Paitsi jos korvaa ecun jollain muulla valmisteella.
Suuttimet on suuttimia ja niissä eri ominaisuuksia.
Nykyisissä suuttimissa on sikäli kiva että ne sallivat käämin kärähtämättä varsin pitkiä aukioloaikoja. Tuskin mikään suutinvalmistaja on tehnyt Guzzia varten yhtään suutinta vaan ne on otettu "hyllystä".
Suuttimien aukioloaikaa mitataan millisekunneissa. Siinä suhteessa niillä on minimi- ja maksimiaukioloaika jokaisessa kokoluokassa. Lisäksi pitää ottaa huomioon viive aukeamisessa ja sulkeutumisessa. Tosin, tekniikan kehittyessä, nopeus on parantunut ja ruiskutus siltä osin täsmentynyt ja tehnyt säätämisen tarkemmaksi.
Nuoruudessani suuttimet olivat hitaita ja niillä oli ihannenopeus vasta kunnon mittaisella aukioloajalla. Käytännössä suuttimille piti antaa alakierroksilla suhteessä pidempi aukioloaika niiden viiveen vuoksi. Isoilla kierroksilla ne pyrkivät olemaan auki liikaakin eli aukioloaikaa piti lyhentää. Ohessa oli vielä käämin kyllästyminen kun käskyä tulee taajaan eli sekin pidensi aukioloa joka piti pulssin mitassa huomioida.
Nykyään suuttimet ovat parempia ja niillä ei liene enää ihmeempää "kyllästymistä" tai viivettä aukeamiseen tai sulkeutumiseen. Toisaalta se on tehnyt suuttimista entistä "kapeakaistaisempia" mutta hitosti tarkempia. Valitettavasti nykybensassa on vain niin paljon "petäjäistä" että kulutus ei olekaan pudonnut polttoainetalouden tahdissa. Bensajalostaja rules!
Silti suutinkoon oikea valinta tarkoitukseensa on tärkeää. Suutinkoot ilmoitetaan ruiskutusmäärän suhteena yleensä kolmen baarin paineella aikayksikköä kohti.
Tuosta vanhasta (Noin 30 vuotta vanhaa.) suutintekniikasta johtuen käytän sylinteriä kohti kahta suutinta. Toinen tekee perushommat, toinen auttaa kun pyydetään. Molemmilla eri ECU eri näytteenotolla.
Nykyään on erilainen lähestyminen kuten Guzzin 1400-koneissa. Niissä on käytännössä kaksi yksisylinteristä moottoria jotka ovat vain kampiakselista kiinni toisissaan. Se on ihan uusi maailma jota olen pyrkinyt ymmärtämään. Ehkä jo hieman käsitänkin...