Gruppo MOTO GUZZI Finlandia Foorum
Yleinen keskustelu => Asiaa ja asian vierestä => Aiheen aloitti: California - Helmikuu 11, 2014, 15:52:49 ip
-
Moro, ehtikö uuden Californian omistaneilla tulla jo keskikulutustietoja uudesta Californiasta? Eli paljonko hötäsee satasella? Mitä on lueskellu ulkomaisia "Road testejä", niin pikkasen janoselta vaikuttaa. Testien mukaan kulutus olisi siinä 6,5 l sataselle. Mutta monesti nuissa testeissä kulutustiedot voivat olla kyllä yläkanttiin...
-
Moi!
Mun calin kulutus on ollut 6,5-7,0l/100km.
Ihan riittävän janoinen!
t. Kimmo
-
Johan mulla vanha ykstoistanen Cali vie tuon verran. ;D
-
Vitosella pitää kulkea. Stopit reissussa ovat muuten liian lyhkäsiä ja joskus tulee mentyä paikoissa, missä huoltsikoita ei ole, tai ovat kiinni ???
-
Ajoa pelkästään taajamassa 12L/100KM
AET
-
Hmm...joo... Kieltämättä aika iso kulutus kuitenki. Bensakustannuksiin ei niin väliä tämän harrastuksen yleiskonkurssissa mutta kulutuksen vaikutus ajosäteeseen on se puoli mikä kiinnostaa. Ajosäde seuraavalla pyörällä pitäisi kyllä olla vähintään sama kuin nykyisellä Calilla (eli 300km turvallisesti) ja mieluummin enemmän. Nyt vaikuttais että uuden Calin ajosäde jää alle 300 km.
-
Hmm...joo... Kieltämättä aika iso kulutus kuitenki. Bensakustannuksiin ei niin väliä tämän harrastuksen yleiskonkurssissa mutta kulutuksen vaikutus ajosäteeseen on se puoli mikä kiinnostaa. Ajosäde seuraavalla pyörällä pitäisi kyllä olla vähintään sama kuin nykyisellä Calilla (eli 300km turvallisesti) ja mieluummin enemmän. Nyt vaikuttais että uuden Calin ajosäde jää alle 300 km.
Näin juuri. oma Calini menee keskimäärin alle viiden eli liki 350 km on normaali matka-ajossa mahdollista. Noin 100 kilometriä on jäljellä kun valo alkaa hehkua. Quotassa valo on rikki ja kulutus yli 6 litraa joten sewn kanssa pitää olla jo valppaampana. Naisen Titanium meni 370 km kunnes tavara loppui, kun kokeiltiin. Silkassa maantieajossa vie alle 4,5 litraa. Oman käsitykseni mukaan isokin pyörä saa viedä normi kotimaisessa maantieajossa pois lukien motarit enintään 5,5 - 6,0 l /100 km. Muussa tapauksessa se on rikki tai suunniteltu huonosti. Tuota Quotaa lukuunottamatta kaikki omani ovat jääneet keskimäärinkin alle 5,5:n. Yhtenä kesänä Norge vei 5,6 mutta siitä löytyikin vika.
-
4200 kilometrin Skotlannin-matkan keskikulutus oli 5,95/100. Takasitsi miehittämätön (po. naisettamaton…),
mutta mukana iso takalaukku. Ajotyylini on sellainen kaikenlaisen ajatustoiminnan ja mietiskelyn mahdollistava; ts. tuo lukema on helposti nostettavissa kovemmalla menolla. Arkiajossa mennään Kimmon antamissa lukemissa.
Edellisellä sata kiloa painavammalla pyörälläni (jossa myös iso takalaukku ja muutenkin kookkaampi) oli vaikea
päästä 5,5 litraa suurempiin lukemiin. Mies ja ajotyyli samat...
Kimmo, joko olet keksinyt ratkaisun etupään kuralingon "tehonalentamiseen"? Vaihdoin ajokauden päätteeksi
(14000 km) renkaan, jossa on erilainen profiili. Sen merkityksen havainnointi jäi kuitenkin tulevan kauden alkuun;
sikäli, mikäli ensi suvena ylipäänsä sataa… Epäilen puolivahvasti, että ensiasennusrenkaan sivun terävällä profiililla
on asian kanssa tekemistä.
Jukka/94-HFS ;)
-
Tankkausväli + 300 km on se pääasia. Merkillinen juttu: kaikilla pyörilläni olen ajanut alle ilmoitetun lukeman. Onko tämä vain optista onaniaa ?
-
Järjestelmällinen laskuvirhe ;)
-
Oletteko huomanneet kulutuseroa normaalin kesäsään ja helllesään välillä?
-
Mitä kuumempi, sitä vähemmällä menee. Sillä edellytyksellä, että ajaa samalla tavalla. Tämä koskee siis Grisoa.
-
Cali vm. 2008 bensavalo syttyy n 220km. Tällöin menee tankkiin 12l.
Olen huoletta ajanut 270km ja tankannut rapiat 14l.
En oikein näe syytä, että tankkauksella PITÄÄ päästä +300km.
Ensinnäkin on jo hyvä pitää tauko ja vähän jaloitella siinä 200-250km vedon jälkeen.
Toisekseen tuo kulutus on kiinni niin monesta asiasta; H:ki - T:ku motaria pitkin 130 km/h => bensavalo syttyy 180km kohdilla.
Kolmanneksi, noita tankkauspaikkoja nyt on kuitenkin aikas tiheässä, jos ei nyt ihan Siperiassa ole. Ja ainahan voi ennakoida tankaamalla ns. viimeinen mahdollisuus - paikassa.
Toisaalta matkalla pienempiä teitä kaksi+tavarat päällä kulutus on sitten taas jotain muuta.
Kokonaan toinen asia on, että olen ostanut pyörän vailla mitään järjellistä syytä ihan pelkäksi iloksi, joten on aivan sama maksaako 100km ajo 1,5€ enemmän tai vähemmän. Golf maksaa kuulemma 60€ / kierros + vuosimaksut ja näyttää tuo laskettelukin olevan arvokasta vaikka bensaa ei kulukaan... :P
Kulutuksen seuraamisella on se hyvä puoli, että tulee mietittyä onkos kaikki hyvin, kun kulutus on äkkiä noussut / kovin korkealla.
-
Timo, ei se täällä, mutta on paikkoja, joissa se on edellytys. Ei niihin tietenkään ole pakko mennä ??
-
Itse olen huomannut, erityisesti 1100 Brevan kohdalla, että kunnon helteellä kulutus on jopa lähes litraa alhaisempi sataa kilometriä kohden. Ensi keväänä olisi tarkoitus koemielessä laittaa katalysaattoriton äänenvaimennin ja muokata moottorinohjausta lämpötilariippuvuuden suhteen.
5AM-moottorinohjauksesta löytyvät sytytyksen lämpötilakorjauskartat joita on kaksi (Ilman ja moottorin lämpötila, alla numeraalitauluina) ja yksi käyrä ruiskutukselle. (pieni taulu numeraalina)
Noita sopivasti muokkaamalla (aloittaen tuosta pikkutaulusta) ja testaamalla siten että pyörän oma lambda on kytketty pois häiritsemästä suoritusta ja sen sijaan on kytketty laajakaistalambda millä selviää seoksen laatu ja voi tehdä dataloggausta ajon aikana. Eli kerätä ajonaikaista tietoa laitteen muistiin. Samalla saa visuaalista tietoa lambda-arvosta mittaristossa olevan näytön perusteella.
Kuten noista tauluista voi havaita ovat lämpöriippuvuuden raja-arvot varsin jyrkkiä: tietyllä lämpötila-alueella muutos on hyvin nopeaa. Liitteenä oleva 3D-kartta kuvaa sytytysennakon muutosta moottorin käyntilämpötilan ja kaasunasennon suhteen. Kuten tiedämme käy Guzzin moottori lähes aina liian kylmänä. Öljynlämpömittari on hyvä havaintoväline tässäkin asiassa.
Ruiskutus/lämpö-taulussa on korjausarvoja ainoastaan 60 asteeseen asti. Joten voimme olettaa että korjausta ei sen ylemmmillä lämpölukemilla tehdä. Taulukkoa on helppo muokata ja todennäköisesti sillä saa aikaiseksi merkittäviä muutoksia. Kun moottorin lämpötila on alle 60 astetta tapahtuu rikastusta ja omien kokemusteni osalta voin sanoa että tyypillinen sadepäivän sää + 15 ja tihkusade ei moottori lämpeä niin paljoa että ryyppy lähtisi pois päältä.
Kun seosta laihennetaan on palaminen kuumempaa. Tuo kaasunasennon noin 6 asteesta alkava ennakko kertoo siitä että samaan aikaan on myös polttoainetta tarjolla enemmän ja siksi on annettu pidempi paloaika. Näitä arvoja muokkaamalla uskoisin että moottorin käyntilämpötilaa saa korotettua normaali käyntialueella ei 5 - 20 astetta kaasuläpän avautumiskulmalla siten että kulutus olisi vähäisempää mutta kulkemisesta ei tarvitsisi pihistellä. Eli sovellus pohjoiseen ilmastoon.
Karttoja on helppo muokata ja tietojen siirto moottorinohjaukseen on noin viiden minuutin homma. Jos teette itsenäisesti niin koskaan ei saa muuttaa kuin yhtä taulua kerralla. Muutoin ei voi olla varma mikä muutos vaikuttaa mitenkäkin ja on alettava alusta. Kirjanpito ruutupaperille tehtyjen muutosten osalta on suotavaa. Niin ja alkuperäinen tiedosto kopioitava ja tallennettava ennen kuin alkaa muokkaamaan.
Esimerkit ovat 1200 8V Sportin moottorinohjauksesta. Vielä ei itselläni ole uudempaa 7SM-tiedostoa jolla 1400-malleja voisi rassata.
-
Noilla kulutuslukemilla tankki olisi hyvä olla ainakin 23 litraa, jotta 300km ajosäteelle tulisi myös vähän marginaalia. Ymmärtääkseni esim. isot 1700 Harrikat ja Kawasakin 1700 customit menevät noin 5,5 litralla satasen, että sikäli Cali 1400 kulutus on omituisen korkea varsinkin kun kyseessä on uusi vasta suunniteltu moottori. Triumphin Rocket taitaa viedä kans noita lukemia mutta se onkin ymmärrettävää, 2400 cc ja tankki 24l...
-
Antakaa painokasta palautetta näin mallisarjan alkutaipaleella. Voi myös mainita keskimääräistä viileämmät arktiset ajo-olosuhteet. Sieltä voi tulla päivitystä piankin ja asia korjautuu. Ennen ajokautta ehtii vielä. Joko suoraan Tehtaalle tai RMHeinon kautta. Turha on valittaa jos ei aio tehdä asialle mitään.
-
Meidän 1450cc harrikalla saa oikeasti ajaa jo lujaa että kulutus menee yli 4,5 litran. Siitä ne on kyllä ihme moottoreita. Toisaalta, ei sielä paljoa tapahdu kun kaasua kääntää... ::) Ääni vaan kovenee....
-
Antakaa painokasta palautetta näin mallisarjan alkutaipaleella. Voi myös mainita keskimääräistä viileämmät arktiset ajo-olosuhteet. Sieltä voi tulla päivitystä piankin ja asia korjautuu. Ennen ajokautta ehtii vielä. Joko suoraan Tehtaalle tai RMHeinon kautta. Turha on valittaa jos ei aio tehdä asialle mitään.
Näinhän se on juu, vaikka itse en moottoritekniikasta juur mittään tiiä niin en jaksa uskoa että ruiskujen säädöillä hirveästi asiaa voidaan auttaa. Jos pelit säädetään erikseen pohjolan leveyksille niin luulis että rokottaa takasin jotenkin negatiivisesti vastaavasti lämpimämmissä ajo-olosuhteissa. Eikös noiden nykyruiskujen pitäs toimia eri lämpötiloissa tai ainakin löytää jokin hyvä keskiarvo säädön suhteen? Ja miksei tätä osattaisi tehdä jo tehtaalla? Tai säätäisivät itse itsensä nämä ruiskut kulloistenkin ilmasto-olojen mukaan :)
-
en jaksa uskoa että ruiskujen säädöillä hirveästi asiaa voidaan auttaa
Uskonvapaus on olemassa mutta toivottavasti et pety kun kerron että kyllä moottorinohjauksen saa säädettyä vallitsevien olosuhteiden tai tietyn ajotavan tai nuukuuden mukaan siten että lopputulos varmasti tyydyttää käyttäjää. Nämä laitteet on tehtaalla säädetty keskimäärin hyväksi suurelle käyttäjämassalle ja keskimääräisiin olosuhteisiin eikä juuri esimerkiksi eteläpohjanmaan vallitseviin olosuhteisiin.
Poikeuksellisia säätöjähän on ollut joihinkin USAn osavaltioihin ja Sveitsiin. Siellä on vallinnut lainsäädäntö joka on tähdännyt vähäpäästöisyyteen. EU on oma säätöalueensa ja siinä eletään niin homma on kokolailla keskimääräistä.
Oman kulkimeni olen säätänyt nuukaksi mutta silti riittävän tehokkaaksi silloin kun haluan tehoa käyttää. Siis hiukan kaksimieliseksi. Nykyajan moottorinohjauksessa kun on niin monia mahdollisuuksia Cali 1400:sen 7SM-moottorin ja -ajonhallintajärjestelmä antaa runsaasti lisää mahdollisuuksia muokata pyörän käytöstä. Siinähän on kolme perusasetusta: yhdestä niistä voisi tehdä "nuukuusasetuksen".
Odottelen mielenkiinnolla koska saan käyttööni 7SM:n XDF-tiedostot että pääsee katsomaan mitä se on "syönyt".
-
Ei ole syytä pettyä ja uskoon on pakko tukeutua silloin kun faktaa ei tiedä :) Eli tuohan on varsin hyvä uutinen jos noin radikaalisti voi moottorinohjauksella kulutukseen vaikuttaa olettaen, että pyörä vielä toimii sekä kylmässä että kuumassa tai korkealla vuoristossa ajettaessa, esim alpeilla. Itse en kyllä kuulu siihen Gaussin kellokäyrän keskikohtaan, johon ilmeisesti Cali 1400 säätäjät suurimman osan porukasta olettaa. Eli kohtaan jossa tehoja säädetään moottorista radikaalisti ajosäteen (eli kulutuksen) kustannuksella. Olisin hyvinkin valmis säädättämään cali 1400 omalla kohdallani esim. siten, että 10 heppaa tipahtaa pois jos kulutus saadaan laskemaan vaikka litran per satakilometriä.
Mitähän tämmöset säätämiset mahtaa moottoripyöräliikkeissä maksaa jos niitä ei itse osaa tehdä?
-
Voi jopa olla, että kun tuon 1400:n ruiskun säätäisi penkissä toimimaan hyvin, eli hyvällä suorituskyvyllä läpi kokobkartan, voi kulutus jopa pudota. Moottori silloin toimii suurimman osan toiminta-alueestaan hyvällä hyötysuhteella, eikä siitä tarvitse puristaa mitään irti ajaessa. Ovat nimittäin tehtaalla säädetty lähinnä sitä varten, että menevät yhä tiukkenevista päästömääräyksistä läpi, ei siis käyttäjän mielen mukaisiksi. Aiheesta löytyy aika paljon keskustelua ainakin tuolta moottorinohjaus-ketjusta ja guzzidiag keskustelusta.
-
uudessa 1400:ssa on noita eri ajomoodeja. Onko tietoa/kokemusta vaikuttaako eri ajomoodit merkittävästi kulutukseen? esim. jos ajaa rain -moodilla, jossa tehot ilmeisesti tipahtavat 25%, olisiko kulutus tuolloin vähäisempää?
-
Aika iso tiputus. Mahtaa tuntua ajossakin negatiivisesti.
-
Aika iso tiputus. Mahtaa tuntua ajossakin negatiivisesti.
luin tuon jostain arvostelusta, en tiä pittääkö paikkaansa. Toisaalta tuo Rain -moodi on kai tarkoitettu nimenomaan "liukkaalla" ajettavaksi, jolloin tehot tietysti on luonnollista olla alhaisemmat.
-
Voihan tuo toki olla jotenkin rakennettu karttaan, että teho vaan tulee myöhemmin ja "kevyemmin" ulos. Eli keskialue olisi vaikka tuon 25% laimeampi.
-
Veikkaisin että ajomoodeilla ei ole tekemistä sytytyksen tai seosen kanssa eikä siten käytännössä vaikutusta polttoaineen kulutukseen. Uudessa calissa kaasu on ns 'Ride By Wire' -tyyppiä jossa ecu ohjaa kaasuläppää liikuttavaa servoa. Ajomoodit vaikuttavat vain kaasuläpän aukemisnopeuteen- ja määrään.
-
Ajomoodit vaikuttavat vain kaasuläpän aukemisnopeuteen- ja määrään.
Tämä sähköinen kaasu on toki uutta ja sen toimintaa on tutkittava kunhan "me GuzziDiag-höyrähtäneet" saamme sopivan uhrin jonka kanssa touhuilla.
Itse ostin Brevan vuonna 2005 ja viime vuonna pääsin sen sielunelämään käsiksi. Vaikka en kaikkea käsittänytkään niin sen verran kuitenkin että pyörästä tuli heti yhdeksän vuoden jälkeen erinomaisen käteensopiva laite. Toki pientä parannettavaakin olisi vielä.
Tuolla aikataululla, eli yhdeksän vuotta kokemusta ja vuosi säätöä, olisi Cali 1400:n toiminta ja moottorinohjaus jo kymmenen vuoden päästä kunnossa. Uskoisin että kokemusta ei tarvita noin kauaa vaan parin-kolmen vuoden päästä, jos GuzziDiagin kehitys jatkuu samalla tasolla, jokainen ison Calin omistaja voi halutessaan saada täsmäsäätöä pyöräänsä.