Pakko kirjoittaa tänne taas tutusta ja turvallisesta aiheesta. Nimittäin tarvikeosien yhteensopivuudesta. Minulla on tuo traktori (siis oikea traktori, en puhu nyt Guzzista) Vuodelta -57. Valmetin ensimmäinen dieselmalli ja sen tuotantomäärä on huikeat n.1500kpl. Sen jälkeen muuttivat esimerkiksi kytkimen rakenteen erilaiseksi, joten tämä malli jäi vain tähän yhteen. Onneksi, kun kyseessä on suomalainen merkki, niin osien saanti on ihan ok, IKH:lta saa päivässä liki kaiken. No viime kesänä ostin koneen liikkumattomana, kun kytkin oli poikinut. Samalla tein sitten pari muutakin remonttia ja jatkoin vielä talvellakin kesken lumitöiden. Kytkin ei uudella levyllä toiminut koskaan hyvin. Keväällä vielä herkesi sen vähänkään irrottamasta. Kesän verran keräsin momentumia, että käyn sen kimppuun ennen lumikauden alkua.
Eilen sitten pistin taas kerran traktorin osiin ja kaivelin kytkimen esiin. Ja kyllä vain, kytkinlevyn keskiö oli ottanut kiinni asetelman keskelle. Tästä siis huono irroituskyky, kun romut hankaavat vastakkain. Samalla löytyi toinenkin vika, yksi kytkimen käpälistä oli muruina. Asetelman saisi uuden parilla sadalla, mutta kun kerran olin jo työn touhussa, päätin kokeilla korjata. Asetelmaa ei ole tarkoitettu purettavaksi. Tutkimusten jälkeen sen kuitenkin luovuudella saisi purettua. Sain käpälän käpälään ja tutkin sen rakennetta. Oli ilmeisesti murtunut osuttuaan kytkimen keskiöön. Palasiakin puuttui. Puristelin sen kasaan ruuvipenkissä ja täkkäsin hitsillä kiinni. Rekonstruoin pari puuttuvaa osasta, hioin liikeradat kuntoon ja läjäsin paketin kasaan.
Painelevy oli nyt vinossa. Asetelman takapuolella oli joka käpälälle sinetöity ruuvisäätö. Viivottimen kanssa tasailin painelevyn suoraan ja käpälät linjaan. Hioin samalla vapautinlevyn takapuolelta turhaa materiaalia pois, että liikerata kytkinlevyn keskiöön lisääntyisi. Seuraavaksi asettelin kytkinlevyn sorviin kiinni keskiöstään ja poistin siitäkin turhaa materiaalia. Noin 4mm kokonaiskorkeutta ja vähän vielä muotoilua. Jatkoin muotoilua vielä lappulaikalla.
Osat paikalleen ja jännityksestä täristen traktori tulille. Ensimmäiset painallukset kytkinpolkimesta ja saan ilokseni huomata liikeradan polkimella parantuneen, tunnon lisääntyneen ja mikä tärkeintä; kytkinakseli pysähtyy, kun poljinta painaa!! Jää vielä liikevaraa ennen lattiaa. Varmistan tämän vielä pyörittämällä laitetta pihaa ympäri, TOIMII!! Tämä ei ole ikinä toiminut näin hyvin.
Ja miten tuo alun alustaminen liittyy tähän tarkemmin? No siten, että traktoriini ei saa kuin kahta keskenään identtistä kytkinlevyä, joiden keskiö on myös identtinen. Lisäksi asetelmaa saa juuri yhtä mallia. Tämän oli jo edellinen omistaja vaihtanut ennen minua. Alkuperäistä en ole edes nähnyt. Varma tieto, kun nyt osia on katsellut omissa käsissä, on se ettei kytkin ole toiminut edellisellä omistajalla koko sen parinkymmenen vuoden aikana, mitä hän on pottumaata kääntänyt ja lunta lingonnut. Ei ihme, että kytkinlevy korkkasi. Suurempi ihme on, ettei laatikko ole tuhoutunut tässä pakkokäytössä.
Nythän tuolla on ihan ilo päästellä, seuraavaksi taidan palkita veteraanin kunnon kylvyllä. Ja sitten kohti uusia vastoinkäymisiä
