Tuoreimmat viestit

Sivuja: [1] 2 3 ... 10
1
Asiaa ja asian vierestä / Vs: Tekoäly.
« Uusin viesti kirjoittanut Hajakenttä tänään kello 12:07:55 »
Joskus internetin alkuaikoina oli kova työ jankuttaa ihmisille, että ei saa sumeilematta uskoa kaikkea mitä siellä sanotaan. Silti uutuudenviehätyksen hurmaamat käyttöjät kävelivät miinaan kerta toisensa jälkeen.

Hakukoneet, Google etunenässä, yleistyivät ja siitä riemastuneet käyttäjät olivat taas pulassa tietoähkynsä kanssa, tietämättä miten oikea ja väärä erotellaan. Taas meni varoitukset kuuroille korville, kunnes kantapään kautta alettiin uskoa, että ei saa kaikkea uskoa tarkistamatta.

Uutuudenviehätyksen huuma valtasi kansan kun tuli Facebook ja myöhemmin vaikka mitä hienoja (epä)sosiaalisia tiedonlevityskeinoja. Kun oli itku päässyt tarpeeksi monta kertaa alettiin vähitellen uskoa, että paljon on maailmassa puppua. Oppiminen jatkuu...

Samaa kaavaa tulee seuraamaan tämäkin tekoälyn jokamiesluokka. Arvaan, että on meiltä piilossa myös teollisuuden, tieteen ja tietenkin sotilaiden omat tekoälykehitteet, jotka ovat toimintansa perusteilta omaa luokkaansa. Meille jokamiehille tarkoitettu ChatGPT lienee aika alkeellinen, oletan. Lisää näitä on varmaan tulossa, kun kaupallinen rahanhimo huomaa tämän uutuudenviehätyksen ja ihmisten vedätyksen helppouden tätä kautta. Olen antanut itseni ymmärtää, että tekoälyn ja hakukoneyhtiöiden liittoa vielä odotellaan. Joten lisää uutuudenhuumaa taitaa olla tulossa...

Tekoälyn ChatGPT sepustukset perustuvat suureen tietokantaan. Kun sieltä poimitaan virke sieltä toinen täältä saadaan uskottavan tuntuista tekstiä, joka saaatta kuitenkin olla pahasti asiayhteyksistään irrotettujen virkkeiden ketju. Monet muistavat, että olen itse ollut pitkään Wikipedian moderaattorikäyttäjä. Se tausta selittää ensimmäisen hämmästykseni kun aloin ChatGPT sovellusta käyttää: Miksi ihmeessä annetussa vastauksessa ei mainita, Wikipedian tavoin, lähteitä, josta vastaus on koottu? Jos lähteet mainittaisiin, se olisi suuri helpotus käyttäjälle. Olisi täysin oma vaiva tutkia annetusta lähteestä, mitä siellä oikeasti asiasta sanotaan. Nykyisellään ne asiat pitää etsiä muilla keinoilla tarkistukseen. Kuka sellaista viitsii? Ja kuka jaksaisi napsia pois tekstistä niitä lähdeviitteitä, jotka tekisivät lukijalle selväksi ja paljastaisivat, että ei sitä olekaan kirjoittanut allekirjoittaja vaan ChatGPT.

Jos pyydetään essee tunneperäisestä harrastuksesta saattaa syntyäkin jotain kelvollista, tai ainakin kelvolliseksi muokattavaa. Jos siinä on pötyä seassa, se voidaan hyväksyä siinä missä meidän ihmistenkin mielipiteiden pötyosuudet, joita aina on ja tuleekin olla. Kauan eläköön vilkas mielikuvitus!

Jos ChatGPT vastaa kysymykseen, joita vastikään sille tein: Toimiiko litium rautafosfaattiakku kovalla pakkasella? Tai: Onko litium rautafosfaattiakku tulipalovaarallinen? Tai: Mikä on elektrolyyttinä litiium rautafosfaattiakussa, ja voiko sitä oikeasti käyttää myös kyljellään? Vastaus tuntuu perin hyvin perustellulta ja vakuuttavalta. Pieni terve epäilys silti kaivelee ja lähteiden puuttuessa on aika kova työ asian penkomisessa. Jää hiukan epäselväksi koko tekoälyn hyöty, eikä vähiten siksi, että väärä johtopäätös voi tulla kalliiksi ja suorastaan kohtalokkaksi.

Tämä meidän tekoälyn jokamiesluokka on leikkikalu.

2
Asiaa ja asian vierestä / Vs: Tekoäly.
« Uusin viesti kirjoittanut Ekku tänään kello 11:43:12 »
Noin lähtökohtaisesti ajattelen kysymys on jo sen verran puppua, että sen perustelu järkisyillä on mahdotonta  ;)
Moottoripyöräily on melko harvoin järkiperäinen juttu, mutta toisinaan hyvää terapiaa.
Kun vanhalla Guzzilla ajaa, niin sitä ei tekoäly ohjasta.
3
Varsinais-Suomi / Vs: V-S Gruppolaisten kahvittelut
« Uusin viesti kirjoittanut Kaijus tänään kello 10:42:09 »
Kuten edellisessä viestissäni arvelin, ajellaan torstaina Kokkilaan kahvila Lossirannan terassin kupeeseen,
osoitteeseen Kokkilantie 879, 25230 Salo. Noin kello 18 kuten ennenkin.

Sateen uhkaa torstaipäivälle ennustavat vaan illaksi pitäisi kirkastua, joten eiköhän lähdetä isolla porukallla liikenteeseen.

T. Kaijus
4
Asiaa ja asian vierestä / Vs: Tekoäly.
« Uusin viesti kirjoittanut millegt tänään kello 10:30:33 »
aikamoista kauniitten ja monimutkaisten sanojen puppu ketjua ilman oikeestaan yhtään asiaa tätähän tämä nykymailmaa juurikin kaipaa . . .
5
Asiaa ja asian vierestä / Vs: Tekoäly.
« Uusin viesti kirjoittanut Urpo ja Turpo tänään kello 09:04:33 »
Oikeasti tekoälyllä voisi olla hyödyllistä käyttöä asiantuntijatehtävissä kuten: ehdota uutta annetut vaatimukset täyttävää
metalliseosta, lääkettä, akkurakennetta tai vaikkapa fuusioreaktorin rakennetta. Ihminen sitten kokeilisi ehdotusten
pohjalta.
Jotkut ohjelmakehittäjät kehuvat uutta apuria, toiset taas ovat tuskastuneita pupun määrään.
Semmoinen ongelma on, että kaikki kehitystyön hedelmät ovat kenen tahansa poimittavissa sopivasti lypsämällä.
Tähän taas on kehitelty tosi kalliita privaattitekoälyjä.
Sitten vielä tosihaaste tekoälylle: Opettele ajamaan autoa sopiviin antureihin kytkettynä lumimyrskyssä niin, ettei
näy mitään tien reunaviivoja tai muita opasteita.
6
Asiaa ja asian vierestä / Tekoäly.
« Uusin viesti kirjoittanut KINDE tänään kello 08:40:48 »
Olen vasta tehnyt joitakin kokeiluja tekoälyllä ja täytyy sanoa että aika hämmästyttävää ja hauskaa on ollut.   Pyysin tekoälysovelluksen tekemään uskottavan jutun kuinka Moto Guzzi California valittiin maaliman kauneimmaksi ja parhaaksi moottoripyöräksi.   Käskyttämällä toi olis kyllä vielä parantunut mutta tohon meni mulla noin 1 min.   Liitteenä juttu
7
Tekniikkapalsta / Vs: Haynes
« Uusin viesti kirjoittanut Monti tänään kello 05:56:54 »
Tänks. Säästyy rahnukat tarpeellisempaan.
8
Tekniikkapalsta / Vs: Haynes
« Uusin viesti kirjoittanut motomatti Kesäkuu 05, 2023, 23:07:20 ip »
Nevadaan nähden on samaa lähinnä 90 asteen V-moottorin astekulma. Yhteisiä osia Nevadan kanssa tuskin on.
Käytännössä kirjassa kerrotaan vanhasta 60-luvulta alkaen tuotetusta isolohkosta joka on nyttemmin poistunut tuotannosta.

Nevadassa on moderni 70-luvun nk. pikkulohkomoottori jonka rakenne on huolto-, korjaus- ja käyttäjäystävällinen. Niitä koskee omanlaisensa korjaamo- ja huoltokäsikirjat. Niitäkin lienee vapaasti saatavilla.

Mutta joku muu sellainen kuin minä, joka niiden vanhempien myllyjen kanssa pelaa, voi tarvita tuollaista kirjaa. Itselläni on jo ennestään.
9
Tekniikkapalsta / Haynes
« Uusin viesti kirjoittanut Monti Kesäkuu 05, 2023, 22:39:15 ip »
Onko tästä mitään iloa 2001 Nevadan ropaajalle.

This manual covers following Moto Guzzi models: 750-S (1974), 750-S3 (75 - 76),
850-T (74 - 76), 850-T3 (75 - 78), 850 Le Mans (76 - 78) & V-1000 Convert (75 - 78)
10
Tekniikkapalsta / Vs: Akkukaupoille
« Uusin viesti kirjoittanut Hajakenttä Kesäkuu 05, 2023, 18:21:52 ip »
Lainaus
Mikähän virhe tässä on suunnittelijalle käynyt? Laturin vai pyörän sunnittelijalle?

Suunnitteluvirhe näkyy selvästi kytkentäkaaviosta. Latureillahan on iät ajat ollut johdinmerkintä B (battery) akkua syöttävällä johdolla. Usein, kuten tässäkin tapauksessa, on johdotettu toinenkin virransyöttö laturin ylimääräisestä liittimestä ohjaamaan jännitteen valvontalogiikkaa, joka alkuaikoina oli pelkkä latauksen merkkivalo. (Oli myös muitakin kikkareita, kuten tasasuuntaamaton vaihtovirta dieselin kierroslukumittarille, joka sitten kopsahti nollaan kun laturin remmi katkesi.) Se on usein nähty tarpeelliseksi instrumenttien, mitä lienevätkin, virransyötöksi, silloin kun akku ei ole kytketty ja moottori käy.

Kuitenkin, kuten näkyy, tuo katkaistu karva kytkeytyy yhteen akkusähkön B kanssa silloin kun avainkytkin 17 on asennossa run. Se on siis siitäkin syystä turha. Miksi se on kytketty? Siksi, että laturin on nähty olevan niin hienohelma instrumentti, että sille on laitettu oma sulake karvaan B sulakerasiassa 30. Mitä tapahtuu, jos se proppu palaa ajon aikana? Tai vieläkin pahempi tilanne olisi, jos akku "katoaisi" ajon aikana. ABS yksikölle 25 on yritetty varmistaa sähköjä siinä tapauksessa. Kaikki muukin sähkö, epäonneksemme, tulisi silloin sen, nyt katkaistun, instrumenttien virranasyötön kautta avainkytkimen kautta (koska se on asennossa run.) Kestääkö se avainkytkin sen? Epäilen. Ja niin on epäillyt myöskin Luigi. Ehkä jokin vahinko jo ehti tulla ja kallita virtalukkoja uusittiin.

Mainittakoon yksi esimerkki. Se litiumakku tuli tänään postissa. Luin tarkkaan sen käyttöohjeet, koska käyttöohjeet on tarkoitettu meille tyhmille. Kummastusta herätti eräs yksityiskohta. Ajopelin sähköjärjestelmä, erityisesti latausjännite, kehotetaan tarkastamaan siten, että kytketään volttimittari akun maajohtoon ja akkukaapelin puolelle + napaan, siis ei akun napaan, ja sitten startataan moottori. Moottorin käydessä, hups! irrotetaan nyt akkukenkä + navasta ja mittari siis jää sinne kaapelin puolelle. (Jos se mainittu johdin ei olisi katkaistu, nyt nousisi savu virtalukosta.) Mittari näyttää nyt latausjännitettä, johon akku ei vaikuta, ja se saa olla korkeintaan 15 V.

Se "sensor ground" ei taida liittyä lataukseen suoranaisesti. En tiedä sen tarkoitusta tässä laitteessa, mutta monissa vaativissa järjestelmissä sellaista käytetään erotuksena power ground liitännästä siksi, että jännitteestä ja sen häiriöpiikeistä herkät osat, kuten monet sensorit täytyy suojata myös miinusjohdinta pitkin tulevilta piikeiltä ja jännitteen heilumiselta kuormitusten muuttuessa. Kuten olen aina jankuttanut, kuormitusten muuttuessa muuttuvat myös jännitehäviöt ja se tapahtuu myös siinä paluujohtimessa. Sensoreille on sis järkevää tehdä oma maa, jossa virrat ovat hituvirtaluokkaa.

Sivuja: [1] 2 3 ... 10