Tuoreimmat viestit

Sivuja: 1 ... 6 7 [8] 9 10
71
Myyn / V85tt laukkuraudat, Ortlieb-laukut ja pari kovaa laukkua
« Uusin viesti kirjoittanut Corone Maaliskuu 23, 2025, 18:05:56 ip »
No niin, harkinta-aika päättyi ja nämä joutaa pois. Vedenpitävät pehmeät Ortlieb Moto -laukut KlickFix Moto -pikakiinnikkeillä ja sopivilla laukkuraudoilla V85seen. Kovat laukut ovat Pelican- laukkujen tyyppiset ja niissäkin on KlickFix-pikakiinnikkeet lisäksi yksi ylimääräinen KlickFix-kiinnike mukaan ja kaikkiin lukot, jos haluaa laittaa paikalleen. Kovissa on lukot paikoillaan. Raudat ovat huomaamattomat ilman laukkuja ja kevyetkin verrattuna muihin vastaaviin. Hinta 200€ + toimitus. Kaikki hyväkuntoisia ja vesitiiviitä. Kamat Rovaniemellä. Laitan kuvia sähköpostitse, jos kiinnostaapi. O4nollanollaI56O67/Risto.

https://lapoderosagoods.com/en/product/saddlebag-support-moto-guzzi-v85tt-satin-black/

72
Asiaa ja asian vierestä / Vs: Akun napaisuus
« Uusin viesti kirjoittanut motomatti Maaliskuu 23, 2025, 14:01:37 ip »
Verstaallani on yksi ylläpitolaturi jonka ohjeessa sanotaan että se tuottaa pulsseja eli hiljaa purkaa akkua ja lataa jälleen. Se on, kuulemma, jokin lyijyakun elvytystoiminto mutta vaikuttaa olevan päällä joka kerran kun sillä lataa. Aluksi. Toki, valittamista ei ole. Sillä ladatut akut ovat olleet tarvittaessa käyttökunnossa.
Huonoimmat mp-lyijyakut, Biltemasta, ovat kestäneet max kaksi kautta, parhaat, hieman hinnakkaammat, nk. merkkiakut, monia vuosia. (4-5) Sikäli että hinnoittelun mukaan, kumpikin akku, halpis ja hinnakas, kestonsa suhteen tulevat rahallisesti saman hintaisiksi mutta ei tule ostamisen vaivaa vastaan niin usein.

Taloudessa on useampi litiumakku, toistakymmentä,  joista yksi on moottoripyörässä. Akku jäi täytenä toissavuonna ja viimevuonna pyörään. Toki irroitin toisen kaapeleista koska en välittäisi välilatailla tai ylläpitoladata akkua kesken kauden koska California 1400 imuroi sähköä ylläpitoon aika paljon. Litiumakkuni siis ovat vuoden ympäri täydessä latingissa. Lyijyakuille teen latauksen syksyllä käyttökauden jälkeen ja ennen käyttöönottoa. Niille riittää peruslataus eli kun laturi näyttää vihreää niin akku on sen mukaan täynnä.

Nyt ei, ajankohdasta johtuen, kannata litiumakkua vajuttaa, ilmeisesti, koska kuukauden sisällä se tulee käyttöön kuitenkin. Akun papereissa ei ole sanaakaan säilytyksestä. Vain käytöstä ja sen rajoituksista. Lisäksi asianmukaiset maininnat vahingollisuudesta ja kierrätyksestä.

Kysyisinkin miten, kätevimmin, saa litiumakun siirrettyä säilytystilaan, ajatellen mainittua vajaata lataustilaa? Ajosta tullessa se on, epäilemättä, täydessä latingissa. Herättää  myös ajatuksen siitä kuinka kauan litiumakku sietää täyttä latausta. Mikä lienee maksimi tai minimi täyden latingin olosuhteen? Vai olenko käsittänyt jotain väärin? Akusta riippumatta, kohta ajetaan!

Jos saisi ohjeen millä käytössä ollut, arvattavasti, täysi tai lähes täysi akku, hoidetaan säilytystilaan. Toki, tiedän menetelmiä miten akkua puretaan mutta haluan purkaa oikein. Nuuka kun olen.
73
Asiaa ja asian vierestä / Vs: Akun napaisuus
« Uusin viesti kirjoittanut Hajakenttä Maaliskuu 23, 2025, 12:01:43 ip »
Lainaus
kiinnostaa akun ikääntymismielessä kun on ylläpito ja lievä kulutus koko ajan toiminnassa?

Asiassa on monta kanttia.
Tietenkin akku tekee töitä jatkuvasti kun on lataus ja purkaus koko talven käynnissä. Vai onko? Sähkö kun liikkuu sinne päin missä on matalampi potentiaalitaso. Kun ylläpitolaturi on periaatteessa vain jännitelähde virtarajoituksella ja kytkettynä pyörän piirien ja akun kanssa rinnan. Jos pyörän piirit kuluttavat sähköä ja akku on tavoitejännitteessään käy niin, että kaikki virta tulee siitä laturista. Akkuun ei tule sisään eikä mene ulos juuri mitään. Jos läpötila muuttuu ja akun napajännite siksi muuttuu, mutta laturin automaatti ei osaa noteerata lämpötilaa, tapahtuu pientä varaustason tasaamista. Sekin on muutaman minuutin varaus, tai muutaman tunnin purkaus, koska laturihan ei pura vaan ne pyörän piirit. Kun ympäristön lämpötila nousee ja akku lämpenee siinä samalla, sen napajännite nousee laturia korkeammaksi ja laturi ei anna mitään ja pyörän piirit kuluttavat akusta sen vähän, mikä siinä on ylimääräistä ja jännite saavuttaa taas laturin tavoitejännitteen ja laturi syöttää taas kaiken.

En ole tavannut sellaista laturia, joka noteeraisi lämpötilaa ja muuttaisi tavoitejännitettä sen mukaan. Siinä olisi oltava lämpötilan anturi, jonka olisi oltava  mieluiten akun nesteessä lillumassa. Samasta syystä ylläpitolaturi ja kaikki automaattilaturit toimivat oikein vain pienellä lämpötila-alueella.

Ostin kerran halvan automaattilaturin. Se ei ole ylläpitolaturi, katkaisee vain latauksen kun akku tulee täyteen, siinä se automaatti. Siinä on kuitenkin muutama hyvä ominaisuus. Se voidaan asettaa lataamaan erilaisi akkuja, myös litiumrautafosfaattiakkuja, sikäli kun ne ovat 12 V nimellisjännitteellä. Lisäksi se voidaan asettaa toimimaan pelkkänä jännitelähteenä. Automaattilaturihan ei lähde käyntiinkään jos sillä ei ole akku perässä. Jännitelähde-asennossa  se antaa jännitteen kuten akku, riippumatta siitä, mitä se perässä on. Sillä voisi siis korvata kylmäsäilytykseen poistetun akun. Kytketään jännitelähde pyörään akkua korvaamaan, virta siihen päälle, akku pois vasta sitten. Tällöin ECU:n asetukset ja muistit säilyvät. Jos sähkökatkoja ei tule niin keväällä ei tarvitse uusia asetuksia. Mutta... tietysti joku tallilla köydessään nyppii niitä sähköroikan töpseleitä ja siinä sitä taas ollaan...

Yksi asia sitten on myös paloturvallisuus. Pitää olla todella hyvää laaua sellainen ylläpitolaturi, joka jätetään viikkokausiksi yksin sähköihin ilman silmälläpitoa. Vaatisin melkeinpä autommaattisen sammutuksen siihen talliin.

Yksi tapa voisi olla kytkeä laturi, tai vaikka useampia ylläpitolatureita, ajastimeen, joka antaisi sähköt vaikka tunniksi kerran vuorokaudessa. En tiedä, onko niitä ajastimia tuprahdellut palamaan... Niitä olisi kuitenkin vain yksi koko tallia varten, joten se voisi olla hyvää laatua.

Litiumakuilla on hiukan toisenlainen kemia. Ne eivät tykkää hyvää, jos ovat umpitäyteen ladattuna. Pikemminkin säilyvät parhaiten, jos pidetään varastossa vähän yli puolillaan. Myös käytössä kannattaa rajoittaa maksimi varaustila alle täyden, elinkaaren pidentämiseksi.

Tietokoneiden ja puhelinten asetuksissa on litiumakun suojausta varten rajoitus 80%:n varusta varten, sitä kannattaa käyttää, varsinkin silloin kun pitkällä käyttöjaksolla ei ole väliä. Jos lähtee Nuuksioon muutamaksi päiväksi ja työn, levon, tai muun sairauden vuoksi haluaa pitää sen kiusankappleen auki, niin sitten asettaa 100%.iin sen rajoituksen, ei se kerrasta vanhene.

Autojen töpselihybridi lataa aina akun umpitäyteen ja varsinkin ajossalataus tekee niin. Siksi niiden ajoakut vanhenevat n. 150t ajolla vaihtokuntoon. Ei ole halpaa se. (Näin minulle opetettiin kun olin jo vähällä ostaa sellaisen. Vnha Opelini tuli käyttöikänsä päähän ja kiireellä alon hieroa kauppoja. Onneksi valitsemani ajopeli ehti yön harkinnan aikana mennä toiselle. Päätin sitten valita täysipatteriauton. Senkin vasta sitten kun/jos saan uuden ajokortin. Kortti on tilauksessa, lääkäri lupasi vain 3 vuodeksi, mutta edes sen.) Täysipatterin lataus valitaan aina, kuinka täyteen ladataan. Se vaikuttaa tunnetusti myös latausaikaan aika paljon, joten kiusaus 100%.iin pienenee, meillä hötkyilevillä ihmisillä.


74
Keski-Suomi ja Savo / Keski-Suomen moottoripyöränäyttely 29.3.-30.3.2025
« Uusin viesti kirjoittanut Pekka Karjalainen Maaliskuu 23, 2025, 09:05:07 ap »
Guzzeja esillä Keski-Suomen moottoripyöränäyttelyssä Jyväskylän Hipposhallissa 29.3.-30.3.2025!

RE- Motorsin osastolla nähtävillä seuraavat Moto Guzzit:

            Moto Guzzi V85TT Uutuusmalli
            Moto Guzzi Stelvio
            Moto Guzzi Mandello V100
            sekä Apriliat Tuareg ja RS 660

Lisäksi osastoilla tavattavissa Gruppo MOTO GUZZI Finlandia ry:n puheenjohtaja Keijo Minkkinen. Keijolla myynnissä valikoitu erä kerhotuotteita!

https://www.guzziclub.fi/hscms/news/270/161/2025-Keski-Suomi.html
75
Asiaa ja asian vierestä / Vs: Akun napaisuus
« Uusin viesti kirjoittanut motomatti Maaliskuu 22, 2025, 20:49:51 ip »
Kun kerran latauksesta on juttua niin ihmettelen sitä että Kerhollani on ollut monta pyörää jatkuvassa ylläpitolatauksessa nk. ylläpitolatureilla syyskuusta toukokuulle. Ymmärrän kyllä sen suuren vaivan jos akun irrottaa pyörän virtapiiristä niin pyörän ajotietokone asettuu perustilaansa ja kaikki entiset asetukset ja muistitiedot, pääosin, nollaantuvat. Tämä ongelma ratkaistaan siis ylläpidolla. Mutta onko tämä akun ikääntymisen edistämistä? "Pojat" ovat sitä mieltä että akku pitää olla täynnä. En sitä kiistäkään vaan se kiinnostaa akun ikääntymismielessä kun on ylläpito ja lievä kulutus koko ajan toiminnassa?

Lievä huoli on myös siitä että akku vuotaisi jatkuvassa latauksessa. Vuosien mittaan sellainen tapaus oli ja lientä lattialla ja tuoksu terävähkö. Isompia vaurioita ei syntynyt. Viemäriin meni.
Itse olen ainoa Kerhossani jolla pyörissään on sekä litium- että lyijyakkuja. Nykyinen California 1400:sen litiumakku lähtee kolmannelle kaudelleen. Sen oman v-mittarin lukema ei ole muuttunut talven aikana.
76
Asiaa ja asian vierestä / Vs: Akun napaisuus
« Uusin viesti kirjoittanut Hajakenttä Maaliskuu 22, 2025, 18:25:35 ip »
Otin Nevadan akun sisälle latausta varten kylppärin lattialle lämpiämään. Se on ollut koko talven kylmässä ulkoliiterissä ja viimeksi ladattu ennen joulua. Vieläkin lepojännite 12,76 V, siis käytännössä lähes täysi. Hapotettu keväällä -21.

Mikä tahansa akku saattaa saanoutua irti tästä maailmasta ilman varoitusta milloin vain. Mutta syväpurettuja akkuja on kyllä saatu joskus elvytettyä. Se on mahdollista, jos jonkinlaisen latausvirran saa aikaiseksi.

 MUISTA VAROA KIPINÖINTIÄ! Kytke johdot ensin akkuun ja sitten vasta laturiin niin kipinä tapahtuu kaukana akusta.

Elvytykseen tarvitaan vanhanaikainen, ei automaattinen akkuvaraaja ja yleismittari. Lyhyitä, 1-2 min, varausjaksoja maksimivrralla useita ja sitten pienemmällä virralla täyteen ja sama toistaen muutaman kerran purkaen välillä jollain isonpuoleisella virralla lähes tyhjäksi, vähän alle 12 V:n, irrallinen 55 W:n ajovalolamppu, vaikka sellainen liiterin hyllylle jäänyt, jossa enää pitkän hehkulanka on ehjä, käy hyvin purkauskuormaksi. Täyttä kapasiteettia ei enää saa palutettua, mutta sehän ei ole tärkeääkään, kunhan vaan toimii. Kaikki akut menettävät kapasiteettiaan käytön aikana, eikä sitä edes huomata. Hylkyyn ne menevät vasta kun on 1-2 At jäljellä.

Jännitettä kannattaa seurata yleismittarilla, akkuvaraajien jännite on aika epätarkka. Akku tulee täyteen kun sen jännite pinellä varausvirralla on 14,4 V 20°c lämpötilassa, tai lepojännitteenä mitattuna 12,8 V. Lämpötilakerroin on -0.02 V/°c. Siis keväisessä 0°c liiterilämmössä ladatessa (kun huomioidaan - etumerkki) 14,8 V. Pakkasessa jopa 15,7 V. Automaattinen laturi toimii siis vain 20°c lämmössä oikein. Yleismittari ja vanhanaikainen laturi siis käyttöön näissä kevätilmoissa. Purettaessa akku on likimain tyhjä kun sen jännite kohtalaisella purkausvirralla on n. 11V ja lepojännitteenä mitattuna n. 12.5 V. Ero johtuu akun sisävastuksesta, joka voi tämän rääkkäyksen seurauksena kasvaa niinkin suureksi, että akku ei enää anna startata V2 koneen suuren puristuksen yli. Ja lepojännitehän mitataan kun akku on ilman ulkopuolista virtapiiriä seissyt vähintään tunnin.

Elvytystä tehdessä on mahdollista kätevästi mitata akun kapasiteettikin. Mitataan vain purkausvirta yleismittarilla ja kellotetaan tuntimäärä täydestä lähes tyhjäksi. Amppeerit kertaa tunnit on At määrä. Vaatii vähän seuraamista yleismittarin kanssa, että ei pääse ihan tyhjäksi ja vaurioidu lisää.

Asiasta kiinnostuneille lisätietoa:
http://tietokanta.dy.fi/ideaport/slaominaisuudet.pdf
http://www.autowiki.fi/index.php/Akun_kunnon_tarkistaminen


77
Tekniikkapalsta / Breva 750 -06 öljyvuoto
« Uusin viesti kirjoittanut pekkos Maaliskuu 22, 2025, 17:43:51 ip »
Breva 750 -06
Kevätkäynnistys ok muuten, mutta öljyä hieman tipautti lattialle. Talvisäilytys viileässä 4 - 10 ast. lämpimässä tallissa. Kohta: öljysuod. kannen kiinnityspultin kannassa. Aluslevy tai se kansilevyn kumitiivisterengas? Varovasti kiristin hieman pulttia, mutta aavistuksen verran öljyä vielä siihen pultin kantaan kehittyi. Kysymys: pitäisikö KAIKKI öljyt tyhjentää, vai selviääkö vain vaihtamalla suodattimen kiinnityspultin aluslevy & se kansilevyn kumitiiviste? Jos vain tuon tekee, paljonko öljyä valuu? Normiöljynvaihdon yhteydessähän ne öljyproput avataan ekaks ja lopuksi se öljynsuod. kansi, eikä silloin kovin paljoa öljyä näpeille valu...
   Syksyllä siis öljynvaihto ja ajo talviseisontaan n. 5 km eikä silloin mitään öljyvuotoa, ja vuoto ilmeni nyt kun vedin koneen eka kertaa käyntiin seisonnan jälkeen.
78
Asiaa ja asian vierestä / Vs: Akun napaisuus
« Uusin viesti kirjoittanut Harri Eronen Maaliskuu 22, 2025, 16:53:51 ip »
Jouluun asti oli kiinni pyörässä,lataus n 3 viikon välein. Joulun jälkeen irrallaan ,lataus n 1-1.5 kk välein,viileä säilytystila. Akulla ikää n 4-5 vuotta.Samanmerkkisiä akkuja on käytössä muutama. Huomenna mittailen lisää?
79
Asiaa ja asian vierestä / Vs: Akun napaisuus
« Uusin viesti kirjoittanut Hajakenttä Maaliskuu 22, 2025, 15:44:46 ip »
Lyijyakun napaisuus vaihtuu jos se syväpuretaan tyhjäksi asti ja kuormittava virtapiiri pysyy edelleen. Tällöin akku on tyhjä ja sen neste on lähes pelkkää vettä. Jos se on pienessäkään pakkasessa niin se jäätyy ja menee pilalle. Vaikka ei jäätyisikään niin todennäköisesti se on pilalla silti, eikä enää koskaan pidä mitään varausta. Siihen tuskin saa kulkemaan minkäänlaista latusvirtaakaan.

EM. tapauksessa akun väärä napaisuus on kuitenkin vain parin voltin luokkaa. Jos se on täydet nimellisjännittteen 12 V niin pahoin pelkään käyttäjäpuolen erehdystä. Olipa kerran tehty varastonhoitajalle varusmiesjäynä ja vaihdeltu akkujen merkinnät keskenään. Ne kun olivat vain pelkkiä tarralappuja.

Jos akku on pyörässä kiinni niin se tyhjenee kyllä pyörän muutamien elossapidettävien toimintojen takia n. kuukaudessa, jos pyörää ei käynnistetä välillä tai muuten latailla. Muutaman minuutin käyttö ei akkua täytä.

Ducati Energia merkkinen laturin regulaattori vaurioituu, jos akku kytketään hetekeksikään pyörään väärällä napaisuudella, tai jos tyhjentynyttä akkua yritetään hetkikin ladata väärällä napaisuudella. Vika ilmenee siten, että akku pyrkii olemaan aina vajaa ja tyhjenee itsekseen parissa päivässä. Ymmärsin kuvauksesta, että akku oli hiljattain ladattu, mutta silti tyhjentynyt. Sen voi myös mitata kääntämällä avaimesta virrat poikki ja irrottamalla (jokseenkin täydestä akusta) miinus napakenkä ja mittaamalla akkuun tulevan virran napakengän ja navan välistä, siis sarjassa, yleismittarilla 2 A DC alueella, napakenkä + ja akun napa -. Jos vuotovirta on yli 20 mA niin sitä on liikaa, em. vika vuotaa n 400 mA. Vika korjataan vaihtamalla uuteen koko regulaattori. Muun merkkisistä regulaattoreista ei minulla ole kokemuksia, ja voihan tyhjentyminen johtua muustakin piiristä. Ainakin kannattaa tutkia vuotovirran mahdollisuus ennen uuden akun käyttöönottoa, että ei sekin pilaannu.


80
Asiaa ja asian vierestä / Akun napaisuus
« Uusin viesti kirjoittanut Harri Eronen Maaliskuu 22, 2025, 11:42:14 ap »
Talven aikana näyttää tapahtuneen merkillinen asia ,akun napaisuus on vaihtunut? Eli + navasta on tullut -,ja miinusnavasta +. Akkua on ladattu muutaman kuukauden välein älylaturilla. Joulukuussa irrotin pyörästä,pyörä käynnistyi ok. Torstaina laitoin lataukseen,laturi herjasi napaisuudesta,saman totesin myös mittaamalla,omituista?
Sivuja: 1 ... 6 7 [8] 9 10