Gruppo MOTO GUZZI Finlandia Foorum

Yleinen keskustelu => Työkalupalsta => Aiheen aloitti: JuhaV - Tammikuu 07, 2015, 15:47:57 ip

Otsikko: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: JuhaV - Tammikuu 07, 2015, 15:47:57 ip
http://www.guzziclub.fi/hscms/foorumi/index.php?topic=5245.15

Tuossa ylläolevassa topikissa jo tätä aihetta vähän sivuttiin vaikka alkuperäinen aihe taisi liittyä bensaletkuihin tms. Siispä ajattelin kirjoittaa kysymykseni ja pohdintani tänne työkalupalstalle.

Selvennöksenä heti se että itse en osaa juurikaan hitsata, jotain pieniä rakenteita (moottorikelkan perärekiä tms) olen joskus kauan sitten puikkohitsillä (sekä AC että DC) vedellyt ja vähäisiä auton peltikorjauksia MIG/MAG-hitsauksella kötöstellyt. Aika ajoin kuitenkin iskee ajatus, että olisipa se kätevä että omassa tallissa olisi jonkinlaiset hitsausvehkeet joilla voisi jotain pientä tuunata. Esimerkiksi valmistaa jotain työkaluja kulloiseenkin tarpeeseen.

Vanhoina hyvinä aikoina ennen kuin elektroniikka alkoi kehittymään niin hitsauslaitteidenkin laatua saattoi varmaan arvioida vaa'an avulla. Tyyliin että mitä painavampi laite niin sitä parempi.

Sittemmin elektroniikan kehittyessä ja halventuessa ei kuparijohdon määrä laitteen sisuksissa kerrokaan enää suoraan sitä miten laadukasta virtaa laite tuottaa. Ennen mikroprosessorien aikaa analogisen hitsauselektroniikan suunnittelu ja rakentaminen on vaatinut vahvaa osaamista ja analogisille piirilevyillekin on kertynyt monimutkaisuutta ja siten hintaa. Suuria virtoja käsittelevä tehoelektroniikkakaan ei ole ollut aivan ilmaista varsinkaan jos sen pitää pystyä hyvään käyntihyötysuhteeseen.

Mutta nyt alkaa olla ovella aika, että hitsauslaitteen rakenne menee erittäin yksinkertaiseksi : mikroprosessorilla toteutettu ohjauselektroniikka + tehoelektroniikka sisältävä pääteaste + kotelo. Eli äly ohjaa nopeaa tehoelektroniikkaa joka pilkkoo sähköä halutulla virralla ja jännitteelle hitsaustyökaluun. Sama äly osaa fiksusti nostaa sytytysjännitteet ja stabiloida valokaaren sen sytyttyä yms.

Koska tehoelektroniikan hinta on pudonnut rajusti kehityksen myötä niin riittävän virran- ja jännitteenkeston omaavia komponentteja saa halvalla (siis kymmenillä euroilla). Eli yksinkertaistetusti tuossa käy niin että laitteen "laatu" alkaa enenevässä määrin liittymään siihen kuinka hyvät "ohjelmistot" siellä hitsausvirtoja ja -jännitteitä säätelevät. Jos ajatellaan vaikkapa TIG-hitsiä, niin siinä ei juurikaan mitään liikkuvia osia tarvita vaan laite on aika lailla "solid state" tekniikkaa. Pari nappulaa ja kotelo tuon elektroniikan lisäksi ja kunnollinen hitsauselektrodi ja maapiuha.

KYSYMYS : Hitsausta osaavat, pystyttekö arvioimaan että miten hyviä laitteita vaikkapa nuo aivan moderneimmat invertteri-tekniikkaan perustuvat TIG-hitsit nyt ovat hinta/laatusuhteeltaan verrattuna vaikkapa 10-15 vuoden takaisiin laitteisiin ?

Periaatteessa tässä olisi jo mahdollista tuottaa aika halpoja laitteita jotka ovat sähköisiltä hitsausominaisuuksiltaan yhtä hyviä kuin aikanaan todella kalliit ammattitason laitteet.  Mekaniikka halvoissa ei tietenkään kestä vuosien jatkuvaa käyttöä mutta ei se harrastehommissa ole tarpeenkaan. Riittää kun aparaatti puskee kunnollista hitsaussähköä 10 kertaa vuodessa.

T: JuhaV


Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: egon - Tammikuu 07, 2015, 16:20:45 ip
En ole ihan oikea henkilö keskustelemaan aiheesta, koska olen myös ns. autotallihitsari. Siihen vaan kiinnitin huomiota, että kiinnostuksen kohteena on TIG -virtalähde. Mitä noista itse ymmärrän, niin TIG-hitsaus on suoritustekniikaltaan jonkin verran kokemusta vaativaa puuhaa ja silloinkin soveltuu parhaiten ohuille aineille tai pohjapalon leipomiseen isomman hitsin alle. Myös alumiinin kanssa TIG on kotonaan, mutta minulle ei tulisi kuuloonkaan TIG ainoaksi virtalähteeksi omaan talliini.

Omissa hommissa on ollut yli 40 vuotta jonkinlainen puikkokone ja yli parikymmentä vuotta ihan valovirralla käyvä 150 amppeerin perus MIG. MIG on kaasupullolla, ei siis täytelankakone. Ohuista putkista rakenteluun se on ihan paikallaan, mutta kun ainepaksuus syystä tai toisesta kasvaa päälle 3 mm:n niin puikkokonetta tulee käytettyä. Kun kone lämpenee niin säätöpotikkaa saa hiukan kääntää jatkuvasti että saa tulemaan halutunlaista jälkeä. Voimavirralla käyvät tehokkaat lankakoneet ovat varmasti parhaita yleiskoneita, mutta harrastehommiin ei sellaista raatsi hankkia.

Noista 140 amppeerin puikkoinverttereistä olen kuullut paljon hyvää, ja se mitä olen joskus itse sellaista kokeillut, niin päteviltä laitteilta vaikuttavat. Alumiinipuikkoa en kuitenkaan ole saanut sellaisella palamaan, vaan on pitänyt turvautua vallan generaattoriin kun kevyttä materiaalia on tarvinnut liimata toiseen kiinni.   

Olikohan tässä nyt vastausta oikein mihinkään? Jos teet ohuista raaka-aineista, sanotaan 0.75 ... 4 mm niin MIG on ehdoton juttu. jos teet paksummista, ehkäpä 1,5... 10 mm, niin 140 A puikkoinvertterillä pärjää pitkälle.  Minun mielestäni.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: Makestain - Tammikuu 07, 2015, 20:23:33 ip
Entäs semmonen puikkohitsausvempele - oisko harrastajalle sellaiselle käyttöä? Toimiiko se autonpellin, max. parin millin raudan ja sitten vielä alumiinin hitsaukseen. Vai oisko joku muu vempele parempi näihin tarkoituksiin - yhdellä pelillä olis toiveena selvitä? Tietoni on asiasta hyvin rajalliset, mutta kiinnostusta olisi.

Ehdin kirjoittaa tämän jo toisen topiikin alle - yritän siirtää tänne....
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: TunturiTT - Tammikuu 07, 2015, 21:43:14 ip
Puikolla pellin hitsaaminen onnistuu kyllä. Vaatii vaan harjoittelua ja kohtuu hyvän koneen. Itse olen ollut siinä mielessä hyvissä asetelmissa, kun isäni on viimeiset neljäkymmentäviisi vuotta ammatiltaan hitsari ja metallimies. Isälläni on aina ollut harrastuksena hitsauskoneet. Keikkakoneina hän on aina käyttänyt uusimpia pikkukoneita. Valovirtakoneet vaihtelevia merkkejä, mutta voimavirtakoneet aina Kemppiä. Tästä johtuen olen veljieni kanssa saanut edellisen polven koneita omaan käyttöön. Isäni myös opetti meille hitsaustaidon.
Tämän hetkinen koneeni on valovirta Migatronic. Tuolla onnistuu rosteri, musta ja alumiinihitsaus. Koneessa on sen verran älyä, että sillä voi hitsata mahdollisimman pienellä ja hallitulla virralla, kun kone osaa itse nostaa sytytysvirtaa. Itse olen tuon hitsausominaisuuksista erittäin tyytyväinen. Varsin helppo kone hitsata. Jos puikkokoneeseen päätyy, kannattaa hankkia siihen laadukkaat ja ennen kaikkea pitkät johdot. Siis maajohto ja kahvan johto.

Pääasiassa paras yleishitsauskone kotihommiin on keskikokoinen mig/mag. Pieniin automaattisäätöisiin ei kannata hairahtua. Niillä hitsailu on parhaimmillaankin räpsyttelyä ja heppailua. Säädettävä pitää olla. Näitä on sitten merkkejä joka makuun ja hintaan. Hinta valitettavasti yleensä kertoo laadusta.. Jos on voimavirtaan saumat, niin ehdottomasti sellainen. Oma 240 ampeerinen Esab sulattaa yhdellä vedolla 8 milliin, ilman reunan repeilyä. Toisaalta ohuellekin riittää säädöt asteikossa. Ammattikoneessa on kaikki säädöt, pulssit yms. Lisäksi varaosia saa joka kohtaan (jos lompakko kestää).
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: motomatti - Tammikuu 07, 2015, 22:49:40 ip
Lainaus
kun ainepaksuus syystä tai toisesta kasvaa päälle 3 mm:n niin puikkokonetta tulee käytettyä

Tapauskohtaista. Jos on pikkumig/mag niin asia on jokseenkin noin mutta kunnon 400V kolmivaihemig/mag-hitsauslaitteella ei liene ainepaksuudessa ylärajaa. Tarvitaan vain vesijäähdytteinen "vetävä kolvi". Metsäkonerunkoja ja hydraulisylintereitä ym muuta nuoruudessani ansiotyökseni hitsaillessa ei yli 15 mm paksuudet olleet 800A koneelle mikään iso ponnistus. Jos oli oikein vahvaa niin koneistetun "seevin" pohjaan vedettiin ensi pienemmällä virralla pohjapalko sitten isommilla virroilla "kasvatettiin" sauma umpeen ja lopuksi siisti kaareva "palko" pintaan. Tarvittaessa sauma hiottiin perusaineen tasoon. Jäähdyttyään sauma tarkistettiin ultraäänilaitteella että ei ole jäänyt sulkeutumia, vierasaineita tai tullut jännitysmurtumia, tms epäjatkuvuutta.

Mutta kuten egon mainitsi niin harrastajatasolla mig/mag on yleislaite kevyeen työhön. Kuten myös tig. Tigissä kun on semmoinen hyvä puoli että samaa laitetta voi käyttää myös puikkohitsinä toisin kuin mig/mag-laitetta. Tigin suhteen sulan hallinta ja sauman sekä pinnan laatu on sen verran hyvää että saumaa ei juurikaan tarvitse piilotella. Joillakin teräslaaduilla pitää muistaa jälkikäsittely: passivointi tai peittaus.

Hitsatessa tärkeintä on, menetelmästä riippumatta, hitsattavan materiaalin esikäsittely: puhtaus, viisteiden teko, jos läpihitsautumista ei voi muuten taata, ja tietenkin sauman tapauskohtainen jälkikäsittely. Ts. epäjatkuvuutta ei sauman vuoksi saisi juuri syntyä.

Autopeltihommiin ja moottoripyörän rungon muokkaukseen on tavallinen perus-mig riittävä laite jos käyttäjänä on kokenut hitsari. Todistettavasti.
Jos aikoo vetää "urakkasaumaa" kannattaa katsoa mikä on kyseisen hitsasukoneen luvattu prosentuaalinen käyntiaika-lepoaika-suhde. Halpiskoneilla se voi olla jopa alle 30%. Ts. käyttöajasta on suurin osa koneen jäähdyttämiseen menevää aikaa. Hyötysuhde halvoilla koneilla on niin alhainen, vaikka sauman laatu olisikin hyvä ja hitsattavuus hyvä, että isompiin hommiin ei ole asiaa.

Itse olen pärjäillyt tällä koneella mutta ei ehkä ihan paras aloittelijalle: http://www.motomatti.fi/2012/03/ydintaytelankasuojakaasukaarihitsauskon.html

Ydintäytelankahitsaus (Flux) on silloin kätevä kun on liikkeellä kevyellä varustuksella. Tuon jutun linkeissä on asiaa mm lauteiden rungon teosta. Seuraavaksi aion rakentaa mökille laiturin teräsprofiilista täytelangalla hitsaamalla paikan päällä. Täytelanka ei sovellu vaativiin (luokkahitsaus) töihin eikä kunnolla autonpellin hitsaamiseen. Ainakaan tällä mun koneella.
Toisaalta teollisuudessa käytetään paljonkin automatisoitua ydintäytelankahitsausta. Koneet vain ovat järeämpiä. Että menetelmässä ei sinänsä ole vikaa.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: TunturiTT - Tammikuu 07, 2015, 23:00:36 ip
Nuo kotikäyttöiset ydintäytelankakoneet on ihan kamalia. Niillä ei oikeaa hitsihitsi tahdo saada aikaiseksi. Roiskeita ja siivottavaa homman jälkeen riittää. Ja sauma on mitä on. Pieni hiilipullo ei ole paha investointi migin kylkeen. Täytelankaa suosittelisin vain olosuhteissa joissa tuuli voi viedä suojakaasun hitsin päältä ja puikko on hommaan liian rouhea.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: motomatti - Tammikuu 07, 2015, 23:39:23 ip
Lainaus
olosuhteissa joissa tuuli voi viedä suojakaasun hitsin päältä ja puikko on hommaan liian rouhea
.

Juurikin niin. Ensi kesänä voi tulla katsomaan kuinka otan rusketusrajat hitsaillessani kevytrakenteisen teräsprofiililaiturin mökille paikan päällä. Ydintäytelangalla. Mökki on siitä hyvä paikka että rouvakin on huomannut että ei ole ollenkaan hyväksi jos oluen määrä ei korreloi tehtyyn työmäärään. Eli se ei ole loppunut ja sitä on yleensä riittänyt myös mökkinaapurisuhteiden kehittämiseen ja syventämiseen rakentavassa hengessä meidän että naapurien mökeillä. Monennäköistä remonttiapua on annettu ja saatu. Tosin päivittäinen työmäärä on toisinaan ollut käänteinen oluen kulutuksen suhteen mutta sitäkin syventävämpää.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: egon - Tammikuu 09, 2015, 16:28:13 ip
Oma valovirta -pikkumiggini on 150 A Telwin, jossa ei ole paljon säätöjä, mutta Mison -kaasun kanssa kyllä löytyy ihan hyvät arvot 0.6 ja 0.8 mm langalle. Hiilidioksidi on kuulemma parempi kaasu jos joutuu parsimaan ihan harsoksi ruostuneita autoja, mutta hyvien säätöjen löytäminen on muutoin pykälää vaikeampaa kuin seoskaasulla. Mitään traktorin perään kiinnitettävää ei sellaisella pikku tuikulla viitsi alkaa kyhäämään, mutta auton kärryjä olen tehnyt monet, painonostopenkkejä, mattotelineitä, pyykkitelineitä, pihakasvihuoneita, yms. mihin tulee aika vähän hitsejä sillä pystyy nikkaroimaan ihan hyvin. Toki menee tarpeen vaatiessa pikku pätkä raskaampaakin saumaa, mutta siinä kuumenee kolvi, kone ja pinna. Alumiinia en ole sillä edes yrittänyt ajaa, veikkaan ettei onnistu. Rosteri voisi onnistua jos olisi tarvetta. Sehän se mig/mag ongelma on  että on yleensä lyhyet kaapelit ja pitää olla vedoton paikka missä hitsaa. Senkin olen pannut merkille, että pienellä koneella on selvästi huonommin paukkuja jos joutuu käyttämään pitkää jatkoroikkaa stöpselin ja koneen välissä.

Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: TunturiTT - Tammikuu 09, 2015, 17:52:08 ip
Alumiinille kannattaa olla sellainen vetävä pistooli. Lanka tahtoo mennä työntämällä sykkyrälle letkuun. Ei se pakollinen ole, mutta luotettavampi sen kanssa. Alumiinilla pitää olla myös korkeampi sytytysvirta, ei ehkä ihan pienimmillä koneilla onnistu hallihallittu sauma. Mutta tässäkin kappaleiden puhtaus auttaa, myös syttymistä. Ei tarvi alumiinioksidin läpi yrittää kaaren syttymistä.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: motomatti - Tammikuu 09, 2015, 19:30:41 ip
Pienellä ydintäytelanka-Telwinillä olen hitsaillut (flux-hitsaus)prässin rungon, saunan lauderungon ja kaikenlaista pikkupuuhaa mökillä. Erikseen olen asentanut laitteeseen suojakaasumahdollisuuden joka laajentaa toimintoja: ruostumaton teräs sujuu, alumiini sujuu ja tietenkin tavallinen rakenneteräs. Kolme trikeä on sillä hitsailtu nippuun eikä ole saumat pettäneet. Yksi runkomuutos on tekeillä myös. Tietenkin kukin materiaali tarvitsee omanlaisensa lankansa sekä kuhunkin hitsausmenetelmään sopivan suojakaasun tai aktiivisen kaasun tai niiden sekoituksen. Myös napaisuus on eri eri materiaaleille. Kaikissa koneissa ei edes ole napaisuuden vaihtoa koska on ajateltu että tehdään vain yhtä asiaa. Maksimivirta on 145 amppeeria ja se riittää jo 5 mm levyn liittämiseen kertavedolla 0,8 mm langalla. Tosin työaika jää varsin lyhyeksi täydellä virralla kun laitetta pitää jäähdytellä välillä. Virran tuotto katkeaa kun lämpötila nousee liian korkeaksi.

Tärkein muutos oli että vaihdoin maajohdon noin kolme kertaa paksummaksi kuparikaapeliksi ja pidensin samalla pari metriä. Myös sulaketaulussa pitää olla hidas 16 amppeerinen sulake ettei homma kaadu ottovirran puutteeseen. Markettimallin kelajatkoroikan päässä on ihan turha yrittää hitsata paitsi jos roikka on tarpeeksi järeä eikä yhtään kiepillä.

Alumiinisen pakoputken kannattimen korjaus Telwinillä: http://www.motomatti.fi/2012/09/cali3-pakoputken-kannatin.html

Tästä on ollut kovasti apua viime aikojen hitsauksessa kun on pitänyt konetta siirrellä: http://www.motomatti.fi/2014/11/hitsauskoneelle-ja-kaasupulloille-karry.html
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: Makestain - Tammikuu 11, 2015, 19:16:31 ip
MIG taitaa olla ketjun perusteella kannatettavin peli ohuehkon metallin hitsaukseen. Onko näistä linkin Bteman vehkeistä (tai vastaavat speksit olevista) ainesta vasta-alkajalle jonka budjetti on rajallinen? Toinen on mig ja toinen puikkopeli. Ohutta alumiiniakin toivoisin voivani hitsata - raudan, pellin, rosterin lisäksi. Tarve olisi uskoakseni alle 3 mm vahvuiseen metalliin. Kaasun kanssa hitsaamisesta en ole tässä vaiheessa innostunut.

http://www.biltema.fi/fi/Tyokalut/Hitsaaminen-ja-juottaminen/MIG-hitsaus/Hitsauslaite-MIG-140-17173/

http://www.biltema.fi/fi/Tyokalut/Hitsaaminen-ja-juottaminen/MMA--ja-TIG-hitsauskoneet/Hitsausinvertteri-MMA-140DC-17538/
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: motomatti - Tammikuu 11, 2015, 19:52:39 ip
Jos noista Bilteman peleistä pitäisi valita niin tuo Mig-laite olisi valintani. On nimittäin suurella todennäköisyydellä sama laite kuin omasta Telwinistä oleva uudempi versio. Ohutta alumiiniä tuskin kannattaa yrittää hitsata mutta valukappaleisiin kyllä onnistuu. Rautaan se todennäköisesti tehoaa parhaiten.

Käytettyjä ja kunnostettuja ammattitason hitsauslaitteita saa 500€ alkaen jos miettii kunnollista ja edullista vaihtoehtoa halpismigille. Mutta kuten minulle on kerrottu niin alle tuhannen euron hitsauslaitteet ovat "vain harrastelaitteita" laadullisesti.

Suosittelen hankkimaan esimerkiksi Unicyl-pullossa Misonia niin hitsaus alkaa todennäköisesti sujua.
http://www.aga.fi/fi/products_ren/supply_modes/cylinders/unicyl10l/index.html

Biltemasta saa myös edullisen paineensäätimen Misonille. Jos täytyy ruosteista auton pohjaa paikata niin hiilidioksidi toimii paremmin. Puhtaalle metallille taasen Mison tai puhdas argon.

Kaasun suhteen minulle on tämä tärkeätä:
"UNICYL-vaihtopullolla tarkoitetaan sitä, että asiakas ostaa pullon omakseen ja maksaa jatkossa vain kaasusta, jonka hän käyttää. Ei enää vuokralaskuja eikä pullon tarkastuksesta koituvia kustannuksia. UNICYL-vaihtopullo on tarkoitettu pienkäyttäjälle, jonka kaasunkulutus on epäsäännöllistä, mutta joka haluaa varmistaa, että kaasua on aina saatavilla."

Paksumpi maakaapeli ja kunnollinen hauenleuka parantaa halvankin hitsauslaitteen toimintaa.

Aloittelijaa auttaa myös kovasti automaattisesti tummuva hitsausmaski. Käytännössä sen läpi näkee hyvin normaalissa valaistuksessa mutta kun valokaari syttyy niin suojaus alkaa ja päättyy kun hitsaus loppuu.
http://www.biltema.fi/fi/Tyokalut/Hitsaaminen-ja-juottaminen/Turvallisuusvarusteet/Hitsauskypara-WH2-17087/
Vaikka onkin aika painava. Kevyempiä löytynee kovempaan hintaan.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: TunturiTT - Tammikuu 11, 2015, 20:21:09 ip
Itsellä on oma hiilipullo. Sen täyttäminen on edullista ja se sopii hyvin yleiskaasuksi raudalle, teräksen ja seoksille. Alumiinia ei tietenkään tolla liimata. Mutta eipä mulla ole vetävää pyssyäkään ja toisekseen tigillä tulee alumiiniin parempaa jälkeä, niin hakeudun sellaisen ääreen kun alus pitää hitsata.
Itse olen aiemman työurankin aikana tottunut Euromaskiin. Olen kokeillut itsetummuvaa, mutta en ole vielä todennut tarvitsevani sitä. Isäni siirtyi täysinsäädettävään itsetummuvaan, kun hämäränäkö alkoi heiketä. Siihen se on varmaan omiaan.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: motomatti - Tammikuu 11, 2015, 21:42:03 ip
Lainaus
Isäni siirtyi täysinsäädettävään itsetummuvaan, kun hämäränäkö alkoi heiketä. Siihen se on varmaan omiaan.
Itsellä tuota vaivaa myös. Tosin karkeat hitsaukset pitää tehdä perinteisellä maskilla koska en halua turmella kallista sähkömaskia esimerkiksi täytelankahitsauksen roiskeille. Ne lasiruudut on sen verran edullisempia kulutettavaksi kuin automaattimaskin pelkkä suojamuovi. Mutta aloittelijahitsaajalle automaattimaski on omiaan. Seurasin vierestä kun nuorimies opetteli ensin tavallisella maskilla hitsausta ja sitten lainasi mun maskia ja hitsaus rupesi käymään huomattavasti paremmin. Perinnemaskilla ongelma on langan suuntaaminen ennen valokaaren sytytystä ja vasta syttymisen jälkeen näkee mihin kolvia pitää liikuttaa mutta automaattimaskilla kohdan näkee koko ajan eikä tarvita toista kättä sulkemaan luukkua tai nyökäytellä päätään kääntääkseen maskin naaman eteen.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: LeCa - Tammikuu 11, 2015, 21:46:12 ip
Vuodesta 1976 vuoteen 2002 tuli pyörittyä hitsaajana komennustyömailla ympäri Suomea ja vähän muuallakin.
Teollisuusputkistoja puikolla ja TIG:illä. Lankakoneista ei oikeastaan mitään kokemusta.

Laadukkaalla puikkokoneella, iällä ei väliä, tekee ihmeitä jopa ohuilla materiaaleilla. Rosteri- ja hapokkaan putkiston seinämävahvuudet kun eivät pääsääntöisesti juuri kahta- kolmea milliä paksumpia olleet, eikä ole varmaan nytkään.

Kevyet valovirtalaitteet ovat kehittyneet huimasti vuosikymmenten saatossa. Kaukana ovat ne ajat (joskus 70-luvulla) kun silloinen Salora teki sisäkalut AGA:n nimellä olleeseen tasavirtakoneeseen. Muun muassa Huberin teollisuusyksikössä niitä laitettiin muutama kymmentä lopulta monttuun ja rouhaistiin vielä kauhalla päälle ennen peittämistä.

Tuossa oli aiemmin mainintaa alumiinin hitsauksesta. Siihen tekisi itsenikin mieli hankkia laadukas TIG, mutta voi olla, että jää aikeeksi monen muun "välttämättömän tarpeen" ohella. Puikollakin alumiini menee, kunhan muistaa sutia jollakin karhunpaskalla saumakohdasta oksidikerroksen pois ennen hitsausta. Kestää hetken ennen kuin se ryömii siihen takaisin. Samaten hitsattavan kohdan esilämmitys auttaa lopputulosta kummasti. Saa perusaineenkin sulamaan eikä pelkkää puikkoa.
Enpä silti lähtisi ko. menetelmällä hitsailemaan alumiinista Näsinneulan kaiteita, tai prätkän bensatankkia. Voipi olla nääs karvi sisältä silkkoa.  :-\
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: motomatti - Tammikuu 12, 2015, 09:50:41 ap
On otettava huomioon, ainakin aloittelijan tapauksessa, se kuinka paljon tekniikkaa eli silmän ja käden yhteistä motoriikkaa tarvitaan kussakin hitsaushommassa. Tig on ehkä vaativin tässä lajissa. Myös puikkohitsaus vaatii tarkkuutta käden liikkeisiin eikä mig/mag-hitsauskaan ole ihan mämmikouran hommaa mutta näin kokemuspohjaisesti sanoen väittäisin että tumpelompikin saa sauman aikaiseksi migillä siinä missä muilla laitteilla tulee epämääräistä jälkeä tai reikiä peltiin.

Vaikka aloittaisikin, helpommasta päästä, mig/mag-hitsauksella niin olisi hyvä tutustua aiheesta kertovaan kirjalliseen materiaaliin. Hitsausoppaista saa ohjeita miten hitsaus pitää suorittaa että sauma sulaa läpi koko materiaalin eikä tule sulkeumia hitsiin. Asentohitsauksen opettelukin ottaa osan ajasta. Ohjeista selviää että koneen säädöt tulee tehtyä oikein ohjeiden mukaan. Liian paljon näkee saumoja joissa on raon päällä "etanaa syrjällään" eikä saumaan ole syntynyt "juurta" ollenkaan.

Monissa halpiskoneissa on helpotettu säätämistä: kun on selvillä langan paksuus ja hitsattavan materiaalin paksuus nämä tiedot syötetään koneelle napikoista niin kone antaa näillä tiedoilla oikean syötön ja virran. Itse en ole kokeillut moista systeemiä vaan itseltä menee hetki aikaa löytää kulloiseenkin hitsaukseen oikeat asetukset. Toisinaan pitää tehdä oikein koekappale ennen työkohteelle menoa.

Aluksi tahtoo olla niin että hitsataan liian pienellä virralla ja liian suurella syötöllä koska niin saa hitsauksen "tuntumaan" hyvältä: lanka palaa iloisesti. Tarkemmin katsoen saumaa ei sittenkään ole syntynyt vaan kyseessä on "kylmä sauma" joka ei ole kiinni perusaineessa kunnolla.

Myös materiaalin käyttäytyminen tulee ottaa huomioon hitsauksessa. Melko järeäkin rauta vääntyilee hitsauksessa jos suoritustapa on väärä. Mutta tekemällä oppii eikä alussa saa laittaa itselleen eikä halpiskoneelle liian suuria vaatimuksia.
Kokenutta hitsaria seuratessa suoritus näyttää helpolta niin että sivuillinen ryhtyy ajattelemaan että kyllä minäkin tuon verran osaisin. Siellä hitsarin päässä vain on "hiljaista tietoa" ja suorituksen aikana hitsari onkin ottanut huomioon useita eri muuttujia joita amatööri ei edes havaitse.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: TunturiTT - Tammikuu 12, 2015, 10:58:29 ap
Migillä on helpoin aloitella, se on selvä. Paksulle raudalle ehkä kuitenkin puikko ja vielä rutiili tai rosteripuikko. Ovat ehkä helpompia saada syttymään, ilman että tuloksena on piikkisika.
Tigillä hitsatessa kannattaa aina olla harjoituskappale, jolla säädöt haetaan kohdalleen. Työkappaleella ei missään nimessä kannata harjoitella, jälki on yleensä parempi, kun vieressä on saman paksuista materiaalia, johon kokeilla. Ei tuo Migilläkään liioiteltua ole, jos tavoitteena on näkyvä osa. Itse en juurikaan hio saumoja, koska hiomaton sauma on pääsääntöisesti kestävämpi, kuin hiottu. Siksi lopputuloksen ulkonäöllä on minulle merkitystä. Jos yksinkertainen sauma pitää hioa muotoon, on jotain tehty valmisteluissa ja hitsatessa väärin..
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: egon - Tammikuu 12, 2015, 16:50:57 ip
Migillä on tehty ns. kylmäsaumoja paljon, jopa hyvin vaativiinkin kohteisiin. Oma kokemus on lisäksi semmoinen, että puikolla tehdyt heftit ja oikeat hitsitkin ovat lujempia ja kestävät asetella esitaivutuskulmaa paremmin kuin Migillä heftattu. Siitä kai on oma kasvanut luotto puikkokoneeseen kun tehdään kovasti kuormitettuja hitsejä. Tämä on siis siitä kokemuspiiristä, että lankakone on harrastelijamallia, samoin kuin hitsarikin. Yhden kuusimetrisen moottoriveneenkin tuli tehneeksi joskus 90-luvun alkuvuosina. Hitsasin sen muuntajalla ja 46.00 puikoilla ja onhan tuo vielä pinnalla pysynyt.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: motomatti - Tammikuu 12, 2015, 19:57:37 ip
Itse opettelin varhaisteininä isäni muuntajalla. Sen tyypin Kemppi missä on kannessa veivi millä siirretään rautasydäntä käämin sisällä. Sen jälkeen tuli käyttöön malli jossa virtaa säädettiin siirtämällä kaapelia eri reikään. Merkki sama.
Äidin isällä oli ns. pyörivä Esab. Kun puikon sytytti niin laite huojahti pajan lattialla kun moottori kuormittui generaattoria pyörittäessään. Sillä en saanut hitsata koskaan vaikka pyysin saada. Pyörät siinä olivat vielä valurautaa ilman pehmusteita eli laite oli hyvin vanha. Mutta toimiva. Seppämestarin pajassa kaikki oli klopeilta kiellettyä. Toisaalta auliisti hän laitteli kaikenlaisia vehkeitä meille keskenkasvuisille. Rattikelkat ja potkulaudat rakenteli ym tarpeellista. Arveli varmaan että jos yhdelle antaa luvan niin vehkeet ovat sen jälkeen kaikkien kylän kollien käytössä ja aina epäkunnossa.

Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: TunturiTT - Tammikuu 12, 2015, 20:25:13 ip
Kaverin kotona oli/on tuollainen kammettava, sininen kone. Itse asiassa kyseisen mallinen laitos on ollut varsin suosittu maatalousympäristössä. Itse opettelin alunperin isäni Minekalla. Muuntaja myös, eipä noita inverttereitä ole yksityisen käsissä hirviän kauaa ollut.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: egon - Tammikuu 13, 2015, 08:33:56 ap
Minulla on autotallissa ykkösnyrkkinä Esab 375 KB -genu. Vanha on, joo, mutta toimii ja antaa tasaista ja hyvää tasavirtaa. Vaatii vaan aika stydyt sulakkeet että saa käyntiin eikä se melukaan varsinaista musiikkia ole. Silloin harvoin kun pitää muurata umpeen isompaa railoa, antaa arvoa sille ettei kone väsähdä.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: motomatti - Tammikuu 13, 2015, 10:40:16 ap
Kelpaisi itsellekin jos tarvitsisi tehdä järeämpiä töitä.
Varmaan vielä tuhansia ihan ammattikäytössä.

Liitteenä kuva laatulaitteesta.
Huomatkaa kaapelien vahvuudet.
Virta kulkee sitä paremmin mitä parempi kaapelimateriaali ja mitä paksumpi kaapeli.

Jos hitsauskoneessa kaapelit lämpenevät merkitsee se tehohukkaa ja sauman teossa mahdollista laadun heikkenemistä. Valitettavasti näissä halvemmissa nykykoneissa on tingitty juurikin kaapeleista. Puuttuva vahvuus onkin korvattu lyhyydellä. Liian pitkäkin taas on ongelma. Tavan harrastajalle riittää 2,5 - 3 m kolvin kaapeli mutta maakaapeli saa olla käytännön syistä metrin pidempi. Maakaapelin kiinnitys paljaaseen metalliin lähelle hitsauskohtaa.

Puikkohitsauksessa nykyaikainen olkahihnassa kannettava invertteri on varsin kätevä laite eikä vaadi johdoilta suurta mittaa kunhan syöttökaapelissa mittaa ja vahvuutta riittää. Varsinkin 230V laitteessa.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: TunturiTT - Tammikuu 13, 2015, 10:51:02 ap
Nuo on vaan älyttömiä moloja siirtää keikkakäytössä. Isäni on hylännyt nuo kookkaat voimavirtavehkeet jo aikaa sitten. Ne Kempin "kainaloon mahtuvat" voimavirtakoneet on poikaa. On muuten käteviä ja tehokkaita. Kohteet noilla koneilla on ollut ohuen rosterikaideputken ja kaivinkoneen korjauksen väliltä. Eli paukkua kyllä piisaa.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: motomatti - Tammikuu 13, 2015, 11:03:36 ap
Sanoisin että ovat pajakoneita joita siirrellään ehkä vain silloin kun siivotaan.
Vertaapa mennävuosien, ja nykyisiäkin, korkeita lankahitsilaitteita joissa korkeutta yli puolitoista metriä ja pyörät niin kapealla että siirtely on huojakkaa. Vielä kyydissä pitkä suojakaasupullo mittareineen. Vakuutus pitää olla kaatumisen varalta....

Silti kelpuuttaisin koneekseni.

Liitteenä tavanomainen paja-mig-hitsi pulloineen. Korkeammat hitsikoneet ovat saman korkuisia kuin pullokin....
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: TunturiTT - Tammikuu 13, 2015, 12:01:08 ip
Joo, munkin Mig on sitä kokoluokkaa, ettei sitä mihinkään viitsi verstaan puolelta kuskailla. Vaikka on pyörät alla ja pikkupullo. Isällä on kotona isona koneen erään maatalouskoneita valmistavan firman entinen Kemppi. Siinä on vielä langansyöttölaitteisto omassa kaapissa, nivelöitynä siihen alemman päälle. Siihen sitten iso pullo kylkeen, niin ei puhettakaan, että ovesta veisi minnekään.
Eli tähän tyyliin:

(http://tecnosoldadoras.cl/userfiles/image/MIG%20PS-3500.JPG)

 Pikkukoneena sitten Kempin joku musta juhlamalli. Se on tuollainen Matin kuvaama yksikaappinen. Ei sitäkään tarvi pajasta pitkälle viedä.
Yhtään taskumallin miggiä ei ole ollut. Reissuhommat käytännössä poikkeuksetta tehnyt puikolla, ellei työmaalla ole ollut miggiä hommaa varten.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: Urpo ja Turpo - Tammikuu 13, 2015, 12:02:17 ip
Urpokin hitsasi 70-luvulla Esabin kannettavalla puikkohitsauskoneella mm.
kuvan hyllyt ja pöydät. Hyvin ovat kestäneet, vaikka infrastruktuuri onkin
muuten mallia Tshernobyl.


Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: TimoEv - Tammikuu 13, 2015, 13:36:06 ip
Isä sai aikoinaan erittäin hyvä koulutuksen ja kokemuksen - konepistoolimiehenä, kunnes Yt-neuvottelut tekivät työttömäksi. Sen jälkeen sai komennuksen n 9kk metallikurssille ja sieltä lopuksi matkalipun ja työlapun Rauma-Raahe Oy:n konepajalle. Hän veti happoselle luokkasaumaa ns. tuosta vaan ja erityisesti silloin, kun koneet olivat suuria pyöriviä muuttajia, merkki oli Elin. rautapyörät ja painoa mittaamattomasti. Ne olivat ( 1940-1970-luvuilla ) hyviä vehkeitä, sillä ne pyörivinä olivat käytännössä immuuneja sähköverkon häiriöille yms. teollisuus- ja rakennusolosuhteissa.
No, aika ajoi miehen ohi ja koneet - niitä oli useampia - jäivät nurkkaan. Mutta niillä vaan hitsattiin ja rakennettiin Suomen teollisuutta. Koneitahan oli varmaankin tuhansia maassamme.

Nykyään sitten tehdään tällaisia: http://www.turvallisuustutkinta.fi/fi/index/tutkintaselostukset/muutonnettomuudet/tutkintaselostuksetvuosittain/muutonnettomuudet2003/b32003ypysyvaksitarkoitetunvalipohjarakenteenputoaminenhuoltoasematyomaallaorivedella25.8.2003.html

Siinä on erityisesti kiinnitettävä huomiota MM:nkin mainitsemaan -- "kylmä sauma" joka ei ole kiinni perusaineessa kunnolla. Minä en hitsaa - enkä opettele.  ;)
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: JuhaV - Tammikuu 14, 2015, 09:04:28 ap
Kiitos kaikille kommenteista.

Kiinnostavan historiallisen tiedon seassa oli kommentteja noista ihan uusimmistakin vehkeistä mutta selvästikin ne eivät ole vielä kovin laajalti (harraste)käytössä.
Tässä vaiheessa taidan siten vielä turvautua siihen että kiikutan tarvittaessa osat ammattimiehelle hitsattavaksi. Tarvetta kun kuitenkin ilmenee aika harvakseltaan.

- JuhaV
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: egon - Tammikuu 14, 2015, 17:18:42 ip
Juha, kyllä valovirtainvertterit ovat olleet harrastekäytössä jo kymmenisen vuotta. Nyt vaan ei sattunut palstalle kukaan niitä kommentoimaan. Seuraava oma ostokseni hitsausalalle tulee olemaan noin 150 A valovirtainvertteri, mutta en ole miettinyt vielä merkkiä enkä mallia. Nuo halvimmat koneet taitavat tulla samasta tehtaasta eräästä suuresta itämaasta, joten keskinäisiä eroja niissä ei kovin paljon taida olla. Mutta se halpa laatu pyrkii olemaan sellainen, että se on kasaantunut kaikki joka toiseen tai joka kolmanteen koneeseen ja osa on sitten jäänyt kokonaan ilman....
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: tramp - Tammikuu 20, 2015, 11:32:11 ap
Itsekkin harkitsin Migin hankintaa ja tein vertailuja. Halpikset / vähän paremmat harrastekoneet ja kaverin kokemuksesta päädyin Kempin MinargMig 170 Evo ( alle 1000€), mut sitten mietin sen tarpeellisuutta oikeesti, niin jos pari kertaa vuodessa sitä tarvin, niin kiikutan hitsitarpeen kaverin pajalle. Kyllä kai alle 500€ koneillakin harrastehitsejä voi tehdä nykytekniikan avulla.

Tämä olis ollut tarjouiksessa, mutta valmistajan tarra puuttui ja takuu ? ;-))


Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: BMW - Tammikuu 20, 2015, 18:41:34 ip
Minusta hyvä 150A valovirtainvertteri on mainio  ja monipuolinen laite kotikäytössä. Sillä hitsaa puikolla 1mm pellistä lähtien tosi  paksuun tavaraan asti ja periaatteessa mitä ainetta vaan. Ja sitte tig-lisälaite tekee sen vielä monipuolisemmaks.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: TunturiTT - Tammikuu 20, 2015, 18:45:56 ip
Tuohon voi hommata vaikka edullisen raapaisutigin ja rakentaa virrankatkaisulle jalkakytkimen, niin ei pala sauman päätös, kuten sillä tahtoo yleensä käydä.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: BMW - Tammikuu 21, 2015, 05:59:12 ap
En oo huomannu tarvetta millekkään jalkakytkimille...
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: TunturiTT - Tammikuu 21, 2015, 08:59:00 ap
Sulla on hyvä ranneliike lopetukseen.  8)
Se helpottaa tuon raapaisutigin kaaren lopetusta. Ohuella levyllä päätös saattaa retkuranteella (kuten minulla) palaa kuopalle.
Jotkut jenkit käyttävät eräänlaista juuritukea tuohon, eli valokaarta ei sammuteta kohteessa, vaan sauman viereen aseteltuun paksumpaan aineeseen, esim kuparilattaan tms.
Sytytykseenkin on konstinsa. Tuossa vaikka hyvä video:

https://www.youtube.com/watch?v=0h5yw-qrl9c

Ja tämä:

https://www.youtube.com/watch?v=9lV4tzg4zn0
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: ALi - Elokuu 17, 2017, 13:44:32 ip
Tulipa tarvetta vuosien tauon jälkeen tarttua hitsaus hommiin, kun venetrailerista tehdyn peräkärryn pohjalevyn tukiraudat kaipaavat uusimista.
Tilapäistarpeeseen ajattelin MIG:iä vuokraamosta, mutta kaasu jne nostavat hinnan pariin sataseen.
Elektroniikka on mennyt näemmä niin paljon eteenpäin, että taitaisi olla uusi invertteri fiksumpi valinta.
( https://www.karkkainen.com/verkkokauppa/stanley-3200-kit-hitsausinvertteri )
Onko näistä uusista kokemusta, kun nuo HOT START, ARC FORCE ja ANTI STICK kuulemma saa "amatöörinkin onnistumaan".
Tuo Stanley on Made In Italy, joten saattaa olla Telwinille sukua ja tarkoitus olisi 2 mm seinämäistä profiiliputkea yhdistellä.
20 vuotta sitten tuli useitakin ruosteisia auton pohjia MIG:llä kasaan kursittua, että eiköhän sitä palkoa taas opi tekemään.
Pelkästään tuo automaattikypärä tuntuu hienolta laitokselta, kun aikanaan oli vain se niskaliike  ;D
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: Pekka - Elokuu 17, 2017, 17:27:12 ip
Eihän sille invertterille tuossa setissä paljon hintaa jää...
Muutama vuosi sitten ostin kokeeksi halpis invertterin, merkkiä en enää muista mutta
samannäköinen oli kuoriltaan kuin tämä Stanley.
Kamalaa oli hitsata sillä, en tosin osaa sanoa oliko siinä noita avustimia. Sitten aika nopeasti
iski se kondensaattori huijaus siihenkin, loppui hitsaukset lyhyen.
Samoihin aikoihin ostin halvimman Einhell-merkkisen ydintäytelanka migin. Melkoinen rimpula sekin
mutta on toiminut hämmästyttävän hyvin, useampi n. kilon lankakela siitä on jo mennyt läpi.
Saumasta tulee melkoisen pehmeä, pitää mielessä jos jotain tärkeämpää sillä rakentelee.
Jos on kärsivällisyyttä, saattaa löytyä käytettynä vanhempi invertteri. Sellaisen Migatronic Scoutin
viime talvena sainkin ostettua.
Samalla Kärkkäisen sivulla, alareunassa on Esab Buddy, sijoittaisin siihen. Sillä on ainakin
huolto olemassa jos menee rikki.Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: ALi - Elokuu 17, 2017, 18:54:27 ip
Yleensä ostan parempaa laatumerkkiä käytettynä, mutta juuri tuo elektroniikan kehitys kiinnostaa nyt tekemään toisin.
Hapokkaan- (316L), alumiiinin yms pientä askartelua löytyy myös puuhailtavaksi ja olisi näppärää vain puikkoa vaihtamalla.
Esab sopisi myös, ei sen halvin tarvitse olla. Lieneekö sitten vain onnen kauppaa mikä kenellekin toimii ja mikä ei.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: ALi - Elokuu 21, 2017, 12:14:28 ip
Tuli sitten Telwin 165 + autom.maski hankittua K-Raudan tarjouksena 220.-(svh. 350,-).
20 puikkoa tuli sulateltua vkl ja täytyy sanoa, että harmittaahan se.
Nämä olisi pitänyt hankkia jo pari vuotta sitten. Helppoa on ja jälki hyvää.
25 vuotta vanhan 1,5mm profiiliputken huonojen osien tilalle uusi 2mm profiiliputki asettui nätisti.
Myös ehjinä säilyneisiin 1,5 mm vanhoihin putkiin sai uutta rautaa liitettyä ilman "reikäjuustoa".
Siinä en linjassa poikennut, että Made In Italy on kone  ;D
( Esabin pari pienintä mallia kuulemma China origin. )
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: mosa - Elokuu 21, 2017, 12:28:41 ip
Ja mikähän K-Rauta oli ostospaikkana ??? Tuohon hintaan kelpaa mullekin :D
mosa
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: ALi - Elokuu 21, 2017, 12:48:47 ip
Mäntsälästä kävin perjantaina Guzzilla hakemassa.
( https://www.k-rauta.fi/rautakauppa/hitsausinvertteri-telwin-force-165--automaattimaski )
K-Raudoilla on nettisivu-/kauppiasmalli, että verkkosivuilta, kun katsoo:
-  ensin esim. hakusanalla Telwin hae ja valitse haluamasi tuote
-> katso mistä kaupoista tuote on noudettavissa
-> näytä hinta myymälöissä
-> Etsi kauppa nimen, paikkakunnan tai postinumeron perusteella
...  Kirjoita siihen paikkakunta (vaikka Lahti) ja etsi:
Silloin tuotteen hinnat näkyvät ja vaihtelevat hyvinkin suuresti eri kaupoissa.
Tämä Telwin oli 220,- - 418,-.  ja Mäntsälässä ainoa-/viimeinen kappale.
ps. Jotta hinnat saa näkyviin täytyy edetä ylläolevassa järjestyksessä, eikä tästä varmaan kannata kovasti huudella,
ettei K-Rauta ketjulle ala muodostumaan uusia "kehittämis" tarpeita hintojen yhtenäistämisen muodossa.
Minä myös soitin myymälään, "koska nettisivuilla lukee varmista tuotteen saatavuus. Voisinko varata sen ja onko hinta XXX.- ? ".
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: mosa - Elokuu 21, 2017, 14:31:48 ip
Juu, kovasti tuntuu hinta vaihtelevan. Toiseksi alhaisin hinta näyttäisi olevan verkkokaupassa 279 €.
mosa
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: ALi - Elokuu 21, 2017, 15:05:08 ip
249,- näkyisi olevan Riihimäellä, Helsingin Malmi, Urjala, Palokka, Skanssi, Alavus, Vöyri, - pienellä iltapäivä-ajelulla saa säästöllä bensarahat...
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: motomatti - Elokuu 29, 2017, 11:57:18 ap
Runkomuutoksia varten trikehommiin ja muuhunkin hitsaukseen hankin halvan täytelankakoneen. Täytelangallakin (flux-hitsaus) voi hitsata mutta se ei vedä vertoja normaalille mag- tai mighitsaukselle. Täytelangalla ei kuitenkaan moottoripyörän runkoja.....

Tosin teollisuudessa suuri osa hitsauksesta tehdään nimenomaan täytelangalla. Menetelmä ei siis ole huono vaan sen soveltuvuus harrastekäyttöön on rajoittunutta. Monta rullaa olen polttanut täytelankaakin.

Ostaessani konetta tutkin sen verran sen peltien sisään että totesin että sen langansyöttölaite säätöineen on riittävän hyvä erilaisille langoille ja siihen on mahdollista liittää suojakaasupullo eli laitteessa on venttiili suojakaasulle. Koneella olen sittemmin hitsannut eniten mag-menetelmällä ja jonkin verran mig-hitsausta. Terästä, ruostumatonta terästä ja alumiinia.

http://www.motomatti.fi/2014/11/hitsauskoneelle-ja-kaasupulloille-karry.html
Jutun linkeissä on lisätietoa laitteesta. Kärry on lähinnä kuljetustekninen ja ergonomiaa parantava lisälaite. Suojakaasupullot kulkevat mukavasti matkassa.

Koneen hinnan lisäksi saman verran tarvitaan rahaa asiallisiin varusteisiin ja kaasuihin. Tosin automaattimaskit ovat halventuneet kovasti viime aikoina. Omat laitteet ostin IKH:sta.

Toki valovirtapuikkokone on yleiskäyttöön hyvä valinta. Itsekin keikka-asentaja-aikoina 80-luvulla sellainen hihnasta olalla roikkuen tein hitsauksia.

Mutta jos moottoripyörän runkoja muuttelee tai korjailee on sallittuja menetelmiä vain vähän. Tig-menetelmä on suositeltavin mutta harrastaja pärjää mag-menetelmällä terästen kanssa. Jos hitsaa runkoa on rungon teräksen laatu selvitettävä että voidaan käyttää ko. aineeseen soveltuvaa menetelmää.

Omiin projekteihini ovat päteneet nämä menetelmät jotka viranomaiset ovat laatineet ja hyväksyneet ja joiden mukaan olen toiminut:
Pyydetyt standardit ovat: Laatu SFS-EN-ISO 5817, hitsiluokka C ja suoritustapa SFS-EN-24063, no:135. Materiaali: S355J. Lisäaine: Esab OK Autrod 12.51 420 N/mm^2, hitsauskaasu: AGA Mison 18. Hitsattavat kohteet puhdistettu hiekkapuhaltamalla ennen hitsausta.

https://fi.wikipedia.org/wiki/MIG/MAG-hitsaus

Kerrottakoon että mig/mag-menetelmä on helpoin omaksua jos ei ole ennestään kokemusta hitsaamisesta.
Yleisin virhe on että lankaa syötetään liikaa käytettyyn virtaan nähden. Saumasta tulee silloin "kylmä" eikä tapahdu tunkeumaa perusaineeseen.

Seuraavaksi helpoin on puikkohitsaus mutta sillä on paljon rajoituksia teknisissä hitsauksissa. Puikkohitsarin pitää oikeasti tietää mitä on tekemässä. Yleinen virhe on kuonasulkeuma saumassa.

Tig on pari astetta vaativampi ja muistuttaa sulan hallinnaltaan kaasuhitsausta. Laitteisto on arvokkaampaa kuin em menetelmissä.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: TunturiTT - Elokuu 29, 2017, 12:39:07 ip
Viikko sitten täytätin pienen hiilipulloni-> 6kg/35€. Jos en ehdi kaasuttelemaan kokonaan ensi vuoteen mennessä, on edessä katsastus. Pullon katsastus täytön kanssa 120€, jos venttiili on ok.
Hyvin meni viime viikolla kaverin Saabin helmaan (maksoin työllä nosturiaikaa) vanhalla Esabillani. Power Compact 250, on juuri minun käteeni sopiva kone. Maadoituksen voi vaihtaa ohutlevyhommiin omaan liitäntään ja se tukee ohuthommia.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: motomatti - Elokuu 29, 2017, 13:28:33 ip
Itsellä vaihtopullo ja sen katsastusten ym piilokulut on kätketty kaasun hintaan. Vaihto käy äkisti: vanha pullo Agan lastauslaiturille, maksu ja uusi pullo mukaan. Pullollinen on kestänyt pari vuotta omia hitsauksiani. Nyt kestää vielä pidempään kun ei ole edes tallia jossa hitsailla. Tosin inerttejä kaasuja olen ostanut kertakäyttöpulloina.

Jäi kertomatta että 0,6 mm lanka on normikäytössä tehokkaampi kuin 0,8 mm lanka.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: TunturiTT - Elokuu 29, 2017, 15:03:15 ip
Makuasia. 0,8 on sopiva yleislanka. Sillä liimailee ohutta ja suht paksua. Jää aika äkkiä 0,6mm lanka ohueksi, kun pitää esimerkiksi jotain vakuuttavampaa hitsausta tehdä. Paksummille muutenkin kannattaa laittaa paksumpi lanka, ei tarvitse tilsiä useampaa palkoa ja tuoda turhaa lämpöä perusaineisiin. Nollakasilla saa asetuksiin sen verran jo ryhtiä, että riittävä tunkeuma saavutetaan.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: motomatti - Elokuu 29, 2017, 15:39:52 ip
Näissä minun runkohitsauksissani tällä koneella 0,6 toimii paremmin ja saan sillä suuremman lämpövaikutuksen hitsattavaan kohteeseen. Osa siitä on koneen pienehkön tehon syytä. Jos tarvitsee tehdä jotain ryskähommaa järeämmistä kappaleista hitsaan joko 0,8:lla tai puikkokoneella. Jotenkin olen enemmän mieltynyt lankakoneeseen. Puikkokone on lainassa jo kolmatta vuotta kaverin ikuisuustalotyömaalla. Tai ainakin luulen niin.....

Jos tarvitsen tighitsausta siirrän toimen joko Mr Mooren pajalle tai jos enemmän pitää saumoittaa niin Norsa Oy:n sepälle.
Lankakoneella näkyvät nuo Guzzien rungotkin hitsatun alunperin. Kaipa niillä jo hitsausrobotit on....
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: TunturiTT - Elokuu 29, 2017, 15:46:19 ip
Olisi muuten jännä tietää onko. Noin pienillä valmistusmäärillä ei välttämättä ole. Ainakaan koko runkoa en usko robotilla hitsattavan. Todennäköisesti ainakin vaikeasti ulottuvissa olevat kohteet hitsaa ihminen. Näinhän tehdään autotehtaillakin.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: motomatti - Elokuu 29, 2017, 16:10:35 ip
Joskus kun olin töissä hitsaamossa jonkin aikaa niin toimin ns. hepparina. Tehtäväni oli koota osat piirustuksen mukaiseen järjestykseen ja vain hepata osat yhteen pienillä hitsipisteillä niin että hökötys pysyi koossa. Hitsaamon ammattimiehet sitten hitsasivat urakalla osia yhteen. Hoidin osia kolmelle hitsarille. Heppien paikat oli oltava sopivasti: joko aloituksen kohdalla läpihitsautuneena tai päätöksen kohdalla. Usein molemmissa. Kunhan rakennelma vain pysyi muodossaan ja osat kiinni. Tukireivoja sai käyttää.
Myöhemmin sain kunnian jatkaa varsinaisena hitsarina. Mutta en viihtynyt pitkään. Piti etsiä muita hommia. Niin kuin yleensä: muutama kuukausi yhdessä paikassa, ehkä pari vuotta toisessa. Kunhan pysyi leivässä. Mutta kokemusta tuli monesta hommasta.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: LeCa - Elokuu 30, 2017, 08:37:52 ap
Samat aatokset TTT:n kanssa tuosta robottihommasta. Ei mahda löytyä robottia mikä pystyisi pyörittelemään, hitsaamaan moottoripyörän rungon kokonaisuudessaan kasaan. Ottaen huomioon vielä sekin seikka, että rungon pitää olla jonkunlaisessa jigissä kiinni koko aktin ajan. 
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: motomatti - Elokuu 30, 2017, 11:35:32 ap
Työprosessi asettaa suunnittelijalle vaatimuksia. Robotti kykenee moneen hommaan mutta vasta sen ehdoilla tehty rakenteen suunnittelu tekee siitä tehokkaan.
Runkoa ei tehdä käytön kannalta parhaaksi vaan kompromissiksi käytön ja valmistuksen väliltä. Koskee erityisesti halvempia tuotteita.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: TunturiTT - Elokuu 30, 2017, 12:08:42 ip
Sellainen robotti, joka pystyisi hitsaamaan perinteisen putkirungon ympäri asti, maksaa hunajaisia mansikoita. Sellaisen hankita ei ole perusteltua kovin monelle moottoripyörävalmistajalle. Ehkä iso Japanin kolmikko siihen kykenee jeninsä laittamaan.
Itselleni tuotteen suunnittelu alusta tuotantoon asti on sen verran tuttua, että siinä lienee turha neuvoa. Joudun päivittäisessä työssä ottamaan huomioon hinnan, vamistettavuuden, kannattavuuden, materiaalit, työtavat yms. Tuttua on sarjatuotteen ja proton suunnittelu sekä valmistus.  Valmistustekniikan kehitystä seuraan aika tarkkaan, kuuluu alaan että tietää. Siten voidaan tarjota asiakkaalle parhaita tuotteita.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: motomatti - Elokuu 30, 2017, 12:23:48 ip
Mutta eikös nyt ole työaika?
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: TunturiTT - Elokuu 30, 2017, 15:19:30 ip
On olemassa tauot..
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: TunturiTT - Syyskuu 05, 2017, 12:14:48 ip
Hitsauskoneista tulikin mieleen, juuri tuossa hallin puolella pähkäilevät, kuinka monta hitsauskonetta tarvitaan lisää ja otetaanko vuokralle vai omaksi. Esabilla on yhteyshenkilö, joka voisi hyvällä hinnalla koneet toimittaa. Hitsaajien itku on mielenkiintoista, kun Kemppiä pitäisi saada  ;D Itsekin olen hitsannut molemmilla ja mieltynyt sittemmin Esabiin. Mutta kun yhteen tottuu..
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: TunturiTT - Helmikuu 10, 2018, 18:26:26 ip
Hyvästä koneesta puheen ollen; harjoittelin tänään isän Tigillä rosterin liimaamista. Sain joskus ympärihitsaamattoman kilpakatalysaattorin. Kiitän sen lähiaikoina auton putkistoon. Kuoret ovat vähän reilun millin ferriittistä rosteria ja reunat nätisti päällekkäin. Sulatin reunat yhteen ilman lisäainetta. Puhdas materiaali ja hyvin säädetty kone; suht sievä tulos.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: motomatti - Helmikuu 10, 2018, 18:35:19 ip
Varsin asiallista.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: TunturiTT - Helmikuu 10, 2018, 19:57:38 ip
En nähnyt tähdelliseksi alkaa testaamaan tiiveyttä  ::)
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: Olavi - Helmikuu 18, 2018, 19:13:24 ip
Nyt on alkanut kiinnostamaan metallin muokkaus ja erityisesti hitsauksen mahdollisuudet tehdä asioita luovasti itse.
Joskus nuoruudessa tuli viimeksi hitsattua, lähinnä ruostuneita auton rotiskoita, kun piti saada auto katsastuksesta läpi.
Teräksen lisäksi kiinnostaisi erityisesti alumiinin ja rosterin hitsaus.

Voisiko tässä olla riittävän laadukas ja monipuolinen laite kotitarvehitsarille?
http://www.motonet.fi/fi/tuote/789694/TELWIN-TECHNOMIG-150-DUAL-MIG-hitsauskone-150A

Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: motomatti - Helmikuu 18, 2018, 20:16:29 ip
Itselläni on tuosta vanhempi versio jossa säätötekniikkaa vähemmän. Sitä ennen hitsasin kaverin vielä vanhemmalla Telwinillä kaikenlaista.

Ei sovellu ammattikäyttöön sillä työaika on parhaimmillaankin joitakin kymmeniä prosentteja. Sitä vähemmän mitä suurempaa tehoa vaaditaan. Ei siis saa kerralla kovin pitkää saumaa aikaiseksi.
Omani ei ole invertteritekniikkaa vaan perinteisemmällä tekniikalla tehty. Aiheuttaa kipinöintiä hitsatessa. Maadoitus helposti vaihdettavissa kolvin ja maakaapelin välillä. Syöttälaite on todennäköisesti uudemmassakin sama vanha muovinen. Toki syöttörullat ovat terästä ja helposti vaihdettavissa.
Langanjohdin on vetelähkö eikä siedä jyrkkiä mutkia. 0,6mm lanka kulkee parhaiten. Hitsata voi erilaisia teräksiä ja alumiinia. Maantiekuran ja ruosteen liittäminen vanhan auton helmapellissä ei ole varmaan tämänkään laitteen parhaita puolia.

Maajohdin on surkea. Ei johda sähköa kunnolla, kuumenee, pihti on ohutta peltiä ja on johdin on varsin lyhyt. Kannattaa hankkia kunnon maakaapeli pihteineen ensi töiksi. Hitsauksen laatu paranee.

Olen tehnyt täytelankahitsauksia Telwinillä kuten saunan lauteiden rungon, tikkaat, hydrauliprässin rungon ja pienempiä suorituksia.
Hankittuani seoskaasupullon (Mison) että voin hitsata moottoripyörän runkorakenteita ja vaativampia hitsauksia on niitä tullut tehdyksi ihan katsastetuksi ajoneuvoksi asti eli hitsaukseni olivat hyväksyttäviä ja standardien mukaisia. Hitsausstandardit piti laittaa työ-, materiaali ja laitekuvauksineen hyväksyntäpaperien liitteeksi.

Tässä juttua koneen kohtaloista käytössäni: http://www.motomatti.fi/2012/03/ydintaytelankasuojakaasukaarihitsauskon.html#comment-form

Tässä tyypillinen hieman vaativampi hitsaus: http://www.motomatti.fi/2015/11/purkupyora-kytkinakselin-korjaus.html

Jos kuitenkin haluaa oikein hyvää saumaa ja pitkään niin pari tonnia lisää hintaa saa jo varsin pätevän hitsauslaitteen. Käytettyjäkin laadukkaita on tarjolla. Usein ne vain pitää kunnostuttaa.

Olen varma että Motonetin Telwinillä voi tehdä hitsaukset harrastepohjalta mitä tarvitsee ja riittävän hyvällä laadulla. Mutta konepajalla laittaisivat kierrätykseen. Niin suuri ero on harrastajakoneella ja oikealla hitsauskoneella. Mutta niin on hinnallakin.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: TunturiTT - Helmikuu 18, 2018, 20:20:34 ip
150 ampeerinen menee hyvillä kaapeleilla kevyeen hitsailuun. Kun valmistelee hitsattavat materiaalit hyvin (putsaus, istutus, viisteet) pääsee ihan pitkällekin.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: Olavi - Helmikuu 19, 2018, 20:02:17 ip
Sunnuntaina tuli selattua erilaisia hitsausta ja metallin työstöä käsitteleviä nettiartikkeleita ja niiden perusteella alkoi hahmottumaan laitetyyppi hitsaukseen, jonka kuvittelisin palvelevan omaa käyttötarvetta. Vastaava Esabin tuote taisi maksaa karvan alle tonnin. En tiedä onko hintaerolle kuinka paljon todellista katetta, mutta laadusta joutuu yleensä maksamaan. Kerrotun perusteella tuotemerkit Esab ja Kemppi tarkoittavat laatua.

Oma tarve olisi varmasti pienten moottoripyörän korin osien, ehkä pakoputkien valmistusta omaan käyttöön.  Alumiinin keveys ja helppo työstettävyys kiinnostaa. Mökillä olisi myös kaikelaista käyttöä kevyelle kannettavalle hitsauslaitteelle. Mm. Laiturin tukiranteiden osalta ei valmiita ratkaisuja aina kaupasta löydy. Alumiini tai rosteri on vesille oikea raaka-aine.

Toinen kutkuttava metallin työstölaite olisi tuo "englannin pyörä". Sillä pystyisi tekemään levystä kaarevia muotoja kuten esimerkiksi lokasuojia tai vastaavia rakenteita. Noin 500 euron sijoitus tuokin. Niitä voi löytyä hyviä käytettynäkin, jos ajan kanssa etsisi.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: TunturiTT - Helmikuu 19, 2018, 20:22:16 ip
Ostat hyvän hitsauskoneen ja teet englanninpyörän itse. Valmiita pyöräsarjoja löytyy muistaakseni ihan Suomestakin.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: Olavi - Helmikuu 24, 2018, 14:33:39 ip
Ei hassumpi idea. Alkaisi hitsauskone "tienaamaan". Hyvä hitsauskone, tarkoittaneen noita mainittuja merkkejä? 500 euron ero hinnassa on kuitenkin aikalailla, esim. Telwin vs Esab. Tuskin kovin karkeaa tavaraa tulisi koskaan hitsattua. Enemmänkin huomio pienissä kappaleissa ja siistissä jäljessä. Toinen juttu on sitten minkälaistä jälkeä oppisi tekemään ;D
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: motomatti - Helmikuu 24, 2018, 15:14:13 ip
Lainaus
Toinen juttu on sitten minkälaistä jälkeä oppisi tekemään Grin
Jos ei ole ennestään osaamista hitsatessa on hyväksi käydä kurssi tai opiskella kirjallisuudesta ja katsella ammattilaisen toimintaa. Sitten itse kiinni kolviin.

Ennakko-opiskelulla säästää materiaalissa ja laitteissa merkittävästi. Niiden käyttöönotto, asetukset, huolto, jne olisi hyvä osata jollain tasolla. Hitsariksi käydään ammattikoulua 2 - 3 vuotta ja silloinkin on opittu vasta perusasiat mutta melko laajasti. Yksityiskohtien hienoudet sitten töissä työtä tekemällä. Suuri osa opista on eri materiaalien käsittelyä.

Mutta ei hommaa kannata pelätä. Sen kun vain saumaa yrittämään. Alussa voi mennä suuttimia, lanka voi sotkeentua, sauma kiehua, kaasupullo tyhjenee äkisti. Ihan niitä asioita joita itsekin kohtasin oppivaiheessa.


Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: TunturiTT - Helmikuu 24, 2018, 16:02:16 ip
Kyllä Telwinillä päästää. Ottaa mahdollisimman tehokkaan. Isolla voi aina tehdä pientä, muttei toiste päin. Koneen voi aina säätää ohuemmalle langalle.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: Pekka - Helmikuu 24, 2018, 20:45:29 ip
Jos omalla paikkakunnalla toimii Kansalaisopisto, kannattaa tutkia onko sen opetusohjelmassa
metallityökursseja.
Siellä voi saada käyttöönsä melkoisen laajan valikoiman koneita, millä metallista voi etsiä sinne
kätkeytyneitä muotoja.
On se halvempaakin kuin omien laitteiden hankkiminen.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: Olavi - Maaliskuu 04, 2018, 20:54:39 ip
Nykyisellään ajankäyttö on sellaista, että omaa aikaa on lähinnä viikonloppuina ja arkisin myöhemmin illalla. Ns. kansanopistokurssit vaatisivat vähän enemmän aikaikkunaa, kun nyt olisi mahdollista. Hyvä puolena nykyisessä on se, että autotalli on alakerrassa, jossa saa viettää ns. laatuaikaa, kun on kotona. Sulan maan aikaa saa tallin ovet auki, ulos hitsaamaan ja pahimmät työstöhöyryt olisi hallittavissa. Alumiinin työstäminen kiinnostaa harrastusmielessä eniten. Esimerkisi se, että pystyisi nykyisiin pyöriin korvata korin osia omilla alukappaleilla. Myös alumiinin anodisointia voisi tehdä itse. Netissä on monenlaista tarvikeosaa, osa aika kökköjä sekä hirveään hintaan kaupan.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: motomatti - Maaliskuu 04, 2018, 21:11:23 ip
Jos on intoa askaroitsemiseen niin sorvin ja jyrsimen hankinta voi antaa hommaan paljon sisältöä.
Ainakin minulla kävi niin. Kohta jo huomaa omaavansa konepajan.....
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: TunturiTT - Maaliskuu 04, 2018, 22:16:45 ip
Sullahan on sentään hyvin, kun on talon alakerrassa paja. Mulla se on tuolla pihan perällä, tallissa. Sinne pitää ihan oikeasti lähteä. Aikaa ei meinaa itsellä sinne olla. Pakko alkaa järkkäämään aikaa, tai polla räjähtää kohta..
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: motomatti - Maaliskuu 05, 2018, 10:58:56 ap
Kun nyt nillitetään pajatilanteesta niin itsellä pitää hommat tehdä näin virtuaalisesti netissä. Syksyllä voi olla mahdollista saada edes koneet samaan lämpimään tilaan. Siinä on vielä monia muuttujia osuttava kohdalleen ennen toteutumista. Silti jää noin 20 km matkaa.
Nyt tavarat ovat 50 km päässä kylmässä varastossa.

Välillä turhauttaa mutta pitää tehdä pikkuasioita Kerholla ja taloyhtiön autotallissa vaikka ei siellä saisi mitään tehdä. Työväenopiston puutyökurssilla käyn mutta sitä on vain 3 tuntia per viikko.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: TunturiTT - Maaliskuu 05, 2018, 11:18:09 ap
Ei kai taloyhtön tallissa saisi tehdä juu. Ei se kyllä itseäni estänyt kun kerrostalossa asuin. Myös kerrostalon vessa oli hyvä askartelupaikka..
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: egon - Maaliskuu 05, 2018, 13:36:27 ip
Kommentoin asiaa kokemuspohjalta. Eri mieltäkin saa olla ihan vapaasti. Omassa tallissani on kolme hitsauskonetta. Sekalaiseen yleiskäyttöön peruskoneeksi hankkisin nyt itse noin 140...160 ampeerisen valovirralla toimivan invertterin. Isompaa tarvitsee harvoin, mutta kun sitä tarvitsee, niin se saisi olla sitten 250 ampeerin voimavirtakone. Puikkokoneella pystyy hitsaamaan rosteritkin ihan hyvin ja rosteripuikoilla saa yleensä helposti aikaan nätit saumatkin. Tottunut hitsaaja tekee jopa milliseen aineeseen puikolla kelpo jälkeä. Liitos pitää vaan osata suunnitella niin, että läpisulamisen saa kohtuudella vältetyksi.  On huomattava, että kaikilla inverttereillä ei kaikki alumiinipuikot suostu palamaan, joten jos on aikomus tehdä alumiinihommia, niin puikkokone pitää olla siihen tehtävään pystyvä. Paras systeemi alumiinin hitsaamiseen on TIG, mutta veikkaan, että sen hankkimiseen ei monellakaan riitä mielenkiinto, koska se vaatii argonia tms. suojakaasuksi ja jos käyttö on vähäistä, niin tulee pienille hitseille äkkiä aika tavalla hintaa.  TIG-hitsaaminen ei myöskään ole kaikkein helpoimpia juttuja opetella omatoimisesti. Siksi pikku alumiinihommat kannattaa tehdä puikolla, mikä myöskään ei ole kaikkein palkitsevinta puuhaa, varsinkaan uran alkuvaiheessa.

Ohutlevytöitä varten tarvii olla MIG ja omassa tallissa siihen puuhaan on kelvannut 150 ampeerin perus -Telwin. Oikeastaan siinä on paukkuja ohulevyhommaan hurjasti liikaa, mutta kun omassa koneessani ei ole invertteriä, niin niin siinä on tarpeeksi iso muuntaja isompaakin peltiremonttia ajetellen. En muista että siitä olisi koskaan lämpörele auennut. Ostin koneen muistaakseni v. 1991 eikä se ole tarvinnut muita korjauksia kuin kolvin tiukkailua toisinaan. Ja lankaputken puhdistuksia. Tosin siinä kestää viiden kilon kela varmaan yli parikin vuotta, käyttö on niin vähäistä. Semmoisella räpsyllä voi sitten alumiinin hitsaamisen jättää heti pois laskuista, niinkuin autotallihitsareiden MIG- vehkeillä yleensäkin. Noilla pienillä MIGeillä onnistuu hitsaaminen myös halvalla CO2:lla, jota tarkoitusta varten saa vanhoja sammuttimien pulloja ostaa sopivasti. Silloin kone on vaan huomattasti tarkempi oikeista säädöistä ja kun kone lämpenee, niin säätöjä pitää hiukan rukata sen mukaan. Misonilla nuo halvatkin lankakoneet toimii yleensä aivan hyvin. Itse en kyllä sekaantuisi pieniin täytelankakoneisiin, vaikka ne eivät tarvi kaasupulloa lainkaan. Isot täytelankakoneet ovat sitten kokonaan eri asia.   

MIG:llä en tykkää hitsailla 3 mm ja sitä paksumpaa tavaraa, koska puikolla tulee noihin paksuuksiin lujaa saumaa rivakkaan tahtiin. Puikkohitsaaminen on myös asennoille vapaampaa, koska kankea kaapeli ei ole haittoina ja jos koneessa on vaikka kolmemetrinen tai pitempikin kolvikaapeli, niin isompaa tekelettä voi kiertää pelkän kolvin kanssa, eikä konetta tarvitse liikutella. Kun pitää jotain napata kiinni ulkona, siis pikku tuulen vireen vaivatessa, niin sekin onnistuu puikolla. Pienillä pyörillä varustettua MIG:iä ei viitisi vetää hiekkapihalle ja siellä tahtoo pienikin tuuli haitata suojakaasujen toimintaa.

Hyvään alkuun pääsee hyvällä puikkokoneella ja automaattimaskilla. Mitä aloittelevien hitsaajien puuhia olen joskus katsellut, niin yhteinen piirre tahtoopi olla, että aluksi turrutetaan pienellä virralla pienen pullapitkon näköisiä hitsejä puikon päällyste raudan pintaa vasten. Voimaa pitäisi malttaa ottaa valtakunnan verkosta niin reilusti, että valokaaresta tulee tarpeeksi valoa, että näkee kunnolla mitä on tekemässä.  Se myös kannattaa opetella heti aluksi, että täydellä puikolla ottaa suosiolla vasemman käden avuksi, niin osuu se puikon pää paremmin siihen mihin se on tarkoitettu. 

Usein kaiken uuden kanssa on juttu hiukan sama kuin moottoripyörän kanssa, että sitten kun on yhden hankkinut ja sillä vähän aikaa sillä ajellut, on paljon paremmat valmiudet ostaa seuraava.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: motomatti - Maaliskuu 05, 2018, 14:12:04 ip
Egon laittoi selkeän rätingin siitä miten asiat nyt ovat.

Sellainen käsilaukkua hieman isompi invertteripuikkokone sopii jokapaikanhitsaukseen paitsi auton alustan paikkuuseen.

Lankakone on parhaimmillaan erittäin monipuolinen hitsauskone mutta silloin sen pitää olla myös hinnakkaampi kuin satasilla ostettavat. Soveltuu sekä mig että mag-hitsaukseen. Suojakaasuista monipuolisin on Mison-seoskaasu. Muita kaasuja voi hankkia kertakäyttöpulloissa. https://www.ikh.fi/fi/tarvikkeet/hitsaus-ja-juotostarvikkeet/hitsauskaasut

Tig-konetta ei pikkuhommien takia kannata hankkia. Ovat enimmiltään ammattilaiskalustoa ja hintakin voi pelottaa.

Mutta joka osaa jo hitsata eri menetelmillä tulee toimeen edullisellakin koneella ja ymmärtää koneensa puutteet. Aikanaan tein elintomintojeni ylläpitämiseksi hitsausta ammattilaiskoneilla konepajassa. Nyt sitä osaa vetää halvimmallakin puikkokoneella ja edullisella täytelankakoneellakin. Vaikka ulkopuolinen voi pitää sitä turaamisena kun se ottaa aikaa. Hyvin ovat kelvanneet viranomaisillekin tekemäni saumat.

Eli jos on intoa opetella asiaa niin pikkurahallakin pääsee (600 - 1000€ hinta sisältää koneen, kaasut, apuvälineet ja suojavarusteet.) hyvään alkuun mutta joutuu tinkimään monista asioista kuten tarkasta säädettävyydestä.

Puikkokone on kokonaisedullisin laite mutta sillä on rajoituksensa. Tarvitaan vain erilaisia puikkoja materiaalin mukaanja hitsausvarusteet.
Lankakone tulee edullisuudessa kakkosena mutta sen käyttö aiheuttaa jatkuvia kuluja.
Tarvitaan siis suojakaasupullo tai -pulloja, lukuisia työkaluja, hitsausmaski, hitsauslankoja, suoja-asu ja muita henkilökohtaisia varusteita. Näihin menee noin kolmannes hitsauslaitebudjetista.

Työväen- ja Kansalaisopistojen metallityökurssit antavat tukevan alun tekemiselle ja niissä on yleensä hyvät koneet. Myös VMPK järjestää joitakin kursseja metallitöihin ajoittain.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: TunturiTT - Maaliskuu 05, 2018, 14:22:40 ip
Makuasioita. Itse hitsaan mielellään langalla kaikki. Siihen toki on tuo oma kalusto vähintään riittävä. Sitten kun pitää pihalla kolvailla, ja materiaali on +1,5 millistä, niin puikolla on helppo päästää. Migatronicin valovirtakone hyväksyy laajan valikoiman puikkoja. Olen hitsannut sillä alumiinia, kirkasta ja mustaa. Kyllä tuolla peltiäkin hitsaisi (millistä) jos on puhdasta. Ja jos mahdollista, niin laittaa taustalle paksun alumiinipalan haukkaamaan ylimääräisen lämmön.
Oma mig-hitsailu tapahtuu aina hiilellä. Se on niin halpa harrastekaasu, ettei ole ollut järkeä vaihtaa Misoniin tai muihin seoksiin. Tuo halpuus on myös itseltäni estänyt tiggailuun siirtymistä. Pitäisi se kallis Argon hommata. Kone jo olisi ja tuolla Migatronicilla sille saisi sähköä.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: Olavi - Maaliskuu 05, 2018, 18:19:42 ip

Sekalaiseen yleiskäyttöön peruskoneeksi hankkisin nyt itse noin 140...160 ampeerisen valovirralla toimivan invertterin. Puikkokoneella pystyy hitsaamaan rosteritkin ihan hyvin ja rosteripuikoilla saa yleensä helposti aikaan nätit saumatkin. Tottunut hitsaaja tekee jopa milliseen aineeseen puikolla kelpo jälkeä. Liitos pitää vaan osata suunnitella niin, että läpisulamisen saa kohtuudella vältetyksi.  On huomattava, että kaikilla inverttereillä ei kaikki alumiinipuikot suostu palamaan, joten jos on aikomus tehdä alumiinihommia, niin puikkokone pitää olla siihen tehtävään pystyvä.

Paras systeemi alumiinin hitsaamiseen on TIG, mutta veikkaan, että sen hankkimiseen ei monellakaan riitä mielenkiinto, koska se vaatii argonia tms. suojakaasuksi ja jos käyttö on vähäistä, niin tulee pienille hitseille äkkiä aika tavalla hintaa.  TIG-hitsaaminen ei myöskään ole kaikkein helpoimpia juttuja opetella omatoimisesti. Siksi pikku alumiinihommat kannattaa tehdä puikolla, mikä myöskään ei ole kaikkein palkitsevinta puuhaa, varsinkaan uran alkuvaiheessa.

Hyvään alkuun pääsee hyvällä puikkokoneella ja automaattimaskilla.

Tuossa leikkeessä on aika hyvin kiteytetty muidenkin kommenteissa alleviivatut askelmerkit hitsauksen alkuun. Josko tältä pohjalta sopivan kaluston etsintään seuraavaksi.  Siitä on noin 30 vuotta, kun kaverin kanssa viimeksi hitsattiin sen aikuisia omia autonromuja katsastuskuntoon. Meidän taloyhtiössä on äijillä monenlaista karkeampaakin kalustoa autotalleissa, kuten autonostimia, renkaiden automaattisia tasapainotuskoneita yms. Yksi pyörittää paljubisnestä. Yksi parhaillaan asentaa Amerikan autoon V8konetta + automaattilootaa. Kuudesta tallista, on neljässä moottoripyöriä tai/ja harrasteautoja. Tuohon joukkoon taidan sopia aika huomaamatta pienillä hitsausprojekteillani ;D.   


Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: motomatti - Maaliskuu 05, 2018, 22:03:33 ip
Kaasuhitsiä ei maininnut kukaan. Sillä paikkasin aika monta auton helmaa ja pohjaa ennen kuin pääsin mig-laitteiden makuun. Kaasuhitsauslaite on varsin monipuolinen laite. Leikkaa, liittää, lämmittää, juottaa, aiheuttaa tulipaloja, nokeaa ja paukkuu. Kahta viimemainittua aloittelijalla aluksi.

Korvaa myös, osittain tigin, migin, sahan, tms leikkuukoneen ja tuottaa ohessa rutkasti lämpöä. Kaasuhitsiä eri sovelluksissa käytetään edelleen melko runsaasti.

Ei kuitenkaan korvaa puikkokonetta tai migiä paksummilla materiaaleilla.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: TunturiTT - Maaliskuu 05, 2018, 22:38:02 ip
Ja kaasulla saa ohuisiin materiaaleihin helpommalla oksidoitumisen pintaan.. Mestarit maailmalla toki korjaavat lentokoneen alumiinikuoriakin kaasupillillä.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: JuhanVon - Maaliskuu 06, 2018, 21:59:27 ip
Onkos tämmösestä kenelläkään kokemuksia?
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: TunturiTT - Maaliskuu 06, 2018, 22:41:30 ip
Isä on aloittanut tuollaisella hitsaajanuransa..
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: JuhanVon - Maaliskuu 07, 2018, 13:22:04 ip
Isä on aloittanut tuollaisella hitsaajanuransa..
Sama täällä :)

Tuo joutaisi jonnekkin museoon, migillä ja plasmaleikurilla tulee nykyään tehtyä se vähä mitä tarvii.

Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: Olavi - Joulukuu 02, 2018, 18:17:20 ip
Nyt on oikea ajallinen paikka hitsauskoneen hankinnalle. Olen merkin/laitteen jo valinnut, ESABin Buddy 160 TIG/puikkokone paketti tai sama pelkänä puikkokoneena. Ettei menisi ihan ylivarusteluksi, voisi tuo puikkopakettikin riittää. Pelkkään ESABin puikkokonetta saa alkaen 315 euroa. Itselläni on vain vähäistä kokemusta puikkohitsaamisesta ja nollakokemus TIG hitsaamisesta. Lähdehakemiston perusteella TIG hitsauksessa pystyy erittäin hyvään laadulliseen lopputulokseen. Onko menetelmien laatuerossa ja osaamisvaatimuksissa kyse kuinka isosta erosta? Ensimmäinen isompi projekti olisi alumiiniveneeseen rakennettava keskiohjauspulpetti.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: TunturiTT - Joulukuu 02, 2018, 18:31:37 ip
Puokkohitsaus on se millä suurin osa harjoittelun aloittaa. Ja myös kaikkein vaikein laji. Alumiinin hitsaaminen puikolla muistuttaa aika paljon juottamista. Puikkoa saa syöttää loppujen lopuksi aika vauhdilla. Ei todellakaan mitään helpointa hommaa. Ohuiden hitsaamisessa vielä vaikeuskerrointa lisää.
Tigillä taasen korostuu esivalmisteluiden tarve. Kaiken pitää olla puhdasta ja puhdasta.
Molemmat lajit vaativat paljon harjoitusta onnistuakseen. Varsinkin jos haluaa lopputuloksen kestävän myös katseita.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: Pekka - Joulukuu 02, 2018, 23:53:09 ip
Nyt on oikea ajallinen paikka hitsauskoneen hankinnalle. Ensimmäinen isompi projekti olisi alumiiniveneeseen rakennettava keskiohjauspulpetti.

Itse joutuisin ensin harjoittelemaan jonkin aikaa johonkin jätepaloihin tms harjoituskappaleisiin. Vaikka olen muilla menetelmillä jonkin verran
hitsannut, ei TIGillä kokeillessa oikein saumaa syntynyt.
Tai eihän se veneen ohjauspulpetti huono kohde ole, ei vaikuta välittömästi pinnalla pysymiseen.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: GTRX-1 - Joulukuu 03, 2018, 08:17:08 ap
Alumiinin hitsaus TIG:illä vaatii vaihtovirtakoneen joten tuolla ESABilla se ei onnistu.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: TunturiTT - Joulukuu 03, 2018, 10:45:56 ap
Joo, ja ilman muuta sitten hankintaan se AC/DC tig, niin on monipuolisempi. Alumiinilla tosiaan ainoa mahdollisuus saada oksidikerroksen läpi sähkö tuo AC.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: Henko - Joulukuu 03, 2018, 11:52:22 ap
Täytyy kyllä tässä yhteydessä mainita tutun TIG-harjoittelut. Hitsasi auton imusarjaan moottoripyörän läppärungot, totesi että ei merkittävää eroa ajossa ja hitsasi Volvon imusarjan alkuperäiseen kuosiin uudestaan.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: motomatti - Joulukuu 03, 2018, 12:31:26 ip
Pitkällä metallialan työurallani olen huomannut että jotkut ovat synnynnäisiä hitsareita, jotkut oppivat hyviksi kunhan tarpeeksi opettelevat ja joistain ei tule hitsaria, ei millään. Mutta tarvitaanhan asentajiakin.

Joku aivotutkija saattaisi tietää syynkin mutta itse otaksun että joiltakin vain puuttuu hienomotoriikka. Komennot päästä sormenpäihin jotenkin pilaantuvat matkalla.

Toinen asia on se että hitsaus koetaan epämiellyttäväksi työksi.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: TunturiTT - Joulukuu 03, 2018, 14:05:03 ip
Itse osaan kyllä riittävästi hitsata. Mutta esim minkäänlaista soittajan lahjaa en omaa. Voisi kuitenkin kuvitella, että olisivat sukua keskenään. Molemmissa tarvitaan motoriikkaa ja rytmitajua.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: motomatti - Joulukuu 03, 2018, 14:21:49 ip
Lainaus
Mutta esim minkäänlaista soittajan lahjaa en omaa.
Ehkä basistiksi kuitenkin.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: TunturiTT - Joulukuu 03, 2018, 14:26:00 ip
En sentään tyhmä ole. (vitsi, ei pidä soittajien ottaa nokkiinsa)
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: Henko - Joulukuu 04, 2018, 09:16:08 ap
Basistillahan tarvii kyllä olla rytmitajua, mutta ennen kaikkea tyylitajua, että homma toimii. Soitan kuitenkin kontrabasson lisäksi sujuvasti myös kitaraa ja banjoa joten en ottanut itseeni. Hitsata en erityisen hyvin osaa. Lapsuudessa oli yksi tuttu jolla oli käsittämättömän hyvä tasapaino, keuli fillarilla loputtomiin, ajoi yksipyöräisellä kouluun jne. Siltä sujui hitsaushommat hyvin, teki ihan isot tilit sillä ilman kummempia koulutuksia.
Vaan uudesta hitsausteknologiasta, mitäs mieltä olette niistä automaattisesti tummentuvista maskeista? Ite hitsannut niin vähän etten osaa sanoa.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: TunturiTT - Joulukuu 04, 2018, 09:48:31 ap
Mulla on sellainen ollut ehkä vuoden verran ja olen kyllä tykästynyt. Yli kaksikymmentä vuotta päästellyt Euromaskilla ja vaihdoin kun halvalla itsetummentuvan vain.
Sen kun säätää omaan makuun sopivaksi, niin hyvä on. Isoveljeni taasen ei siihen tottunut, osti samaan aikaan ja taisi vaihtaa takaisin Euroon.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: motomatti - Joulukuu 04, 2018, 13:15:09 ip
Sama juttu kuin TTT:llä. Olenkohan nyt omistanut aurinkokennolla toimivan automaattimaskin noin kuusi vuotta. Jonkin aikaa meni totutteluun ja siihen että kun lopettaa sauman niin maskin ikkuna kirkastuu. Vasen käsi teki aluksi pakkoliikkeitä.

Säätöjen hakuun meni hetki eli pääosin ne ajat jotka menee tummenemiseen ja uudelleen kirkastumiseen. Sekä uudelleen kirkastumisen tummasta vaaleaan siirtymisaikaan. Vaikka hitsaus päättyy niin sauma saattaa säteillä vielä voimakkaasti ja aiheuttaa sokaistumista. Nämä säädöt ja muutaman muutkin sisältyvät jo varsin edullisiinkin maskeihin.

Omani ei ole tämä mutta varsin samanlainen tämän varhaisempi edeltäjä: https://www.ikh.fi/fi/hitsausmaski-autom--9-13-migatronic-m81910599

Näkyy automaattimaskeja saatavan jo alle 30€ hintaluokassa. Toistaiseksi turvautuisin kuitenkin kaksi kertaa kalliinpaan.
Maskin sopivuus pään malliin on yleensä aika laajasti säädettävissä vaan olenpa törmännyt maskiin joka oli varmaankin suunniteltu avaruusolennolle. Säädöt eivät riittäneet siihen että lasista olisi voinut katsella sujuvasti läpi.

Jos ei maskia pääsee testaamaan tosiolosuhteissa eli hitsatessa, niin ainakin sen katsominen ennen ostopäätöstä, että riittääkö säädöt omalle päälle ja onko ylipäätään miellyttävä pitää päässään. Alla pidetään suikkaa tai myssyä joten sekin pitää ottaa huomioon sovitellessa. Painokin ratkaisee.
Myös se miten maski aukiasennosta laskeutuu kasvojen eteen nyökkäämällä on hyvä todentaa. Siihenkin on säätö olemassa.

Pään ympärille kiristyvä panta on yleensä varustettu pehmikkeellä otsan alueelta tai laajemminkin. Olisi hyvä jos se olisi vaihdettavissa tai pestävissä. Ei hitsarin naama pakosti vaadi olla aina musta.

Silmälaseja tarvitsevan pitää katsoa myös se että säädöt ovat niin että katse menee kokolailla suoraan silmälasien ja maskin ikkunan linjaan eikä maskin panta tai muut osat osu silmälaseihin. Itse käytän hitsaushommissa muovilinssisiä markettilaseja joissa on riittävä kerroin. Säästyy kalliimmat klasit vaurioilta. Laseja tarvitsen vain lähelle katsomiseen.

Mitään huippumaskia ei kotitarvehitsari tarvitse. Valinnanvaraa on runsaasti. Eikä se euromaskikaan huono ole jos epäilee automaattimaskin toimivuutta.
Testatessa maskia voi kääntää kohti aurinkoa. Sen ei pitäisi siihen reagoida. Jos reagoi niin ulkona hitsaaminen voi olla hankalaa.

Jos hitsatataan tigillä niin vasen käsi ei ole vapaana juuri koskaan tai siinä ainakin on mukana kuuma lisäainelanka. Silloin automaattimaski on ihan ehdoton varuste.

Eri hitsausmenetelmiin tarvitaan eri suodatuskykyjä. Maskin ohjeissa on tieto miten pitää säätöjen olla milloinkin tai mihin hitsaukseen maski on suunniteltu.

Maski toimitetaan yleensä pahvilaatikossa ja silloin kun ei hitsata niin maski on hyvä laittaa takaisin askiinsa suojaan pölyltä ja lialta. Myös kypärähuppu on hyvä suojavaruste.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: TunturiTT - Joulukuu 04, 2018, 13:46:49 ip
Mulla on ihan vaan edullinen automaatti, kun oli halpa kokeilla. Ainoa mainittava vika siinä on kopan muotoilu: luurimalliset kuulosuojaimet eivät mahdu kuupan kanssa. Häiritsevä piirre, mutta toisaalta maski olisi otettava muutoinkin hiomista varten pois, kun katkaisin pitää kääntää hionta-asentoon.
Näyttää nuo Matin linkkaaman maskin speksit pätevän aika lailla suoraan tuohon omaan halpikseenkin. Omassa säädöt on kopan sisäpuolella, miten lie tuossa, kun ei kuvasta näy.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: motomatti - Joulukuu 04, 2018, 13:51:37 ip
Omalla maskilla onnistuu hiominen mutta jos kipinäsuihku on kovin kirkas niin ikkuna tummentuu. Kaikki säätönupikat ovat sisäpuolella ja niiden säätäminen on tehtävä erikseen. Maski päässä ei onnistu. Mutta ei se ongelma ole.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: TunturiTT - Joulukuu 04, 2018, 13:53:59 ip
Piti ihan tarkistaa, on siinä omassa tummuuden säätö tietenkin ulkopuolella. Voi siis hitsatessa säätää.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: Olavi - Joulukuu 22, 2018, 10:12:50 ap
Pellinpalasia ja alumiinisellaisia purkuosia odottaa autotallin nurkassa, että pääsisi harjoittelemaan hitsaamista.  Paikallaan voisi olla myös metallityön koulutussessio esim. kansalaisopiston kevään kursseilla. Pellin kanttaus ei oikein kotiloissa onnistu. Itse hitsauslaitteesta vielä. Eilen puhuin Industria Centerin myyjän kanssa pitkän puhelun ja yritin kalastella mitä myisivät aloittelevalle kotihitsarille. Käytiin keskustelua puikkokoneesta, TIG ja MiG/MAG laitteista. Ykköstarjokkaaksi selvisi MIG/MAG laite, toiseksi puikkokone. TIG hitsaamisen vaativuus taisi olla syynä ettei paljoa sitä tyrkyttänyt. Kirjallisen hitsaustiedon perusteella tulin kyllä käsitykseen, että TIG hitsaamisessa sauman laatu olisi huippua ja myös ohuilla materiaaleilla homma hoituu. Toki homma pitää osata. Uusia metallin muokkaamista vaativia projekteja on idealistalla mp puolelta seuraavaksi 2-3 vuodeksi. Viimekesälle tuli tosiaan hankittua vanha pieni Fasterin (460) alumiinivene (40 hp 2t Yamaha), jossa on sivupulpetti. Tietäähän sen mitä 100 kg tarkoittaa toisella laidalla pienen veneen kulkuasentoon, vaikka muuten on hyvin merikelpoinen alus. Oli muuten vastinetta kerrassaan rahalle ja kelit kohdillaan Saimaan vesillä viime kesänä. 2tahtikoneen keveys ja kiihtyvyys oli positiivinen yllätys eräiden 4t perämoottoreiden jälkeen. Jotenkin myös 2tahtikoneen kanssa puljaaminen vesillä on niin nostalgista. Meni loppu vähän sivuun aiheesta ;D, kerrankos.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: egon - Joulukuu 27, 2018, 18:32:54 ip
Aluminin hitsaaminen MAG/MIG -lla onnistuu kyllä jos on oikea kone verstaassa. Pienillä tai pienehköillä koneilla homma ei skulaa oikein ollenkaan. Omalla generaattorilla olen antautunut hitsaamaan joskus alumiiniä puikolla, mutta se ei ole mielipuuhaani kyllä millään tavalla. Kokeilin samaan tarkoitukseen hyvää kotimaista invertteriä, mutta sillä en alumiinipuikkoa saanut palamaan edes tyydyttävästi. Joka tapauksessa ennen invertterin ostopäätöstä kannattaa tarkistaa alumiinihitsausominaisuudet valmistajan tiedostoista.  Perinteinen hyvä alumiinhitsausaparaatti on edelleen TIG ja silloin se vaatii vaihtovirta -virtalähteen, esim. hitsausmuuntajan.

Autotallihitsarin peruskoneeksi riittää noin 150 ampeerin valovirta MIG. Ittellä on Telwin siinä tarkoituksessa ollut yli kaksikymmentä vuotta ja pelaa edelleen. 0.6 ja 0.8 langoilla saa tehtyä aika monenlaista, 0,5 mm aina noin 5 mm paksuuteen saakka. Itse olen hintasyistä käyttänyt pelkästään CO2 -kaasua, mutta mitä olen muiden koneita joskus kokeillut, niin Misonilla homma on helpompaa. Löytyy helpommin hyvät säädöt joilla kaari palaa vakaasti. CO:lla säätäminen on vaikeampaa, mutta kyllä sen niksit käytäntö opettaa. Pienten täytelankakoneiden kehuja en ole kuullut oikein missään.

Kun ainepaksuudet menee usein yli 5 mm:n niin nuo pienet MIG:t jää pieniksi. Paksumpaan peltiin saa pelittämään puikkokoneet, joita on pikku inverttereinä tarjolla monenlaisia. Itte olen paljon hitsannut muuntajallakin, josta löytyy noin 140 ampeeria virtaskaa makeimmilaan. 

Aloittelevalle hitsaajalle automaattimaski on erinomainen varuste.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: Olavi - Syyskuu 03, 2019, 20:28:44 ip
Huomenna alkaa kohdallani metallurgian opinnot eli ts. kansalaisopisto teknisen työn kurssi, joka kestää keväälle 2020. Varasijalta pääsin juuri ja juuri mukaan. Kaikki 8 kpl Jyväskylän seudun teknisentyön kurssia ovat tupaten täynnä. Tarkoitus on paneutua ainakin alumiinin käsittelyyn, jotta sen erilainen muokkaus ja hitsaus alkaisi sujua jollain tavoin. Toki myös teräs on mukana paletissa jossain määrin. Omia ideoita pääsee tunneilla työstämään eli tekemällä oppimista on luvassa.  Ideahatussa on jo muhimassa joitain moottoripyörän korinosia harjoitustöiksi. Syksyn ja talven aikana on tarkoitus kartuttaa omaa autotallivarustusta metallin työstämistä varten, mutta se on sitten oma tarinansa.

Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: motomatti - Syyskuu 03, 2019, 22:40:29 ip
Jos harkitsey edullisia kiinalaisia työstökoneita niin niiden perusta on aivan sama kuin pari kertaa kalliimmilla saksalaisilla tai italialaisilla työstökoneilla. Mutta, mutta, niistä puuttuu muutamia tarkkuuteen ja toiminnan helppouteen liittyviä rakenteita. Olen itse lisännyt ne mutta asia vaatii tietämystä työstökoneen toiminnasta ja rakenteesta.

Olen käyttänyt muokkaamiani kiinalaisia pylväsporakonetta, minijyrsintä, sorvia ja italialaista halpishitsauskonetta varsin ahkerasti ja saanut hyväksynnän ajoneuvotekniikkaan liittyville töilleni nykyisestä Traficom-nimisestä organisaatiosta sekä riippumattomasta testauslaitoksesta Testmill Pentanovasta. Kas kun itse tehdyt ajoneuvot pitää testauttaa ja hyväksyttää kyseisissä laitoksissa.

Lähinnä on asiana hallita oikein hieman puutteellisiakin laitteita että tuote on riittävän laadukas. Hyvillä laitteilla on paljon helpompaa. Mutta voi olla käytön määrään nähden, harrastelijalla, tarpeettoman arvokasta.

Nyt työkaluvalikoimaani on tullut tig-hitsauskone. Vanha mutta toimivaksi todettu ammattilaislaite mutta rutiini puuttuu vielä. Pitäisi polttaa plasmaa vielä aika paljon...
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: Pekka - Syyskuu 08, 2019, 19:01:42 ip
Syksyn ja talven aikana on tarkoitus kartuttaa omaa autotallivarustusta metallin työstämistä varten, mutta se on sitten oma tarinansa.

Tulin kesällä tutustuneeksi Rautajätti.fi nimiseen työstökonekauppaan. Ei kannata ryhtyä, ainakaan jos ostoksilla on joku kiire.
Tein tuonne nettikauppaan tilauksen 7.7.2019 ja viimeiset tuotteet toimittivat 27.8.2019.
Kun kysymisen jälkeen ilmeni etteivät kaikki tilatut olleet varastotavaraa, eivät missään vaiheessa suostuneet kertomaan toimitusaikaa.
Tosin tilaus olisi jäänyt tekemättä jos jo ostovaiheessa olisi ollut tiedossa, että jälkitoimitukseen menee.
Positiivista oli kun kuitenkin kinuamisen jälkeen lopulta toimittivat kaikki.
Samaan "konserniin" kuuluvat myös Työstökone.fi ja Verkkomikko.fi
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: motomatti - Syyskuu 08, 2019, 20:01:19 ip
Sellaisia kauppoja on paljon joilla oma varasto on minimaalinen tai olematon.
Kun asiakas tilaa ja maksaa niin tuote tilataan välittäjältä tai suoraan valmistajalta. Kumpikaan ei ole lähellä vaan yleensä aika pitkän laivamatkan takana.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: Olavi - Syyskuu 10, 2019, 20:58:32 ip
Huomenna pääsee hitsaamaan, jihuu. Tosin ollaan koulun väliaikaisissa väistötiloissa eikä niillä laitteilla alumiinia hitsata, mitä viestiä vähän ihmettelin. No tyvestä puuhun tyylillä edetään. Laitteiden osalta tilanne muuttuu, kun syksyn aikana siirrymme remontoituihin ja uudistettuihin verstastiloihin. Loppuvuoden aikana kartutan omaa kalustoa metallin työstämiseen. Ensimmäisten joukossa on päättää minkälaisen hitsauskoneen hankin ohutlevyn ja muiden aika pienten osien hitsaamiseen. Levyn leikkaus ja metallikappaleiden katkaisu on ratkaistava asia kuten myös levyn muotoilu.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: TunturiTT - Syyskuu 10, 2019, 22:10:09 ip
Alumiinin kanssa kannattaa pitää huolta tuuletuksesta. Ei ole kaikkein terveellisimpiä huuruja haistella sen hitsaus- ja sulatuskaasut.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: motomatti - Syyskuu 10, 2019, 22:59:23 ip
Samat sanat ruostumattoman teräksen hitsauksesta. Tulee lähtemätön tauti helposti joka vaikuttaa keskushermostossa. Ratkaisu ongelmaan on: Maskiin pitää saada ilmaa koneellisesti aktiivihiilisuodattimen läpi. Tilan tuuletus työn jälkeen. Paljain käsin ei kannata rosteria kauheasti työstää.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: TunturiTT - Syyskuu 11, 2019, 08:51:42 ap
Veljeni aiemmalla työpaikalla tehtiin tutkimusta hitsauksen kaasuista. Oli lievä yllätys, kun puhtaita teräksiä robotilla hitsaten, ilmassa leijui vaarallisia määriä muun muassa suolahappoa! Tämä tuli mitä ilmeisimmin jostain suoja-aineesta, jota materiaalin toimittaja suihkutti teräkseen ruostumista estämään. Tämä sitten hitsauslisäaineiden kanssa reagoi sulassa. Raitisilmamaskit oli jo muutenkin kaikilla naamalla, mutta sen jälkeen ei työpisteen äärelle saanut mennä ohikulkijatkaan.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: motomatti - Syyskuu 11, 2019, 10:11:50 ap
Hitsausta on tehty jo pitkään muuallakin kuin ahjossa. Erilaisilla koneilla ja eri menetelmillä. Pääasiassa sähköisillä hitsaustavoilla. Sähköhitsauksen vaaroihin havahduttiin vasta 80-luvulla mutta kehitys tuli ainakin vuosikymmenen perässä. Itsekin ehdin polttaa puikkoa ja lankaa aina 90-luvun lopulle asti kunnes tuli määräys käyttää paineellista ja puhdistettua hengitysilmaa kaikessa hitsauksessa. Sitä ennen oli toki poistoimureita ja huuvija hitsauskohteiden yhteydessä mutta 70-luvulla ei vielä niitäkään.

Rautametallien pinnassa on yleensä ruostesuoja-aine. Se pitää poistaa ennen hitsausta. Kuten muutkin aineet sekä ruoste. Jalompien terästen hitsauksen yhteydessä käytetään puhdistukseen varsin koviakin aineita. Tosin nämä asiat tulevat vahvemmin esiin vasta kun tehdään isommassa mittakaavassa metallikäsitöitä. Tosin "vanhan liiton miehet" vetävät edelleenkin saumaa ja "norttia" samaan aikaa mutta nykyisin heitä on varsin vähän jäljellä.

Toimin ennen eläkkeelle jäämistä työni ohessa työsuojeluvaltuutettuna ja sain toimeen koulutusta useamman kuukauden jos kaikki viikon ja kahden mittaiset kurssit kansanopistossa lasketaan yhteen. Enemmän koulutusta kuin hitsaamiseen koskaan.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: TunturiTT - Syyskuu 11, 2019, 10:47:36 ap
Tuo veljen työpaikka ei ollut ihan mitään nappikauppaa..
Isäni on koko 50-vuotisen metalliuransa aikana hitsannut ilman ylipainemaskia. Kiinteillä työpisteillä on ollut huuvat yleensä käytössä. Ulkokeikoilla ei tarvi. Hengityspuolen ongelmia ei ole ollut, eikä koskaan ole aloittanut tupakointia.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: motomatti - Syyskuu 11, 2019, 11:03:06 ap
Se on kyllä jännä että eräissä hommissa voi olla sairastumatta lainkaan pitkänkään ajan kuluessa. Tosinaan ensimmäinen kokeilukin voi olla liikaa terveyden suhteen. Suurin osa ihmisistä on siinä välissä.

Harvemmin nämä asiat tulevat puheeksi harrastusten yhteydessä. Toki silloin hommia tehdään vain vähän ja lyhyitä jaksoja mutta koskaan ei voi tietää onko itse herkkä vaiko teräsmies johon ei tehoa mikään. Että siksi myös suojavälineet on hyvä olla olemassa ja tiedostaa pienetkin riskit.

Puikkokoneella voi hitsata varsin menestyksekkäästi ulkona vaikka vesisateessa ja tuulessa kun taas suojakaasullisella hitsausmenetelmällä työstä ei siellä tule mitään. Molemmista syntyy varsin runsaasti erilaisia kaasuja ja pah-yhdisteitä joten kohdeimuri ja hengityksen suojaus pitää olla kunnossa kun harrastetaan sisätiloissa.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: Pekka - Syyskuu 11, 2019, 15:27:00 ip
Työturvallisuuskeskuksen julkaisemista KAMAT- tietokorteista saa tietoa, mitä terveydellisiä vaaroja liittyy metallitöihin ja ajoneuvojen rassaamiseen.
https://ttk.fi/tyoturvallisuus_ja_tyosuojelu/tyoturvallisuuden_perusteet/tyoymparisto/kamat-tietokortit
KAMAT- tietokortti hitsaukseen liittyen:
https://ttk.fi/files/6448/Hitsaus_1.4_09102018.pdf
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: Olavi - Syyskuu 14, 2019, 19:40:49 ip
Tuli sitten vietettyä viime keskiviikkona 1,5 tuntia harjoitellen mig-hitsausta koulun laitteella. Opettajan 5 minuutin pikaopastuksella homma käyntiin. Erilaisia teräskappaleita tuli yhdistettyä toisiinsa. Säädöt piti todentaa materiaalivahvuuden mukaan kohdilleen, tehoa liikaa, liian vähän tai sitten sopivasti.

Markkinoilla näyttää löytyvän mig-koneita, joihin syötetään hitsattava materiaali ja sen vahvuus ja sillä selvä. Taitaa olla minun valinta aikanaan. Yllättävän siistiä jälkeä aikoi tulemaan, kun sai säädöt kohdalleen. Aikaisempaa kokemusta ei ole hitsauksesta muuta, kun   puikkokoneesta. Kloppivuosina oli pakko korjata niitä kesäautoja. Mig hitsaus tuntuu aika siistiltä työltä. Jonkinlainen kohdepoistokin on joka työpisteessä. Tänään tuli haettu rautaa IKH:lta. Ensimmäinen projekti on venepukit pienelle moottoriveneelle.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: motomatti - Syyskuu 14, 2019, 23:20:05 ip
Menestystä!
Siitä se lähtee. Homma on eräänlaista tasapainoilua erilaisten muuttujien suhteen. Itse pidän mag-hitsaamisesta niin ohuella langalla kuin vain sopivasti koneeseen sopii. Yleisimmin 0,6-millisellä ja yleensä mustaa rautaa. Toki alumiinia ja jalompaa terästä mutta niitä oma halpiskoneeni ei niin mielellään liitä kovin nätisti mutta kaverilla on monipuolisempi laite mig-hitsaukseen ja parempi virtalähde. Onneksi hän lainaa konettaan kun tarve on.
Nyt on Verstaallani myös ammattitason tig mutta ei ole vielä tullut sen tarvetta ja on aika kauan siitä kun viimeksi olen tigillä saumaa tehnyt. Yli 20 vuotta sitten Finnairin korjaamolla Vantaalla. Vehkeetkin ovat muuttuneet tällä välin.

Mig/mag-koneen säätämisestä: olen pärjännyt kolmella nupilla. Yhdestä saa isoa ja pientä virtaa eli kaksi asentoa ja toisesta kaksi asentoa "hienosäätöä" edellisen oheen ja pyöreästä nupista lankanopeuden. Napaisuus vaihtuu vaihtamalla johtimien paikkaa koneen sisällä. Voisi sanoa että minimivarustus. Loppu on sitten kiinni kohteen puhtaudesta ja hitsaajan taidosta.
Otsikko: Vs: Hitsauslaitteet - uusi teknologia vs vanha
Kirjoitti: Olavi - Helmikuu 12, 2020, 19:42:44 ip
Syksyn ja talven aikana tuli täydennettyä autotallin varustelua. Tämän hitsausasia oli päällimmäisenä, mutta sen myötä myös metallinkatkaisu- ja poraustarpeet kotikäyttöön tarvitsivat soveltuvat ratkaisut unohtamatta penkkihiomakonetta.Telwinin Mig/Mag laite tuli hankittu ja nyt alkuun olen harjoitellut ydintäytelangalla teräksen hitsaamista. Heti alkuun piti ratkaista myös työpistekysymys ja ensimmäinen työnäyte oli lopen hitsauspöytä lukittavilla pyörillä. No sitten samalla piti myös ratkaista hitsauskaasujen poisto, johon löytyikin aika helppo ratkaisu, kun autotallissa oli jo valmiiksi tehokas poistopuhallin, johon yksi lisäpoistohaara oli helppo rakentaa. Koko tämä tapahtumaketju lähti liikkeelle siitä turhautumisesta, kun vuosi sitten totesin, etten pysty muuten ratkaisemaan ideoimaani -96 Calin etukateratkaisua, joka perustuu EV:n katteeseen. Valmiita kiinitysrautoja tarpeeseeni ei vaan ole valmiina. Sen kiinnityskilkkeet olivatkin seuraavaksi ratkaisuvuorossa, nyt valmiina.