Pitäisikö päivittää vanhempaan Ubuntuun takaisin....
Olen yrittänyt vähän sitä sun tätä tämän kernelin taivutteluksi ymmärtämään noita ajureita, huonolla menestyksellä. Siksi suosittelen 14.04 (Trusty Tahr) käyttöjärjestelmää. Se on täysin tuettu ja turvallinen vielä vuoteen 2019 asti. En kuitenkaan suosittele päivittämään (fallback) vaan asentamaan koko roskan uudelleen asnnusmedialta. Varmaan Motomatti tietääkin, mutta varuilta ensikertalaisille kerron tässä lyhyen oppimäärän Moto Guzzi käyttäjien kannalta.
Mene tälle sivulle:
http://www.ubuntu-fi.org/lataa.htmlValitse sieltä laiteympäristöösi ja käyttötapaasi sopiva jakelu, saatavana on kaksi LTS jakelua–14.04 ja 16.04. LTS tarkoittaa pitkää ylläpitoa, 14 ja 16 tarkoittavat julkaisuvuotta 2014 ja 2016, ja 04 tarkoittaa julkaisukuukautta huhtikuu. Saattaa olla myös ns.pisteversio kuten 14.04.1 jossa .1 tarkoittaa, että asennusmediassa on jo mukana ensimmäinen iso päivitys. (Jos sitä ei ole, ensimmäinen päivitys kestää lähes yhtä kauan kuin itse asennus, mutta lopputulos on täysin sama.) Trusty Tahr ja Xenial Xerus ovat koodinimiä, jotka menevät aakkosjärjestyksessä niin, että ensimmäinen on adjektiivi ja toinen eläimen nimi (Etelä-Afrikan englantia) ja ne alkavat samalla alkukirjaimella. Muita puolivuotisjakeluita, jotka eivät ole pitkällä ylläpidolla, ovat esim. 14.10 (Utopic Unicorn) ja 15.04 (Vivid Vervet) ja 15.10 (Willy Werewolf) ja 16.10 (Yakkety Yak). Kaikkia on saatavana 32 bit ja 64 bit koneille, joilla on pieniä eroja saatavan oleville sovelluksille. 32 bit sovelluksia on n. 50 000 ja 64 bit vähän enemmän.
– 14.04 LTS on uusin Ubuntu, jolla toimii GuzziDiag. Se johtuu Linuxin ytimestä (kernel) koska FTDI-sirun ajurin valmistaja ei ole tehnyt uudella kernelillä toimivaa ajuria. Toisin kuin avoimen koodin Linux tuo ajuri on umpisuljettua koodia, eikä Linux yhteisö pysty sitä asiaa auttamaan.
– Ubuntu käyttää Unity– nimistä oletustyöpöytäympäristöä. Se poikkeaa kaikista aikaisemmin totutuista ympäristöistä niin ulkoasultaan kuin käyttötavaltaankin, eivätkä läheskään kaikki käyttäjät siitä pidä. (Siitä on muuten plagioitu monia elementtejä Windows 7:aan ja 10:iin.) Unity on raskas ja vaatii muistia ainakin 2 GiB toimiakseen kunnolla, sekä mieluiten 4-ydin prosessorin.
– Xubuntu, jota suosittelen niille jotka ovat tottuneet käyttämään Mäkkiä tai Windows XP:tä, saa nimensä oletustyöpöytäympäristöstä XFCE4. Se on täysin sama Ubuntu, mutta kevyen työpöytänsä takia jättää resursseja muille tarpeellisimmille asioille. Se on myös kevyt ja käyttää muistia alle puoli GiB, jote se sopii koneille, joilla on muistia vain 1 GiB. Myös vähän vanhemman mallin prosessori käy. Kuitenkin laiteympäristön olisi hyvä olla ainakin 2000 luvulta. (On myös Linuxeja, jotka toimivat aataminaikuisilla laitteilla, mutta Ubuntu ei ole sellainen. Linuxeja on n. 500 erilaista jakelua.) Xubuntu on hyvin selkeä ja helppo ja työpöytää voi mainiosti muokata mieleisekseen käynnistimillä ja oikopolkunapeilla. Voi vaikka tehdä yhden klikkauksen käynnistimen GuzziDiag sovellukselle ja sen kumppaneille.
– Lataa .iso tiedosto koneesi kiintolevylle. Se on kookas ja lataus vähän kestääää. Polta DVD-levyn poltto-ohjelmalla .iso DVD-R-levylle. (Ei ihan mahdu CD-levylle.)
– ÄLÄ YRITÄ asentaa Ubuntua Windowsin asennusohjelmilla Windowsin käydessä. Sen voi kyllä tehdä, mutta lopputulos on yleensä kelvoton, ja suurin syy Ubuntun arvostelijoiden vääriin käsityksiin. Ikään kuin yrittäisi ajaa moottoripyörää toisen pyörän sivuvaunun kautta.
– Avaa CD/DVD luukku ja jätä auki. Sammuta kone. Laita DVD asennusmedia luukkuun ja sulje luukku. Käynnistä kone vasta nyt. Jos kaikki menee kuten pitää, kone boottaa nyt asennusmedian DVD-levyltä. Se kestää kohtuullisen kauan. Jos kone ei boottaa DVD-levyltä, pitää bootti katkaista ja säätää boottijärjestystä BIOS/UEFI asetuksista.
– Asennusmedia ei tässä vaiheessa vielä koske kiintolevyysi. Kun bootti on tehty ilmestyy kielen valinta ja kaksi valintaa: Kokeile Ubuntua ja Asenna Ubuntu. Suosittelen valitsemaan Kokeile Ubuntua vaihtoehdon. Silloinkaan ei vielä kosketa kiintolevyyn. Nyt voit kokeilla turvallisesti ns. liveajolla kaikkia toimintoja, tosin nopeus on kelvoton, koska ajo tapahtuu DVD-levyltä, ja kieli on englanti.
– Jos päätät asentaa, järjestä nettiyhteys kuntoon ja valitse käynnistyskuvakkeesta Asenna. Sitten vaan seuraat ohjeita. Muutaman askeleen verran on vielä mahdollisuus perua asennus, mutta osiointivalikon jälkeen asia on peruuttamaton ja kintolevylle aletaan tehdä muutoksia. Voit myös jo aloitusikkunassa valita asennuksen suoraan, mutta silloin et voi esikokeilla, etkä tiedä toimiiko nettiyhteys, jota tarvitaan täydellisen asennuksen aikana.
– Jos haluat säilyttää koneella ennestään olevan käyttöjärjestelmän, vaikkapa Windowsin, valitse: Asenna rinnakkain Windowsin kanssa, vaihtoehto. Tämä Osiointi kohta onkin ainoa, jossa vähän joutuu miettimään. Rinnakkaisasennus osioi kiintolevyn suunnilleen puoliksi vanhalle ja uudelle käyttöjärjestelmälle. Muitakin vaihtoehtoja on. (Käynnistyksessä sitten aina aluksi tulee pieni valikko: mikä järjestelmä bootataan käyntiin?)
– Laita täpät niihin kohtiin, joissa kysytään: huolitaanko kolmannen osapuolen koodia (Adoben Flashplayer) ja tehdäänkö asennuksen aikana päivitykset. Silloin juuri tarvitaan se nettiyhteys.
– Ubuntu-Suomi sivustolla on paljon hyviä ohjeita ja myös keskustelufoorumi, jolla on jo vastattu useimpiin kysymyksiin. Niitä voi hakusanalla etsiä. Minultakin saa neuvontaa. Ubuntun, kuten kaikkien järjestelmien, toiminnan vakaus riippuu paljon laiteympäristöstä, joita on varmaan tuhansia erilaisia, eikä mikään ohjeistus voi yltää niihin kaikkiin kattavasti.
– Linux on maailman eniten käytetty käyttöjärjestelmä. (Se ei ole eniten myyty, koska se on ilmainen, sitä siis ei myydä kuin poikkeustapauksessa.) Linux täytti tänä vuonna 25 v. Ubuntu on Fedoran ohella eniten käytetty PC-Linux. Ubuntuun tulee päivityksiä lähes päivittäin, ne on syytä ottaa vastaan, koska se kehittyy niiden avulla. Kehityksestä huolehtii tuhansien käyttäjien ammattitaitoinen yhteisö. Laajan yhteisön vuoksi haittaohjelmat paljastuvat muutamassa tunnissa. Linuxiin ei ole yhtään elävää virusta. Linuxin pakettirakenteeseen on äärimmäisen vaikea asentaa vakoiluohjelmaa tilin omistajan tietämättä. Ubuntua huolitsee Etelä-Afrikkalainen Canonical ltd. Sana Ubuntu tarkoittaa zulun kielessä: me kaikki yhdessä, ja xsoxhan kielessä: minä rakastan sinua.
EDIT: Typo
EDIT2: Yliviivattu vanhentunut asia.