Pöly on se suurin syy, joka läppäristä saa "vanhan" laitteen. Puhdistus käy näppärältä harrastajaltakin ihan hyvin kun osaa olla huolellinen. Tietokoneen avaamisesta on how to videoita runsaati ja hakusanalla löytyy.
Kun pölyä kertyy ja ilmanvaihto estyy ja laite lämpenee se, mallista ja tyypistä riippuen, alkaa pienentää kellotaajuutta lämmön tuoton vähentämiseksi. Silloin laite helposti alkaa hidastella ja tahmata ja jotuu kierrätykseen ilman omaa ansiotansa. Ja tämä koskee kaikkia käyttöjärjestelmiä.
Jos on kyseessä Linux käyttöjärjestelmä voi koneen lämpötilan ja tuulettimen kierrosluvun tarkistaa komentopäätteessä:
sensors
Muitakin konsteja, myös ihan graafisiakin on olemassa, mutta ne täytyy ensin asentaa. Varmaan muillakin käyttöjärjestelmillä on omat konstinsa asiaan.
Eräs graafinen ja päivittyvä sovellus: Asennus:
sudo apt install xsensors
Käynnistys päätteessä, jos ei päävalikosta löydy:
xsensors
'Tehtävien hallinta' sovelluksesta, joka on Ubuntuissa oletuksena, näkee muistin käytttöasteen ja prosesorin suoriutumisen, sekä sen: mikä sovellus ahmii resursseja. Siitä voi yös ampua kuulan kalloon jollekin ahmattisovellukselle, jos uskaltaa.
Kerta kerralta uudemmat käyttöjärjestelmät vaativat aina enemmän suorituskykyä laiteympäristöltä. Jos katson Xubuntun Firefoxilla jalkapalloa kokoruututilassa se vaatii n. 2 GB muistia ja sitä on 4 GB, joten hyvin mahtuu toimimaan ja vanha Intell i3 prosessori jakssa vielä veivata, ja silti on näköjään välillä swappia käytetty, eli muisti jossain vaiheessa vuotanut yli... Jos olisi "normaali" Ubuntu Gnome työpöytäympäristöllä en olisi niin varma: jaksaisiko toimia.
Itse käyttöjärjestelmän puhdistus on myös joskus tarpeen. Sinne kertyy kaikkea turhaa asennusjätettä ihan vaikka päivitystenkin jäljiltä. Sen voi siivota (Linuxilta) komentopäätteessä pitkän puoleisella sudo komennolla, josta voi kyllä tehdä aliaksenkin (voin sen kysyttäessä neuvoa), että ei tarvitse aina muistella koko loitsua:
**
sudo apt autoremove --purge && sudo apt autoclean
Kyllähän nykyisille kiintolevyille ja uusimmille SSD:llekin mahtuu dataa runsaastikin, ja ehkä siksi nykyiset järjestelmät eivät itse pidä niin tarpeellisena poistaa omia roskiaan. Levyn täyttötilanteen näkee päätekomennolla:
df -h
Tulosteessa on monta riviä, mutta oleellisiahan siinä on käyttöjärjestelmän tila, joka on merkitty pelkällä / merkillä, siis juuriosio. Ja toinen merkttävä on yleensä aika lopussa /home osio, jossa on omat tuotokset, valokuvat, musiikki ja muut tallenteet.
Kun uusi Linux jakelujilkaisu tulee jakoon menee yleesä raskausaikaan sellainen oblikatoorinen 9 kuukautta, kunnes lapsi alkaa olla valmis pahaan maailmaan. Hyvät ihmiset sitä päivittavät ahkerasti ja vähitellen se alkaa olla moitteeton. Niin on myös Ubuntu/Xubuntu 22.04 LTS. Minun letunpaistajallani on tuo Jammy Jellyfish, joka nyt on jo 22.04.1 LTS. Ja kuten moni arvaakin, tietysti Xubuntu. Asensin sen jo ennen julkaisua ns. esijulkaisuna, joka oli tietenkin täysi raakile, ja oli sitä vielä myös huhtikuussa julkaisunsa aikaan, mutta vähitellen sen puutteet ovat korjaantuneet ja nykyisin se on jo aivan moitteeton. Suosittelen.
https://xubuntu.org/download/Ubuntu 20.04 LTS tarjoaa aina muistaessaan päivitystä uuteen jakeluun. En ole vielä vaivautunut sitä omaan läppäriini ottamaan, koska Focal Fossa toimii vielä aivan täysin ja tukihan on pitkä.
Jos on epäselvää oman jakelun versiosta, sen näkee komentopäätteessä:
lsb_release -a
Ubuntun isäntäyhtiö Canonical ltd on tehnyt linjauksen, että vähitellen kaikkien sovellusten paketointi tulee olemaan snap. Kaikki eivät pidä asiasta, koska snappien päivitys on hiukan Windowsmainen ja sovellukset hiukan raskaampia. Kai se kuitenkin on siedettävä pitkin hampain.
Ubuntuun perustuva Linux Mint ei ole ottanut snap paketointia käyttöön.
https://www.linuxmint.com/download.phpSen saa Mate ynpäristöllä, joka muistuttaa hiukan Windowsia ulkoasultaan, tai Xfce työpöydällä, joka muistuttaa Xubuntua. Molemmat ovat hyvin suosittuja.
Snap päivitykset aiheuttavat esteettisen haitan, josta kaikki eivät pidä. Se muistutta päivittäin kaksi viikkoa etukäteen tulossa olevasta päivityksestä, kuin se olisi suurikin asia. Itse päivityksen se tekee automaattisesti taustalla, joka ei ole kaikille mieleen sekään. Siksi teen aina ensimmäisellä muistutuksella täyden päivityksen päätekomennolla:
sudo apt update && sudo apt dist-upgrade && sudo snap refresh
Tarkkasilmäinen huomaa, että siinä on lopussa myös noiden snappien päivityskomento. (Tuonkin rimpsun käyttö olisi aliaksena helppoa).
Jos koko jakelun haluaa päivittää uuteen jakelujulkaisuun, eikä järjestelmä sitä itse tarjoa jostain syystä, voi senkin tietysti käynnistää päätteessä. Jos on LTS pitkän ylläpidon julkaisu se päivittyy seuraavaan lähimpään uuteen LTS julkaisuun. Puolivuotisjulkaisut päivittyvät seuravaan julkaisuun, jolloin se*
yleensä parillisten vuosien huhtikuussa on LTS, pitkän tukiajan julkaisu 5 vuotta, muuten huhtikuussa ja lokakuussa puolivuotisjulkaisu, joilla on lyhyt tukiaika.
=Päivittää koko jakelun uuteen julkaisuun, KÄYTÄ HARKITEN!sudo do-release-upgrade -d
Vaikka päivityksen tekisi miten hyvänsä on tietysti ensin kaikki tärkeät tiedostot talletettava erilliselle muistilaitteelle varmuuden vuoksi. Päivityksen/asennuksen aikana on huolehdittava laitteen kunnollisesta sähkön saannista ja mieluummin langallisesta nettiyhteyestä.
Tuli tässä juttua aika tavalla, mutta loppujen lopuksi kyse on normaalista työkalun huollosta. Voihan kirveenkin tahkota uuteen terään, tai vaihtoehtoisesti hakea kaupasta uuden kirveen, vaikka ei edes tiedä: onko se terävä.
Mainostaa ei saisi, mutta olen ostanut lukuisia tehokkaita entisiä yrityskoneita edullisesti Taitonetti nimisestä nettikaupasta. Ovat olleet aina sitä mitä ovat luvanneetkin. Tehokkaita, lujatekoisia laitteita harrastajan käytössä ja niitä saa myös Linuxilla asennettuna tai aivan tyhjänä. Dell on ollut aina nöyrä merkki Linux asennukseen.
Edit: *Korjasin tiedon tukiajasta. **apt-get on nykyisin pelkkä apt.