Mosan toivomus on ihan asiaa.
Mutta siinä on mutta: malleja on monia ja niillä, mallisarjasta riippuen, on kullakin omat "juttunsa" joihin pitäisi pureutua. Pitäisi olla mallikohtainen listaus juuri sen ominaisuuksista. Toki kaikille yhteisiäkin ominaisuuksia löytyy.
Jos tekisi tällaisen ennakoivan vikalistauksen yhteen malliin niin todennäköisesti joutuu huonoon maineeseen kyseisen mallin omistajien keskuudessa koska listauksen mukaan tehty tarkistus olikin aivan turha ja maksoi rahaa.
Kohta yksi: moottoripyörät pitää katsastaa joka vuosi. Nykyään sellaista pakkoa ei ole.
Ja kyllä. On kohteita joita ei tarkisteta ennen kuin ovat jo särkyneet. Jotkin kohteet voivat olla vaarallisiakin vikaantuessaan. Henkilö joka ei halua tuntea pyöränsä tekniikkaa kannattaa ajaa aina ihkauudella pyörällä jossa on takuu voimassa.
Jonkinlaisen yleislistauksen kaikkia moottoripyöriä koskien voi tehdä. Sen verran lienee liki jokaisella osaamista että yhdellä lukemisella tai juutuubivideon katsomisella osaa arvioida esimerkiksi onko vikaa pyöränsä ohjauslaakerissa. Mutta vaikka tietoa on saatavilla ei vaivauduta säännöllisesti tekemään tätä tarkistusta.
Oma kokemukseni on myös että ei ole vaivauduttu. Vika on jo äitynyt pahaksi ennenkuin huoltoon ohjaannutaan. Miksi näin on: sanoisin että sellainen asia ei tule motoristilla edes uniin saati että seuraisi kyseisen kohteen ominaisuutta aktiivisesti pari kertaa suvessa.
Tyypillisesti käy myös niin että vika tai häiriö alkaa hiljalleen. Tapahtuu pientä kulumista johon tottuu. Kuuluu ikään kuin pyörän ominaisuuksiin. Vasta kun vika on selkeä alkaa siihen reagointi. Esimerkiksi jarrujen tai mainitun ohjauslaakerin vika ilmenee ajonhallinnan menetyksenä tiukassa tilanteessa.
Aiheesta on tehty Guzzien osalta laaja opus joka kertoo niiden ominaisuuksista laajalti: Guzziology.
https://www.amazon.com/Guzziology-Version-9-Dave-Richardson/dp/1790479215Mutta ei sekään kerro sitä milloin kenenkin pyörään ja missä vika iskee. Kyllä siinä omistajallakin on iso vastuu. Vahinko ei tule kello kaulassa.
Mutta siitä voisin minäkin kertoa miten löydät vikoja moottoripyörästä.
Otetaan nyt tämä ohjauslaakeriasia malliksi: Rungosta tai öljypohjasta, mallista riippuen, nostetaan etupyörä ilmaan, irrotetaan jarrusatulat ja etupyörä kuten renkaanvaidon yhteydessä on normaalia. Ohjausvaimennin irrotaan ainakin toisesta päästään. Kun keula on näin kevennetty kokeillaan teleskooppien alapäistä kiskomalla ja työntämällä ja kuulostellaan onko lonksuntaa. Jos kolahtelee on ainakin välystä liikaa. Jos on välystä niin välys pitää säätää pois.
Jos edellinen vaikuttaa hyvältä tai säätö on jo tehty jatketaan ja otetaan ohjaustangosta hellä ote ja käännetään ohjaus reunasta reunaan hyvin hitaasti. Ohjaus ei saa missään kohtaa nykiä tai vastustaa hidasta kääntöliikettä. Jos näin on niin on jo hyvä alku siihen että ohjauslaakerit voi vaihtaa. Yleensä vikaa on alalaakerissa vaikka ylempi on ihan ehyt mutta kannattaa molemmat vaihtaa. Kustannus ei ole iso.
Seuraavaksi kysytään miksi etupyörä jarruineen piti irrottaa. Massan hitauden vuoksi. Laakerivälyksen löytää kyllä etupyörä paikoillaankin mutta kääntämisessä ylimääräisen painon poistaminen tuo alkavankin vian esille. Kunhan kääntää hitaasti ja tasaiseen niin kokemattomampikin huomaa laakerivian. Vanhemmissa myyntipyörissä on ohjausvälystä suurennettu että ko. vaivaa ei kokematon huomaa ja uskoo saavansa kunnossa olevan pyörän. Monesti olen löytänyt kyseisen vian vaikka en ole edes pyörää nähnyt. Taannoin kerhokaveri valitteli baarissa että lieneekö renkaissa vikaa kun pyörä vaappuu kaarteissa. Se on yksi ohjauslaakerivian tai liian tiukkaan säädetyn ohjauksen oire. Tai etupyörän laakerivika. Se voi ilmetä myös jarrutusvikana.
Eikä tässä ollut vielä kaikki mutta jotain jätän itsellenikin. Jos jokaisen pyörämallin jokainen vika tulisi ohjeistetuksi edes yllä olevan pohjalta niin aika paksu opus syntyisi. Lisäksi kaikki mallierot. Esim. 1400 Californiassa on kuulalaakerit irtokuulina ohjauksessa uutena. Ne vaativat hieman erilaista toimintaa kuin kartiolaakerit. Tosin, monissa pyörissä, voi kuulalaakerit korvata kartiorullalaakereilla mutta ei kaikissa ole tätä mahdollisuutta.
Alan ammattikoulu on hyvä pohja mutta sielläkin keskitytään enemmän ruohonleikkureihin ja generaattoreihin mutta ei kauheasti nykyajan hyvinkin kompleksisiin moottoripyöriin. Olin koulutusta joskus aikanaan ajamassa puhtaasti mp-asentajatutkinnon suuntaan mutta Opetusministeriö ilmoitti ettei sitä tarvita sillä jos osaa ruohonleikkurin huoltaa osaa huoltaa myös moottoripyörän. Toki konetekniikan opinnoissa on mahdollista jatkaa yliopistotasolle. Sieltä tulee hyviä teoreetikkoja ja hyvällä säkää myös moottoripyöristä kiinnostuneita. Pari sellaista tunnenkin ja samat herrat täälläkin kirjoittelevat moottoripyöristään.