Minulla oli 1988 Data General One. Kannettava tietokone, jota mainostivat eniten myydyksi kannettavaksi. Siinä oli mv-lcd -näyttö, 3,5" korppuasema ja huikeat 128 kiloa RAmmia. Siihen sai lisämuistia toiset 128 k mainoslauseella "...ja jos joskus tulee eteen tilanne, että 128k ei riitä...".
Korppuasema oli ainoa massamuisti, eli siitä ajettiin sekä ohjelma, että talletettiin data. Sillä tehtiin töitä.
Noihin aikoihin olin päällikkönä projektissa, jonka tuloksena piti olla uusi merenpohjan tutkimuslaiva itämaalaisille. Kysyin eimericcalaiselta, jotta minkälainen masiina olisi oltava kerätyn datan prosessointiin. " Big VAX..." Vaan eipä sellaista saanut toimittaa tuolloin itänaapurille. Eipä saanut GPS-värkkejäkään...
Sitten 1991 oli Hollming Elektroniikassa Raumalla yksi (1) 286, jota käytetiin "numeronmurskauksessa". Ja niilla työkaluilla tehtiin Slobolandiaan tutkimuslaivoja. Silloin maksoi lisäRAM 1000mk / mega. 1992 sain TI-kannettavan, jossa oli valtava 20M kova ja sitä stakkerilla hakattiin 40 megaan. Norton Commander oli aivan ihmeellinen juttu kovalevyn käytössä.
Hieman on nuo vehkeet siitä kehittyneet.
Kuivasaaren linnakkeelle hankittiin rt:n eka tietokone - Elliota 916. Sitä käytettiin tulenjohtoon ampuma-arvojen laskemiseen. Reikänauhaohjelma, ferriittirengasmuistiakin oli 16k. Korjauskertoimet syötetiin käsin, sillä kapasitetti ei riittänyt laskentaan. Vaan samanlaisella vehkeellä jenkit laskivat Apollo-ohjelman ratatietoja... Oli se parasta, mitä rahalla sai.
Paljon on vettä virrannut Rauman Kanalissa tuon jälkeen...