Kirjoittaja Aihe: Guzzidiag - suomen kielellä  (Luettu 525018 kertaa)

motomatti

  • Viestejä: 13 464
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #690 : Lokakuu 25, 2016, 10:56:16 ap »
Niin. Nythän tarkennetut tiedot ovat täällä pitkässä ketjussa. Tarkoittanet että linkitetään ristiin, lähinnä suljetusta ketjusta tänne siihen kohtaan kuin keskustelu aihetta koskee. Hieman sirpaleista silti mutta parempi.

Ainakin minun ajatuksenani on pitää suljettu GD -ketju mahdollisimman lyhyenä antamaan ensikävijälle selkeä kuva aiheesta.

Nyt siellä on kaksi kohtaa jotka vaativat selittämistään ja joihin minulla ei ole kaluja: Windows 10 soveltuvuus GD:lle ja OS X:n tarkempi ohjeistus GD:n käytöstä.
Lisänä näiden jälkeen Linux/GD.

Näistä aiemmista käyttöjärjestelmistä toimiviksi olen todennut Windows XP:n ja Windows7:n. Niiden välillä GD:n toiminnassa ei liene eroa.

OS X:n osalta olen todennut että näytöllä ikkuna on erilainen ja toiminnot löytyvät eri kohdista kuten yläpalkista erillään itse ikkunasta. Mutta näitä Mac -käyttäjät pitänevät ihan luonnollisena. Josko nimimerkki Piippis vielä valaisisi asiaa. Erityisesti GD:n ja johtimien asennuksen suhteen?

TunturiTT

  • Viestejä: 11 407
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #691 : Lokakuu 25, 2016, 11:59:37 ap »
Suljetusta ketjusta linkitys toimii ainakin muilla foorumeilla hyvin. Juurikin tekniikkajutuissa.
Hyvä pyörä, parempi mieli.

Piippis

  • Viestejä: 34
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #692 : Lokakuu 25, 2016, 12:37:02 ip »
Laitan tietoa vielä Applen konetyypeistä ja käyttisversioista aina välillä 10.6. - 10.12. eli vuodesta 2009 ihan uunituoreeseen asti. Tarkoitus olisi kirjata step by step -tyyppinen ja mahdollisimman yksinkertainen alkeisohjeistus siitä miten temppu tehdään, tuohon datan ja vikakoodien lukemiseen riemuun saakka. Kirjoittaminen onkin sitten oma lukunsa. Siihen en vielä ota kantaa, mutta se kuulunee seuraavan vuosikurssin opetukseen. Työt vain tahtovat häiritä hyvää harrastusta, mutta tulossa ovat.

motomatti

  • Viestejä: 13 464
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #693 : Lokakuu 25, 2016, 13:06:34 ip »
Vaikuttaa alustavasti siltä että saamme ajan kanssa eri käyttöjärjestelmiin kohtalaisen kattavan ohjeistuksen. Lisääkö se käyttäjien määrää jään nähtäväksi mutta ei ainakaan sitoutuminen johonkin tiettyyn käyttikseen ole esteenä.

Pysytellään ensin pelkän GD:n perustoiminnon parissa. Vasta sen jälkeen siirrytään lisätoimintoihin. Vielä en, esimerkiksi, tiedä toimiiko TunerPro kuinkakin Macissa. Vai esimerkiksi TuneECU.

Piippis

  • Viestejä: 34
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #694 : Lokakuu 25, 2016, 15:46:05 ip »
TunerPro ja TuneECU eivät toimi natiivisti, suoraan, Mäkissä. Mäkkiin saa kyllä asennettua boottaavan W-käyttiksen tai virtualisoinnin kautta melkein minkä tahansa käyttiksen: VMware-, Parallels- tai VirtualBox-ohjelmilla, jos nurkissa lojuu ylimääräinen Win-lisenssi. Ettei se mahdotonta ole, jos intoa ja aikaa piisaa.

Camn

  • Viestejä: 2 577
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #695 : Lokakuu 25, 2016, 23:41:17 ip »
Lainaus
Tarkoittanet että linkitetään ristiin
Just, ajattelin, että ne lyhytohjeet olisivat siellä suljetussa osiossa (myös Linux ja Mac ohjeet).  Kukin voi sitten käydä lukemassa näitä pitkiä tarinoita erikseen.  Niissähän näkyy hyvin esim. tapahtunut nopea kehitys (vaikka "miksi puuttuisin moottorin..." -ketju). Niihin pitkiin ketjuihin osoittavat linkit voisi laittaa sinne lyhyeen ydinosioon. Lukija löytäisi nopeasti lyhytohjeet, sitten olisi linkki noihin jaarituksiin...  Sellaista harmia siellä tietty voi olla lukiessa, että alkuaikoina ei ole monikaan asia toiminut ja kaikki on ollut paljon rajoitetumpaa.

Sinällään on "ikävää" kun hard core -käyttäjät heittävät vaikka jonkun kuvan, että tollai tps look up table tosta vaan muutat, jos ostat V11 malliin tai Caliin lineaarisen tps -potikan... lasket kaavalla arvot ja syötät noin ja noin...  kun eivät sitten selitä kädestä pitäen. Voi olla että kuvattuun toimeen tarvitaan vaikka itse tehty normaalia laajempi XDF -tiedosto yms. Monikaan ei kehtaa nolata itseään suurella palstalla kysymällä liian "tyhmiä".  Että mikä vaan on mahdollista kuten tiedämme, jos tiedämme, käytettävissä olevien työkalujen käytöstä riittävästi.
V11 - it defines you.

motomatti

  • Viestejä: 13 464
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #696 : Lokakuu 26, 2016, 11:22:18 ap »
Lainaus
Sinällään on "ikävää" kun hard core -käyttäjät heittävät vaikka jonkun kuvan, että tollai tps look up table tosta vaan muutat, jos ostat V11 malliin tai Caliin lineaarisen tps -potikan... lasket kaavalla arvot ja syötät noin ja noin...  kun eivät sitten selitä kädestä pitäen. Voi olla että kuvattuun toimeen tarvitaan vaikka itse tehty normaalia laajempi XDF -tiedosto yms. Monikaan ei kehtaa nolata itseään suurella palstalla kysymällä liian "tyhmiä".  Että mikä vaan on mahdollista kuten tiedämme, jos tiedämme, käytettävissä olevien työkalujen käytöstä riittävästi.

Viitaten tuohon edellä olevaan hypoteesiin lineaarisesta tps:stä pitää tietää mikä on alkuperäisen epälineaarisen tps:n käyrän muutoskohta. Sen kohta kun tiedetään taulukossa niin ei tarvitse tietää kuin lineaarisen tps:n vastusarvon kasvu kulman funktiona verrattuna epälineaariseen. Jos jompi kumpi epälineaarisen tps:n "käyrän" osa on samansuuntainen kuin lineaarisen tps:n koko "käyrä" homma helpottuu puolella. Jos ei niin pitää laskea koko taulun arvot uudelleen kahdessa osassa.

Homman voi tehdä myös ihan ruutupaperilla ja sitten saadut arvot siirtää sähköiseen muotoon.
Yksi tapa on myös laskea erot prosentuaalisesti. Siinä tulee lähinnä likiarvoja mutta uskoakseni osuu varsin liki niin että päästään alueelle ja aletaan saamaan lambdatietoa jolla säätö voidaan tarkentaa.

Usein rohkea kokeileminen vie tulokseen.

Joku kysyi aiemmin voisiko taulukkolaskentaa (Calc tai Exel) käyttää moottorinohjauksen muokkaukseen aputyövälineenä. Vastaus on että voi. Näin pääsee hyväksi todettua "karttaa" siirtämään kahden eri bittimäärän sisältävien taulukoiden välillä. Harvempaan lisätään laskentataulukolla lisää rivejä ja sarakkeita ja niille arvoja tai toisinpäin vähentämällä x ja y -suuntien arvoja. Muu onkin copy-paste -toimintaa.

Saman rivi- ja sarakemäärän omaavien taulukoiden välillä voi suorittaa melko huoletta kopioi-liitä -toimintoa. Edellyttäen että moottorit ovat kokolailla samanlaiset. Tai hankitaan vain "tyhjälle taululle" perusjuttua jota sitten lähdetään muokkaamaan toiveiden suuntaan.

TunerProlla avattujen tiedostojen muokkaaminen sujuu varsin hyvin ohjelman tarjoavilla valmiilla funktioilla: "maalataan" haluttu alue, asetetaan kerroin ja käytetään sopivaa kaavaa. Tämä tietysti edellyttää peruskoulussa opittuja matematiikan taitoja jonkin verran.

Olen aivan eri moottorinohjausjärjestelmästä (mutta samasta moottorimallista) kopioinut sytytyskartan ja päässyt heti "kartalle".
Sytytyskartan ominaisuutena on se että melkein kartalla kuin kartalla kone käy mutta vasta tarkkaan säädettynä siitä on hyötyä. Tarkkaan säätö edellyttää taas ruiskutuskartan ja sytytyskartan ominaisuuksien sopeuttamista keskenään niin että molemmista tulee optimaaliset.
Lisäksi sytytyskartan tulee "osata" myös kiihdytysrikastukset ja lämpötilariippuvuudet.

Peruskattoja säädettäessä tuleekin huomioida että kaikenlaiset rikastukset ovat pois päältä tai eivät ole toiminnassa luontaisista syistä. Kun perusta on kunnossa tulee vasta "poikkeustilanteet" huomioida niiden jälkeen. Usein nykiminen tai heikko veto ei olekaan kiinni peruskarttojen (sytytys & ruiskutus) syytä vaan niihin liittyvät ennakko- ja rikastusarvot. Niitä eivät lisärasiat useinkaan huomioi vaan tekevät muutosta vain peruskarttojen päälle.

Oikeisiin säätöihin ei ole juurikaan oikoteitä. Jarrupenkissä, jossa voidaan ajaa kuormaa vasten tasakaasulla, pääsee hyvään alkuun. Säätörupeama voi olla pitkäkin. Riippuu säädettävästä määrästä. Silloin kuitenkin toimitaan moottorin perustoiminta-alueella. Siinä jää kylmärikastukset, kiihdytysrikastukset, niiden sytytysennakot ja monet muutkin asiat huomiotta puhumattakaan inertiapenkistä jolla ei voi ajaa kuormitettua tasakaasuajoa vaan vain mitata tehoa.

Ihmisillä on mennyt sekaisin termit jarrupenkki ja tehopenkki. Toki myös niiden yhdistelmiä on olemassa. Molemmilla voi hakea tietoa moottorin toiminnasta. Jarrupenkillä vain saa enemmän tietoa.

TunturiTT

  • Viestejä: 11 407
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #697 : Lokakuu 26, 2016, 12:19:21 ip »
Tuosta rikastuksesta tulikin mieleen: onkos kukaan tutkinut sitä esim Jackalin boksissa olevaa rikastusta? Sehän mainitaan oikeen manuaalissakin, jotta riittävän kauan kahvaa auki pidettyään, ruutta lisää vielä annostusta.
Tämänhän ei pitäisi näkyä normaali kartassa, koska siinä on viive. Toiminnan erottaa kyllä ajossakin, se ei tunnu normaalilta kiihdytysrikastukselta. Saako tuon pois tai saako sitä säädettyä GD:llä?
Hyvä pyörä, parempi mieli.

Camn

  • Viestejä: 2 577
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #698 : Marraskuu 04, 2016, 20:54:59 ip »
15M (Jackal) ecu on minunkin pelissäni. Nyt en ole vähään aikaan vaivannut päätäni Accel Enrichment kartalla mutta se on jäänyt mielikuvaksi, että kovin yksinkertainen juttu se ei ole. Mitä vähän itse olen kokeillut muuttaa, en mitään merkittävää persdynolla tuntenut. Sitten laitoin koko kartan ("copy - paste") mallia "Meinolf" ja jo tuntui.

Tuolla taisi olla viimeisiä spekulaatioita:
http://www.guzziclub.fi/hscms/foorumi/index.php?topic=4394.msg47334;topicseen#msg47334
V11 - it defines you.

Camn

  • Viestejä: 2 577
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #699 : Marraskuu 04, 2016, 21:04:48 ip »
Koodaaja kirjailee:
"
Pieni sivutuote: gear speed

Koska on Guzzeja, joissa ei ole kierroslukumittaria, on karttojen muuttamisessa jonkun verran hankaluuksia. Tästä syystä olen tehnyt pienen softan, jolla voi "laskea" molempiin suuntiin. Täydennän ohjelmaa ajan oloon (ja myös te käyttäjät). Ensimmäisen käynnistyksen yhteydessä muodostetaan ini -tiedosto, siellä ovat myös integroitujen mallien tiedot. Jokainen voi muokata sitä tekstieditorilla ja lähettää minulle uudet syötteet.
http://www.von-der-salierburg.de/download/GuzziDiag/GearSpeed_V1.35.zip

http://www.von-der-salierburg.de/download/GuzziDiag/GearSpeed_V1.35_x86.tgz

http://www.von-der-salierburg.de/download/GuzziDiag/GearSpeed_V1.35_x64.tgz

Onnea ohjelman käyttöön.
"
Mallikuva on Ubuntu 16.04 LTS käyttiksellä käynnistettynä, kerrotaan. Tällaisia ohjelmia on kai jo ennestään tarjolla, mutta ne osaavat laskea vain yhteen suuntaan.
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 21, 2016, 23:09:26 ip kirjoittanut Camn »
V11 - it defines you.

motomatti

  • Viestejä: 13 464
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #700 : Marraskuu 21, 2016, 18:09:06 ip »
Olikohan noissa osoitteissa jotain jekkua kun menevät oikeasti koirasivuille? Vain pitäisikö olla korkeampaa ymmärrystä.

TunturiTT

  • Viestejä: 11 407
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #701 : Marraskuu 21, 2016, 19:26:02 ip »
Taitaapi olla sivu nurin.
Hyvä pyörä, parempi mieli.

Camn

  • Viestejä: 2 577
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #702 : Marraskuu 21, 2016, 23:15:03 ip »
Nyt on linkit korjattu. Tosiaan, GuzziDiag -lataussivu on samalla palvelimella kuin tuo koirasivu (koodaajan puoliso ylläpitää).
V11 - it defines you.

motomatti

  • Viestejä: 13 464
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #703 : Marraskuu 22, 2016, 11:49:08 ap »
Sain ladatuksi mutta Ubuntu 16.04 herjaa että tuo jälkimmäinen tiedosto (x64.tgz) ei ole suoritettavissa. Vika voi olla täällä päässä. (x86.tgz) tiedosto purkautuu oikein näppärästi.
Eka lienee Windows-koneisiin ja nuo loput kaksi Linuxsiin?

Laskin vaatinee pientä selvitystä:
Ensimmäiset ruudut (Rear wheel) lienevät rengaskoon tiedot. Esim. 130 70 17 = leveys (mm), profiilisuhde, vannekoko (tuumaa)

Sen jälkeen ensiövedon välityssuhde. Ilmeisesti laskettuna desimaalilukuna. Tieto löytyy pyörän teknisistä tiedoista jos ei tiedä hammaslukuja. Samoin kaikkien vaihteiden välityssuhteet desimaalilukuina.

Laittelin noita lukuja siihen ja sain aivan käypäisen näköistä grafiikkaa aikaiseksi. Välityssuhteethan usein ilmoitetaan suhdelukuna: joko hampaiden lukumäärän suhteena tai vain suhdelukuna. Jos suhdeluvun laskee loppuun (esim. perävälityksen rattaiden hammaslukujen eräs yleinen suhde 33/8 = 4,125) (-90 -luvulta alkaen stanssattu peräkotelon päälle.)

Uskoisin että kolme desimaalia pilkun jälkeen on riittävä tarkkuus.

Pohjalla on sana "Graphic", Sitä klikkaamalla saa taulukon josta näkee kunkin vaihteen teoreettisen huippunopeuden ja todellisen nopeuden kullakin kierrosluvulla värillisinä kuvaajina. Kun kaikkien vaihteiden tiedot on naputeltu ruutuihin syntyy kuvaajista tihenevä viuhka. Tämän kun tulostaa itselleen niin siitä näkee vilkaisulla millainen kierrosluku on ollut kyseessä milläkin nopeudella. Tämä tieto on se joka tarvitaan kun moottorinohjausta säädetään.
Tietokoneen näytössä ei tarvitse muuta kuin siirtää kursori valitun vaihteen viivalle haluttuun kohtaan niin alareunassa juoksevat kierrosluku ja nopeus

On laskimesta muutakin apua.
Jos ei usko kierroslukumittariinsa niin tämä lienee varmahko tapa tutkia asia ja mahdollisesti määrittää myös korjauskerroin.

Laitan nuo osoitteet vielä tähän että on selkeää.
Ensimmäinen Windows käyttäjille ja loput Linuxia varten.

http://www.von-der-salierburg.de/download/GuzziDiag/GearSpeed_V1.35.zip
http://www.von-der-salierburg.de/download/GuzziDiag/GearSpeed_V1.35_x86.tgz
http://www.von-der-salierburg.de/download/GuzziDiag/GearSpeed_V1.35_x64.tgz

Saaminen käyttöön menee jokseenkin näin: lataa tiedosto linkistä koneellesi, pura tiedosto kohteessa ja suorita tiedosto. Voit siirtää tiedoston pikakuvakkeen työpöydälle josta on helppo avata laskuri tarvittaessa.
Näitä voi tehdä niin monta kuin on pyöriäkin niin ei joka kerta tarvitse naputella uudestaan eri välityssuhteita ruutuihin. Pikakuvakkeet voi nimetä kunkin pyörän mukaan. Jos on kettinkivetoisia pyöriä niin ratastuksen koon vaihtuessa tai sitä suunnitellessa voi laskea mitä se vaikuttaa kierroslukuun ja kunkin vaihteen loppunopeuteen.

Varastinpa jutun sujuvasti ja laitoin sen omaan blogiini. Siellä myös on malliksi Stonen omistajille valmiit välityssuhteet kopioitaviksi. Muut löytänevät oman mallinsa tiedot omistajan käsikirjasta tai huoltokirjasta: http://www.motomatti.fi/2016/11/valityssuhteen-laskentataulu.html
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 22, 2016, 13:23:18 ip kirjoittanut motomatti »

Hajakenttä

  • Viestejä: 942
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #704 : Marraskuu 22, 2016, 15:59:03 ip »
Linuxissa x86 on 32-bittisille ja x64 on 64-bittisille laitteistoille.

Linuxin laitteiston bittiluvun ja muutakin voi tarkistaa päätteessä komennolla uname -(parametri)

uname -r
=Näyttää kernelin versionumeron.  -a = Kaikki mahdolliset tiedot. -s = ytimen nimi (Linux). -n = Koneen nimi. -m = Laitteiston tyyppi (i686 = 32 bittinen, X86_64 = 64 bittinen). -p = Prosessorin tyyppi (AMD Athlon(tm) XP 1800+). -i = Laitteistoalusta (AuthenticAMD). -o = Käyttöjärjestelmä (GNU/Linux)

esimerkiksi näin:

Koodia: [Valitse]
timpat@timo:~$ uname -m
i686
timpat@timo:~$

Tuo i686 siis tarkoittaa, että on Intelin 686 prosessori ja siis 32-bittinen.

PS. Pääte aukeaa näppäinyhdistelmällä Ctrl+Alt+t
Sentire la forza!
Terv: Timo