Gruppo MOTO GUZZI Finlandia Foorum
Yleinen keskustelu => Tekniikkapalsta => Aiheen aloitti: mosa - Maaliskuu 16, 2019, 18:21:41 ip
-
Onko kokemuksia otsikon laitteen tai vastaavan käytöstä moottoripyörässä? Olisiko kelpoinen vaikkapa Vintageen (vm08)? Ohjausyksiköstä juttu tämän päivän Hesarissa.
mosa
-
Erillisestä lisälaitteesta Guzzissa ei ole kokemusta, mutta E85 polttoaineelle muuntamisesta kyllä.
Guzzin polttoainelinja (peltitankki, pa-pumppu, suuttimet, suodatin) toimii muuten, mutta tankin sisällä polttoainepumpun ja suodattimen välissä oleva letku tulee ensin vaihtaa E85:n etanolimäärän kestäväksi:
Esim tämä -> ( https://www.motonet.fi/fi/tuote/458135/Upotettava-polttoaineletku-o8mm-305-cm )
Jos lisälaitteen valmistaja ilmoittaa laitteen toimivan 2:lla sylinterillä (eli 4:stä (?) kanavasta vain kaksi käytössä), niin ei pitäisi olla mitään estettä, ettei se toimisi Guzzissa, jolloin voi tankata sekä bensaa, että E85:sta.
ps. Moottorinohjausyksikön säätökartan muokkaamalla (vaatii ilmaisohjelmat + välijohdot ) on Guzzi ruokittavissa pelkällä E85 polttoaineella paremmin kulkevaksi helpohkosti pa syöttöä ja sytytysennakkoa lisäämällä. Tällaisesta on jo useamman kesän ajokokemusta itselläni.
-
Nyt alkoi meikä tosissaan kiinnostumaan varsinkin, kun työskentelen ympäristöalallla ja ajalen melko runsaasti mp:llä vuosittain ;). Mutta ropleemi on vain se, että en tiedä mitään noista säätöhommista. Vintageeni vaihtoi Guitzi aikoinaan tankin sisäisen letkun johonkin "kestävämpään" bemareissa käytetävään letkuun eli sen pitäisi olla kauketi ok tähänkin tarkoitukseen?. Mutta nuo "säätöhommat" pitäisi teettää jollain, joka hommat handlaa. Vinkkejä voipi antaa moisista osaajista Helsinki-Hämeenlinna-Kouvola kolmiosta.
-
Nyt alkoi meikä tosissaan kiinnostumaan varsinkin, kun työskentelen ympäristöalallla ja ajalen melko runsaasti mp:llä vuosittain ;). Mutta ropleemi on vain se, että en tiedä mitään noista säätöhommista. Vintageeni vaihtoi Guitzi aikoinaan tankin sisäisen letkun johonkin "kestävämpään" bemareissa käytetävään letkuun eli sen pitäisi olla kauketi ok tähänkin tarkoitukseen?. Mutta nuo "säätöhommat" pitäisi teettää jollain, joka hommat handlaa. Vinkkejä voipi antaa moisista osaajista Helsinki-Hämeenlinna-Kouvola kolmiosta.
Välttämättä ei tarvitse hankkia minkäänlaista flexfuel laitetta jos pyörän moottorinohjaus on 15M tai tuoreempi. Ilmaisohjelmisto, kannettava tietokone ja välijohdot niin voit ohjelmoida itse moottorinohjauksen. Ohjeet löytyvät täältä foorumilta. Ruiskutus- ja rikastuskartan peruskerroin etanolille on noin 1,3 mutta rikastukseen tarvitaan aluksi korkeammat lukemat. Oikein kylmänä jopa 200%.
-
Tuo erillinen ohjausyksikkö olisi siinä mielessä kiinnostavampi, että voi käyttää myös "tavallista" bensaa, jos tuota etanolimenovettä ei ole aina saatavilla ajoreitin varrelta. Laitoin tiedustelun yhteen asennusliikkeeseen, joiden repertuariin kuuluu myös moottoripyörien huollot. Odotan mielenkiinnolla, mitä vastaavat.
mosa
-
Sekakäyttöön sopii juurikin laite joka tunnistaa millainen etanolin ja bensiinin suhde on. Ei pelkästään etanolia tai bensiiniä.
Itse olen aikoja sitten siirtynyt etanolikäyttöön yhdellä pyörälläni. Koska etanoli on puristuskestävämpää ja käy kylmenpänä laitoin myös ahtimen.
Silloin, noin 10 vuotta sitten, oli etanolin saatavuudessa ongelmia kun lähti kauemmas. Piti tehdä reittisuunnitelmat tankkauspaikkojen mukaan. Myös varakanisteri oli toisinaan mukana.
Vaikka ahdin paransi hyötysuhdetta niin tankkausvälit olivat lyhempiä etanolin noin 30% heikommasta energiapitoisuudesta johtuen. Asiaa kompensoi etanolin bensaa halvempi vähittäiskauppahinta.
Guzzin ilmaläähdytetty moottori pyrkii käymään etanolilla liian kylmänä. Siitä seuraa liian kylmänä käyvän moottorin ongelmia. Samoja kuin talviajossa ilmenee. Myös kulutus on isompaa kylmällä säällä.
Ostin aikanaan laitteen jonka väitettiin olevan plug-in-asennettava flexfuel ohjauslaite. Ei toiminut. Toimitin laitteen elektroniikka-asiantuntijalle. Häntä oli naurattanut avattuaan sen kotelon. Ymmärsin että oli ulkomaan nettikauppiaalta saanut huijauslaitteen. Noin sata euroa tuli negatiivista kokemusta.
Etanolista on etua jos moottorissa on korkea puristussuhde valmiiksi tai sitä voi korottaa. Muutoin ei säästöä juuri synny. Bensiinille tarkoitetulla vakiomoottorilla ajaen ei pääse etanolin suhteen hyvään taloudelliseen tulokseen vaikka ruiskutus olisi säädetty hyvinkin tarkaksi.
Sekakäyttöön sopii parhaiten ahdettu, nestejäädytetty, monisylinterinen moottori. Siis lämpötasapainoltaan jo alunperin sopivampi ratkaisu. Pitäisi myös olla polttoainejärjestelmässä takaisinkytkentä että moottorin hyötysuhde olisi parasta tasoa molemmilla eri polttoaineella tai niiden seoksella.
1100 Breva (Euro3) kulki huomattavan hyvin ilman mitään lisälaitteita säätöjä jos tankkasi puoli tankkia RE85:sta ja toisen puolen E95:sta. Mainittakoon että RE85:ssa on noin 15% bensiiniä ja E95:ssa on 5 - 10% etanolia. Eli suhde ei todellisuudessa ole ihan fifty fifty. Kylmänä aamuna sai käynnistää hieman pidempään. Lähti toisella tai kolmannella kun pelkällä E95:lla useimmiten esi painalluksella. Huom! CARC-malleissa kuljettaja ei päätä käynnistymisestä vaan elektroniikka hoitaa käynnistämisen. Vikavalo saattoi syttyä jos käynnistys ei onnistunut heti alkuunsa.
1400 GTS:llä (Euro3) en ole kokeillut etanolia toisena polttoaineena. Mutta en epäile ollenkaan etteikö sekin toimisi em. puoliseoksella ihan hyvin. Säästö on tosin liki merkityksetön ja tankkausväli lyhenisi noin 50 km.
-
Kaupallista toimijaa muutoksen tekijäksi en osaa minäkään neuvoa, koska olen omat laitteeni itse säätänyt harrastuneisuudesta ja mielenkiinnosta. Vaikeaa se ei mielestäni ole, kun asiaan hieman perehtyy ja uskaltaa kokeilla.
Ruiskutus- ja rikastuskartan peruskerroin etanolille on noin 1,3 mutta rikastukseen tarvitaan aluksi korkeammat lukemat. Oikein kylmänä jopa 200%.
Nevadassani olen lisännyt vain pa-syöttöä 32% ja sytytysennakkoa 5 astetta. Kylmäkäynnistykseen ei ole tarvinnut (ihmetyksekseni) lainkaan puuttua ja silti käynnistyy viimeistään kolmannella lyhyellä starttauksella, jopa vain muutaman asteen ulkolämpötilassa. Moottori saavuttaa aina yli 75 asteen käyntilämmön muutaman kilometrin matkalla. Näillä hyvin yksinkertaisilla säädöillä moottori on tarjonnut täysin bensiinillä kulkevan Guzzin toimintavarmuuden ja käyttömukavuuden.
Yksinkertaisuus onkin mielestäni valttia, vaikka toimintaa varmasti olisikin mahdollista optimoida tarkemmin. Enemmän muunnellessa lopputulos voi olla äkkiä lähtökohtaa huonompi, jos ei ole riittävää tietoa ja tarvittavia mittalaitteita onnistuneen lopputuloksen varmistamiseksi. Tehtaan vakio moottorissa kykenee moottorinohjaus (ECU) säätämään polttoaineseoksen lambda takaisinkytkennällä sopivaksi yli 90% käyntiajasta. Vain kylmänä, kiihdytyksissä ja reippaassa moottoritieajossa polttoaineseos säätyy yksinomaa esiasetettujen kartta-arvojen mukaan. 15RC ecu (Nevada ja Vintage) säätelee myös itse seosta +/- 11% (itseoppivuuden raja-arvot), eivätkä aivan pienet kartta-arvoihin tehdyt muutokset ole "perstuntumalla" erityisemmin havaittavissa.
ps. tuo 32% polttoaineen lisäys bensiiniin verraten voi olla turhan rikkaalla moottorin ollessa lämmin ja olen sen vähentämistä itse ajatellut kokeilla. Viime syksynä muutos-kokeilun esti käyntihäiriö, joka lopulta paljastui sytytystulpan hatun ja -johdon väliseksi kosketushäiriöksi. Tulevana kesänä kokeilen laihempaa seosta tavoitteena pidempi toimintamatka tankillisella.
-
Guzzin ilmaläähdytetty moottori pyrkii käymään etanolilla liian kylmänä. Siitä seuraa liian kylmänä käyvän moottorin ongelmia. Samoja kuin talviajossa ilmenee. Myös kulutus on isompaa kylmällä säällä.
Tämän uskoisin johtuvan liian myöhäisestä sytytyksestä, sillä samat vaivat (hidas lämpeneminen ja tuntuvasti lisääntynyt kulutus) ovat olemassa muunnos-boxillisissa autoissa talvella.
Omassa autossani olen lisännyt sytytys-ennakkoakin 6 astetta, eikä noita oireita ole. Autossa kun pidän jatkuvaa kirjausta tankkauksista, niin siitä näkyy ettei ulkolämpötiloilla ole havaittavaa vaikutusta polttoaineen kulutukseen. Sen sijaan kulutuksen seurannassa näkyy ja erottuu heti sellaiset käyttöjaksot, jolloin olen esimerkiksi vedellyt peräkärryä tai on käytetty ilmastointia.
Kirjoittelinkin viime marraskuussa tuosta moottorilämmöstä omana kokemuksena Guzzilla
( http://foorumi.guzziclub.fi/index.php?topic=7373.msg73903#msg73903 ).
Kirpeä ilma oli ja sai pukea välikerrastot, talvihanskat ja villahupun jne. Silti paleli sormet ja varpaat, mutta moottori on kyllä E85:llä lämpimänä käynyt. Lämpöarvo ei ollut pelkkää mutua, vaan ihan mittarin kertomaa eli kännykän ScanM16 softalta (https://play.google.com/store/apps/details?id=scantwin.scanm16&hl=fi), joka näyttää ecun ulos antamia moottoritietoja.
-
Muistanko väärin, vai eikös sulla ollut pyörälläkin kylmäkäynnistyskokeita? Siis lähempänä nollaa kuin kymmentä astetta. Taisi parantua tuolla ennakonsäädöllä sekin?
-
En varsinaisesti ole tehnyt (tai logannut) kylmäkäynnistys kokeita/vertailuja.
Ainoastaan silloin (kevät 2015), kun kokeilin eri lisärikastuksia vrt bensiinikäyttö eli +20% / + 25% / +30% ja +35%.
Vähän "isolla haarukalla" siis, mutta tuolla 32% lisäyksellä könttänä pa-syötön päätaulukkoon on toiminut ok neljä kesää.
Lähtee tosiaan kylmänä käyntiin ihan pakkasenkin puolella, mutta kesäkumeilla on silloin melkoisen liukasta ajella ;D .
ps.Sytytysennakko oli viime kesään asti 6° lisää ja vähensin sen 5°een kokeiluna, kun hienosäätelin imuilman tasapainoja edullisen digimittarin (linkki (https://www.ebay.com/itm/Digital-Manometer-Differential-Gauge-Air-Pressure-Meter-Data-Hold-HT-1890-O5C8/372255843947?hash=item56ac2d666b:g:g5EAAOSwaVRatHUU)) avulla ajon aikana ja käyntihäiriötä etsiessäni. Vika oli lopulta tulpanjohdossa, joka löi maihin venttiilikanteen, joten ennakon voisi nyt taas palauttaa takaisin alkuperäiseen 6° een.
Tuo mittari on ihan kelvollinen ja helppo käyttää, kun se kertoo paine-eron ja lukema on hyvin luettavissa, joten läppien tasapainon saa erittäin hyvin balanssiin. Melkein 0.0:aa inHg näyttää nyt koko ajan välillä 1500-4500 rpm jollain kolmos vaihteella ajaessa.
-
Ihan uteliaisuutta kävin tänään (kylmässä) tallissa kokeilemassa käynnistymistä. Yli neljä kuukautta on koskematta pyörä seissyt ja kolmannella hörähti käymään. Pyörän mittaristo näytti lämmöksi 3 °C. Tasainen oli käynti vaikka kierroksia oli alle tuhannen heti muutaman sekunnin jälkeen.Tankissa oli nyt E85:sta, kun aiempina talvina olen sen ottanut letkulla pois syksyllä ja laittanut bensaa täyteen tilalle. Keväällä sitten sama toisinpäin. Nyt olen suunnitellut keväällä tyhjentää seisoneen E85 kirkaaseen astiaan, jotta näkisin kertyykö joukkoon vettä, josta suurta pelkoa tunnetaan. Turha pelko luulen, mutta sen näkee sitten.
-
Sain oheisen vastauksen kysymykseeni eli jatkan ajoja "perusbensalla", varmuuden vuoksi:
"Hei, asennus pitäis onnistua mutta toimivuudesta ei ole varmuutta. Laitevalmistaja ei ole aikaisemmin asentanut laitetta kyseiseen moottoripyörään.
Jossain moottoripyörissä suuttimien tuotto ei riitä.
Viritysaste on sen verran rajumpi henkilöautoihin verrattuna.
Hinta-arvio on myös mahdoton antaa mutta luulisi että 2-3 tuntia siinä menisi.
En kuitenkaan voi otta vastuuta laitteen toimivuudesta ilman valmistajan tukea."
-
Vastuullinen vastaus alan yrittäjältä ( peukku ylös ).
Etanolimäärän tunnistimella varustettu adapteri-boxi ainakin on hankala ellei mahdoton sovittaa Guzziin.
Pelkällä ohjelmistopäivitykselläkään ei tuo 95E:n ja E85:n sekakäyttö onnistu (kokeiltu on).
Suuttimien tuotosta ei tarvitse Guzzin moottoreiden viritysasteella kuitenkaan olla huolissaan.
Myyjän/maahantuojan mukaan tämä laite (-> linkki (https://holvi.com/shop/FuelFlexFinland/product/348f386905ca7258a48f4bbc0f6e12fe/) ) toimii myös 2-syl koneessa. Tuo on osaavalle helppo itsekin asentaa, kun saa virran suutinliittimiltä, joiden lisäksi tarvitsee kytkeä pelkkä maajohto.
Mitään E85 asennusta tai koekäyttöä en kuitenkaan tekisi ennen tankin sisäisen letkun etanolinkeston (SAE30R10-luokitus) varmistusta. Minullekin myivät aikoinaan (v.2014) ETERAn teollisuuspuolelta "varman erityisletkun", jonka ulkopinta kuitenkin suli siirapiksi yhdessä yössä. Suodattimen vaihdolla ja suuttimien takaperin huuhtelulla siitä selvisin, mutta vuosien kokemuksella on toimiva tuo Motonetin letku. Se 30cm riittää kahteenkin pyörään.
ps. Jos itselleni FlexFuelin boxilla tekisin, niin tehon ja kulutuksen takia lisäisin karttamuutoksella pari-kolme astetta sytytys ennakkoa.
Guzzilla lienee siihen kuitenkin jätetty nakutusvaraa jopa täysin etanolittoman 91 oktaanisen käyttöä ajatellen
-
Tämä menee nyt moottoripyörälyn ulkopuolelle, mutta rohkenen kysyä silti tällä foorumilla, kun liittyy tuohon avaamaani keskusteluun. Kun ei tullut laitatettua tuota boxia Vintageen, niin laitettiin vanhaan Focukseen. Mielenkiintoinen ilmiö on se, että auton oma "tietokonepohjainen" reaaliaikainen kulutusmittaus näyttää E85lla ajettaessa aivan päinvastaista kuin pitäisi eli pienempää kulutusta kuin tavallisella bensalla ajettaessa. Mihinkähän parametriin tuo reaaliaikainen mittaus perustuu? Ei ainakaan pelkkään virtaukseen, kun etanolibensan kulutus on kumminkin käytännössä ollut suurempi tavallisen bensaan verrattuna kuten pitääkin? Tankin neulamittari onneksi näyttää kyllä sitä mitä pitääkin.
mosa
-
Villi oletus: Kulutusmittarin näytteenotto on jostain välillisestä kohteesta eikä polttoaineen määrästä. Yleensä kulutusmittarit mittaavat suuttimien aukioloaikaa joka onkin varsin tarkka mikäli polttoainepaine on suuttimilla aina sama.
Bensiinin ja etanolin suhde ilmamassaan on suhdeluku jossa toinen on kaasuläpän asento ja toinen suuttimen aukioloaika. Kun polttoaine vaihtuu muuttuu myös kulutus polttoaineen eri energiatiheyden vuoksi. Mutta etanolin ominaisuudet ovat muutenkin erilaiset kuin bensiinin. Ne eivät pala samalla tavalla.
Jos kulutusmittaus on välillisestä kohteesta kuten ilmamassamittarin läpän asennosta niin polttoaineen muutoksen vuoksi sitä kautta tulee eri määrä ilmavirtaa. Tämä siis arvaus. Lienee niitä muitakin välillisiä tapoja mitata.
-
Ajotietokoneen kulutus"mittaus" perustuu suuttimien avautumisajan mukaiseen teoreettiseen syöttälaskelmaan, kuten MM edellä olettikin.
Laitettu EtanoliBoxi lisää polttoaineen syöttöä n.35% auton tietokoneen ja moottorin välissä, eikä tietokone tätä siis tiedä.
Auton tietokone siis käskee avata suuttimia esim. 3ms, mutta boxi huijaakin avautumis ajaksi 4ms ...
Yleensä lisäyksen tarve on 25-35% hyvissä normaali oloissa, jolloin auton tietokone siis (omalta kohdaltaan) vähentää pa-syöttöä.
Siitä seuraa, että auton tietokone näyttää usein n.0-10% pienentyvää kulutusta, kun ei tiedä, että sitä huijataan 35%:lla.
Oikea polttoaineseos säätyy pakoputkessa olevan Lambda-anturin mittaukseen (0-1 volttia) mukaan auton oman tietokoneen tekemänä.
Näin moottori myös toimii aivan toivotulla tavalla ja pakokaasupäästöt ovat mahdollisimman puhtaat.
-
Oikea polttoaineseos säätyy pakoputkessa olevan Lambda-anturin mittaukseen (0-1 volttia) mukaan auton oman tietokoneen tekemänä.
Näin moottori myös toimii aivan toivotulla tavalla ja pakokaasupäästöt ovat mahdollisimman puhtaat.
RE85:lla päästö taitaa syntyä pääosin sen besniinisisällysosuudesta. Etanoli palaa varsin puhtaasti eli sen poltosta syntyy vettä ja hieman kaasuja.
Muiden kiiruiden ja verstaan puutteen vuoksi on oma etanolipyörä ollut sivuraiteella. Kiinnostusta olisi taas herättää sillä kanssakulkijoiden hämmennyssä. Tosin pari tapausta on jopa suuttunut siitä että poltan etanolia pelkästään liikkumisen vuoksi.
-
Jos se palaa kunnolla ja oikein. Huonosti palaessa päästöt kirjaimellisesti kirvelevät silmiä. En tiedä mitä yhdisteet tällöin ovat.
-
Lämpökemia ja muu palamisen teoriaan liittyvä tieto ja taito itseltänikin puuttuu. Taisin koulussa torkkua niillä tunneilla. Aamun ensimmäiset kaksoistunnit olivat kemiaa tai fysiikkaa. 12-vuotias ei aina tiedä mikä on tärkeää myöhemmin.
Lähinnä olen seurannut mitä muut ovat tehneet ja apinoinut ja lukemalla sekä kokemuksen kautta keksiä että mikä milloinkin mättää. Silti on tullut aika paljon hieman erikoisempia ratkaisuja.
-
Jos se palaa kunnolla ja oikein. Huonosti palaessa päästöt kirjaimellisesti kirvelevät silmiä. En tiedä mitä yhdisteet tällöin ovat.
Joo, tunnetuin esimerkki taitaa olla vuoden 1950 formula-auto 1,5-litrainen Alfa Romeo 158 Alfetta, jonka ahdettua suoraa kasia jäähdytettiin polttoaineella, sen takana ei voinut olla moottorin käydessä. Kulutus oli hirveä, jopa 170 litraa 100 kilometrillä.
-
Suoraa veekasia? Sorry, oli pakko ;-)
-
Alustavia kulutuslukemia vanhalla Foorttilla. Ajelen pääasiassa (85-90 %) motaria (120 km/h) ja isoja teitä (100 km/h) ja vain vähän pikkuteitä (alle 80 km/h) ja kaupunkiajoa (30-50 km/h). Pelkällä 95:lla mitattu kulutus oli noin 7,5 l/100 km. 85:lla mitattu kulutus nyt samankaltaisilla ajoilla noin 8.7 l/100 km eli toistaiseksi kulutuksen lisäys yllättävänkin maltillinen. Ei huano. Tietokonemittaus 95:lla oli noin 7,3 l/100/km ja nyt 85:lla noin 6,7 l/100 km. Vaikka tuo kulutus 85:lla onkin isompi, niin etuna 95 ajoihin on siltikin pienempi polttoainekustannus ja myös pienempi nykyisin paljon kohistu hiilijalanjälki, kun tuo 85:n viina tehdään jätteistä, ainakin toistaiseksi
mosa
-
Suoraa veekasia? Sorry, oli pakko ;-)
Korjasin.
-
;)
-
Jos se palaa kunnolla ja oikein. Huonosti palaessa päästöt kirjaimellisesti kirvelevät silmiä. En tiedä mitä yhdisteet tällöin ovat.
Luultavimmin palamatonta etanolia, joka silmiä kirvelee. Ei kannata käyttää ulkoisesti ;D
... etuna 95 ajoihin on siltikin pienempi polttoainekustannus ja myös pienempi nykyisin paljon kohistu hiilijalanjälki, kun tuo 85:n viina tehdään jätteistä, ainakin toistaiseksi
mosa
Ostamalla kotimaista, uusiutuvaa E85:ta satsaa samalla suomalaiseen työhön ja osaamiseen.
Yleensä myös kulkupelin käyttömukavuus lisääntyy, moottorin parantuneen matalien kierrosten väännön myötä.
-
Ja vielä yksi mukava etu on Trafin 200 €:n sponssi 2007 ja sitä vanhempiin kärryihin eli omaksi osuudeksi jää alle 300 €. Palatakseni vielä alkuperäiseen kysymykseeni, niin on tuo muutosboksi kyllä sen verran iso, että vaikea sille on siedettävää sijoituspaikkaa Vintagesta löytää. Akkulaatikkoon siinä ja siinä, mutta sitten täytyisi tyytyä tosi pienikokoiseen akkuun, jolloinka saattaisi tulla jossain tilanteissa virransaantiongelmia. Laitevalmistajan mukaan boksin pitäisi kyllä soveltua kaikkiin 1-8 pyttyisiin bensamoottoreihin eli miksi ei siis moottoripyöräänkin.
mosa
-
Akun koko ei ole ongelma.
Akkua tarvitaan ainoastaan käynnistykseen ja tasaamaan kulutuspiikkejä.
Laturin teho pitää olla sitä tasoa että akkua ei erikseen tarvitse ulkoisella laturilla latailla jos pyörällä ajetaan ainakin kerran kahdessa viikossa niin että akku täyttyy.
Pieni akku latautuu nopeammin täyteen eli on lyhenkin ajon jälkeen valmis uuteen käynnistykseen.
Voi käyttää vielä pienikokoisempaa akkua jossa nykyaikaisempi tekniikka kuten litiumakku tai vastaava.
Itse käytän Californiassa perinteistä AGM-akkua jossa on peräti 14 Ah teho. Hienosti riittää.
Jos tarvitaan kovasti akkua käynnistyksessä ts. pyörä ei käynnisty helposti on jossain vikaa.
-
Tuo on mukava tieto, että pienemmälläkin akulla pärjäisi. Jotenkin edelleen kiinnostaisi muuntoboksin asennus myös Vintageen. Tankissa on jo aiemmin Guy Wikströmin laittamana kaiketi alkuperäistä kestävämpi bemareissa käytetty letku, joka kestänee myös etanolibensaa? No, tuumailen vielä.
mosa
-
Se Wikströmin asentama ns. bemari-letku on "nailonia" ja sattumalta tai ei, niin samaa materiaalia on myös se tehtaan alkuperäinen polttoainepumpusta ulos lähtevä pitempi kurttuletku, mikä on ollut 13 vuotta oman Vintageni tankissa muuttumatta tavan bensan seassa miksikään. Asensivat kuitenkin aikoinaan tehtaalla vääränlaisen letkun pumpun ja suodattimen väliin. Voisi sanoa, että melkein puolet meni oikein..Olikohan Etran sivuilla, kun luin tuon "nailon" letkun kestävän myös E85 polttoainetta. Vajaa puolet tankin sisällä ehkä siis vaihtoon, jos Wikström ei ole jo uusinut nimenomaan sitä lyhyempää "nailoniksi". Tai jo joku on uusinut peräti sen pitemmänkin muulla, kuin nailonilla????.
Jouko
-
Aiheesta innostuneena kaivoin oman alkoprojektin esiin.
Siihen pitää tehdä remonttia.
http://www.motomatti.fi/2019/05/alkoholipyoran-nouto-varastosta.html
-
Kenen tekemä boksi se on? Ne mitä olen itse nähnyt, ovat kyllä suht pieniä. Pienempiä kuin oma ruiskunohjausloota ainakin.
-
Laitteen kehittelijä ja valmistaja on kotimainen, muistaakseni joku tamperelainen, oisko ollut sTepOne Tech. Boxxin mitat ovat noin 3x8x12 cm eli ei mikään iso motikka ja varmaan pienellä sovituksella ja sopivan kokoisella akulla mahtuu satulan alle. Mulla on tosin siellä jo entuudestaan joku Piikkiössä aikoinaa asennettu "powerboxxi". Oma lukunsa on sitten, jos pyörään laittaa, johtojen ym. asentaminen mahdollisimman siististi.
mosa
-
Eihän tuo sitten ole edes iso. Mahtuisi varmaan omaankin ison akun päälle PowerCommanderin viereen. Jos niin haluaisi. tosin lienee aika paljon helpompaa vaan kertoa sille PC:lle, että jakelee sitä soppaa avoimemmin.
-
Jos tuo linkki pelaa, niin siinä on kuva älyboxilla varustetusta bemarista.
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/bensa-autosta-etanoliauto-alyohjaimella-taman-verran-muutos-maksaa/86a2590b-cfb6-43d6-963c-289d9662dc4a
-
Tuon Tamperelaisen valmistajan sivuilla mainitaan, että keväällä 2019 olisi tulossa moottoripyöriin customoitu versio. Laitoin kyselyviestin heille, missä vaiheessa tuon osalta ollaan. Ans katoo, josko vastaavat ja mitä. Heidän sivuillaan on myös "sopivuushaku". Siellä on moottoripyöristä ainakin BMW, Kawazaki, Yamaha. Mutta muutaman testihaun perusteella oli maininta suuttimien epävarmasta soveltuvuudesta aivan samoin kuin tuolla alkupään viesteissäni laiteasentaja mulle vastasi. No, jos tuo erityisesti mp:lle tehty versio tulee kaupan, niin sitten vaan asentelemaan.
mosa
-
Veikkaan, että loppuu suuttimista kapasiteetti. Mitoitettu Li an tarkalle.
-
Vinkiksi: itselläni on Saab 900:n suuttimet alkoholille. Tärkeää on että suuttimet eivät ole liian suuret sillä alakierrokset ja tyhjäkäynti ei isoilla suuttimilla suju. Liian pieni suutin ei riitä alkoholin teho/tilavuussuhteen täyttämiseen vaikka bensiinille riitäisi. Toisessa pyörässäni on tuplasuuttimet. Vakiosuuttimet hoitavat tavallisen ajon mutta niiden tehon loppuessa toiset suuttimet tulevat rinnalle lisäksi. Valitettavasti silloin tarvitaan kaksi ECUa.
-
Paitsi jos korvaa ecun jollain muulla valmisteella.
-
Paitsi jos korvaa ecun jollain muulla valmisteella.
Suuttimet on suuttimia ja niissä eri ominaisuuksia.
Nykyisissä suuttimissa on sikäli kiva että ne sallivat käämin kärähtämättä varsin pitkiä aukioloaikoja. Tuskin mikään suutinvalmistaja on tehnyt Guzzia varten yhtään suutinta vaan ne on otettu "hyllystä".
Suuttimien aukioloaikaa mitataan millisekunneissa. Siinä suhteessa niillä on minimi- ja maksimiaukioloaika jokaisessa kokoluokassa. Lisäksi pitää ottaa huomioon viive aukeamisessa ja sulkeutumisessa. Tosin, tekniikan kehittyessä, nopeus on parantunut ja ruiskutus siltä osin täsmentynyt ja tehnyt säätämisen tarkemmaksi.
Nuoruudessani suuttimet olivat hitaita ja niillä oli ihannenopeus vasta kunnon mittaisella aukioloajalla. Käytännössä suuttimille piti antaa alakierroksilla suhteessä pidempi aukioloaika niiden viiveen vuoksi. Isoilla kierroksilla ne pyrkivät olemaan auki liikaakin eli aukioloaikaa piti lyhentää. Ohessa oli vielä käämin kyllästyminen kun käskyä tulee taajaan eli sekin pidensi aukioloa joka piti pulssin mitassa huomioida.
Nykyään suuttimet ovat parempia ja niillä ei liene enää ihmeempää "kyllästymistä" tai viivettä aukeamiseen tai sulkeutumiseen. Toisaalta se on tehnyt suuttimista entistä "kapeakaistaisempia" mutta hitosti tarkempia. Valitettavasti nykybensassa on vain niin paljon "petäjäistä" että kulutus ei olekaan pudonnut polttoainetalouden tahdissa. Bensajalostaja rules!
Silti suutinkoon oikea valinta tarkoitukseensa on tärkeää. Suutinkoot ilmoitetaan ruiskutusmäärän suhteena yleensä kolmen baarin paineella aikayksikköä kohti.
Tuosta vanhasta (Noin 30 vuotta vanhaa.) suutintekniikasta johtuen käytän sylinteriä kohti kahta suutinta. Toinen tekee perushommat, toinen auttaa kun pyydetään. Molemmilla eri ECU eri näytteenotolla.
Nykyään on erilainen lähestyminen kuten Guzzin 1400-koneissa. Niissä on käytännössä kaksi yksisylinteristä moottoria jotka ovat vain kampiakselista kiinni toisissaan. Se on ihan uusi maailma jota olen pyrkinyt ymmärtämään. Ehkä jo hieman käsitänkin...
-
Serkun turbomotissa on vähintään 1200cc ellei peräti 1500cc/min suuttimet ja käy ihan nättiäkin tyhjää. Riittää tenulla vähintään 650 heppaan. Puolet moottorista on aika tarkkaan isolohko Guzzin verran. Eli tuplasuuttimia ei tarvita enää tänä päivänä. Guzzin suuttimet taitaa olla kokoluokkaa 170-200cc/min.
-
Oheisen vastauksen antoi tamperelainen laitevalmistaja edellä mainitsemaani kyselyyn:
"Nuo moottoripyöräversiot ovat tulossa tässä aivan lähiaikoina myyntiin. Tavarat ovat jo olemassa, mutta virallinen lanseeraus ja paketit tekemättä.
Tuo pyöräsi on kyllä yhteensopiva eflexfuelin kanssa ja lisäilin sen tuonne meidän yhteensopivuuskantaan.. Ole yhteydessä tuossa kuukauden päästä, kun saamme virallisen myynnin käyntiin."
mosa
-
Laitanpa korvan taa tämän asian.
Varoitus! Politiikkaa: Erityisesti nyt kun hallitustunnusteluissa on haluttu lisäverottaa fossiilisiä polttoaineita alkaa uusiutuva polttoainetarjonta kiinnostamaan. Niitä lienevät biodiesel, jonka hinta ei ole vielä kilpailukelpoinen ja saatavuus heikkoa sekä kohtuullisen saatavuuuden omaava RE85 joka toimii myös mp:ssä varman päälle. Jälkimmäisen hinta saattaa veronkorotusten jälkeen olla houkuttelevampi.
RE85:n kohdalla ei pidä tuijottaa litrahintaan vaan sillä hinnalla saatavaan energiamäärään ja siihen kuinka hyvin ajoneuvo voi omaksua (hyötysuhde!) tämän polttoaineen.
Riippuu täysin siitä mihin hintaan vanhaan kalustoon saa lisälaitteen ja paljonko muutoksia pitää pyörään tehdä että kannattaa vaihtaa polttoainetyyppiä. Tämän päivän Aamulehdessä mainittiin että bensiinin veronkorotus vaikuttaa keskimääräisen vuotuisen ajosuoritteen hintaan noin 100€ lisää.
Epäilenpä toistaiseksi että etanolilisälaitteiston hintaa pitää kuolettaa melko pitkän aikaa.
Tietenkin on se hinnoittelematon asia eli mitä maksaa omalle kohdalle maailman pelastaminen ja millaisen mielenrauhan siitä saa että ajoneuvon pakoputkesta pukkaa lähinnä vettä. Mutta hiilidioksidista ei tälläkään aineella päästä eroon.
https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/124269/Hollmen_Iida.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Toinekin juttu: https://www.mtk.fi/documents/20143/388187/E85-muutossarjan_testauksen_tutkimustulokset-raportti-Iida_Hollm%C3%A9n_korjattu.pdf/f970ae95-38b0-c08c-fd63-084574cf5ba7?t=1549367031147
Se että millä keinoin, kuten etanolikäyttöisestä autosta, saisi moottoripyörästä veroa pois muuttamalla se etanolikäyttöiseksi, en osaa arvella. Moottoripyörästä kun keskimäärin on autoveroa 2,7 kertaa ennemmän kuin autosta mutta moottoripyörästä ei peritä vuotuista veroa kuten autoista josta verosta nyt suoritetaan tämä vähennys. Lisäksi on saanut, ajoittain kampanjaluonteisesti, auton muuttamisesta etanolille, tukea muutoskustannuksiin.
Epäilenpä että moottoripyöriä ei tässäkään yhteydessä tulla huvivälineenä (Taannoinen ministeri sen näin muotoili.) tukemaan etanolimuutostoimissa valtiovallan taholta.
Ensiksikin pitäisi sada valmis tehdastekoinen mp tarjolle useammaltakin valmistajalta että asiaan havahduttaisiin.
-
Joo, on tosiaan mielenkiintoista nähdä, miten fossiilisten polttoaineiden verokorotus heijastuu esim. E85:een, jossa fossiilisen bensiinin osuus on kaiketi 15 % ja loput jätteistä valmistettua kotimaista etanolia. Koskeeko korotus vain bensiinin osuutta, jolloinka vaikutus on melko pieni. Mutta luultavasti mittarilla hinta nousee enemmän kuin tuon bensiiniosuuteen kohdistuvan korotuksen verran >:(
Laskiskelin karkeasti, että tuo vanhaan Foorttiin asennettu "etanolihaistelija" tienaa ittensä mun ajokilometreillä, noin 40 000 km/vuosi, ja Trafin sponssilla alle puolessa vuodessa. Ei mielestäni huano ollenkaan ;)
Jos asennutan moottoripyörään modifioidun boxin myös Vintageen, niin siinä kestää takaisinmaksu kyllä useammankin ajokauden verran, mutta suosimpahan pääosin kotimaista polttoainetta ja ei tuo pienempi (fossiilisten polttoaineiden) hiilijalanjälkikään niin huano asia oo.
mosa
-
Jos veikata saa, niin E85 hinta on sidoksissa vain ja ainoastaan E95/98-hintaan.
Liian suurta hintaeroa ei pääse (vielä) syntymään, koska se ei vaan käy, että joku polttoaine on muita halvempaa.
Ehkä vuosien päästä hintaero on selkeämpi, että biopolttoaineet maksaa sen, mitä fossiilliset nyt ja fossiiliset taas huomasti enemmän, mutta missään vaiheessa homma ei halpene edes biopolttoaineilla.
Se on vähän niin kuin halkomotin hinta, sen hinta seuraa myös muiden lämmitysmuotojen hintaa...