Laitteella lienee myös suomalainen nimi: ajoituslamppu.
Itse ostin ensimmäiseni vuonna 1976. Sillä pärjäsin viime vuoteen. Sitten siihen tuli vika eikä lampun vaihto auttanut. Ostin nuukuuksissani Bilhellveten putkimallisen lampun. No sillähän pärjää kyllä jos on elektroninen sytkä. Mutta kun siinä vanhassa oli kärkien kosketuskulmamittari. Sitä jäin kaipaamaan aina kun tallille tulee vanhoja pelejä säädettäväksi. Tehdäänköhän sellaisia analogisia mittareita enää...
Tai haluaisiko joku luopua sellaisesta tarpeettomana?
Lainasin BajaHillin useimmin kysyttyjä:
Kalevi Kasvi neuvoi sytytyksen säätämisessä:
Kosketuskulmamittari on pulssisuhteeseen perustuva mittari, joka näyttää kärkien kiinni/aukioloaikojen suhteen. Arvo ilmaistaan asteina, siten että kärjet kokoajan auki == 0 astetta. Mitä suurempi arvo on, sitä kauemmin kärjet ovat suljettuina. Nelisylinterisessä maksimi on 90 astetta, ja vastaavasti kuutosessa 60 astetta.
Koska jakajan nokan muoto on tunnettu, ilmoittavat jotkut valmistajat pelkän kärkikulman, kärkivälin sijasta. Yleensä arvo liikkuu 40 - 60 asteen välillä, ainakin autoissa.
Jos kärkiväli on liian pieni, saadaan liian suuri kulmalukema, ja vastaavasti liian suurella kärkivälillä liian pieni. Tämä vaikuttaa sytyksen tehoon siten että liian pienellä kärkikulmalla puola ei ehdi "varata" tarpeeksi energiaa ts. kyllästyä, varsinkaan suurilla kierroksilla.
Jos lukema heiluu muutaman asteen verran on jakajan akseli todella väljä.
Samoin lukeman on pysyttävä samana, kierrosluvusta riippumatta. Esimerkiksi heikko kärkien palautusjousi aiheuttaa isommilla kierroksilla lukemaan heittelyä, koska kärjet pomppivat. Tosin tähän en ole aikoihin törmännyt, ja moiset kärjet aiheuttavat muutenkin sellaisen paukkeen ja rytinän että.....
Ja sitten muutama mielenkiintoinen? lukuarvo:
4 sylinterinen kone, 6000 rp/m, tarvitsee 12,000 sytytystä minuutissa. Yhteen sytytykseen on käytettävissä 0.005 sek, ts. 5 millisekuntia. Kärkikulmalla 54 astetta, kärjet ovat kiinni 3 msek, ja auki vastaavasti 2 msek. Hyvin pieni muutos kärkivälissä (~0.1mm), tai jakajan nokan muodossa (kulunut) voi muuttaa nuo ajat päinvastaisiksi. Ja samoin tietysti kärkikulma on enää 36 astetta.
Muutos on ajassa mitattuna vain 1 millisekunti, mutta kuitenkin puolan varausaika lyhenee 33%, joka voi olla juuri se ratkaiseva ero hyvinkäyvän tai "jotain siinä on" moottorin välillä.
mm