Canonin sivuilta löytyi ajuri 17.04:een. Ei mitään toimintaa tässä laitteessa.
Onneksi printtaus toimii. Tämä on juuri sitä puljausta minkä takia Linux-versiot
eivät tule yleistymään työpöytäkäytössä.
Ubuntun keskustelusta varmaan saisit parempaa tukea, jos enemmänkin Ubuntua käytät. On totta, että Linux on suunnattu niille käyttäjille, jotka jaksavat säätää. Olen monelle sitä tarjonnut ja tapanani on sanoa: jos siihen ryhdyt, siitä tulee harrastus. Linuxin ei ole lainkaan tarkoitus yleistyä, mitä vähemmän yleistyy, sitä parempi. Linuxin kehittäjät rakentavat sitä itselleen, mutta avoimen koodin periaatteen mukaisesti jakavat sen kaikille. Mitä puljaamiseen tulee, kyllä sitä saa tehdä kaikilla käyttöjärjestelmillä, jos jostain saa vanhan laitteen ilman ajuria.
https://www.microsoft.com/fi-fi/store/b/windowsTuolta voi ostaa vaihtoehdon halvimmillaan 145 €. Epäilen kuitenkin, että puljaaminen jatkuu silläkin. Voi myös olla, että ei toimi tarkoitetussa laitteistossa ja tulee hukkaostos. Voi tietysti kävellä kauppaan ja ostaa esiasennetun laitteiston, jolloin tehtaalla on jo tehty se puljaaminen puolestasi. Jos koneesi pohjassa on lisenssitarra entisestä Windowsista (7, 8 tai 10) ja siinä keycode (5 kpl. 5 merkkisiä sarjoja), saat ilmaiseksi Windowsin levykuvan pelkällä rekisteröitymisellä. Asennushan tehdään täsmälleen samoin kuin Linuxillekin.
Miten asensit sen ajurin? Lyhyesti: Lataa paketti nettisivulta. Sijoita paketti kotihakemistoosi. Pura paketin pakkaus (hiiren kakkosella pakettia tiedostoselaimessa ja valikosta 'pura tähän'). Asenna paketti pakettien asennus ohjelmalla (hiiren kakkosella pakettia ja valikosta 'avaa pakettien asennus ohjelmalla'). Tee koneelle reboot.
Kyllä 17.04 jakelun ajuri on riittävän lähellä ja Canon kyllä tekee hyvät ajurit. Onko koneesi 32-bit vai 64-bit? Onko käyttöjärjestelmäsi 32-bit vai 64-bit? Onko ko. ajuri 32-bit vai 64-bit?
Laitan vähän koodia. Et varmaan tarvitse, mutta joku voi tarvita.
uname -m
Näyttää käyttöjärjestelmän bittisyyden. i686 = 32 bittinen, X86_64 = 64 bittinen.
grep -G '^flags' /proc/cpuinfo |grep -qw lm && echo "64-bittinen" || echo "32-bittinen"
Näyttää tietokoneen bittisyyden.
Sanon jälleen kerran, että Linuxissa ei kopioida Ctrl+c napeilla (paitsi LibreOfficella, yleensä se tarkoittaa 'lopeta') vaan maalamalla hiirellä loitsu ja viemällä hiiren osoitin uuteen paikkaan ja painamalla molempia hiiren nappeja samaan aikaan. Se on ehkä liian yksinkertaista kun sitä harva tietää.