Linux -leiri
Olen kuulunut tuohon leiriin niin kauan kuin Linux on ollut olemassa, jo kolme vuosikymmentä, eikä ole ollut valittamista. Linux ydin (kernel) on kehittynyt valtavasti tänä aikana, niin myös sovellukset sen ympärillä ja myös työpöytäympäristöt, joissa on varaa valita. Tuskin on mitään tehtävää, jota Linux ei pystyisi tekemään siinä, missä muutkin käyttöjärjestelmät. Jos on aivan pakko ajaa Windows ohjelmia niin sekin käy. Minulla sellainen on TunerPro. Sitä ajan Wine apuohjlemalla. Jos on suuri määrä jollain spesiaaliohjelmalla tehtyjä konepiirustuksia tai arkkitehtiluomuksia niin sitten saattaa olla pitkässä puussa löytää Linuxilta vastaava.
Vuoden varoitusaika tuntuu pitkältä, mutta suosittelen tarttumaan asiaan jo pikimmiten. Valinnanvaraa on, nimittäin, runsaasti ja eri jakeluiden (Linux varianttien) joukko on jo tuhatlukuinen. Itse asennuskin on oma talkoonsa, vaikka ei olekaan vaikea, etenkään kun sen opettelee. Ja opeteltuahan se tulee jos useampaakin jakelua kokeilee, kuten suosittelen lämpimästi tekemään. Itse jakeluakin joutuu jonkin verran opettelmaan. Jakelun oma keskusteluyhteisö on suureksi avuksi. Toisilla se on laaja ja vilkas, toislla pienempi.
Kun ihan hyviä tietokoneita vanhenee MS laitevaatimusten takia niitä varmaakin tulee valmiiksi Linuxilla asennettuina myyntiin käytettyjen laitteiden liikeisiin. Koneet ovat olleet pari vuotta sitten tehokkaita ja kestäviä ammattilaiskoneita yrityksissä, jotka ovat uusineet koko kaluston. Olen käyttänyt näitä kauppoja:
https://kannettavatietokone.fi/https://taitonetti.fi/Valinnanvaraa on ja olen saanut myös Linuxilla esiasennettuna tosi hyviä laitteita edullisesti. Toimitus on luotettavaa ja nopeaa ja takuukin toimii.
Entiseen työjuhtaan voi tietysti asentaa itse. Suosittelen valitsemaan kasasta jonkun hyvän ja joutilaan laitteen ja opettelmaan siihen asennuksen. Melkein kaikkia Linux jakeluita voi ajaa "livenä" asennusmedialta asentamatta, käytännössä muistitikulta, ja siten saa käsityksen jakelun pääominaisuuksista. Tosin se on hiukan hidas ennen oikeaa asennusta, eikä siinä voi toimia aivan kaikki ominaisuudet.
Kysymykseen voi tulla, muulle kuin hyvin perehtyneelle, lähinnä Ubuntu, Linux Mint, Debian tai Manjaro. On niitä paljon muitakin, jos on seikkailunhalua.
https://ubuntu-fi.org/lataa-ubuntu/Ubuntulla on kaikista laajin ylläpitotiimi, joten päivityksiä tulee usein ja jakelu pysyy tuoreena. Sillä on myös iso sovellusvalikoima ilmaiseksi ja niiden lataaminen on todella helppoa. Kehua pitää myös suomenkielistä keskustelufoorumia, joka on tosi vilkas. Valittavana on useita työpöytäympäristöjä. Oletuksena on Gnome, joka on äkkiseltään aika omaperäinen ja vaatii totuttelua. Variantti Xubuntu, jota olen itse käyttänyt jo yli 10 vuotta, on aikoinaan tehty muistuttamaan WindowsXP:tä jotta siirtyminen olisi vaivattomanpaa. Se on myös riisuttu turhuuksista ja siten kevyt ja nopea. Se saa nimensä työpöytäympäristönsä nimestä Xfce, joka on luonnollisesti valittavissa useimpiin muihinkin jakeluihin.
https://www.linuxmint.com/Linux Mint on suosittu aloittelijoille juuri sen helppouden takia. Sekin on perustaltaan Ubuntun variantti. Kernel ylläpidetään yhtä tiukasti kuin muutkin Linuxit, mutta jakelun muut osat ovat aika pienen tiimin ahkeruuden varassa. Sovellusvalikoima on sama kuin Ubuntu-isosiskolla. Työpöytäympäristö on oletuksena Cinnamon, joka on tyylikäs, mutta Xfce on kevyenpi.
https://www.debian.org/Kaikki Ubuntutkin kuuluvat Debian sukuhaaraan, mutta alkuperäinen Debian on monien suosikki sellaisenaan. Tietääkseni Linus itse käyttää sitä. Se on aika vaativa ainakin asennukseltaan, mutta ei mahdoton. Sovellusvalikoima lienee Linuxeista laajin. Myös ylläpito on mustasukkaisen pikkumainen, ja siksi se on hyvin vakaa. Debianilta löytyy myös 32 bittinen variantti todella vanhoihin laitteisiin. Minullakin on pienessä miniläppärissä Debian. Työpöytäympäristö valitaan asennusvaiheessa, otin kokeeksi Mate ympäristön. Ajelen sillä melkein pelkästään GuzziDiag ohjelmia.
https://manjaro.org/Manjaro perustuu aivan toiseen sukuhaaraan, Arch Linux. Arch on tunnetusti ehkä kaikkein vaativin käyttäjälleen, muta myöskin sitten tehokas. Vaativuus tulee paljotit siitä, että se on tehty turhuuksista riisutuksi periaatteella KISS (keep it simple stupid). Manjaro on tehty nimenomaan helppokäyttöiseksi ja helpoksi asentaa. Sillekin on saatvissa useita työpöytäympäristöjä. Eräs sen, kenties parhaita, ominaisuuksia on sen jatkuva "rullaava" ylläpito niin, että sitä ei tarvitse määrävuosin uudistaa, kuten on asia muilla edellä mainituilla.
Asennukseen on jo kyselty apuja. Olen lähes systemaattisesti suositellut opettelemaan itse. Jaa miksikö... Siksi, että tehdessään asennuksen, ottaa myös ylläpitäjän vastuun. Neuvon kyllä netin kautta. Jos ensimmäinen kysymys on luokkaa: "Onko tässä myös FaceBook?" ollaan kyllä jo syvässä suossa osaamisen kanssa. MS on opettanut kansan siihen: avaapa suu, täältä tulee lusikka...
Olen antanut itselleni kertoa, että Windows11 kriittinen laitteistovaatimus on vain yksi mikropiiri, jonka vaatimuksen voi myös ohittaa, mutta älkää kysykö minulta miten...