LED-ajovalojen kanssa en ole paininut, mutta kertomukset viittaavat siihen, että kuuppaan pitänee uusia ledien lisäksi myös heijastin ja lasi. Siis tuollainen yhdistelmä kuin alitusviestissä lienee ainoa, jossa pettynysten mahdollisuus on pienin.
Mutta itse sähköjärjestelmien kanssa olen "joutunut" värkkäämään paljonkin.
laittaa siihenkin litiumakun. Jännitettä pitäisi, ehkä, nostaa noin puolella voltilla
Miksi pitäisi nostaa? Litiumakun varaus tulee täyteen 14 V:n tavoitejännitteellä. Lämpimissä maissa lyijyakun tavoitejännitteeksi asetetaan usein 13,6 V. Se riittää litiun-rautafosfaattiakulle ja saattaa jopa olla terveellinenkin sille. Se ei kärsi yhtään siitä, että on jokusen prosentin vajaa. Ehdoton maksimi on 15 V, tai menee pilalle. Kun on kyse volttien kymmenyksistä on oltava aika hyvänlaatuinen mittari. Kaupasta saatavat kojelautamittarit ovat tyypillisesti epätarkkoja. Niiden virhe on ainakin syytä tarkistaa tarkalla mittarilla vertaamalla. Jännite on myös aivan erilainen eri kohdissa järjestelmää. Volttimittari on yleensä kytketty lähimpään liitokseen jossain stongan ja virtalukon tienoilla. Itse akussa voi hyvinkin olla 0,5 V enemmän. Se johtuu johtimien häviöistä, joka lisäksi vaihtelee virran, siis kuormituksen, mukaan. On myös huomattava, että litium-rautafosfaattiakun napajännite kuvaa hyvin huonosti sen varaustilaa. Vain ääripäissä, tyjentyessä ja täyttyessä, jännitteellä on merkittävä muutos.
Jos ajolamppu vaihdetaan leditoimiseksi niin laturin kuormitus pienenee ja jännite, paksujen johtojen puolella, saattaa hyvinkin nousta juuri sen puolikkaan volttia. Taitaa kuitenkin pa-pumppu olla se suurin sähkösyöppö.
ja laittaa jännitenäyttö näkökenttään
Jos on tarkoitus seurata akun jännitettä, kannattaa johdottaa mittari mahdollisimman läheltä akun napoja. Itse mittarin johtimet eivät tee isoa jännitehäviötä, vaikka olisivat ohuetkin. Mittausvirta on niin mitätön.
mitenkäs se jännitteen nosto tapahtuu? Pitääkö hankkia siihen soveltuva säädin? Vai laitanko tähänkin pyörään tehokkaamman automallin laturin?
Joissakin tyristorisäätimissä on referenssijännitteen kytkentänapa purkin ulkopuolella. Kun siihen valehtelee jännitteen puoli volttia alemmaksi kuin todellinen niin se säätää latausjännitteen + navasaan puoli volttia suuremmaksi. Joissakin regulaattoreissa on sisällä jumpperilanka, jolla voi asetella lähtöjännitettä. Varsinaista säädettävää regulaattoria en ole releiden jälkeen nähnyt, paitsi paperilla oman suunniteleman, jota ei ole edes kokeiltu vielä. Mielestäni remmivetolaturi on hätävarjelun liiottelua.