Kirjoittaja Aihe: Guzzidiag - suomen kielellä  (Luettu 524989 kertaa)

Camn

  • Viestejä: 2 577
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #270 : Maaliskuu 23, 2014, 20:54:54 ip »
Lainaus
Mitä enemmän tietoa sitä jännemmäksi tämä menee. Lisäksi vielä nuo tuntemattomat käyrät joita varmaan ystävämme keskemmällä Eurooppaa ratkovat
Tähän olen myös itse viitannut... alkaa mennä jo niin pitkälle että perusharrastaja joutuu tässä keskittymään hien pyyhkimiseen otsalta. Toivottavasti joku propellipää jaksaa Suomessa roikkua kehittäjien kannoilla. Laitan tuohon liitteeksi kuvan, millä testipenkillä näitä uusia juttuja on saatu selville, "Reverse Engineering" -menetelmällä (nimimerkki "Meinolf").
V11 - it defines you.

TunturiTT

  • Viestejä: 11 407
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #271 : Maaliskuu 23, 2014, 22:16:14 ip »
Jotenkin tuntuu, että kyseessä olisi joku paluukäyrään liittyvä. Eli moottorijarrupuolen jokin. Eli siis tämä fuel return rpm.
Hyvä pyörä, parempi mieli.

motomatti

  • Viestejä: 13 464
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #272 : Maaliskuu 24, 2014, 11:12:55 ap »
Tuo "Start Enrichment Duration" ja sen kesto, yli 65.000 "revolutions" eli kierrosta vaikuttaa melko pitkältä ajalta. Jos ajattelisi että käyttää moottoria kierrosluvulla 6500 niin aikaa menisi 10 minuuttia. Alempana on "Start Enrichment" joka määrittelee erikseen rikastuksen määrän. Eli ei voi sulkea pois sitä seikkaa että kesto on pitkä mutta vain heti käynnistyksen aikana ja välittömästi sen jälkeen on rikastus isollaan ja putoaa siitä koneen lämmetessä alaspäin ja ryypyttää aina vain vähemmän kunnes "sulautuu" varsinaiseen ruiskutuskarttaan (Fuel Map) ja loppuu kun asetettu kierrosmäärä on saavutettu. Rikastus voi siis päättyä aikaisemminkin kuin vaadittu kierrosmäärä täyttyy riippuen siitä millon varsinainen rikastuskartta saavuttaa 0-pisteensä.

Nyt täytyy vähän selitellä: olikin noiden yllä olevien kuvakaappausten aikana väärä Bin-tiedosto käytössä. Nyt kun laitoin oikean Vintagen Binin niin alkoi numerot olemaan järjellisiä. Anteeks mua. Asiaa se ei kuitenkaan muuta. Oikea "Start Enrichment Duration" on 4000 varvia eli ihan ymmärrettävän pituinen rikastusaika. Ei siitä sen enempää.

"Fuel return rpm" on arvoltaan Vintagessa 7201 rpm. Joka ei toistaiseksi kerro mulle mitään.
"Fuel cut off rpm" vastaavasti 7400 rpm eli lieneekin kirrosluvun rajoitin eikä tyhjäkäynnin minimiarvo kuten tuolla aiemmin veikkailin.

Johdin siis itseäni vahingossa harhaan muiden ohella. Illalla lisää aiheesta pähkäilyä jos raati vaivautuu ajattelmaan tai sitten saan jonkin älynväläyksen....


Camn

  • Viestejä: 2 577
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #273 : Maaliskuu 30, 2014, 23:32:17 ip »
Lainaus
"Fuel return rpm" - - ei toistaiseksi kerro mulle mitään
Minäkin olen ihmetellyt...  piti siis kysyä. Tällaiset tekstit löytyvät XDF -tiedostoista:

15M:   Max RPM/Max RPM return fueling
15RC:  Fuel cut off RPM/Fuel return RPM
5AM:   Rev Limit (kun tämän avaa hakemistopuusta, tulee ikkunaan esiin 4 eri arvoa)

Kun ecu luetaan, syntyy yksi binääritiedosto. XDF -tiedosto kertoo (TunerPro -ohjelmalle), millä kohtaa ja missä formaatissa taulukko tai arvo binääritiedoston sisällä löytyy.  XDF -tiedostojen tekeminen on hankalaa ja vaatii bittinikkariosaamista ja salapoliisityötä.  Samaa lajia kuin 'reverse engineering' sen kohdalla, mitä taulukoihin tehdyt muutokset oikeasti vaikuttavat (vaikka moottorin lämpötilan muutos ruiskutusaikaan jne.).

"
Kun suurin sallittu kierrosluku ("Max RPM") saavutetaan, katkaistaan polttoaineen ruiskutus, kierrosluku laskee.
Kun saavutetaan "return fuelling" -kierrosluku, aktivoidaan ruiskutus jälleen.
Jos halutaan muuttaa arvoja, tulisi molempia muuttaa saman verran
.

Arvot eivät ole tasalukuja, tarvittavasta laskentakaavasta johtuen. Asia näkyy konkreettisemmin kun syöttää jonkun tasaluvun, vaikka 9000 arvoksi ja klikkaa tyhjässä kohdassa oikealla hiiren painikkeella ja valitsee 'show raw hex'. Nyt näkyy 0683. Kun valitsee taas takaisin 'Show Calculated Values', arvoksi tulee '8998'. Tämä on arvo, jota oikeasti käytetään.
"
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 01, 2014, 22:40:08 ip kirjoittanut Camn »
V11 - it defines you.

Camn

  • Viestejä: 2 577
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #274 : Huhtikuu 09, 2014, 22:37:03 ip »
Myös ecun firmware päivittyy aina samalla, kun siihen syötetään *.bin -tiedosto "Writer" -ohjelmalla (tämä oli ainakin minulle epäselvää tähän asti). Jos ajatellaan niin, että ecussa on aina erikseen sekä "firmware" (ecun sisäinen toiminta: "kuka minä olen, mitä ja miten minä teen, miten kukin kartta vaikuttaa jne.) että "software" (kartat, niiden arvot); tässä koodaajan tuore selvitys asiasta, suluissa olevat sanat ovat omat lisäykseni:

"
Ecusta luettu tiedosto sisältää sekä ohjelman ("firmware") että taulukot ("software"). Siksi ecuun voidaan syöttää myös "uudempia" ohjelmistoversioita (yhdessä taulukkojen kanssa).Olen nähnyt sen vaivan, että olen purkanut ja kommentoinut jokaisen ecun tiedot. Näin voin löytää jokaisen olemassa olevan taulukon, kuitenkin niiden tarkka merkitys on piilotettuna lähdekoodin syvyyksiin. Ilman että käytetyillä muuttujilla on nimi, on erittäin vaikeaa tulkita tätä kaikkea. Aina uudestaan ja uudestaan saadaan kuitenkin selville enemmän, mutta se kestää hyvin pitkään. Keskimäärin olen istunut joka päivä koko GuzziDiag -projektin alkamisesta alkaen vähintään yhden tunnin selvittääkseni asioita, löytääkseni uutta jne.
"

Ymmärrän tämän näin: Jos otetaan esimerkiksi vaikka 2003 aikoihin kattien ja lambda-anturin mukana Caleihin tullut 15RC ecu, se oli käytössä kymmenisen vuotta (2003-2013). Lienee todennäköistä että tänä aikana myös ecun firmware muuttui. Vaikka 2006, kun moottori päivitettiin Breva -teknologialla. Sen jälkeen täysin samat karttojen arvot saattoivat saada moottorin sanomaan eri tavalla "brumm, brumm" (vaikka muuttunut moottorin lämpötilan vaikutus ruiskutusaikaan). Tämän mukaan, jos ecu on rikki ja tarvitsee uuden, riittää että saa käsille 15RC ecun (ei ole tullut koskaan vastaan, että itse "rauta" olisi muuttunut). Sen voi päivittää oikeaksi syöttämällä siihen ensimmäisenä toimena tehtaan alkuperäisen käsillä olevaan pyörään kuuluvan *.bin -tiedoston. Nyt firmware on päivitetty ja ecu on kyseiseen pyörään "oikea". Sen jälkeen voi muokata karttoja normaalisti.

Niin jaa, tarkemmin ajateltuna tämähän tarkoittaa myös sitä, että jos päivittää pyöräänsä sen alkuperäistä vuosimallia uudemman kartan (vaikka 1200Sport:iin 1200 Rosso Corsa kartan), saattaa koko ecu muuttua "uudemmaksi", ts. se toimii vanhoilla kartta-arvoilla ehkä hieman eri tavalla. Nämä "reverse engineering" -toimet koettavat juuri selvittää, mitä tuo firmware tekee, mitä mikin kartan muutos vaikuttaa (esim. lämpötilan muutos ruiskutusaikaan).

Mutta ecun tyypin on pysyttävä aina samana. 15M ecusta ei saa 15RC ecua.  15RC ja 5AM kohdalla aina jos ecu vaihtuu, on ennen moottorin käynnistystä syytä tehdä "itse mukautuvien arvojen reset" ja "tps reset", nämä tiedot ovat eepromissa, jota ei kirjoiteta yli "Write" -toiminnan aikana.
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 13, 2014, 23:17:40 ip kirjoittanut Camn »
V11 - it defines you.

Camn

  • Viestejä: 2 577
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #275 : Huhtikuu 13, 2014, 23:12:54 ip »
Lainaus
Tuolla alempana parametripuussa on termejä joista en vielä ymmärrä -  Mitä enemmän tietoa sitä jännemmäksi tämä menee
Lueskelin tekstiä Quota1000 und 1100 TPS -potikoista (PF1C/2C), jotka ovat poikkeavia yleisesti käytettäviin malleihin nähden. Tässä koodaajalta pätkä selitystä yhteen uuteen xdf -tiedostojen ominaisuuteen:
"
Kaikki voi mukauttaa sopimaan. Ecujen käyttämät TPS LookUp -taulukot on nykyisin dokumentoitu. Näitten tehtävänä on muuttaa mitatut jännitearvot astearvoiksi. Kaikki potikat voidaan sovittaa käyttöön. Esim. PF4C (paljon halvempi HD potikka) PF3C (Guzzi, kallis) sijaan. Kyse on vaan vaivannäöstä. Potikka yksinkertaisesti mitataan (esim. 5 asteen välein) ja LookUp -taulukko mukautetaan mitattujen arvojen mukaan.
"

Tällaisella toimella pyörästä tulee tietty "yksilö" mutta mahdollista tuntuu olevan. Minusta kyllä tuntuu että TPS -potikoita rikkoutuu kuitenkin niin harvoin että mahtaako olla vaivan väärti?
V11 - it defines you.

motomatti

  • Viestejä: 13 464
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #276 : Huhtikuu 14, 2014, 09:53:50 ap »
TPS-potentiometrien rikkoutuminen on todennäköisintä California-malleissa joissa potikka on läppäakselin alapäässä. Paikka on kyllä suojattu kohtuullisesti mekaanisia kolhuja vastaan mutta läppäakselin laakeroinnin kuluminen ja mahdollinen polttoainevuoto/tulviminen on tapahtuma jota vastaan potentiometriä ei ole suojattu. Koskee myös runsasta pesuvettä kyseisellä alueella. Muissa malleissa TPS on akselin yläpäässä tai, kuten Quotassa, vaaka-akselilla.

On myös havaittu että epätasainen käynti "takatuli" eli backfire-ilmiö alakierroksilla kuluttaa voimakkaasti vain yhtä kohtaa potentiometrin vastuksesta. Vika on siis moottorinohjauksen säädöissä tai läppärunkojen epäbalanssissa ja vika voimistaa itseään potentiometrin kuluessa.

Puutteellinen ilmansuodatus kuluttaa läppäakselin laakeroinnin ja se tekee potentiometrin toiminnasta epämääräistä vaikka se ei vielä olisikaan vioittunut. Yleensä näkee että läppärunkojen vivustomekanismit läppäakselien kohdilta ovat erittäinkin paksun lian peitossa. Asiaan kannattanee kiinnittää huomiota. Akseleita ei saa kuitenkaan voidella. Rasva vain lisää lian tarttumista.

Kaikki mikä hempaa, kuluu. Jossain vaiheessa tulee se hetki jolloin näitä komponentteja tullaan vaihtamaan runsaammassakin mitassa. Yhdeksänkymmentäluvun loppupuolelle oli käytössä PF09. Yhtään hajonnutta en tiedä. Se on isokokoinen ja kestävän maineessa. Sen jälkeen tulivat nämä pienikoiset potentiometrit joissa on ilmennyt satunnaisia vikoja. Ei mitään epidemiaa kuitenkaan.

Camn voisi kysyä ulkomaista onko mahdollista, kuten oletan olevan, skaalata ECU 25 euron lineaarisen tarvikepotentiometrin mukaan?
Mittauksieni mukaan tarvikepotentiometrin alkuperäiseen verrattava ala-alue ei ole kuin hieman näytteenotoltaan harvempi ja yläpää on samanlainen.

Pohdiskelin ja tutkin asiaa tieteellisesti jo pari vuotta sitten: http://www.motomatti.fi/2012/10/kaasulapan-asennon-tunnistin.html
Blogissani on vertailtavaksi lineaarinen ja epälineaarinen potentiometri.

Camn

  • Viestejä: 2 577
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #277 : Huhtikuu 14, 2014, 16:55:48 ip »
Lainaus
voisi kysyä ulkomaista onko mahdollista, kuten oletan olevan, skaalata ECU 25 euron lineaarisen tarvikepotentiometrin mukaan
Juuri näin tuon koko tarinan ymmärsin. Ulkomailla ei vaan kukaan voi uskoa todeksi, että jossain päin maailma joku olisi rakentanut mittalaitteen, jolla sen potikan "käyrän" voi mitata...helppohan se on sitten syöttää ne arvot taulukkoon ja ajella sillä TPS:llä, millä milloinkin sattuu huvittamaan...
V11 - it defines you.

motomatti

  • Viestejä: 13 464
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #278 : Huhtikuu 14, 2014, 19:24:15 ip »
Oletusarvoisesti Motonetin 25€ TPS:n loivempi nousu (astetta/voltti) rajoittaa näytteenottoa alakierroksilla. Onko siitä haittaa on vielä kokeilematta.

Camn

  • Viestejä: 2 577
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #279 : Huhtikuu 16, 2014, 22:34:34 ip »
GuzziDiag V0.41 By "Beard": http://www.von-der-salierburg.de/download/GuzziDiag/

15M ja 15RC kohdalla tarkennettu sytytyspuolien vikailmoituksia ("Meinolf" -selvittänyt testipenkissään)
5AM kohdalla korjattu lambdanäytön mV arvoja ("Pauldaytona" selvittänyt)
7SM kohdalla tunnistetaan nyt etupyörän nopeus ("Tomi", RSV4 kuski Suomesta, selvittänyt)
Lokitiedostoille voi valita oman kansionsa.

15M "Offset Map": Meinolf on varmentanut kokeellisesti mitä Offset Mapin arvot vaikuttavat oikean sylinterin ruiskutusaikaan: Fuel Map -karttaan joka soluun arvo 100. Fuel Offset Map -karttaan kokeellisesti eri arvoja. Tulos: kun Offset -kartan arvo muuttuu kymmenellä (10), muuttuu oikean sylinterin ruiskutusaika kymmenellä prosentilla (10%).

5AM One Lambda: uusi XDF -tiedosto V1.27.  Korjattu moottorin tyhjäkäyntitaulukon virhe (moottorin lämpötilan tilalla oli paikoin ilman lämpötila).
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 17, 2014, 00:01:25 ap kirjoittanut Camn »
V11 - it defines you.

Ropotti

  • Viestejä: 48
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #280 : Huhtikuu 17, 2014, 17:13:51 ip »
Kyllä tuon TPS:n uudelleen skaalaus on mahdollista, periaatteessa kaikkien antureiden skaalaus voidaan tehdä jos vaan löydetään niiden sijainnit sieltä filestä.
Olen esim. vaihtanut meidän käyttöautoomme ns. 3bar mapin, jonka skaalasin Eculle sopivaksi, muuten tulee vikatila suoraan käynnistyksen jälkeen. Mappianturi on vaihdettava isommalla arvolla olevaan versioon, jos haluaa nostaa kunnolla ahtopaineita. Dieselin virityksessä se raja tulee hetimiten vastaan.
En kyllä kannata tuollaisia muutoksia muuta kuin omaan käyttöön. Tuollaisen vehkeen korjaaminen sitten aikanaan, jos korjaaja ei ole tietoinen muutoksista, on kyllä varmasti todella haastavaa.

motomatti

  • Viestejä: 13 464
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #281 : Huhtikuu 19, 2014, 16:23:44 ip »
Juu, ihan omaan käyttöön. Sitten myöhemmin kun pyörä menee vaihtoon niin tietenkin mainitsen asiasta ostajalle joka voi laittaa alkuperäisen halutessaan. Tämä sillä varauksella että saan pyörän toimimaan tyydyttävästi halpis-anturilla. Kokemusta asiasta on toisen merkkisessä moottorinohjauksessa jossa tarvike-TPS-anturi toimii moitteettomasti.

mm

Ropotti

  • Viestejä: 48
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #282 : Huhtikuu 20, 2014, 17:33:04 ip »
Ok. Omaan käyttöön ja vain sisäisesti.   :)
Onnistuu varmaan tuolla Tunerprollakin?
Mulla ei juuri ole kokemusta tuosta ohjelmasta mutta ei muuta kuin testaat.
En näe syytä etteikö sitä saisi toimimaan jos vaan jaksaa hieroa.

motomatti

  • Viestejä: 13 464
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #283 : Huhtikuu 25, 2014, 15:16:06 ip »
Lisäyksenä tuohon edelliseen viestiini niin pyörässäni kaikki siihen asennetut ja muokatut ohjelmat ja komponentit toimivat moitteettomasti. Olen vain sen verran kiinnostunut asiasta. Lähinnä taloudellisessä mielessä että jos 300€ komponentin voi korvata 25€ tarvikkeella vain sen vaihtamalla ja kyseisen komponentin osalta moottorinohjaustiedostoja muokkaamalla saada se toimimaan edes tyydyttävästi niin se olisi jotenkin viileetä.

Italomiitinkiä varten luomani seminaarialustusmateriaalin olen sentään saanut suurinpiirtein kasaan. Kunhan paikassa sitten olisi tilat ja laitteet kyseistä showta varten. Jos ei niin homma jää baarinpöytäkeskustelun tasolle. Joka sekään ei ole mitenkään vastenmielistä....
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 20, 2016, 18:11:53 ip kirjoittanut motomatti »

Camn

  • Viestejä: 2 577
Vs: Guzzidiag - suomen kielellä
« Vastaus #284 : Toukokuu 19, 2014, 16:04:02 ip »
Lainaus
Italomiitinkiä varten luomani seminaarialustusmateriaali
Laitan liitteeksi pienellä resoluutiolla kuvan. Tuli tuolla puhetta että miksi TunerPro -ohjelmaan on olemassa tarvittavat xdf -tiedostot myös sellaisille Guzzeissa käytettyille ecuille, mitä ei voida lukea tai kirjoittaa suoraan (P6, P7 ja vaikka Sport 1100i:n ja Centauron 16M). Vastaus on että otetaan eprom irti ecusta, luetaan sen sisältämät tiedot *.bin -tiedostoksi.  Muokataan tätä tiedostoa TunerProlla halutulla tavalla (tässä vaiheessa tarvitaan ecukohtainen oikea xdf -tiedosto TunerProhon). Lopuksi "poltetetaan" uusi *.bin -tiedosto uudelle erpomille (tai tyhjennetään välillä vanha eprom UV -lampulla). Homma pelaa siis samalla tavalla, on vaan tämä yksi hidaste (eprom "tiedonsiirtovälineenä") välissä.

Esimekki luku/kirjoituslaitteesta: http://www.batronix.com/shop/programmer/BX32/eprom-programmer.html
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 19, 2014, 23:11:05 ip kirjoittanut Camn »
V11 - it defines you.