessani olen huomannut että aika moni Teneren omistaja pohtii nimenomaan tätä:

https://www.google.fi/search?ei=Lk06YJ3uBaaMrwSQqrUg&q=yamaha+super+tenere+disabling+abs&oq=yamaha+super+tenere+disabling+abs&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EAMyCAghEBYQHRAeOgcIABBHELADOgUIABDNAjoECAAQE1CHzAJYlegCYJT9AmgBcAJ4AIABqAaIAf4QkgEIMC4xMS42LTGYAQCgAQGqAQdnd3Mtd2l6yAEIwAEB&sclient=gws-wiz&ved=0ahUKEwidvbLhmYrvAhUmxosKHRBVDQQQ4dUDCAw&uact=5

Pekka

  • Viestejä: 2 152
Vs: Mielenkiintoinen tieto ABS-jarruista
« Vastaus #9 : Helmikuu 27, 2021, 16:42:24 ip »
En tiedä mikä on ruotsalaisten mielestä "hiljainen nopeus". Nehän saivat aikoinaan pikkumersun kaatumaan 20 km/h nopeudella. Kukaan muu ei ollut älynnyt ajaa testiautolla noin hiljaa.

Nykyiset jarrut eivät myöskään ole yksinomaan ABS-jarruja. Myös se vaikuttaa etu-ja takajarrujen tehoon painaako ensin taka- vai etujarrua vaiko molempia yhtäikaa. Esim Teneressä on tuollainen systeemi.
Lainaus

Silloin kun ruotsalaiset kaatoivat Pikku Mersun, siinä ei ollut nykyisiä avustimia, ABS varmaankin oli. Tapahtuma oli tavallaan alkusysäys nykyisille
järjestelmille ja niiden yleistymiselle. Autosta voidaan tehdä kiikkerä, avustimet huolehtivat pystyssä pysymisestä.

Edelleen, ruotsalaisten jarrutuskokeilussa ei otettu kantaa jarrujen käyttöön moottoripyörän ohjailussa. Harva niitä siihen osaa muutenkaan käyttää. Jos Teneren ABS- ei toimi aina suunnitellusti suoralla tiellä jarrutettaessa, ABS menee päälle kun etujarrukahva ja poljin ovat taatusti pohjassa, niissä voi epäillä olevan jotain vikaa? Tai  sitten insinöörit ovat päässeet kikkailemaan liikaa, enemmän kuin kuluttaja osaa niitä hyödyntää.
Jos soralla pitäisi edetä reipasta tahtia, todennäköisesti haluaisin ABS:n pois toiminnasta niin etu- kuin takapyörästäkin.
Mallien ja merkkien välillä näyttää olevan paljonkin eroja avustimien toiminnassa. Ei niitä kaikkia kannata kokeilematta huonoiksi tuomita.

Mitä jarrutuksen aliotusnopeuteen tulee, joskus EAK-kurssilla kouluttajien kesken pohdittiin, miten opettaa täysjarrutus optimaalisesti.
Niin, että nutulleen menoja ei tulisi mutta oppilaalle tulee selväksi, mitä se täysjarrutus tarkoittaa.
Sohc van Helmi.

motomatti

  • Viestejä: 13 464
Vs: Mielenkiintoinen tieto ABS-jarruista
« Vastaus #10 : Helmikuu 27, 2021, 16:50:37 ip »
Millaiset jarrut ja niiden mahdollinen poiskytkentä on 850TT:ssä?
Onko mallin omistajia tai kokeneita paikalla?
Entä luistonesto?

Löysä

  • Viestejä: 38
Vs: Mielenkiintoinen tieto ABS-jarruista
« Vastaus #11 : Helmikuu 27, 2021, 17:31:23 ip »
Itse ajelen V85TT:llä aina off-road moodissa eli taka ABS pois kytkettynä. Tuntuu itselle tärkeältä että pystyy tarvittaessa ohjaamaan takapäätä(pyörän) jarrulla. Varsinkin soralla. Luistonesto toimii mielestäni huomaamattomasti, siis hyvin. Ei katko vetoa tapeettomasti vaan toimii sivistyneesti taka-alalla. Viime kesänä tuli testattua kun noustiin rouvan kanssa kaksi päällä Karhutunturille. Loppuosa on sen verran jyrkkä että jos olisi alkanut kuopimaan, olisi saattanut tulla ylimääräisiä kuvioita. Vasta tunturin päällä tajusin että taisi luistonesto olla apuna.

Löysä
V 85 TT ja California 1400 touring

@

  • Viestejä: 552
  • Death to Stock
Vs: Mielenkiintoinen tieto ABS-jarruista
« Vastaus #12 : Helmikuu 27, 2021, 17:59:26 ip »
Itse ajelen V85TT:llä aina off-road moodissa eli taka ABS pois kytkettynä.


Tuo vaikuttaa järkevältä systeemiltä. ABS vain etupyörässä. Tuskin valittaisin jos omassa pyörässänikin olisi samanlainen.