"Vanhaan hyvään aikaan" ei markkinoille tullut yhtään sähkövehjettä ilman ennakkotarkastusta. Silloin oli Sähkötarkastuskeskus. No EU:n myötä se lopetettiin ja siirryttiin ns. markkinavalvontaan. Se tarkoittaa sitä, että liki mitä tahansa halpaa ja huonoa sähkökikotinta raahataan maahan myytäväksi erilaisissa halpahalleissa. Kun sitten joku kuolee / vammautuu / polttaa talonsa, niin markkinavalvonta poistattaa tuotteen kaupoista.
Kaupat ovat turvoksissa halpoja ja osin kelvottomia tavaroita. Erityisesti on tullut led-valaisimia ja sähötyökaluja sekä verkkolaitteita.
Tässäkin pätee se vanha toteamus "halvalla ei saa hyvää".
Kaikki myytävät tuotteet on varustettava CE-merkillä, jolla valmistaja / maahantuoja vakuuttaa tuotteen täyttävän direktiivin vaatimukset. Pahimmillaan tuo maahantuoja on sisilialainen silkkipaino, joka painaa CE-tarroja Vinku-Kiinasta ostamiinsa valaisimiin. Ja erän tultua myydyksi, vaihtaa pajan nimeä. Kauko-Idässähän myydään bulkkitavaraa periaatteella "Kontissa on 700 mallinmukaista valaisinta. Mitä tarjotaan?" Kontin raahaminen vaikkapas Suomeen maksaa esim. 2000€.
Mielestäni syyllinen koko proceduuriin on kuluttaja; Tavaran on oltava halpaa! Muusta viis! Tai ainakin halpaa ja kestettävä raskasta ammattikäyttöä 12v kaivoksessa...
Kokonaan tästä poikkeava tuote on - niin arvatkaas mitä tarkoitan? Oikein arvanneiden kesken arvotaan koppa olutta minulle...
