Gruppo MOTO GUZZI Finlandia Foorum
Yleinen keskustelu => Työkalupalsta => Aiheen aloitti: motomatti - Heinäkuu 28, 2013, 18:01:57 ip
-
Kyseinen ohjelma on tehty aikoinaan moottorinohjausten tiedostojen muokkaamista varten ja sitä se tekee nykyäänkin. Harjoittelin itse oman pyöräni käytännön säätötoimia niin sytytyksen kuin ruiskutuksenkin 3D-karttoja muokkaamalla.
Mukavasti sujuu säätäminen ilman käsien likaamista sohvalla istuen.
-
Jos ymmärsin oikein niin tuossa verrataan tehtaan päivitysversiota alkuperäiseen?
Miten voi olla noin suuri ero tuossa sytytyskartassa?
Tulee mieleen että filessä on vielä jossakin muualla tehty jotain muutoksia. ???
Pitäisi päästä vertailemaan se koko file tavu tavulta. ;)
-
Pitäisi päästä vertailemaan se koko file tavu tavulta
Kyllä on mahdollista niiltä osin kuin TunerPro pystyy tiedostoja aukomaan.
Kyllä, molemmat vertaillut ovat tehtaan tiedostoja. Vaikka ruiskutuskartan erot olivat pieniä niin sytytysennakon muutos oli merkittävä. Kertonee siitä että alkuperäinen kävi jollain alueella hieman rikkaalla kun nyt oli varaa lisätä ennakkoa lisäämättä juurikaan syöttöä.
Todennäköistä on että muuallakin on muutoksia mutta niitä TunerPro ei avaa. Oletettavaa on että tässäkin järjestelmässä on olemassa tiedosto nimeltä LambdaTarget tai sitä vastaava jonka arvoja muokkaamalla saisi moottori luonnetta muokatuksi lambdan toiminta-alueen puitteissa.
-
Mä vertailin -08 ja -12 päivättyjä sportin karttoja. Tai se uudempi oli oikeesti sport corsan. Niissä oli sytkäkartat ihan samat, vähän muutoksia main fuel puolella ja aika paljon muutosta delta fuelissa. En tiiä kuinka paljon niissä on ajossa eroa, jätin sen uudemman kartan sisään mutta ilman lambdaa. Autotune säätää nyt koko alueella niin ei pysty sanoa minkälainen se uudempi olisi ilman commanderia.
Jos joku tahtoo kokeilla vanhempaan 8v sporttiin tuota corsan karttaa niin mä voin lähettää. Se pitäis olla uusin saatavilla oleva 1200 sporttiin.
-
Pitäisikö foorumiin perustaa moottorinohjaustiedostoja varten oma ketjunsa?
Taitaa nimittäin kohta olla tarjolla jos jonkinnäköistä viritystä joten jokaisen tiedostson sanallinen kuvaus siitä mihin on pyritty/päästy ja millä varusteilla. Tietenkin pyörän tyyppi ja ECUn tyyppi ettei tule sekaannuksia.
Nyt olen menossa kopioimaan 2V 1200 ABS Norgen tiedoston, jos onnistuisi...
-
niiltä osin kuin TunerPro pystyy tiedostoja aukomaan
Luulen että kaikki aukeaa mitä voi muuttaa. Pauldaytona toisella foorumilla:
"
Ecussa on eri muisti -eepromit. Yksi muutettaville kartoille ja ecun omalle ohjelmalle (”firmware”). Asetukset kuten CO (15M) ja TPS reset ja lambdan itsemukautusarvojen nollaus (15RC, 5AM). Ja oma muisti vioille. “Minulla on Stelviossani Grison kartta. Guzzi dealeri ei voi tehdä tuota koska Piaggion softa tarkistaa pyörässä olevan kartan ja osaa päivittää vain saman pyörän kartan uudempaan. GuzziDiag –Reader ja –Writer ohjelmilla voi voi muuttaa 15M ecun kohdalla heposti esim. Cali => V11. Tai mihin muuhun tahansa 15M –malliin. Eri ecujen kartat eivät käy toisiinsa, esim. 15M=>15RC ei käy, vain saman ecutyypin kartat käyvät (15M=>15M, 15RC=>15RC ja 5AM=>5AM). Päivitin Breva 750 ecun V11 Kat –kartalla, toimii 100%.
"
aika paljon muutosta delta fuelissa
Tämä on mielenkiintoinen juttu… virtuaalinen tasapainotusakseli… kukaan ei kyllä oikeen lämpene tälle muut kun minä ja Motomatti… minusta ei parane välittää mutta nimimerkki MM voi asioista tavallisesti perillä olevien lähteiden mukaan todeta ”jotain ehkä tietäisin”…
-
Mä muuten mietin että kumpi pytty on se "delta"? Mä pähkäilin että oikea.... vai?
-
Oikea pitäisi olla delta.
-
Oikea pitäisi olla delta
Käsitykseni mukaan tämä on vielä varmistamatta? Juontanee juurensa siitä että Marelli on myynyt moottorinohjausjärjestelmät myös Ducatille ja siellä tarvittavat erot ovat suuria kun (ilma)jäähdytys ja pakopuoli on niin erilainen kahdella eri pytyllä.
Edit 10.8: Nimimerkki "motoguzznix" Itävallasta kertoo myös että Delta Fuel Map vaikuttaa oikeaan sylinteriin.
-
Varovaista muokkailua ruiskutuskarttaan tein tänään. "Kuoppia" oioin. Koeajamaan en päässyt kun ilma oli paha. ECUn ohjelmointi sujui jo lähes rutiinilla. Vain hieman kädet hikosivat kun latauspalkki pysähtyi hetkeksi kesken latauksen. Taisi tehdä edelliskerrallakin saman. Lähti käyntiin.
-
Puoliltapäivin säädin ei-katalysaattori IAW15AM-ruiskua (Cali Special) omatoimisesti TunerProlla rikastamalla seosta ja siirtämällä vastaavasti sytytysennakkoa lisää valitulla kapealla alueella. Käsittelin tallennetun alkuperäisen tiedoston kopiota että on alkuperäinen syöttää takaisin jos homma menee huonoksi. Toistaiseksi ei ilmennyt ongelmia ja kiihtyvyys parani 3500 - 5500 rpm alueella kun kaasuläpän avautumiskulma on yli 25 astetta. Siis vain kiihdytystilanteessa.
Edellisessä viestissäni säädin 1100 Brevaa. Kivasti sekin jo etuteleskooppia venyttää. Olin tarpeettoman varovainen. Teen hieman pidemmälle menevän muutoksen sytytys- ja pa-karttoihin ja sen lisäksi kiihdytysrikastuskarttaan ensi viikolla. Sillä uskon olevan merkittävä vaikutus kaasuun reagointiin. Edelleen pidän lambda-toiminnon päällä.
-
Sen verran tulee tänään Tre - Rauma -välille ajoa että saa jonkinlaista kulutuslukemaa syntymään. Nyt ilman lämpötila on alle 20 astetta joten selviää myös tällaisen "keskimääräisen" sään kulutus. Voi tulla esittämään kysymyksiä moottorinohjauksesta ja sen muokkaamisesta. Tai Brevan uusista ominaisuuksista.
-
Minkähän näköinen on tuo Brevan kiihdytysrikastuskartta?
Kirjoituksen hetkellinen pysähtyminen voi kuulua kuvioon, mulla Galletto-laite tekee sen 49% kohdalla joka kerta.
Seuraatko seosarvoa nyt säätöjen aikana mitenkään kun lambda on kytkettynä?
-
TunerPro ei avaa kiihdytysrikastuskarttaa. Sellaista ei ns paremetripuussa esiinny. Sitä kieltämättä kaipaisin. Vaikuttaisi kummalliselta jos sitä ei ole ollenkaan....Pakko sitä ei kuitenkaan ole olla olemassa. Ihan hyvin voi toimia ilmankin rikastusta.
Kirjoitusprosessi on sen verran hidas että on toisinaan vaikea huomata onko lataus pysähtynyt vai ei....
Toistaiseksi lambda toimittaa oma tehtäväänsä sinällään. Omistan kyllä joukon lambdanäyttöjä ja laajakaistalambdankin loggerilla mutta ne ovat toistaiseksi muiden projektien käytössä.
Kun saan, ilmeisesti lähiaikoina, katalysaattorittoman tarvikevaimentimen käyttööni voin asentaa llämmitettävän aajakaistalambdan alkuperäisen kapeakaistaisen tilalle ja siitä ECUlle simuloidun kapeakaistatiedon ja mittaritauluun laajakaistanäytön. Homma on siitä eteenpäin hieman enemmän tieteellisempää ja oletetavaa jää vähemmän. Jonkinnäköiset johdin/liitinsulkeiset tulossa.
Siitä tulikin mieleen että Biltema on ottanut valikoimiinsa Superseal liittimien kopiot: periaate on eri: liittimien kuoret ja "sielut" myydään eri paketissa ja kussakin paketissa on joko naaras- tai urosliittimiä. Vaikuttaa edullisemmalta jos on paljon liitettävää. Normaalistihan niitä on myyty setteinä: yksi liitin, naaras tai uros ja niiden pinnit. Nyt pinnit ovat omissa pusseissaan ja liitinrungot omissaan. Sopivia liitinpihtejä en ainakaan ihan heti nähnyt. Purkutyökaluja kylläkin.
-
Okei, tuo superseal/Biltema oli hyvä vinkki. Olinkin jo rakentanut tuosta Innovatesta pikakiinnitettävän systeemin AFR- mittaukseen, mutta tuo pistoke puuttui.
Nyt saa nopeasti mittauksen pystyyn kun virrat ja maa mittarille tulee tupakinsytkästä ja pyörän järjestelmään kytkeydytään lambdan pistokkeen kautta.
Siihen pistokkeesen tarvii vielä sen lämmitysvastuksen ettei tule herjaa lambdan lämmityksen puutteesta.
Jos innostuu tekemään reippaampia muutoksia niin pystyy katsomaan pysyykö pyörän oma lambdasäätö leikissä mukana. Tällä hetkellä tuntuu, että lambdasäätö ei haittaa omaa karttojen muokkausta nimeksikään, onpahan turvana, ehkä. ;D
-
(Pauldaytonan päivityksiä Saksan punaiselta foorumilta); Yksi arvaus on, että Marellin käyttäjät teettävät kartat myös Marellilla. Kun kartta tehdään vaikka Ducatiin, on budjetti X euroa. Kun kartta tehdään Guzziin, on budjetti X/4 euroa, tai jotain. Vaikuttaa tietty laatuun. Kun 2011 Stelvion ecusta luettua dataa katsoo kryptaus purettuna, sieltä löytyy sana "Streetfighter". Lie Marellin isnööri napannut tuon tiedoston pohjaksi...
Moto Morinin ecusta, kryptaus avattuna:
-
Näin sateisena vapaapäivänä on ollut joutilasta aikaa ihmetellä TunerProta ja Fuel mappeja. Delta Fuel kartta on aika tavalla muuttunut uuden XDF-tiedoston myötä. Alla kuva viime syksyltä ja tältä keväältä. Molemmissa sama kartta (Griso orkkis) mutta eri XDF. Aika kamalan näköinen tuo Delta Fuel on mutta kun sen summaa Main Fuelin kanssa niin lopputulos (eli oikean pytyn Fuel map) ei ihan niin pahan näköinen ole. Alla vasemman ja oikean pytyn kartat rinnakkain.
Tekaisin Main Fuelista siistityn version jossa on mukana myös aiemmin tekemäni muutokset lähinnä alle 4500rpm ja 20° alueella. Ajattelin sitä kokeilla yhdessä nollatun Delta fuelin kanssa kunhan säät paranee.
Onko kukaan kokeillut nollata Grisossa Delta Fuelia? Miten toimi?
Kahden kartan (esim Main fuel ja Delta fuel) summaaminen ja muut vastaavat laskutoimitukset onnistuu näppärästi kun kopioi koko kartat exceliin ja hoitaa homman siellä. Sitten vaan kopioi valmiin kartan takaisin TunerProhon. Kopiointi onnistuu Ctrl+C:llä kun maalaa ensin kartan tai haluamansa osan siitä, liittäminen sitten Ctrl+V:llä.
-
Jovvain sain Breva 850n kartan näkyville TunerProlla. Nyt vois yrittää ymmärtää näkemäänsä. Onko jossain opastusta nuiden karttojen informaatiosta? En ole vielä löytäny Breva 850n korjailtuja karttoja, jotta jos joku sellasen löytää niin olis kiva katella mitä on muutettu ja millä vaikutuksella. Asiasta mitään tajuamatta on kuitenkin mielenkiintoista nähdä Kustin sielunelämää pintaa syvemmältä. Vaatii paneutumista aiheeseen.
-
Vaatii paneutumista aiheeseen.
Sitä juuri.
Ensimmäinen vaihe on selvittää itselleen kunkin kartan tai taulukon perimmäinen tarkoitus. Ensimmäinen vaihe on katsoa kustakin kartasta X, Y ja Z akseleiden suureiden tarkoitus ja vaikutus kyseisessä kartassa. Kartat toisinaan näyttävät samanlaisilta mutta niiden suureet saattavat olla, ja ovatkin, erilaisia. Joitakin määriä ei kuitenkaan ilmaista millään suureella vaan luvut ovat verrannollisia vain keskenään. Silloin todellisen vaikutuksen ymmärtäminen voi vaatia pähkäilyä tai jopa kokeilua.
Ja siitten se vanha sääntö: vain yhtä asiaa muutetaan kerrallaan, tiedosto tallennetaan ja sitten kokeillaan jälleen. Jos meni metsään niin palataan edelliseen tallennettuun tiedostoon ja yritetään uudelleen tai onnistuttaessa jatketaan viimeisen tallennetun tiedoston muokkausta.
-
vois tännekki tämän linkin laittaa.
Tässä on Jukalle ja muillekki ihan hyvä ja selkokielinen tunerpron alkajan abc
(marellin 5am ecun binillä ja xdf:llä tietenki)
http://www.grisoghetto.com/t460-beetle-tech-tunerpro-howto (http://www.grisoghetto.com/t460-beetle-tech-tunerpro-howto)
-
Näin se homma etenee ja ymmärryskin kasvaa hyässä lykyssä.
-
Onko kukaan kokeillut nollata Grisossa Delta Fuelia? Miten toimi?
Muutama tuhat kilometriä ajellut delta fuel nollilla ja taas välillä käytössä. Hirveesti ei erota mikä tuon kartan tarkoitus on.
Jos pitäisi veikata niin vaikuttaisiko ehkä koneen tärinöihin aavistuksen tai sitten kuvittelen...
Olen epätoivoisesti yrittänyt löytää paikkaa, josta voisi säätää tavoitelambda-arvon. Mulla menee lambda 14,2-14,7 arvoon ja haluaisin kokeilla jotain 15,4.
Montaa eri karttaa on tullut summassa muutettua mutta yksikään ei ole muuttanut tuota lambda-arvoa mihinkään vaikka koneen käyntikin on muuttunut radikaalisti.
Ei kovin palkitsevaa hommaa...
-
Niin kauan kuin järjestelmä ei tavoita "Lambda Target"-asetuksia, jotka muissa tuntemissani moottorinohjausksisa on asetettavissa, voi tehdä niin että ohittaa lambdan (TunerPro ja sieltä "Lambda off-asetus) ja säätää eri karttoja sen mukaan että saa asetukset mieleisekseen. Toinen mahdollisuus on korvata lambda huijausrasialla joka kertoo koko ajan ECUlle että seos on ok. Voi olla muitakin tapoja mutta näillä pääsee asiassa eteenpäin.
Kun lambda on ohitettu niin se ei myöskään suojele katalysaattoria. Jos lambdaa ei tarvitse niin kustannussyistä se kannattaa ottaa pois karstoittumasta ja tulpata reikä. Katalysaattorinkin voi hyllyttää vaihtamalla sen osan pakoputkistosta missä se kussakin pyörässä on.
-
Onko kukaan kokeillut nollata Grisossa Delta Fuelia? Miten toimi?
Grisosta en tiiä mutta sportissa (8v kone) ei ainakaan huomaa eroa oli deltafuel nollilla tai ei. Grison keskenään erimittaiset pakoputket voi kyllä tehdä asiaan paljon.
Olen epätoivoisesti yrittänyt löytää paikkaa, josta voisi säätää tavoitelambda-arvon. Mulla menee lambda 14,2-14,7 arvoon ja haluaisin kokeilla jotain 15,4.
Pakko kysyä miksi se noin laihalle pitäisi saada? Mä olen tähtäillyt tasakaasuajossa maantienopeuksissa 14-14,5 nurkille, kaupunkinopeuksilla 13-13,5 pintaan. Ei nyi ei ryi ja aivan mahtava peli ajaa, todellinen kulutuskin pysyy siinä 5,2-5,7 haarukassa. Kuumalla kelillä konekkaan ei tunnu olevan niin hemmetin kuuma mitä nämä 8v koneet vakioasetuksilla on.
On pitänyt selvittää että pystyykö tuon innovaten mittarin kautta syöttää huijattua lambdajännitettä. Vaan ei ole kerenny. Siitähän nimittäin saisi ainakin tavallisen kapeakaistan ulos esim eculle.
-
Meinasin kysyä samaa. Tuollahan alkaa olla venttiilit aika kuumana ja kilinä aika lähellä. Omassa menee täyskaasuvedossa 12-13 välillä ja tasamaalla 13.5-13.8. Yhdellätoista menee jo mutkan ulostulo puuroksi, puutuu ja joutuu pureksimaan. Putken pää on kevyesti nokinen ja soppaa menee ehkä kuuden litran pintaan.
-
pystyykö tuon innovaten mittarin kautta syöttää huijattua lambdajännitettä
Miksipä ei. Itse laajakaistalambdassa ei ole kuin asetus, jos olen ohjeet lukenut tarpeeksi hyvin, jolla ECUlle saadaan vietyä simuloitu kapeakaistatieto. Se menee tietysti ECUlle sellaisenaan mutta voihan sitä vaikka vastuksella kiusata: säätövastus signaalipiuhaan niin saa matalampaa jännitettä. Siitä en tiedä, tutkimatta käytännössä, voiko vastuksen laittaa johonkin sopivaan kohtaan (maajohdin?) että saisi vastaavasti jännitteen nousemaan. Ensin mainittu juttu todennäköisesti onnistuisi.
-
Pitäisi varmaan omaan Innovateen perehtyä tarkemmin. Toissakesänä olen käyttänyt viimeksi kun laittelin Alkoholipyörän seokset kohdalleen. Tein silloin johdotuksen MegaSquirt-yhteensopivaksi. Nyt voisi tehdä sovitinjohdot MagnetiMarelliin. Biltemasta voi käydä hakemassa heidän versionsa SuperSealista mutta suosittelisin kuitenkin vastaavia Motonetin MTA-liittimiä. Biltemasta kun ostaa niin tulee ostettua lievästi "tukkuna" koska siellä on pakattu yhteen pussiin vain yhtä lajia. Esimerkiksi 4-napaista naarasta yhdessä pussissa useampi kappale. Samoin tiivisteitä pussillinen. Jne. Tiivisteet ovat liian väljiä tiivistääkseen. Mutta kyllä niilläkin osilla saa mittaustarkoituksiin toimivan kytkennän. Vaan ei jatkuvaan käyttöön.
http://www.motomatti.fi/2014/02/superseal-halpiskopio.html
-
Joo, kyllä Innovatesta saa syötettyä sen Eculle menevän lambda-arvon. Tarvii vaan lisätä vastus siihen superseal-liittimeen lambdan lämmitystä simuloimaan ettei punanen kolmio loista mittaritaulussa.
Minusta tuntuu, että tuolla AFR-arvolla (15,4) pyörä olisi makeimmillaan. Kulutus kohdillaan ja kulkupuoli myös.
Esim. Grisoghetton Markin kartalla kun olen ajellut niin jopa suurempia arvoja näyttää normialueella.
Tulpat värjäytyy hienon värisiksi ja putkenpää pysyy sopivan harmaana.
En usko, että Suomen olosuhteissa tulee ongelmia seoksen laihuuden kanssa. Kuormitusaste ja kierrosluku kun pysyy todella matalana normiajossa.
Tuosta jos laskee tuota AFR-lukemaa niin vain kulutus nousee, eikä mitään muuta eroa huomaa.
Tämä on tietenkin ihan vaan minun mielipide, ei mitään faktaa. ;)
-
Minusta tuntuu, että tuolla AFR-arvolla (15,4) pyörä olisi makeimmillaan. Kulutus kohdillaan ja kulkupuoli myös.
Mulla alkaa se helvetillinen nypytys jos menee laihemmalle kun 14,5 AFR. Taitaa olla yksilöitä nämäkin. Oletko kuinka paljon sytkäkarttaa muokannut?
Aina lamda off ja CO -säädöllä AFR -perustasot kohdalleen.
Ei säätämisestä mitään tule jos sielä joku muukin yrittää seosta säätää kuin säätäjä itse ;D Eli lambda off heti alkuunsa. Moottorin lämpötilakerroin " fuel engine temp correction" on myös hyvä kalu säätöön. Muita tauluja en hetkeen ole muutellutkaan.
-
Markin tekemässä kartassa on aina lambda off-asennossa. Sytkää se on muokannut aavistuksen aikaisemmalle tietyistä paikoista.
Minun Griso vaan tuntuu tykkäävän eniten siitä V68:n sytkäkartasta.
Aika isot näyttää nuo yksilöerot olevan, kun minä en saa omaani nypyttämään juuri millään. Jopa yli 16 AFR arvoilla toimii hienosti, se on kuitenkin ehkä liikaa pitkässä juoksussa.
Innovatesta syötettyä signaalia sais manipuloitua, mutta en halua sitä pysyväisasennukseen. Fiksumpaa, jos Ecu säätäisi sen AFR:n suoraan siihen mihin haluan.
-
Fiksumpaa, jos Ecu säätäisi sen AFR:n suoraan siihen mihin haluan.
Kyllä, niin olisi parasta.
Niin kauan kuin lambda-asetuksiin ei ole pääsyä pitää tyytyä lambda-off-asetukseen ja tarkkoihin karttohin. Lambda-takaisinkytkentää kun voi kuvailla "ruiskuksi ruiskussa" -ajatuksena. Sen tarkoitus on pitää moottori turvallisilla käyntiasetuksilla vaikka kartoissa olisikin virheitä tai vain laihahkoja tai rikkaita kohtia. Kuitenkin lambda-takaisinkytkentä toimii vain noin 40% koko moottorin toiminta-alueesta, joka on enimmäkseen ns. tasakaasuajoa, joten ei sekään pysty ihmeisiin. Sitävastoin, jos lambda on säädetty tehtaalla antamaan hieman rikasta seosta tasakaasuajossa, näkyy se helposti isona kulutuslukemana. Itseäni tämä asia on mietityttänyt siten että saman tieosuuden ajaminen kokolailla samoissa olosuhteissa tuottaa eri ajotavoilla ristiriitaista kulutustietoa: tasakaasulla ajaen kulutus on suurempi kuin aktiivisesti ja jonkin verran nopeammin ajaen. Selityksenä lienee että viimeksi mainitulla ajotavalla lambda-takaisinkytkentä ei ohjaa moottoria vaan ohjaus tapahtuu suuremmalta osalta kuljettajan toimesta. Ruiskutuskartan ja hiukan sytytystäkin olen muokannut itse. Lambda on ollut kuitenkin koko ajan lambda-on-asennossa "suojelemassa" itseään ja katalysaattoria.
-
jos lambda on säädetty tehtaalla antamaan hieman rikasta seosta tasakaasuajossa, näkyy se helposti isona kulutuslukemana
Sport1200 (Ikkala) ja Griso (monet) kohdallahan on todettu että asia on näissä tapauksissa päinvastoin. Silloin kun lambda ei ole pelissä, on seos hyvin rikkaalla. Olen ymmärtänyt että aivan liian rikkaalla niin että kartat ovat käyttökelvottomia sellaisenaan pelkällä lambda off asetuksella.
-
Mulla meni normikäyttökierroksilla Griso laihemman puolelle ja korkeilla kierroksilla rikkaalle, kun lambdan kytki pois päältä. Lambda päällä arvot pysyi todella hyvin kokoajan 14,2-14,7 reiluja kiihdytyksiä lukuunottamatta.
Ei lambda varmaan siellä Ecussa ole mitään rakettitiedettä kunhan vain löytäisi sen oikean kohdan. Tällä hetkellä vaikeusastetta vielä lisää kun ei tiedä mitä etsiä. Pitäisi tietää miten se lambdakytkin toimii siellä. Lambdan teoriahan on tiedossa, mutta se ei paljon auta.
Winolsiin saa autopuolella Damos-fileja, joista käy ilmi missä kohdin mikäkin juttu on siellä Ecussa. Ne on tietenkin ecukohtaisia ja 5AM:ään sopivaa ei taida löytyä kovin helposti. Liekkö edes olemassa?
-
Pauldaytona kirjoitti lambdasäädön vaikutuksesta kysyvälle "Saksan punaisella foorumilla" tänään näin:
"Lambdasäätö toteutettuna niin kuin se on Marellin ecuissa, on vain yhtä asiaa varten: Euro 3. Ei sitä varten, että moottoripyörä kulkisi paremmin. Sitä varten tarvittaisiin vähintään laajakaistasondi, koska se reagoi paljon nopeammin. Mutta se on liian kallis."
-
tarvittaisiin vähintään laajakaistasondi, koska se reagoi paljon nopeammin. Mutta se on liian kallis."
Onhan noin 150 - 220 euroa melkoinen summa mutta en pidä sitä kuitenkaan erityisen kalliina sen tuottamaan hyötyyn nähden. Riippuu siitä kuinka paljon ajaa mutta käyttämättömän (säästyneen) polttoaineen hintaan vertaamalla hyöty tulee melko nopeasti realisoiduksi koska polttainetalous paranee kun seokset ovat kohdillaan.
Esimerkkejä hankintapaikoista: http://www.storm-motor.fi/mp-tarvikkeet-ja-yleisosat/yleisosat/sahkoosat/mittarit/mtx-l-digitaalinen-laajakaistalamdamittarisarja-ims-im3845/
Tai: http://www.ahtoja.com/product/195/innovate-mtx-l
Tai: http://www.autotune.fi/tuote/332/innovate-mtxl-laajakaista-lambda-ohjain-anturi-14m
Edullisimmasta päästä: http://www.ebay.com/sch/sis.html?_nkw=Innovate%20MTX%20L%20Wideband%20Air%20Fuel%20Ratio%20Gauge%20Kit%20All%20One%20O2%20Sensor%203844&_itemId=190866076094
-
Vaikka säästäisi litran sataa kilometriä kohti (joka olisi muuten jo älytön säästö), pitäisi säästöajoa ajella 9000-13000km. Sekö ei ole suurehko määrä kilsoja?
Luulisi kuitenkin olevan järkevämpää säätää pyörä toimimaan hyvin ja ajettavasti, kuin murehtia kulutuksesta. Tuolla parilla sadalla eurolla ostaa jo hyvän läjän penkitysaikaa. Siellä säädöt saadaan oikeasti kuntoon, eikä tarvitse itse tapella keskinkertaisesti toimivan pyörän kanssa puolta ajokautta.
Jos mopo vie tolkuttomia määriä soppaa, on itsestäänselvää, ettei se ole kunnossa. Sama myös toisin päin.
-
pitäisi säästöajoa ajella 9000-13000km.
Kesän kilometrit. Jos sitäkään.
On se vain niin että mieluimmin vähällä gasolla kuin maksimitehoilla. Mutta tästä on jo vissiin väitelty....
Henkilökohtainen näkemykseni.
-
Ei mulle sillä kulutuksella niin ole väliä, se on vain merkki siitä, että moottori ei toimi optimaalisella tasolla. Mun mieli lepää kun kone polttaa puhtaasti sen polttoaineen, joka sinne syötetään.
Normilambdasäätö säätää sen seoksen vähän pieleen. Pikkasen muokattuna se olisi ihan riittävän hyvä säätö.
-
Tätä mieltä kun Ropotti. Ei se parhaiten toimiva tarkoita suurinta tehoa.
-
mieli lepää kun kone polttaa puhtaasti sen polttoaineen, joka sinne syötetään
Myös näin täällä. Tämä on omalla kohdalla kuitenkin pelkästään itsensä huvittamista. Kyllä olisivat kilometrit kalliita jos alkaisin kustannuksia laskea melko vähäisille ajoilleni. Mutta varmasti tuossa mainitsemassani mielipiteessä oli kyse siitä, että tuo pari sataa (+ hinta softan muutoksille) pyörän katteesta pois on paljon Piaggiolle. Ratkaisu olisi tietty se että laajakaistalambdan saisi optiona lisähintaan, mutta lienee sitten liian arveluttavaa myyntimielessä?
Grisoghetto: GuzziDiag for non-GRiSOs (17.7.), Sport1200 2V kuski kirjoittaa:
"- - Map nirvana on the latest one you sent (70FC)- - Anyone needs a new map for the 2V Sport/Norge/Breva 1200s this could be it! Mark has done some wonderful work - torque everywhere, engine braking, goes like stink (as much as a Guzzi goes like stink) and good economy."
-
Anyone needs a new map for the 2V Sport/Norge/Breva 1200s this could be it!
Velipoika kaipaisi toimivaa .bin-tiedostoa 2V Norgeen. Muuten kuulemma toimii varsin hyvin mutta moottoritienopeudessa tärisee voimakkaasti. Tämä voisi olla lääke siihen. Velipojan Norgessa on tosin tarvikeäänenvaimennin. Alkuperäistä putkea pitäisi kokeilla vielä.
Itse en ole kirjautunut tuonne Grisghettoon enkä tiedä onko Velipoikakaan. Voiko joku kopioida kyseisen tiedoston ja lähettää vaikka minulle?
-
TunturiTT toisaalla:
Käynnistäessä pyöritä startilla ja kierrä nopeasti reilun kädellisen kaasua
Minulla juuri näin, kylmänä ei muuten käynnisty. Lämpimänä lähtee hyvin. Kun TT:llä ja minulla on sama 15M -ecu, kylmäkäynnistykseen vaikuttavat moottorinohjauksen sisällä ymmärtääkseni eniten "start enrichment map", "engine temperature trim" ja "fuel map (base)". Start enrichment map riippuu ulkoilman lämpötilasta ja sen kestoaika kampiakselin kierrosten lukumäärästä (jos oikein muistan). Jos kerran kylmänä ei käynnisty kerrasta pelkästään starttinappia painamalla, tärkeimmät vaikuttavat kartat lienevät ”engine temperature trim” ja ihan se perus ”fuel map”. Edelliseen lisää syöttöä kun moottorin lämpötila on välillä 25-0 C ja jälkimmäiseen lisää syöttöä kun kierrosluku on ”alle tyhjäkäynti” (= startti pyörittää) ja kaasu vapaana asennossa ”tyhjäkäynti”, eikö? Esimerkiksi rivit 700 ja 900 kierrosta kaasunasennolla ”tyhjäkäynti” (minulla 2,95 astetta auki). Siis kartassa riville kaasu 2,0 ja 3,7 astetta auki / 700 ja 900 kierrosta lisää syöttöä? Ja moottorin ei pitäisi käydä rikkaalla tyhjäkäyntiä, koska se on 1100 rpm ja tuolla kohtaa kartta ennallaan. Vai mitenköhän se interpolointi tässä vaikuttaa, karkaavatko arvot kuinka pitkälle "naapurisarakkeen puolelle" vaikuttamaan?
-
Vai mitenköhän se interpolointi tässä vaikuttaa, karkaavatko arvot kuinka pitkälle "naapurisarakkeen puolelle" vaikuttamaan
Marellin kartoista en tiedä kuinka pitkälle jonkin pisteen muutos jättää "varjon". Sen sijaan MegaSquirtissa näin on aivan selkeästi: voimakkaasti toisistaan poikkeavat vierekkäiset arvot tasaantuvat toistensa suhteen. Itse pisteen asetusarvo ei muutu mutta "avaruus" niiden välillä saa tasaavia arvoja. Esimerkiksi harvassa 8-bittisessä kartassa on asetusarvoja vain siellä täällä mutta järjestelmä lukee kartan "avaruudessakin" olevia arvoja silloin kun käyttöolosuhteet aiheuttavat sen että toiminta ei mene minkään asetuspisteen kautta vaan vain sivuaa niitä.
32- ja 64-bittisessä kartassa on suhteessa yhtä paljon "avaruutta" joten en ihmettelisi että sielläkin on näkymättömiä asetusarvoja tuhkatiheässä. Laskentatehoahan prosessoreissa nykyään riittää että kyseinen interpolointi on täysin mahdollista. Näin lyhyen kaavan mukaan ajateltuna en usko että Marellinkaan kartoissa mennään "salaa" karttapisteiden asetusarvojen yli tai ali vaan ainoastaan niiden välillä tapahtuu "loiventavaa" muutosta. Lambdatoiminto on tietenkin poikkeus tästä. Se ikään kuin ohittaa asetusarvot omien asetustensa "luvalla".
-
Markilta voi kysyä karttoja suoraan sähköpostilla. Ok poistetaan sitten. Oletin että mekin ollaan pieni ja järkevästi toimiva yhteisö.
-
mekin ollaan pieni ja järkevästi toimiva yhteisö
No varmasti. Ehkä olen väärässä, on vaan tullut tavaksi ajatella "vain vainoharhaisset selviävät". Kun googlaa vaikka "Guzzidiag", sieltä tulee linkit heti joka suuntaan. Ennen googlekääntäjää kuvittelin että pelkästään suomen kieli on riittävä salakirjoitus...
-
Kyllä se googlettimen kääntäjä on ainakin normaalin kirjoituskielen suhteen hiukan hatara: viimesimmän trikepäivityksen käänsin englanniksi ja takaisin suomeksi. Ei se englanniksikaan erikoista ollut mutta ei suomen kielelläkään välttämättä täysin ymmärrettävää.
Näyte:
Kuten lupasin aiemmin niin lähdin todella trikeprojektin kiehua. Hyvä haudutuskelit. Tein kuitenkin viileään joukkueen harvoista jyrsinosat minne olen menossa muuttaa ohjauskulman Sääksjärvi Triken kevyempi. Oikealla suunnittelulla löytyy niin teen yksinkertaisempia. Kokeellinen asia, siis tunnetaan. Siksi lohkot ei ole ihme viimeistellympää. Sisätävät karkea säätö (4,5 astetta) ja hienosäätö (+ -1,5 astetta). California3 sopii Sääksjärvi, joka on tehty Trike. En ajokokeita myöhemmin syksyllä. Nämä sää ei ole intressiä pyörä sarvet.
Alkuperäinen teksti täällä: http://www.guzziclub.fi/hscms/foorumi/index.php?topic=4951.msg38653#msg38653
-
Esimerkki 15m ecu: miksi TPS –arvojen sarakkeet ovat alussa niin pienin välein että yhteensä kuudestatoista sarakkeesta ”kuluu” jo 11 kpl ennen kuin ollaan edes 20 asteen avautumiskulmassa? Tätä kyseltiin V11lemans.com palstalla ja 15M –testipenkkiä pyörittävä ”Meinolf” piirsi asiaa hyvin selvittävän kuvan. Vapaa poikkipinta lisääntyy pienillä avautumiskulmilla nopeammin kuin suurilla (normiajossa enin aika käytetään pienillä, esim. alle 20 asteen avautumiskulmilla).
-
Samasta syystä TPS on epälineaarinen eli alapäässä pienillä kulmilla on näytteenottoa lisätty siltäkin osin. 90% ajosta tapahtuu alle 20 asteen avautumiskulmalla. Kerron niksin miten asiaa voi seurata itsekin ja etsiä yksinkertaisella tavalla mahdollisia ruiskutus/sytytyskartan huonoja kohtia: Kytke pyöräsi GuzziDiagiin ja merkitse kaasukahvan juureen sen avulla merkit eri avautumiskulmista. Tämä on köyhän miehen yksinkertainen dataloggeri.
Jos siis jollain avautumisasteella on häiriö, on sen kohta sen perusteella helppo määrittää ruiskutuskarttaan kun tiedetään avautumiskulma ja kierrosluku. Se tietohan on taasen kierroslukumittarista helposti saatavilla. Lisäksi tieto onko häiriö laskevalla, nousevalla vai tasa-ajon kierrosluvulla.
-
Pauldaytona kirjoitti lambdasäädön vaikutuksesta kysyvälle "Saksan punaisella foorumilla" tänään näin:
"Lambdasäätö toteutettuna niin kuin se on Marellin ecuissa, on vain yhtä asiaa varten: Euro 3.."
Katsoin mitä tuo Euro 3 tarkoittaa käytännössä. Se on (yön yli seisonnasta) kylmäkäynnistys, kiihdytys-syklit kaupunkinopeudessa ja lopuksi 70km/h, josta 50kmh:n kautta 120 km/h. Testin ajan pakoputkesta mitattujen päästöjen täytyy jäädä alle raja-arvojen (kts.liitekuva).
Lambdan toiminnasta luin kauppiaan sivuilta ( http://www.lambdapower.co.uk/TechNotes/technotes_index.asp ), että takaisinkytkentä on ecuissa käytössä kahdessa tilanteessa a) tyhjäkäynnillä, kun moottorilla ei ole muuta vastusta, kuin sen itsensä pyörittämiseen tarvittava voima ja b) Alle 13 asteen TPS:n kulmalla tasaisella nopeudella.
-
DoNiin... Taisin olla onnellisten tähtien alla, kun Nevadani ecu-mappi oli tehtaan alkuperäinen Euro 2 kartta.
Ei turhia kuoppia ruiskutuksessa (kts. liitekuva) eli säädetty tehtaalla jo varsin hyvin kohdilleen.
Ilmankos on kulkenut niin mukavasti ja taloudellisesti (3,8 kaup. ja 4,2 maant.).
PaulDaytona meilasi kolme karttaa ja vihjaisi, että uudemmilla kyllä menee vain turhaan laihalle...
Eipä siis tarvinne muuta tehdä, kun sytytysennakkoa hiukan lisätä nykypäivän polttoaineelle ja odotella lambda juttujen aukeamista.
p.s.Toki voisi lisätä ruiskutusta 16% ja antaa fuel trimmien adaptoitua sen verran miinukselle.
Mitkähän tuon adaptoitumisen max. prosentit ovat ? 32% lisäys riittää E85:lle eli +/- 20% säätövara tekisi pyörästä helposti ja vaivattomasti flex-fuel vekottimen. Raa'alla E85:llä säätöä ja ropaamista vaatii ryypytyksen sekä kylmäkäyntikartan lisärikastaminen ja pelkkään adaptaatioon perustuvan säädön ongelmana on myös lisäpotkua ja taloudellisuutta tuovan 5-8 ast lisäennakon puute. Kokemuksen mukaan vasta se on se extra, joka saa bensiinin todella tuntumaan puhdittomalta menovedeltä.
-
Valaisevia käppyröitä euro2 vs euro3.
Yksinkertaisin tietämäni ja varsin toimiva etanoliadapteri on laittaa säätöpotentiometri sarjaan TPS:n kanssa ja säätää siitä seos kohdalleen kulloisellakin seoksella.
-
Toinen mitä olen ajatellut voisi olla imuilman lämpötilan (IAT) huijaus boxi. Sellaisen (linkki) (http://www.aliexpress.com/item/NitroData-Chip-Tuning-Box-for-Motorbikers-M-6-For-Aprilia-Ducati-Moto-Guzzi-Chip-Tuning-Box/1607862651.html) saisi muutamalla kympillä ja TunerProlla saisi lämpökäyrällä säädeltyä sekä lisärikastuksen, että haluamansa lisäennakon. Ei tarvisi puuttua johtosarjaan ja olisi poistettavissa alkuperäiseksi sitten, kun päätyy vaihtamaan pyörää ( Bellagioon :D ).
-
Ei sitä saastekuoppaa aina tarvitse karttaan tehdä. Sopivalla nokalla ja imuputkistolla saadaan mittausalue laihalle ja notkolle. Selviää vain mittaamalla rullilla.
-
Nuo Euro 2 kartat on niin nätin näköisiä, että kulun pitäisi olla tasaista ja tavallaan onkin, eikä ajossa tunnukaan mitään varsinaista vääntökuoppaa. Ennemminkin sellainen puutuminen, kun vähän aikaa on ajellut tasanopeutta niin tuntuu, että lambda ottaa komennon ja alkaa vetää hiljalleen seosta laihalle. Kun sitten haluaa kiihdyttää vauhtia niin kahvassa on hetki "onttoa" ennenkuin kone palaa koomasta hereille. Ei siis mitään vakavaa ja kaikki tapahtuu sekunnin sisällä. Sen vain huomaa, kun aktiivisessa ajossa reagointi on välitöntä, mutta maantiellä ilmenee näitä unesta heräämisiä.
Ominaisuuden taustalla on ehkä tämä:
Well there are some practical issues. The lambda sensors used with Guzzis react slow. They are the cheapest, but this is all needed to comply the regulations. What happens is, the sensor tells the ecu: you are to rich, get leaner, so the ecu does. But before the Lambda recognises that the mixture is changed it takes time. In the meantime the ecu thinks, what not even lean enough, I'll get leaner. Then the sensor wakes up and tells: you are way to lean. And the ecu starts adjusting again the other way. And so it continues. So instaed of getting the right mixture, it shoots over both ways.
What can you notice? At constant speed, at not to high revs, you keep the throttle at the same place, it feels like the bike is not driving constant.
Lambda regulation only works if air temperature is above 18 degree celsius and below 4000 rpm, and if you have a pretty constant angle of throttle.
Siis hitaasti reagoiva lambda, josta seuraa seilaavat seokset tasanopeudella.
-
Jos tuollainen lambdavetoinen kone olisi käytössä, disabloisin lambdan pois järjestelmästä. Ei sovi mun mieleen tuollainen itsesäätely, kun on nähty vaivaa ja aikaa karttojen säätöön.
-
Ei sovi mun mieleen tuollainen itsesäätely, kun on nähty vaivaa ja aikaa karttojen säätöön.
Onhan se kompromissi, mutta mun mieleen on se, että osaa sopeuttaa fuelmapit kokeilemillani 0-33% etanolipitoisuuksilla. Siinä onnistuu mielestäni jopa oikein hyvin ja ajattelin varovasti kokeilla vielä suurempia pitoisuuksia, kunnes tulee nykimistä, veto heikkenee laihalle menosta tai EFI lamppu alkaa vilkuttelemaan. Pikkulohkossa ei tietääkseni tule ruiskujen liian vähäinen tuotto lisärikastuksen esteeksi.
p.s. Tässä LINKKI (http://www.guzzitek.org/documents/injection/EFIMaps_rev00_200911_%28GB%29.pdf) pdf sivuun, josta näkyy tehtaan ECU mappien sarjanumerot vuonna 2009.
(Liitteenä on lisäksi V7/Breva/Nevada kartat 3L09BRV0 (Euro 2) sekä uusin 3L10BN22 (Euro 3)
-
Ei taida olla juuri missään. Suuttimia tavataan ajaa vapaastihenkivissä todella matalilla aukeamilla. Kestoikä kasvaa. Bonuksena juuri tuo, että voi lisätä tenukäytössä kapasiteettia :)
-
Taas kausi loppuu juuri kriittisellä hetkellä kun näyttäisi että on löytynyt yksi kartta, josta saisi säädettyä AFR:ta vaikka lambda on käytössä.
Pitää vaan olla kärsivällinen. Kyllä moottoripyöräily on kasvattava harrastus.
Tuo lämpöanturihomma on iteltä vielä testaamatta, ensi kesänä rankat testiajot sitten jatkuu.
Mitäs, mitäs ???
Tämän kopsasin tuolta "pyörät talvilepoon" topicista.
Onko arvon raadilla tästä hommasta lisätietoa ?
-
Kumpaako asiaa tarkoitat? Karttaa AFR:n suhteen vai lämpötila-anturia?
Itseä kiinnostaa kyllä mikä kartta on Ropotilla kyseessä?
Lämpötila-anturi, joka isolohkoisissa useimmissa malleissa on oikean sylinterikannen takasisäkulmassa, on selvästi erottuva kolmiosainen palikka: juntturi on sylinterikannessa, sitten jokin muovinen tai keraaminen holkki joka on herkkä murentumaan ja siinä kiinni varsinainen anturi. Päässä kaksinapainen Bosch-laiteliitin.
Pikkulohkosta vastaavaa en ole löytänyt mutta en ole kyllä etsinytkään.
Tuon isolohkon sylinterinpään lämpötila-anturiin on tarjottu monta keinoa. Itse olen erääseen pyörään sorvannut muoviholkin tilalle metallisen vastaavan. Alumiini johtaa paremmin lämpöä. Yksi keino on täyttää anturin ja sen juntturin välinen tila metallipastalla. 1100 Brevaani laitoin anturivirityksen päälle lämpimän holkin jossa äänenvaimenninkangasta tilkkeenä. Asiasta ei ole vielä kokemusta koska on ollut suhteellisen lämmintä ja nyt laite on jo talvisäilössä.
-
Kartaa, karttaa. Tuo AFR:n manuaalinen asettaminen se kiinnostaa. Ja tietysti niin, että se tapahtuu lambdaohjauksella.
Se olisi ominaisuus, jolla voisin saada tehtyä pehmeäkäyntisen flex-fuel kartan sekatankkaus käyttöön.
(Lämpöanturi oli simppeli. Muoviholkkiin mahtui 10 mm pultti, kun anturi oli vain 8mm paksu ja vain kärjestään kosketuksessa kanteen ruuvattuun messinki-muovi pidikkeeseen. Sinne meni sellainen hammasharjaksen pituinen pötkö piitahnaa. Valkoista, jota kuumaksikäyttäessä ylipursui lohkon päälle. Jätin sen sormikireudelle. Koeajon jälkeen laitoin päälle vielä foliohatun (liitekuva), mutta se ei enää vaikuttanut käyntiin.)
-
No niin, taas viisastuin. Kiitos kuvasta. Anturi pikkulohkossa on siis oikean sylinterikannen takareunassa lähellä imukanavaa.
-
Harmittavasti ehdin poistaa tuon laajakaistalambdan käytöstä niin ei ehtinyt saada täyttä faktaa, mutta eka kertaa sain tulpat ja pakoputkenpään värjäytymään oikean väriseksi pelkästään yhtä karttaa muuttamalla. Toiveet on ainakin korkealla.
Normisti lambdaohjaus on aina korjannut seoksen vaikka miten ois polttoaine- tai syttökarttoja muuttanut. Tätä täytyy vaan tutkia oikein antaumuksella mutta vasta ens kesänä. :'( Kyllä syö miestä!
Järkyttävän työlästä yrittää selvittää mikä kartta tekee mitäkin. Ei riitä että löytää oletetun kartan vaan pitää yrittää vielä keksiä kartan muoto ja miten se toimii, liikaa muuttujia...
Toivottavasti ratkeaa jotenkin ens kesänä sillä en haluaisi luopua lambdaohjauksesta, minusta se kuuluu nykymoottoritekniikkaan.
-
Sepä se minuakin tuossa lambda-ohjauksessa kiinnostaa, kun se aktivoituessaan ohittaa/ylittää kaiken kartalle piirretyn.
Lukemani perusteella lambda menee off vain yli 13 asteen läppäkulmalla sekä yli 5500 kierrosluvulla ja jollei moottori saavuta yli 60C käyntilämpötilaa tai käy tyhjäkäyntiä, niin mennään kartalle piirretyn (ja alle 60C rikastuskartan) mukaan. Muokatuilla kartoilla (lambda=off) AFR haetaan kohdalle (perstuntumalla) CO correction säädöllä. Tuo CO correction voisi olla se, jolla myös lambda=on tilassa voisi poiketa lambda 1.0 sta eli 14.7 AFR stä. Toistaiseksi on kuitenkin (muistaakseni) niin, että sitä ei voi säätää karttojen lambda on asennossa. Tässä koko hommassa on sellainen, että Guzzin lambda ja ecu eivät välttämättä toimi aivan saumattomasti yhteen ja sujuvamman moottorin toiminnan kannalta lambda arvo olisi hyvä saada säädetyksi (rikkaammalle) 0.85-0.95 tienoille. Lamda alueella kuitenkin ajetaan 95% kaikesta ajosta.
p.s. Fuel trim info (http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/Fuel_Trim_Info)
-
Kyseisestä lambdan toiminta-alueesta pidin infotilaisuuden kevään Italomiitingin yhteydessä. Olisiko ollut noin tunnin mittainen "projektorisulkeinen". Pidän tarkeänä että mahdollisilla tulevilla "säätäjillä" on perustiedot miten homma toimii.
Tällä hetkellä TunerPro:ssa ainoa toimiva "lambdaviritys" on ottaa se päältä pois mikäli lambdan koetaan puuttuvan liikaa "hyviin säätöihin". Näin on toimittava kunnes on mahdollista päästä säätämään itse lambdan asetusarvoja. Eräässä toisessa moottorinohjauksessa niitä nimitetään "lambda target"-nimikkeellä ja säätö tapahtuu vastaavasta kartasta kuin on tuntemamme "ruiskutuskartta" eli jokaiselle pisteelle määritellään "pelialue".
Toisaalta ilman lambdaa moottorin järkevä säätäminen jää pelkästään hienosäädöksi oletusarvopohjalta. Silläkin on tosin saatu kohtuullisia tuloksia esimerkiksi euro3:n "saastekuoppia" oikomalla. Tarkoitan lambdaohjatulla säädöllä sitä että otetaan, minimiratkaisussa, lambda-anturilta haaroitus ja laitetaan ohjaustankoon lambdanäyttö. Astetta parempi versio on laittaa pakoputkeen lisävarusteena laajakaistalambda tai korvata alkuperäinen kapeakaista-anturi sillä ja syöttää sen keskusyksiköstä simuloitu kapeakaistatieto ECU:lle. Lisäksi tarvitaan näyttö kaasuläpän asennosta ja kierrosluvusta. Kun näiden kolmen saadun suureen arvot siirretään kartalle nähdään mitä kartan pistettä pitää muokata ja mihin suuntaan. Sytytys- tai ruiskutuskarttaan voidaan tällä tekniikalla tehdä kohtuullisen tarkkaa säätöä.
Meni vähän kauas alkuperäisestä aiheesta mutta halusin tuoda julki että summittaisella kokeilulla ei järjestelmän sisältämää suurta määrää muuttujia saa mitenkään hyvin toimivaan järjestykseen ilman organisoitua toimintaa.
-
Nevadan (tehtaan vakio) Euro 2 kartta toimii erinomaisesti, kun perussäädöt on huolella tehty ja lämpöanturi seuraa moott. lämpöä. Ainoa, josta löydän korjattavaa olisi juuri tuo kartta- ja lambdasäädön välinen "askelma", jonka voi yhä tuntea. Lambdan kytkeytyessä tasaisessa ajossa täytyy kaasua avata vähän lisää, ettei nopeus hidastu.
p.s. Niin ja sitten on se, ettei lambda-off ole vaihtoehto polttoaineen etanolipitoisuutta vaihdeltaessa.
-
Katsoin ajankuluksi onko uutta versiota TunerPro:sta saatavissa. Kyllä oli.
Ohjelma on helppo päivittää: kaksi tapaa: avata kyseinen nettisivu osoitteestaan tai suoraan TunerPro:n ikkunan päivityksestä. Jälkimmäinen tarkoittaa että Sen hetkinen TP on päällä ja nettiyhteys myös. Sen jälkeen ikkunan Help-näpykästä klikataan ja sieltä aikeaa pikkuikkuna jossa alareunassa päivityskomento. Helppoa.
-
Kevättä ilmassa ja hävettää terrorisointi palstalla, kun oma nimimerkki on niin monessa ketjussa viimeisenä. No terve merkki kai se on, että Guzzi-kärpänen puree vuodesta toiseen. Menköön kahvakuume-mielenhäiriön piikkiin tämäkin...
Elikkäs, mieltä vaivasi "aussikartan" AFR suositus 13 ja tutkiskelin asiaa. ILMAN KATALYSAATTORIA noin voi tehdä, mutta jos putkessa on katti, niin TÄYTYY pysyä 14.2-14.7 alueen tuntumassa. Kolmitie katin toiminta kaipaa edestakaista liikettä stökiömetrisen (14.6) kohdan molemmin puolin, jotta katti pysyy tehokkaana, puhtaana ja ehjänä. Tämä teki nyt minullekin ymmärrettäväksi miksi kapeakaista lamda on niin kapea. Ei huonouttaan, vaan juuri tuota varten tarkoituksella.
Liitekuvan TWC (Three Way Catalyst) Windows eli ikkunat kuvaa tavoiteltavaa seosaluetta eli ns. lambda target aluetta.
"Mädän kananmunan" haju (rikki) pakoputkesta on merkki katalysaattorin saamasta liian rikkasta seoksesta .
Luin Grisokettosta CO asiaa ja Beetle tehdessään vakioputkelle karttoja tähtää juuri lambda 1:een. Liitekuvassa hänen lambda-loggaus, kun laittoi Mistralin tilalle vakiovaimentimen ja teki tarvittavan pitkän vaihtelevan testiajolenkin.
Tuollaiselta taulukolta saa jo hyvät suuntaviitat siihen, että paljonko ja mihin suuntaan missäkin täytyy korjata.
p.s. Olen aina ihmetellyt lambda taulukoiden "taloudellisin AFR" lukemaa (n.16.2), kun rikkaamman seoksen virityskartoilla kulutuksen yleensä kerrotaan laskevan. Beetle kartankin kerrotaan laskevan 6.0:sta 5.5:een. Että onko se "taloudellisin AFR" vain teoreettinen luku vai katalysaattorin hyväksyttämiseksi laitettu mainos. Näyttäähän se hyvältä, että katti toimisi max tehon ja max taloudellisuuden puolivälissä.
-
Tässä vielä GrisoGhettosta käännös pakoputkimuutoksen vaikutuksista ecu karttaan sekä höpinää ja tuntumia.
Beetle: (29.10.2014)
Asensin Arrow titanium kokoajan (y-putki) ja väliputken. Menossa on toinen karttamuokkaus ja se etenee hyvin. Ensivaikutelma perstuntumalla on, että alaväännössä menetetään jonkin verran. Kun saan kartan valmiiksi, niin teen dyno-ajon varmistukseksi. Mielenkiintoinen sivuvaikutus on moottorin jäähtymisessä, joka on nopeaa. Vakio kaksi-kerros seinämäinen vaimennin autaa pitämään lämpöä, joka on hyvä asia. Kylmemmille keleille minun täytyy asentaa öljynjäähdyttimen eteen suojus.
Beetle: (12.11.2014)
Okei, sain tämän Arrow-Mistral kartan valmiiksi. Lopputulos on vähän "blääh".
Nyt kuulolla ne, jotka suunnittelevat korvaavansa vakio Prezel (kokoojapönttö) keskiputken. Tietäkää, että prezelin poistaminen sekoittaa täysin bensaseoksen. 100% varmuudella, ilman bullshittia. Nekin, jotka eivät edes kusisi päälleni, vaikka olisin tulessa, pliis uskokaa tämä pieni tosiasia.
Se ei tarkoita vain pikku korjausta main-fuel karttaan, vaan täysin uutta delta-map:ia ja uudelleen muokattua fuel-engine-temp korjaus taulukkoa. Tuo ei ole ruuvaa kiinni vaihto-osa. Olkaa varuillanne.
Nyt, mielenkiintoine osuus. Verrattuna suosikki yhdistelmääni Mistral dBkiller vakio putkilla, ylä-huipputeho on parempi, mutta keskialueen teho pienempi ja ala sekä keski vääntö on heikompi. Ei kovin paljon, mutta se näkyy testeissä ja sen huomaa itse ajossa. Kiihtyvyys on hitaampaa, jonka persdyno tuntee heti.
(tässä välissä on dyno-ajo mittauksia, vertaillen y-putkea vakio kokoajaan kts. liitekuva)
Pete Roper: (12.11.2014)
Kiitos, se vahvistaa mitä olen ajatellut jo pitkään, että "Prezel" täytyy olla siellä syystä. Ei ole fyysistä/rakenteellista syytä sille kokoojalle. O2 anturin voisi laittaa yhtä hyvin suoraan putkeen, kuin kokoajaan.
Se näyttää myös vahvistavan käsitystäni, että fyysinen resistanssi, varsinkin imukanavassa ja pakoputkessa ennen vaimenninta on merkittävä tekijä säilyttää volumetrinen tehokkuuden ja sylinterin täytös, varsinkin sillä hankalalla 4,500-5,500 alueella ja suurilla kaasun avauksilla.
Beetle: (12.11.2014)
En aio jättää sitä näin, haluan sen matalan "ala-murinan" takaisin. Leikin vielä dBkillerin reikien kanssa, jos saisin pakokaasuja hidastettua ja vääntöä takaisin. Vaihtoehtoisesti tarvittaisiin muokattu väliputki.
(välissä kysymys putkien halkaisijasta)
Uudet pakokäyrät ja keskiputki ovat samalla halkaisijalla, kuin tehtaan putket n.~47mm.
Kyse on siitä, että Arrow y-putkessa on vain 90°mutka, plus ehkä ~45°yhdyskohdassa. Vakio kokoajassa on kaksi 90° mutkaa ja yksi noin 70°. Mutkat vaikuttavat virtausnopeuteen. Vakio prezel myös lisää pakoputkiston kokonaispituutta.
Lopputulos on, että saadaan täysin erilaiset paineaallot ja virtaukset, joka vaikuttaa täytökseen, joka tarkoittaa erilaista tehoa ja vääntöä. Tässä tapauksessa vähemmän alakierrosvääntöä ja tehoa. Mutta enemmän tehoa huipulla.
(10 päivää myöhemmin 22.11.2014)
Se kulkee super pehmeästi ja siinä on tarpeeksi voimaa pitämään valtaosan tyytyväisenä. Luulen, että kokoonpano (arrow pakokäyrät ja y-putki, Mistral keskiputki ja vaimennin) on tehokkaampi, kuin vakio vakiopukella/-kartalla ja paljon enemmän yläpäässä. Kuinka vain, ajettuani Mistral dBk kartalla ja prezelillä, jossa on loistava alakierros vääntö ja teho, en ole varma, että haluaisin pitää tällaisen, kun kaipaan ylimääräistä alavääntöä.
- Paul, siinä on vain yksi 90° mutka, kun vakio prezelissä on kaksi. Laskin, että prezelissä olisi kaikkiaan 260° mutkia ja Arrow:ssa 135°. Jokatapauksessa se on tarpeeksi muuttamaan ruiskutus vaatimuksia. Luulisin, että jos etsit max-top-end tehoa, niin valinta olisi Arrow tai Agostini.
Oh, ja ketä kiinnostaa, niin keskikulutuksena on ollut 5,8L/100km.
Liitekuvassa musta käyrä on tehtaan vakio putkilla Mistral vaimenninta lukuunottamatta.
Punaisella on Arrow pakokäyrät ja y-kokoaja sekä Mistral väliputki ja vaimennin.
p.s. Ikkalalle välitetty y-putki ja Ago vaimennin kartta on aivan tuore ja tehty (7.2.2015) viimeisimpiä apuvälineitä hyödyntäen.
p.p.s. Kuva Beetlen Grisosta Arrow putkilla ja värikkäästä pakosarjasta testiajon jälkeen.
-
Miten se tuo vertaileminen oikeen TunerProssa menikään ? Joku kikka, jota en nyt muista enkä keksi ??? ???
Sieltä Compare -> Load Compare Bins -> olen valinnut kolme bin fileä ja se on niinkun ok.
Mutta kun yritän niitä nähdä ja vertailla, niin ainoa mitä valinnalla (Ctrl +1 / Ctrl +2 / Ctrl +3) tapahtuu on, että yläreunassa ohjelman otsikkopalkissa vain vaihtuu teksti, joka kertoo valinnasta ->
TunerPro - XXXX.bin | COMPARE BIN - OIOI.bin | XDF File - 15RC_GuzziDiag_V2.12.xdf
TunerPro - XXXX.bin | COMPARE BIN - ABCD.bin | XDF File - 15RC_GuzziDiag_V2.12.xdf
TunerPro - XXXX.bin | COMPARE BIN - 1234.bin | XDF File - 15RC_GuzziDiag_V2.12.xdf
Luettavaksi vain en saa millään noita COMPARE BIN fileitä (enkä grafiikoita vertailtavaksi). Aina näkyy vain tuo eka XXXX.bin
Hermo tässä menee ;D Meen sytyttämään saunan, jos tulitikun lisäksi tulis joku muukin kipinä ::)
-
Äsken vertailin juuri.
Ensin tietysti valitaan XDF, sitten File eli haluamasi Bin-tiedosto tietsikan tai muistitikun "muistista".
Sen jälkeen päästään asiaan:
Yläpalkista Compare => Load Compare Bins => Browse.
Viimeisellä komennolla (Browse) pitäisi polku olla automaagisesti tietokoneesi siihen tiedostoon missä on Bin-tiedostoja. Sieltä valitset ne mitkä tarvitset. Ruksattuasi Enable jonkin Binin osalta ja avatessasi tiedoston osan parametripuusta (esim Fuel main) ja sitten klikkaat kolmiosta ja sen jälkeen vaa'an kuvasta pitäisi vertailua tapahtua valitsemiesi Binssien osien osalta. Tällä kertaa siis Fuel main kartasta. Edelleen klikkaamalla käyrän kuvaa saat visuaalisen 3D-erotuskartan näkyviin. Edelleen uudelleen klikkaamalla kolmiosta saat alkuperäisen Bin-tiedoston Fuel main taulukon näkyviin ja edelleen vaa'an kuvaa klikkaamalla jälleen erotuksen.
Ymmärtääkseni vaa'an puolella on kulloinkin verrattavaksi osoitettu tiedosto ja kolmion alla alunperin sieltä File-osastolta haettu. File-osastolta haettu Bin-tiedosto ei ole numeraalitaulukon yläreunassa erikseen nimetty mutta vertailukohde on. 3D-kartassa ei ole nimeä vaan siinä aukeaa kulloisenkin avoinna olevan numeraalitaulun "karttaversio".
3D-kartan voi skaalata näytön koon mukaiseksi. Karttaa voi pyöritellä hiiren oikeaa näppäintä pitämällä pohjassa ja liikuttamalla hiirtä. Yhtä aikaa voi saada useita "karttoja" näytölle. Suosittelen avaamaan vain ne joita sillä hetkellä vertaat. Muokkaus on sitten taas hieman eri asia.
Huom! Vertailla voi vain samalla XDF-tiedostolla aukeavia moottorinohjaustiedostoja. Jokainen ECU-tyyppi käyttää omaa moottorinohjaustiedostoansa.
Korjatkaa jos meni metsään......
Editaatiota: parantelin oikeinkirjoitusta ja lisäsin pari perusohjetta. Näillä pitäisi aueta TunerPro:n perustoiminnot.
-
Kiitos MotoMatti. Se oli se vaaka, jota etsin. Ja (jostakin toisesta ohjelmasta päähän jäänyt) yritys saada kaksi taulukkoa alekkain vertailtavaksi, kun tässä vertailu tulee samaan taulukkoon, jossa arvot vain muuttuvat Ctrl pohjassa valiten 1, 2, 3, ja 4.
Tämmöstä se välillä on :o informaatio ähky vai mikä tuli ??? käkikellon luukku oli auki, mutta kukkuu ei vaan tullut ;D
-
Main fuel kartta alkaa näyttää aika hyvältä - ainakin tällaisella viileällä ilmalla, eli seoksia on rikastettu. Vois seuraavaksi kokeilla sytkäpuolta. Onko nuo ennakkoasteita mitä "ignition main advance" taulu näyttää? Kun seosta on rikastettu, sytytysennakkoa voisi kokeilla lisätä? Sitten semmoinen helpohko ;D kysymys - paljonko? Mitään ideaa kokeilla vaikka 5-10% kerrallaan jotenkin suhteuttuna main fuel karttaan tehtyihin muutoksiin? Mikä on ns. "takalaita" sytytyksen aikaistamisessa - nakutusko?
Tai...mistäs sen tietää vaikka ennakko olisi nyt tällä hetkellä hyvä - mistä sen voisi päätellä? Pyörä toimii hyvin jo nyt, mutta eihän sitä tiedä jos siitä sais rutistettua vielä paremman ;)
-
Aivan 100% varmaa tietoa en voi antaa mutta oman näkemykseni mukaan Ignition Main Advance -taulussa lukemat ovat juurikin asteita ennen yläkuolokohtaa.
Kun katsoo 3D-karttana samaa taulua selviää että ennakkosäätö on varsin "kulmikas" eli ei mitenkään orjallisesti noudata suhdetta polttoaineseokseen tai kierroslukuun nähden. Sytytyskartta on siis varsin karkea ja voi olla aivan toisen näköinen optimoituna. Lisäksi ennakkoon vaikuttaa imuilman ja moottorin lämpötila
Sytytysajoitushan aikaisella voi aiheuttaa että polttoaine palaa suurelta osin ennen ykk:ta joten ajossa sen tuntee tehon alenemana. Moottori voi myös metelöidä aikasen sytytyksen johdosta.
Myöhäinen sytytys näkyy taas lamba-arvon alhaisuutena eli polttaine ei ehdi palamaan palotilassa vaan sitä kulkee palamattomana pakoputkeen.
Vastaavasti lambda-arvo on yli yhden kun sytytys on aikainen vaikkakaan lambda ei tässä yhteydessä ole aivan täysin luotettava laite. Kapeakaistaisessa lambdassa kun on sellainen valitettava ominaisuus silloin kun seos on rikastumassa niin lambda-anturi kyllästyy polttoaineesta ja antaa laihan arvon signaalin.
Siinä suhteessa laajakaistainen lambda on parempi koska se mittaa kohtuullisen tarkasti epätyypillisiäkin seoksia.
Lisäpolttoaineelle lisätään ennakkoa ja vähemmälle myöhäistetään. Asia on kuitenkin kierroslukuriippuvainen.
-
hammasharjaksen pituinen pötkö piitahnaa
Yhteenvetoa Saksan "punaiselta foorumilta" (V11/15M ecu, ei kattia): Jotta kartat olisivat vaihtokelpoisia eri pyörien välillä, olisi ecun tulotietojen myös oltava vertailukelpoisia.
Moottorin lämpötila-anturit on 2V moottoreiden kohdalla (V11, Cali) kiinnitetty ”muovisen” välikappaleen avulla oikeaan sylinterinkanteen. Näissä moottoreissa lämpötilanäyttämä (moottorinohjausjärjestelmän saama tieto moottoroin lämpötilasta, näkyy GuzziDiagilla) pysyy suhteellisen stabiilina normiajossa, välillä 75-85C, vaihdellen vain muutamia asteita, vaikka anturi on sylinterinkannessa. Anturin kiinnitysosa ei ole metallia, se rajoittanee yhdessä ilmaraon kanssa lämmönsiirtymistä ja nopeita lämpötilan vaihteluita. Jos tuon osan tekee metallista, lämpönäyttämät muuttuvat heti eri alueelle (115-125C). Kun alkuperäinen muoviosa on paikallaan, lämpötila pyörii 80C ympärillä riippumatta ajonopeudesta tai moottorin kierrosluvusta. Jos näiden moottoreiden kohdalla anturiin laittaa lämmönsiirtopastaa, lämpötilanäyttämä nousee heti +25 C, joka on myös mitattavan pisteen todellinen lämpötila (tarkistettu IR mittarilla).
Yksi spekulaatio oli että ehkä on niin, että Marellin tarkoitus ei olekaan indikoida moottorinohjausjärjestelmälle suoraan todellista sylinterinkannen lämpötilaa, joka vaihtelee suhteellisen paljon kuormituksen mukaan. Jos näiden moottoreiden lämpötila-antureihin laittaa lämmönsiirtopastaa eikä tee karttamuutoksia tarvittavalla tavalla, menee seos välittömästi laihalle koko kartan alueella (mitattu fakta koeyksilön kohdalla, 15M ecu, ei kattia, ei siis itsesäätyvä mitenkään). Johtuu tuosta "engine temperature trim" -lämpötilakartasta. Esimerkkinä tehtaan vakiokartta (V11, malli KS). 75C kohdalla korjaus on 1,56% plussaa ruiskutusaikaan. Jos lämpötilanäyttämä nousee lämmönsiirtopastan avulla n. 30C, ollaan 105C huitteilla, jossa korjaus onkin 1,56% miinusta => 3,12 prosenttiyksikköä lyhempi ruiskutusaika (seos laihenee).
Yleinen konsensus tuntui olevan että tarkka ja mahdollisimman oikea lämpötilanäyttämä olisi oikea lähtökohta. Tämän mukaan sitten kartta kohdalleen. Tämäkin asia olisi huomioitava, jos käyttää johonkin toiseen pyörään kuuluvaa karttaa. Ja varsinkin jos kartta on optimoitu erityisesti johonkin pyöräyksilöön. Mitä mahdollisia muita muutoksia pyörään oli tehty ennen kuin kartat optimoitiin? Tarinan opetus oli alkuperäiselle kirjoittajalle myös se, että ei kannata investoida säätämiseen, elleivät perusteet ole kunnossa. Voi mennä suuri työ hukkaan (jos tps tai joku ilma- tai lämpöanturi oli vaikka epäkunnossa, CO2 säätö "väärässä asennossa", jne.). Ja onnistuneiden säätöjen jälkeen ei pidä mennä muuttamaan mitään sellaista, mikä pilaa tehdyn työn. Esim. jos on säädettävä tps, mV arvot ja CO2 säätöarvo (jos käytössä) muistiin ja kurkkaus GuzziDiagilla että kaikki anturiarvot tuntuvat oikeilta ja uskottavilta.
PS.
Työmatkalla poikkesin Piikkiön tietäjän pakeilla. Hän kertoi luopuneensa "Beetle" -karttojen asentamisesta koska ne tuntuivat toimivan kuitenkin kovin eri tavalla eri pyörissä. Syyt lienevät juuri sukua edelliselle esimerkille. Itse kokeilin yhteen pyöräyksilöön tarkasti optimoidun kartan osia omaani (jonka kartat ovat jo lähtökohtaisesti ammattilaisen jäljiltä) ja tuloksena oli hyvää ja huonoa. Tässä tapauksessa kopioin kylmäkäynnistyskartan ja sen kestoaikaa oli lyhennetty. Mutta ei riitä että kopioi yhden kokonaisen kartan omaan järjestelmäänsä - kyseisen kartan lähtöpiste on muutettava toisaalla. Tällä hetkellä ensimmäiset n.3000 kampiakselin kierrosta mennään aina hyppybensalla. Ja sitten tps look up table kuuluu olevan omassani normaalista poikkeava. Ehkä silloin ei ruiskutuskarttojakaan pidä mennä ottamaan suoraan mistään muualta...
-
>>...tarkoitus ei olekaan indikoida moottorinohjausjärjestelmälle suoraan todellista sylinterinkannen lämpötilaa... <<
Prosessiautomaatiossa tällainen aika yleisesti käytetty tapa. Kun tiedetään mittausten perusteella todellisen ja mitatun ero, ei oikealla lämpötilalla ole sinänsä merkitystä. Semminkin kun monesti 1-2 ast. "väärä lukema" on hyväksyttävissä. Monessa tilanteessa ei voida mitata suoraan kohteesta olosuhteiden / aineen tms. vuoksi.
Olen joskus yrittänyt "keksiä "miten mitatan suuressa ammeessa sekoitettavaa sulaa suklaamassaa. Ei onnistunut - ei sitten millään - silloisessa sekoittimessa.
Kysymys: Kuinka tarkka Guzzin ECU on moottorin lämpötilalle? Minkälainen tarkkuus on oltava? Epäilisin sen olevan ainakin 5 ast luokkaa... Jos miettii käyttötarkoitusta, niin eikös ole sama, onko mitattu lämpötila 75 tai 85? Varsinkin kun - ymmärtääkseni - esim. Calilla ei se juurikaan nouse yli 100 ast. Vai?
-
Kuinka tarkka?
Jos lähestytään asiaa moottorinohjausjärjestelmän kannalta: hyvin tarkka. Järjestelmä toimii sinne syötettyjen "karttojen" (numeeristen taulukoiden) perusteella. Vaikka taulukoille annetaan myös sarakearvot, esim. lämpötila-arvoja joiden mukaan joku asia muuttuu (edellisessä esimerkissä ruiskutusaika), ecu interpoloi koko ajan. Ymmärrän tuon niin että ruiskutusaika muuttuu koko ajan portaattomasti moottorin lämpötilasta kertovan anturin mukaan. Tällä lähestymiskulmalla vastaus on siis: hyvin tarkka.
Sitten asia muuttuu kun analysoidaan mitä sinne karttoihin on syötetty. Omalla kohdalla esim. karttojen tekijä on päättänyt poiketa tehtaan kartasta niin että normaalissa käyttölämpötilassa kartan solussa lukee 0.00, eli moottorin lämpötilan mukaan mikään ei muutu normilämpötiloissa. Tällä lähestymiskulmalla (oma V11 tällä hetkellä) vastaus on: normilämmöillä ei mitään merkitystä. Mutta tämä on periaatteessa väärin: asiat muuttuvat moottorin lämpötilan mukaan ja tarkkaan ottaen niitä ei pitäisi oikoa noin halki poikki ja pinoon -menetelmällä.
Mutta käytännön kokeista tiedetään että liian laihalla seoksella 2V kone ei käy ei kuku ja ilman starttirikastusta meno on tuskaista aluksi.
-
Moottorin lämpötilalla (lämpöanturi => temperature trim –taulukko) on suuri merkitys. Moottorin lämpötilamuutokset johtavat ilmamassan muutokseen ja ilmamassamuutoksen vaikutus kompensoidaan temperature trim –taulukon arvoilla. Arvot ”Engine temperature trim” –taulukossa ovat tulontekijöitä. Siis esim. (Base Fuel Map + Start enrichment Map + Accel enrichment Map) * (kaikkien muiden Fuel Trim taulukoiden vaikutus) * Engine temperature trim.
Jos Engine temperature trim -taulukon solun arvo on -0,78, se tarkoittaa että vähennetään 0,78%, jolloin kerroin on 0,9922. Jos taulukon solun arvo on 2,34, se tarkoittaa, että korotetaan 2,34%, jolloin kerroin on 1,0234. Tämä johtaa merkittäviin muutoksiin ruiskutusajoissa. Kylmällä Guzzin moottorilla rikastustarve on suuri. Arvot, jotka taulukkoon tallentuvat hyppivät suurin askelein, arvoa ei voi syöttää vapaasti. Pienin mahdollinen ero taulukon arvossa aiheuttaa jo n. 0,01 eron lambda-arvossa. Tästä johtuu, että huono temperature trim taulukko johtaa merkittäviin muutoksiin lambda-arvoissa moottorin lämpötilan muuttuessa. Jos mittaa lambda-arvoja ja haluaa tehdä niistä johtopäätöksiä, on aina sen kysymyksen edessä, että mikä mitattu arvo ja missä lämpötilassa on merkitsevä?
-
Kuinka tarkka? Jos lähestytään asiaa moottorinohjausjärjestelmän kannalta: hyvin tarkka. ... ...
Ymmärrän tuon niin että ruiskutusaika muuttuu koko ajan portaattomasti moottorin lämpötilasta kertovan anturin mukaan. Tällä lähestymiskulmalla vastaus on siis: hyvin tarkka.
Elektroniikka saattaa myös tehdä "vauhtisokeaksi". Siis saada luulemaan, että koska se on hyvin, ellei jopa erittäin tarkka, niin että moottori toimiakseen myös sellaista tarkkuutta vaatisi.
Näin ei kuitenkaan 2V moottorin kohdalla mielestäni ole. Toimiihan se aivan kelvollisesti jo kaasuttimienkin antamalla "summittaisella" polttoaineseoksella ilman mitään ilmanpaine- tai lämpötilakorjauksia.
Ruiskun pikkutarkkuudella vain halutaan tehostaa palamista ja vähentää päästöjä sekä kulutusta.
... ja moottori joka pätkii ei kylmänä, eikä kuumana, mutta siinä välillä ja käynnistyy aina vaikeahkosti.
Onko mekaniikka varmasti kunnossa ? Tulppien eristeet/ -lämpöarvo sekä venttiilivälykset. Entä itse lämpötila-anturi.
Esim. Nevadassa nyt lambda-off kytkettynä voi CO säätöä siirrellä +/- 20 askelta. Tyhjäkäynnin sointi muuttuu ja voimantuntu (kaasuunvastaavuus) ajossa vaihtelee. Tulppien väriä ajolenkin jälkeen voi säädöllä vaihdella, muttei siitä vielä aiheudu pätkimistä tai huonoa käyntiinlähtemistä.
-
Elektroniikka saattaa myös tehdä "vauhtisokeaksi"
Tätä olen myös mielessäni pyöritellyt. Miksi usein Caferacerit ovat sellaisia, että niissä on kaasuttimet ja suorat imuputket (ei ilmansuodatusta – mitä pösilöitä ne rakentajat ovatkaan, tekevät vaan esittelypyöriä joilla ei voi ajaa)? Vaikka se Guzzin avoimilla ovilla esillä ollut Radical Guzzin rakennelma Tonti –runkoon, jossa on 8V ”tuore” moottori mutta kaasuttimet eikä ilmansuodatusta (http://radicalguzzi.com/radical_guzzis_retro_le_mans (http://radicalguzzi.com/radical_guzzis_retro_le_mans)). Omassa on myös se ajatus, että sellaisia muutoksia jotka mieluummin tuovat lisää huoletonta käyttöikää ajonautinnon lisäksi. Harrastuksen ja ympäristön kannalta olisi kyllä ihanteellista jos päästöt on minimoitu ja teho maksimoitu. Kiihdytyksessä se ihanteellinen lambda/afr, jolla tulee maksimaalinen teho ja tasakaasulla se ihanteellinen lambda/afr, jolla kulutus on minimissään mutta veto tasaisen mukavaa, tasaisesti kaikissa olosuhteissa ja kaikilla kaasunasennoilla.
Onko mekaniikka varmasti kunnossa
Eihän siitä ole koskaan täyttä varmuutta… Kaikki ehdotukset ja neuvot otetaan aina kiitollisuudella vastaan. Tämä nöksähtely tuli viimeisten muutosten yhteydessä, jossa vaihtui nokka-akseli sellaiseen jossa on hieman vähemmän nostoa ja erilainen "overlapping" alkuperäiseen nähden (”vääntönokka”). Nykiminen tulee vain tietyllä lämpötila-alueella mutta myös aina ihan pienillä tps kulmilla. Ei ole vaan jaksanut nyt hieroa kun tekee myös mieli mutkateille... eikä toisaalta ole sellaista osaamista että uskaltaisi juuri paljoakaan muuttaa ilman asianmukaisia mittalaitteita, kun ei ole kun oma nenä ja tulppien väri käytettävissä.
-
... vaihtui nokka-akseli sellaiseen jossa on hieman vähemmän nostoa ja erilainen "overlapping" alkuperäiseen nähden (”vääntönokka”), uskon että se on vaikuttanut niin että kun kone hengittää eri tavalla se vaatii karttamuutoksia.
Ahaa :P On siis tehty Guzzin sydämelle "pallolaajennus". No sittenpä ollaankin tuner kokeilun teho-osastolla ;) . Overlap on yleensä 35-70 astetta. Guzzin käyttämä n.50 astetta on tehon ja hyvän väännön kompromissi. "Huilukauppias" (nokka-akselimyyjä) unohtaa varsin usein kertoa vääntönokan vaikutuksen sävelkorkeuteen - max vääntö kyllä lisääntyy, mutta se siirtyy korkeammalle kierrosluvulle. Samalla heikkenee alavääntö, jolla on yleensä enemmän merkitystä arkinautiskelussa ??? . Senhän saisi kyllä takaisin puristus-suhdetta nostamalla... Näitä polkuja se harrastus usein laajenee ja nälkä kasvaa syödessä ;D .
Mutta joo, siis takaisin karttamuokkauksen asiaan. Lämpenemiskäyntiä pitäisi rikastaa, jos overlap suurentuu. Alaväännön kierroksille ehkä lisätä myös sytytysennakkoa.
Mahdollisesti tokenee ihan CO säädöllä. Se tosin vaikuttaa koko kierrosalueeseen, jolloin avarampi pakoputki lisäisi... 8) 8)
-
Kiitos kommenteista. Valinnanvara meni a) vääntönokka b) alkuperäinen c) racing nokka.
Racing: 8,2 nosto ja lisää tehoa yläkierroksilla, vääntömomentti ei nouse alemmilla kierroksilla merkittävästi. Myyjä ja MM "kielsivät" tällaista ottamasta kun ei ratapyörästä ole kyse vaikka olin itse innolla että "racingracingracingracing :P".
Vakio: 7.9 nosto ja 100 Kp jäykät jouset, V11 mallin vakionokkaa monet kehuvat "hyväksi kompromissiksi" (ei siis pitäisi vaihtaa...).
Vääntö: 7,7 nosto ja enemmän vääntöä alueella 3000-5000, suurin teho korkeilla kierrosluvuilla puolestaan 5 hv alempi. Lyhyemmät ajat, pienempi overlap, 88 Kp jouset.
-
Vääntö: ... Lyhyemmät ajat, pienempi overlap, 88 Kp jouset.
Vääntönokka onkin siis oikeanlainen. Eli alavääntöä tavoitteleva :P Pienempi overlap ohjaisi laihentamaan seosta ...
Millaisilta tulpat vaikuttavat ? Nyky polttoaineilla seos-suhde kannattaa katsoa posliinista ulos tulevasta keski elektrodista (kts.liitekuva) 2/3 osa vaaleaa ja 1/3 osaa tummaa = seos kohdallaan. Tulpan musta-ruskea-vaalea väri ei enää oikein toimi eri lisäaineiden ja etanolilisän takia.
-
ilman asianmukaisia mittalaitteita, kun ei ole kun oma nenä ja tulppien väri käytettävissä.
Kauanko meinaat sinnitellä ilman seosmittaria.... ;)
-
Seosmittari on ollut haaveissa toki jo siitä asti kun GuzziDiag -työkalut laajenivat karttojen muokkaukseen. Tähän tarkoitukseen käytettävissä oleva rahamäärä, aika ja innostuksen vaihtelevuus ovat rajoittaneet. Kuvittelisin että tuo dataloggaus olisi mieluinen tapa, jos vaan oppii riittävästi taulukkolaskentaa käyttämään kun Innovaten ja Marellin taulukot eivät heittämällä lukemani mukaan käy yhteen?
Oikea on oikea ja vasen vasen, pytty. Kuvasta ei näy mutta oikeanpuoleinen on rautaosaltaan hieman nokinen, vasen ei. Voiko raati lausua mitään tällaisella kuvatarkkuudella (aina 98E). Oma arvaus on että mielummin laihan oloinen. Bensaakaan ei tunnu kuluvan kun vitosen huitteilla matka-ajossa.
-
Sanon että laihalla on, balanssisa tai polttoainemäärässä on pientä eroa sylintereiden välillä.
Sylintereiden välisen eron tasaaminen voisi jo poistaa pienen nykimisen mutta, kyllä koneelle
voisi toimittaa lisää polttoainettakin.
Jos saan pyytää, ota vielä kuva keskielektrodin suunnasta.
-
ota vielä kuva
No nymmää kerkesin ne jo bräkleenkillä sumuttamaan ja pehmeellä messinkiharjalla harjaamaan. Delta Fuel Map oli kokeeksi vieras. Oma Delta Fuel takas ja tuuppaan lisää Engine temperature trim taulukkoon prosentteja välillä 10-110C ja taas kattotaan.
-
Laita nyt toki ensin "mainfuel" kuntoon ja sitten vasta noita korjauskertoimia sinne minne tarvii.
Oletko muuten kokeillut deltaa "nollilla"?
-
Iridium tulppien kuvasta näyttäisi että vasen on ollut hyvinkin kuumana (ajoittain laihalla). Sivuelektrodi näyttäisi hieman kärsineen. (Vai onko se vain karstaa?) (Enemmän resoluutiota kuviin!)
Yleiskuva on, ainakin sillä alueella jossa ajo on tapahtunut että taitaa tulla koneesta enempi typpioksidipäästöjä eli laihalla ja kuumana menee. Lisää ruokaa tulpalle poltettavaksi = korkeampi sylinterin keskipaine = lisää voimaa takarenkaalle.
Mielestäni tuon tyyppisestä pyörästä äkisti kiihdyttäessä konetta saisi tulla pikku tupraus mustaa savua. Se kertoo että kiihdytykseen lähdetään riittävällä syötöllä. Koko aikaa ei tietenkään savua saa tulla.
Kuten Ikkala patistaa niin ensin perustaulukot lyöntiin ja sitten vasta hienosäätö. Rauhallisesti edeten. Jos tieteellisesti haluat niin teet säätösuunnitelman ensin ja sitten noudatat sitä. Vaikka olisi taukoja välissä niin pysyt "tapetilla" ja homma etenee. Mulla kesti useita viikkoja saada bitit kohdilleen vaikka melkein päivittäin säädin ja osa oli sohlaamista mutta lopussa tuli tulos. Naapurit jo surkuttelivat kun olen noin huonon pyörän hankkinut kun koko ajan pitää säätää....
-
Teetetyt kartat (HTMoto), en saata ilman mittalaitteita alkaa isommin muuttamaan. Nyt vaan tuli tuo "haaleana" ihan pienellä kaasulla pätkiminen; kun yleensä lähden suoraan liikkeelle, ei asia vaivaa. Toinen asia mikä kiinnostaisi alkaa optimoimaan olisi se on/off meiningin vähentäminen jouheammaksi. Tökkää kun seinään kun kaasun kääntää pois alle 5 astetta huituville. Selvästi on ajanvietettä tiedossa ajan oloon.
-
Ajettinko sitä siellä HTMotossa jarrupenkissä? Ja millähän polttoaineella?
Oma kokemukseni on, tosin päivittämättä, että mannermaalla on eri polttoaineet kuin meillä täällä. Esimerkiksi niiden parempi Shell-bensiini ei sisällä etanolia kun meillä taas sisältää. Voi olla energia/tilavuus-eroja. Siksi hannaa vastaan vaikka pitäisi olla alavääntöä.....
-
Tässä on lähtökohtana se että kun on summarahoilla huippuammattilaisella teetetyt kartat (HTMoto)... en saata ilman mittalaitteita alkaa isommin muuttamaan. Toisaalta tuntuu että pelistä tuli "lussu" tälle kesälle... Meinolf Saksasta väittää tiukasti että Delta Fuelilla saa V11 moottorin värinöitä vähemmäksi ja sillä on hyvä Accel Enrichment Map.. Kokeilin hänen himosäädettyä tiedostoa täydellisnä eikä keulinut... Nyt vaan tuli tuo "haaleana" ihan pienellä kaasulla pätkiminen; kun yleensä lähden suoraan liikkeelle ei asia vaivaa. Mutta kun kaupungista starttasin parin tunnin tauon jälkeen, huomasin että kengurumeininki kunnes lämpeni vajaan kilsan aikana. Musta savu... ainakin vaimentimien päät on aina nokiset ja tyhjäkäynnillä käry käy tällaisen hienohelman kurkkuun.
Toinen asia mikä kiinnostaisi alkaa optimoimaan olisi se hemmetinmoisen on/off pisteen vähentäminen jouheammaksi. Tökkää kun seinään kun kaasun hellää... mutta se ei ole nyt prioriteeteissa vielä kovin korkealla. Mutta selvästi on ajanvietettä tiedossa ajan oloon. Ehkä siinä on jouhea peli sitten kun en enää päälle itse kykene... saa nuori herra käydä sitten vaikka Gentlemans Ridessä...
Ja se on tehty nimenomaan sinun pyörälle tuolla uudella nokalla? Ilmeisesti oikein penkissä... kaasu selällään... muun ajettavuuden saa unohtaa...
" Tökkää kun seinään kun kaasun hellää.." tuota on/offia saa helposti pehmeemmäksi kun vähän kokeilee ja jaksaa "harrastaa".
-
Bensa jarrupenkissä oli 98E:tä ellei peräti VPoweria. Paikallinen dynottaja kertoi että VPower on siitä huono juttu kun sitä kuluu niin vähän asemien säiliöistä. On usein vanhentunutta. Olivat koettaneet jotain kisapyörää säätää huonoin tuloksin. Tuoreella Nesteen 98E:llä alkoi heti lyyti kirjoittaa.
Tälle pyörälle tällä nokalla. Kun vertaan TunerPron automaattitoiminnolla, muutoksia on vain tps look up table –kohdalla (kartat identtisiä). GuzziDiag koodaaja sanoi että ihan eri planeetalta kun missään muussa kartassa, käyttää eri muistipaikkoja tai jotain. Tps:n perusasento tyhjäkäynnillä on nyt 97mV alempana, sekin vähän "laihentaa" mutta vain rahtusen, tahdon uskoa.
-
Tuota moottorijarrulle siirtymisen tökkimistä voi pehmentää lisäämällä korkeille kierroksille ja 0-5% kaasunavaukselle lisää soppaa. Elikkä paluukaasuun. Todennäköisesti on aika pienellään. Sinne voi huoletta laitella menemään ainetta, kun ei sitä aluetta hirveästi käytellä, eli kokonaistaloudellisuus ei kärsi. Kunhan on tasaisesti jotain poltettavaa, niin ei pauku ja töki.
Oma tuuppaa jonkin verran mustaa avatessa, mutta huomaa sen kulussakin. Kaasun vaste on hyvä, vetää aina kun avataan. Itsellä on Powercommanderin kiihdytyspumppu käytössä ja Jackalin karttaan rakennettu lisärikastus. Tuossa Calissa on siis ohjelmassa oma pumppu, joka lähtee päälle vasta hetken kuluttua, kun kaasu on pidempään auki. Commanderin säätö lähtee heti nopeasta avaamisesta ja sitä voi säätää 0-X moottorin kierrosta avauksesta.
Penkittäjä sääti siihen perustason ja ohjeisti:" Lisäät sitä niin pitkälle kun se auttaa, kun alkaa puuroutua, pari naksua takaisin." Paluukaasu on säädetty kevyesti pehmeälle, auttaa rata-ajossa kun ei tökkää moottorijarrulla. Oikeat kilpatallit säätävät siten, että moottorijarrulla lepattaa ketunhäntä putkesta..
-
Tuota moottorijarrulle siirtymisen tökkimistä voi pehmentää lisäämällä korkeille kierroksille ja 0-5% kaasunavaukselle lisää soppaa. Elikkä paluukaasuun. Todennäköisesti on aika pienellään. Sinne voi huoletta laitella menemään ainetta, kun ei sitä aluetta hirveästi käytellä, eli kokonaistaloudellisuus ei kärsi. Kunhan on tasaisesti jotain poltettavaa, niin ei pauku ja töki.
Juurkin näin, lisää vaan bensaa noille alueille. Ja myös sinne pienemmille kierroksille 0 kaasulle. Tulee mukavampi ajettava kyläajoon kun ei ole niin on/off kaasu. Monta saksmannien ja muiden "virikarttaa" tullut vastaan joissa moottorijarrulla ei anneta bensaa yhtään tai sitten vain hyvin pieniä määriä. Kamalia ajaa...
-
No on varmasti! Kone rupeaa rytkämään kun ei saa soppaa. Eli laihalle menee ja paukkuu.
-
tullut vastaan joissa moottorijarrulla ei anneta bensaa yhtään
Tieten tahtoen moni haluaa "paukkumisen" pois putkista. Tässä kaksi esimerkkiä ja käyttäjät ovat tyytyväisiä. Kyselin että miten se "kaasupois -nyky" mutta en muista että olisin ymmärrettävää selitystä saanut. 5AM on Breva 1200 kartta ja toinen '95 Calin (eprom hommia). Kolmas on '99 Calin "ei kaasupois -nykyä" -kartta.
-
Täälläkö siis lisää syöttöä? Yleisimmin kierrokset ovat 3000-4000 välillä mutta eniten "töks" haittaa ihan pienillä kierroksilla vaikka kaupungilla.
-
Ehkä tuohon 2700 kierrosta ylöspäin alueelle. Siinä on silmään vähän porrasta.
-
Tai 2200 ylöspäin. Ihan mikä tuntuu hyvältä kun kokeelee. Ei kumminkaan tuonne tyhjäkäyntialueelle, paitti tietty jos sitä haluaa rikastaa niin sitten sinnekkin.
Ei ne paukuta moottorijarrulla putkessa jos sielä on "sopivasti" tavaraa tarjolla, kokeilemalla tuo selviää. Nää on niin makuasioita ja onneksi näistä voi nykyään tehdä semmosen kun itte kukin haluaa. Nuo nollakartat on kyllä vähän että siitä mennään mistä helepoommalla pääsee... En minä ainakaan tuommosilla jaksa ajaa ja kytkimen kanssa mennä joka kadunkulmaan tai ympyrään.
-
kytkimen kanssa mennä joka kadunkulmaan tai ympyrään
Onko tehtaan jäljiltä sellasta Guzzia olemassa jonka kanssa näin ei tarvise tehdä? Itselle ei ole koskaan sellasta sattunut...
Tai 2200 ylöspäin. Ihan mikä tuntuu hyvältä kun kokeelee
Millä opilla teit, esim kerroin 1,1 tietylle alueelle, paljonko kannattaa kerralla suurentaa?
-
paljonko kannattaa kerralla suurentaa?
Hyvä kysymys ;D Emminä tiiä, jos menee liikaa niin sitten otetaan vähän pois. 10% tuntuu kertamuutokseksi vähän paljolta, ehkä ennemmin 1-5%. Kyllä ne rajat ja luvut sieltä löytyy kun vaan rohkeesti kokeilee. Mutta kyllä sä sen seosmittarin nyt tarvisit ihan oikeesti.
-
kytkimen kanssa mennä joka kadunkulmaan tai ympyrään
Guzzia olemassa jonka kanssa näin ei tarvise tehdä?
Taisit mennävuonna alkukesästä pätkän matkaa sellaisella koeajoa tehdä.....
Se miten ECU lukee tuota karttaa "lukee" on kiihdytettäessä kaasuläpänasentovetoinen tapahtuma ja moottorijarrutettaessa kierroslukuvetoinen.
Tarkoittaa että kaasua pyydettäessä tuossa kartalla mittapiste vilistää ensin varsin vaakasuoraan oikealle ja sitten alaviistoon kun alkaa tapahtumaan ja kaasu pois käännettynä vastaavasti vaakasuoraan vasemmalle ja sitten jyrkästi ylös joutokäynnille päin. Tämä siis tapahtumana: kaasu auki ja kun on saavutettu maksimi niin kaasu kiinni. Sen alueen ulkopuoliset numerot ovat lähinnä kuriositeettejä mutta niilläkin on tehtävä: järjestelmä laskee mukaan myös lähimpien ruutujen arvot eli painottaa laajempaa aluetta kuin mitä numerot suoraan näyttävät ja lisäksi laskenta ottaa huomioon myös ruutujen väliarvot vaikka ne eivät näykään.
Kun aloittelin 8-bittisellä järjestelmällä moottorin säätöä niin ihmettelin että kahden ruudun välillä voi olla useampi tuhat kierrosta mutta silti käynti on nättiä. Johtuu juuri tästä "välilaskennasta" joka ulottuu myös lähimpien ruutujen yli.
Tämä merkitsee että 32- tai 64-bittisellä järjestelmällä ei kannata tehdä kovin äkkijyrkkiä muutoksia yhteen ruutuun, sarakkeeseen tai riviin.
En myöskään ymmärrä noita "nollakarttoja". Katalysaattorikin voi jäähtyä tarpeettomasti pitkässä moottorijarrutuksessa kun ei tule yhtään lämpöä rööriin.
-
Siteeraan itseäni kun edellisestä tekstistäni jäi pääpointti vajaaksi.
Tämä merkitsee että 32- tai 64-bittisellä järjestelmällä ei kannata tehdä kovin äkkijyrkkiä muutoksia yhteen ruutuun, sarakkeeseen tai riviin.
Nuo "nollakarttojen" nollat eivät siis ole käytännössä nollia eikä niitä voi tietääkseni sellaiseksi pakottaa koska ECUn "laskentatoimi" laskee niillekin arvoja vaikkakin jyrkästi laskevalla trendillä. Jyrkkä muutos ei siis välttämättä olekaan jyrkkä vaan ympäröivien arvojen yhdistelmä. Iso ja pieni arvo rinnakkain "syövät" toisiaan ja lopputulos on jotain muuta. Laskentakaavaa en tunne mutta porukan matemaatikot ehkä kertovat millainen tämänkaltainen laskentatapa on nimeltään?
Laitan esimerkkinä, tosin sytytyskartan, jossa joka ruudussa on arvo vaikka ei tarvittaisikaan. Huomatkaa varsin karkea jako.
-
Taisit mennävuonna alkukesästä pätkän matkaa sellaisella
Hyväst kulki. Siksi kirjailin huolella lauseeseen kohdan ”tehtaan jäljiltä”. Kell onni on, se onnen muille Guzzisteille jakakoon…
ensin varsin vaakasuoraan oikealle ja sitten alaviistoon / kaasu pois käännettynä vastaavasti vaakasuoraan vasemmalle ja sitten jyrkästi ylös
Tuo olikin hyvä muistutus, en ollut tullut ajatelleeksi. Johdattaa muuttamaan arvoja oikeisiin kohtiin. Jos asia ei selviä, saattaa koordinaatisto olla käännetty: Tunerpro:ssa ->Tools->Preferences->Reverse Rows, Reverse Columns (ruksi näihin).
En myöskään ymmärrä noita "nollakarttoja”
Lienevät katittomia tai lambda off tilassa nämä joissa nollakarttoja käyttävät. Kukin tulee uskossaan autuaaksi.
nollat eivät siis ole käytännössä nollia eikä niitä voi tietääkseni sellaiseksi pakottaa
Näin minäkin olen ymmärtänyt. Mutta nollan kirjoittaminen on enintä mitä voi tehdä ja tuo halutun tuloksen jos minimoida halutaan. Mitä enemmän esim. Meinolf tutkii vanhaa primitiivistä 15M ecua, sen enemmän sieltä löytyy toimintoja (M.Nurmi kertoi että Marelli ei ole koskaan kertonut ecujensa tarkkaa sielunelämää asiakkailleen ja siksi myös italialaiset valmistajat ovat välillä käyttäneet muita toimittajia). Tällä hetkellä Meinolf on lähellä toteamusta että kahvakulman muutosnopeus vaikuttaa myös ruiskutusaikaan (ei "pelkkä" kiihdytyskartta). Matematiikasta taisit itse joskus kirjoittaa että kyseessä on interpolointi, netti kertoo siitä = "jonkin suureen taulukoitujen arvojen välissä olevien arvojen laskeminen".
-
kyseessä on interpolointi
Tätä termiä metsästin loivista aivopoimuistani. Onneksi vatsa toimii hyvin.....
kahvakulman muutosnopeus vaikuttaa myös ruiskutusaikaan
Itse asiassa ei yllätä yhtään. Paljon käyttämässäni MegaSquirt moottorinohjausjärjestelmässä kahvakulman (Alfa-kulma) muutosnopeuden painottaminen sitä koskevassa taulukossa (millisekuntia per aste) eliminoi lähes tai kokonaan kiihdytysrikastuksen. Itse asiassa esimerkiksi nelisylinterinen moottoripyörän moottori ei kaipaa lainkaan kiihdytystoimintoa.
saattaa koordinaatisto olla käännetty
Tuo liitteeksi laittamani sytytyskartta on vanhasta Ignitech-sytkästä jossa on käännetty asteikot juuri tuohon asentoon. Itselle siitä on tullut "standardi" ja TunerPro-karttojen katselemiseen pitää nyrjäyttää aivot.....
-
Noita kaasun kiihtyvyyskertoimia on kehittyneemmissä järjestelmissä useita päällekkäin. Boksi arpoo niistä parhaiten tilanteeseen sopivan.
-
TunerPro-karttojen katselemiseen pitää nyrjäyttää aivot
Oletko kokeillut noita rukseja ? Ehkä myös TunerProssa saat taulukot tuttuun moodiin?
kehittyneemmissä järjestelmissä useita päällekkäin
Nyt kun oli puhe 15M ecusta, sehän on myös Jackalissa. Ainakin omassa parempi kiihdytyskartta tuo toivottavaa muutosta ajoon.Toki, jos peli on optimoitu ei liene paljoa lisäoptimointiin varaa. 15M tuli kai käyttöön siinä 1999, eli kehitetty 20 vuotta sitten...
-
Kyllä. Enkä epäile yhtään, vaikka tuossa olisi tasan yksi kiihtyvyyskerroin/kartta. Eli ei niin tarvetta moottoripyöräkäytössä. Matkasohvat voivat olla asia erikseen.
-
Onko mekaniikka varmasti kunnossa
Perustarkistuksia jotta voi jatkaa TunerPro -kokeiluja:
- tulppien puhdistus, uudet tulpanjohdot, tarkistus GuzziDiag -testillä, kipinää iskevät (iridium selvästi isompi leiskaus)
- ilmansuodattimen (yllättäen siellä olikin se k&n vielä) puhdistus ja imukurkkujen kumiyhteiden tiiveystarkistus
- uusi tps (kiinni ollut oli uitettu monet kerrat pesussa)
- perussäädöt (tps), balanssit, liian pitkä paikallaankäyttö => bensa alkoi kiehumaan pumpussa (siinä moottorin keskellä V:n päällä),
pumppu vinkui käydessään tankki kohisi kun peli oli seis (ei käynyt enää tuossa tilassa millään kartalla, ei edes tehtaan vakiolla)
- kierrosluku/asentoanturin tiivistin ja puhdistin jo keväämmällä (tämän voisi vielä vaihtaa...)
- ei vikoja vikamuistissa (koskaan en ole mitään merkittävää täältä löytänytkään)
Tunnin jäähdytys varjossa, >20 km lenkit vieraalla peruskartalla ja sitten siitä tehdyllä versiolla, johon siirsin "oman" kartan sytytys- ja ruiskutusosiot. Hyväst käi molemmilla.
Tänään painemittaus kylmänä:
- pa-paineen tarkistus virta päälle (3,25 bar)
- pa-paineen tarkistus kone käy (3,25 bar)
-
- ei vikoja vikamuistissa (koskaan en ole mitään merkittävää täältä löytänytkään)
En ole minäkään täältä mitään koskaan löytänyt, vaikka selvä vika on ollut päällä (siis 15RC ecu).
Johtoliittimiä en tosin ole käyvästä koneesta availlut, että josko jotain ilmestyisi.
- kierrosluku/asentoanturin tiivistin ja puhdistin jo keväämmällä (tämän voisi vielä vaihtaa...)
Tästä luin, että jollei ole puhdas ja kunnolla asettunut pohjalle paikalleen, niin voi aiheyttaa mystisiä ja epämääräisiä käyntihäiriöitä. Olen sen kahdesti tarkistanut - ok. Luulisi jäävän vikamuistiin, jos signaali olisi vain ajoittainen.
Joidenkin lähteiden mukaan lyhyt vikamuisti (New faults) tyhjenee (15 srj ecu) jos koneen sammuttaa.
Tallennetut viat (Stored faults) vaatinee ?? vian esiintymisen useamman kerran ??
Nevadani siis nykii edelleen ruiskusuuttimen vaihdon jälkeenkin. Käynti kyllä parani :P - taas, mutta...
TunerPro:lla kerroin tylysti bensakartan 1.1:llä. Se vaikutti myönteisesti kylmä- ja lämmityskäyntiin (käynti pehmeni ja "tummeni"). Kuumana lambda hoitaa ja niin sen haluan ollakin.
GuzziDiag:sta ei ollut apua, koska ajossa työkalu-läppärin kovalevyn tärähdys-suoja esti loggaamisen.
Lasten tabletilla ScanM16 loggaus onnistuu ja sillä saatu lambdakäyrä (liitekuva) kertoo, että zig-zaggia putkesta tulee.
Mikä mielenkiintoista, niin tuolla pätkällä ruiskupulssit, sytkäennakko ja kahvakulma-arvojen muutokset ovat hyvin pieniä. Tarkkuudesta tuli muuten mieleen, että ruiskusuuttimien oem toleranssi on +/- 3% (race +/- 1%).
Logien tutkailun jälkeen vaihdoin sytytyspuolat keskenään ja koneen käynti muuttui. Ajoon lähtiessä jopa poksautteli vähän putkessa, kunnes lambdasäätö teki taas omia korjauksiaan. Nyt on tilattu alkuperäisen malliset (induktio) sytkäpuolat (linkki (http://www.ebay.com/itm/Zundspule-246010132-Aprilia-SR-300-ZUENDSPULE-/131403291132?pt=LH_DefaultDomain_77&hash=item1e983f19fc&vxp=mtr#shpCntId)) tarvikeosana. Katsotaan korjautuuko niillä käyntiongelma. Ilman oskilloskooppia en voi kipinävirtaa tutkia, mutta lambda-siksakista päätelisin, että sieltä joku joka 10. tai 20. kerta jää paukku antamatta.
Vikaantuminen on hiljaa hiipinyt ja "opittujen arvojen nollaaminen" nosti sen vaivaksi. (Vai olisiko puola viottunut pitkästä virrat päällä olemisesta kone pysähdyksissä ?) Pienikin imukurkkujen epätasapaino (kahvatärinän lisääntymisen kanssa) saa kuuman koneen tyhjäkäynnin ontumaan pahasti.
p.s. Siisti pa-painemittari. Sellaista olen suunnitellut itsekin plug-and-play tyyppisenä ruiskusuuttimen päältä haaroittamalla. Tarkoitukseen sopisi kaasulle muuntamiseen tarkoitettu väliliitin (linkki (http://www.fahrzeugteile-vogler.de/Petrol-injector-adapter-kit-4-cil-with-one-O-ring-BOSCH-14mm/5mm)). Liitekuvassa haaroitus ja koroke suutinhatun kiinnitykselle.
p.p.s. Lokia kirjoittaa 128 merkintää minuutissa. Yläviiva on RPM ja alaviiva lambda. 75 piikkiä kahdessa minuutissa tuntuu ajossa, kuin hidasta valssia vietäisiin, väkisin ja pyytämättä. Ressaa ja rassaa, ei rentouta, enkä nauti.
-
(Vai olisiko puola viottunut pitkästä virrat päällä olemisesta kone pysähdyksissä ?)
Tätä ei tarvitse pelätä kuin vanhemmissa järjestelmissä joissa on analoginen moottorinohjaus kuten katkojan kärjet.
Puolat vain joskus "salaperäisesti" hajoilevat. Vika on hankala jos se esiintyy vain ajoittain.
Loggauksessasi näkyvä käyntihäirö voi syntyä myös TPS-anturin tuottamana mutta sekin selvinnee kun vaihdat puolat.
Polttoaineen painevaihtelu ei juurikaan käynnin aikana näy. Ehkä pienenä vibraationa mittarin viisarissa mutta sekin saattaa johtua "alustan" tärinästä.
Tietokoneista: ajon aikana ei "pyörivät" muistit oikein pelaa. Käyttökelpoinen on juurikin "lasten" tietokoneissa käytetty flash-muisti joka on muistipiiri ilman liikkuvia komponentteja. Niitä saa kaupasta myös sellaisiin tietsikoihin joissa on levymuisti vakiona. Koneen voi siis muuttaa tärähdyksenkestäväksi.
-
Vika on hankala jos se esiintyy vain ajoittain.
Loggauksessasi näkyvä käyntihäirö voi syntyä myös TPS-anturin tuottamana...
Haasteellinen on, mutta jäljillä ilmeisesti ollaan, sillä TPS on jo uusittu. Kulutusosia, eikä siksi harmitakkaan.
Usb kytkentää tukeva kännykkä on toivelistalla, mutta WOT (Wide Open Throttle) eli huutavat kurkut on itselle epäedullisessa asennossa. Liitekuvan mukaisissa nuorekkaissa ja trendikkäissä tarpeissa.
Saisinpa TeenagerPro ohjelman, jolla tehdä kulutusta pienentäviä karttamuokkauksia.
-
kierrosluku-/asentoanturi puhdas ja kunnolla asettunut pohjalle paikalleen, niin voi aiheyttaa mystisiä ja epämääräisiä käyntihäiriöitä
Workshop Manualissa on annettu mittaväli mihin se pitäisi "shimmata" paikalleen. Olen mittaillut ja puhdistellut. Mutta johdon eristettä olen joutunut korjaamaan. Juuri yksi V11 kuski (v11sport.de) kiitteli vuolaasti neuvojiaan, kun oli ollut noita nykimishäiriöitä. Kaikki virtavehkeet ja tulpat oli katsonut kuntoon ja vaihtanut osia. Vika loppui vasta kun vaihtoi tuon mainitun anturin.
-
Sen verran kokemusta rikkaampana tässä jo ollaan, että karttojen vaihto ja pikku muokkaukset TunerProlla on huomattu helpoksi, turvalliseksi ja joutuisaksi tehdä. Käyttökelpoisen E85 kartan teen tuohon vaivatta, kun saan vian pois kiusaamasta.
-
Tuo asentoanturi on itsessään ilmeisen kestävä. Mutta sen johtimen liitos anturin tekniikkaan on osoittautunut herkäksi kohteeksi. Siihen tulee helposti lievä katkio joka aiheuttaa pätkimistä mutta ilmiö on silloin on/off -tyyppinen: joko käy hyvin mutta meno katkeaa yllättäen ja kohta taas jatkuu kuin mitään ei olisikaan. Näitä on vastaan tullut kahta mallia: johdin lähtee suoraan ylöspäin anturin päästä tai sitten 90 asteen kulmassa. Jälkimmäinen malli tuntuu olevan herkkä vioille. Johdin heiluu ja ajan kanssa katkeaa.
TPS on jo uusittu
Sitten asiassa on jo menty yksi askel eteenpäin. Jos jotenkin lohduttaa niin läheisesti tuntemassani mp-korjaamossa makaa useinkin varsin pitkäänkin pyöriä joissa on vastaavanlaisia oireita: ei näy mittalaitteilla ja toisinaan tulee osavaihdolla näennäisesti kuntoon mutta samana päivänä kyydilla pajalle takaisin. Eikä kysymys ole italianpyöräkorjaamosta. Eikä amerikkalaisista. Komponentteja vain vaihdetaan eikä valmista meinaa tulla. Mutta hintaa tulee.
E85-kartan teossa on hieman erilainen tarkastelupohja: Ei riitä että bensakartan kertoo noin 1,3:lla. Etanoli käyttäytyy eri lailla kuin bensiini eri tilanteissa mutta loggaamalla ja lambdaa (mielellään laajakaista) uskomalla pääsee kohtuuvauhtia tuloksiin.
-
Onko tämä nyt se sama nokka-anturi, joka kerää itseensä magneettisen mujun?
-
sama nokka-anturi, joka kerää itseensä magneettisen mujun?
Jep. Onneksi siinä suunnassa on melko vähän kierroksessa rautajauhoa mutta pitkän ajan kuluessa sitä voi lievästi magneettiseen anturin pieneen kärkeen kerääntyä hännäksi. Tämä häntä sitten heikentää moottorin käyntiä kun se tekee epäselväksi triggeripyörän luennan. Signaali syntyy kuitenkin mutta pikkiriikkisen väärään aikaan.
Vanhemmissa malleissa, kuten Quota 1000, oli anturi vauhtipyörän kehällä ja samalla kehällä oli myös käynnistinmoottori ja hammaskehä. Siitä irtosi aika-ajoin oikein kunnon häntä. Kuukausittainen tarkistus/puhdistuskohde.
Käynti muuttuu pehmeäksi kun ajoitukset myöhästyvät. Varsinaista toimitahäiriötä ilmiö ei tuota. Vain aivan lievää mutta havaittavaa tehottomuutta.
-
Tuplatulppakansissa (yhtäaikainen sytytys eli kaksoispuola) on palotapahtuman etenemisessä eroa ja hyötyä isommilla kierroksilla. Ala- ja keskikierroksilla on tuplatulppaisuudesta lähinnä se hyöty että ehkä laihakin seos saadaan jotenkin palamaan mutta jos seos on se mikä pitääkin niin asiasta ei paljonkaan apua ole. Ahdetut laitteet ovat sitten erikseen.
Kaksoispuola antaa aina samalla hetkellä kipinän molemmille tulpille samassa sylinterissä. Kehittyneempi rakenne käyttää sylinteriä kohden kahta puolaa ja niiden käyttämien tulppien kipinäajoitus voi vaihdella kuormitustilanteen mukaan. Säästetään polttoainetta ja saastetta. Tuplatulppa-asioissa on siis eroa.
Edelleen huomautan että kotimaan "bensa" lienee laihempaa tavaraa kuin mannermaalla käytössä oleva. Kokeile nostaa kartan origoa vaikka 1,05 kertoimella eli käytännössä "maalataan" kartan kaikki pisteet ja kerrotaan eli tulos on 5% korkeampi joka pisteellä. Tämän kaltainen säätö on helppo purkaa jakamalla se 1,05 arvolla. Jokohan tuprauttaa mustat savut lähdettäessä!
Uskoisin itsekin että kaasunavausviive ja "rykäisy" johtuu siitä että nolla-arvolla ei juuri mitään tapahdu ja kohta tuleekin gasoa suuttimen täydeltä. Kannattaisiko laittaa jotkin arvot tälle 0-alueelle ja kokeilla?
-
Kaksoispuola antaa aina samalla hetkellä kipinän molemmille tulpille samassa sylinterissä. Kehittyneempi rakenne käyttää sylinteriä kohden kahta puolaa ja niiden käyttämien tulppien kipinäajoitus voi vaihdella kuormitustilanteen mukaan.
Tämä liittyy toisaalla keskusteluun tuplatulppauksesta. AF1 palstalta muistelen lukeneeni että vaikka esim. 1.sukupolven Aprilia RSV:ssä (1999-03) on joka tulpalle omat puolansa, kipinä tulee kuitenkin aina yhtä aikaa. Cali1400 on sitten ymmärtääkseni jo tosi monimutkainen myös sytytyksen osalta tulppakohtaisesti.
Kokeile nostaa kartan origoa vaikka 1,05 kertoimella
Täyty kokeilla. Ei olisi tarvetta rikastuttaa seosta kuin tietyillä lämpötila-alueilla <3000 rpm. Lämpötilaa varten on oma temperature trim -karttansa mutta se ei riipu kierroksista. Ja erityisesti vain kylmänä ja haaleana, ei kuumalla moottorilla? No niin no, nythän mä hokaan: kuumallahan laihennetaan seosta muutenkin => engine temperature trim kartalla... Tämähän onkin loogista… Siis engine temperture trim ja start enrichment työn alle.
Kannattaisiko laittaa jotkin arvot tälle 0-alueelle ja kokeilla?
Eilen värkkäsin acceleration mapin jo tältä osin, otin toisen kartan solun arvot nolla-arvojen kohdalle ja katsoin muutenkin että missään solussa ei ole miinusta alkuperäiseen karttaan nähden. Vaikka järki sanoo että teho ei lisäänny rajattomasti pelkästään syöttöä lisäämällä, sydän tahtoo uskoa niin ;D.
-
Vaikka järki sanoo että teho ei lisäänny rajattomasti pelkästään syöttöä lisäämällä, sydän tahtoo uskoa niin
Niin kauan kuin syötön (seoksen rikastaminen) lisääminen tuo lisätehoa on se ihan suotavaa. Asiassa on kuitenkin kääntöpuolensa: kulutus lisääntyy loppuvaiheessa runsaasti ja palamattoman polttoaineen määrä kasvaa. Siihen tilanteeseen kun pääsee koko kartan alueella niin voi tulla hieman takaisinpäin laihemmalle jolloin kulutus ja teho ovat tasapainossa paremmin. Väliaikaisesti rikkaalla seoksella ajaminen ei ole koneelle niin haitallista kuin hyvin laihalla ajaminen.
Nuuka säätäjä miettii että voisi olla hyvä että on jokin alue jolla ajetaan laihemmalla (tavallinen matka-ajo, 3000 - 4500 kierr/min) ja siitä kun kierroksia nostaa (vaihtaa pienemmälle pykälän, kaksi) niin onkin kaikki teho käytössä.
-
Kaksitahtinenhan säädetään siten, että laitellaan reilusti rikkaalle, ja tullaan alaspäin. Turvallisempaa näin. Sama periaate toimisi myös nelitahdissa. Ei ole tukkoon palaneita tulppiakaan, kun ei tarvi öljyä polttaa.
-
Lisäsin tuonne aikaisempaan CO -säätöselvitykseen eri tarinaan tämän tuoreen tiedon.
Beetle 16.8.http://wildguzzi.com/forum/index.php?topic=78343.msg1230832#msg1230832 (http://wildguzzi.com/forum/index.php?topic=78343.msg1230832#msg1230832)[/size] "CO trim adds a fixed time to the real-time injection pulse-width. This is added across the entire RPM range. A CO trim of +1 adds 10 microseconds to the real-time pulse. A value of +10 adds 100 uS. Conversely, -10 will subtract 100 uS. The affect appears non-linear because it's is the same amount for any given TPS/RPM value. For example, at idle, the real-time pulse-width may be 2500 uS. If you set CO at +10, the pulse-width becomes 2600 uS. If the pulse-width is 8000 uS at 7000 RPM, the pulse will now become 8100 uS. This is a 4% increase at idle and 2.3% increase at 7000 RPM. Ergo, the affect appears non-linear and has the greater affect at idle."
Meinolf 21.08."CO Trim on toki vain hätäapu, koska karttojen muuttaminen ei ollut ennen mahdollista. CO säätöä muuttamalla muuttuvat ruiskutusarvot koko kartan alueella, eikä pelkästään siellä, missä on korjaustavetta. Jos kartassa on vaikka "laihoja" kohtia, ne muuttuvat CO -arvoa muuttamalla rikkaammalle, mutta kaikki kohdallaan olevan kartta-alueet muuttuvat liian rikkaalle. CO -arvon säätäminen ei ole asiallista säätöä vaan fuskua."
Mitä ovat numerot sitten Fuel Map:eissa kun ne eivät ole mikrosekunteja kuten CO -säädön numeroarvo on: "Actually it's just the hex value in the bin file. Multiply it with 64.5 and you'll get a value in microseconds. The value is the hex value in the map (15M) and related to duration. 15M/15RC are totally different inside. Different flash unit, different cpu, the maps are also structured differently. But you can swap them on the bike just 1:1."
Edit 27.8. 15M sisällä on piiri 68HC11 (90 -luvun alkupuolen tekniikkaa): "Resolution is the smallest time interval that can be measured in a system. In the 68HC11 the TCNT register is incremented once every 0.5 μsec. This 0.5 μsec is the resolution of the microcontroller system. Because the TCNT register is 16 bits, it takes 65,536 ( 216 ) counts to cycle it around once. At the standard clock frequency of 2 MHz, the TCNT register requires 32.77 msecto roll over ( 65,536 x 0.5 μsec)."
Kun arvon 65.536 (2^16) jakaa arvolla 1024 (2^10), tullaan arvoon 64 (2^6). Siis fuel map taulukon arvo x 64 = mikrosekunteja, arvellaan.
-
15M/15RC are totally different inside. Different flash unit, different cpu, the maps are also structured differently. But you can swap them on the bike just 1:1."
Tähän täytyy omasta kokemuksesta kommentoida Myytinmurtajien tavoin: Confirmed!
-
Multiply it with 64.5 and you'll get a value in microseconds
Meinolf vahvistaa että tuo olisi samoilla huituvilla hänen tekemien mittauksien kanssa, jotka toivat tulokseksi n.0,07ms (70 mikrosekuntia) yhtä fuel map:in numeroarvoa kohti. Jos kerroin 64,5 pitää paikkansa, vastaa yksi numero Fuel mapissa siis 64,5 mikrosekunnin ruiskutusaikaa. Tämähän aina tasaisin väliajon pomppaa esille: mitä ovat Fuel Mapin numeroarvot, kun eivät voi suoraan ruiskutusaikoja olla?
-
Multiply it with 64.5 and you'll get a value in microseconds
Meinolf vahvistaa että tuo olisi samoilla huituvilla hänen tekemien mittauksien kanssa, jotka toivat tulokseksi n.0,07ms (70 mikrosekuntia) yhtä fuel map:in numeroarvoa kohti. Jos kerroin 64,5 pitää paikkansa, vastaa yksi numero Fuel mapissa siis 64,5 mikrosekunnin ruiskutusaikaa.
Eikös tuon saa skoopilla mitattua aika suoraan?
J
-
the maps are also structured differently
Mitähän ihmettä ne ovat ne numerot 15M ja 15RC ecujen accel enrichment map -taulukossa ? Sentään 15M ja 15RC pyörät ovat kuin veljeksiä, esim. Cali ja V11 ennen/jälkeen 2003 - mutta accel map -karttoja kun vertaa keskenään... ???
Tässä taas "reverse engineering miehemme" Meinolfin tuoreita ajatuksia ja kaksi accel enrichment map -taulukkoa, molemmat tehtaan alkuperäsisistä tiedostoista.
"
Olen huomannut, että jos vertaillaan *.bin –tiedostoja ja erityisesti kahta fuel map –ruiskutusaikatiedostoa numeroarvoiltaan keskenään, se on hyödytöntä. Siellä ei ole mitään opittavaa vaan paljon väärin ymmärrettävää ja väärin tulkittavaa. Liian moni tekijä vaikuttaa todelliseen AFR/lambda –arvoon. Perus ruiskutuskartta (base map) ja oikean sylinterin delta kartta (offset map) ovat vain aloituspiste. Matkalla arvoihin vaikuttavat CO –säätö, imukanavien ilmaruuvien säätö,kiihdytyskartta (accel enrichment map), lämpötilasta riippuvat kartat (moottori, imuilma) sekä sytytyskartta ja siihen vaikuttavat (trim tables). Ja viimeisenä mutta ei vähäpätöisimpänä moottorin lämpötila-anturi (kunto, ilmarako vai ei, lämmönsiirtopasta käytössä vai ei jne.).
"
Accel enrichment map
"Oletan, että kartan numerot eivät ole numeroarvoja, jotka lisätään ruiskutusaikoihin. Muuten 15RC kartassa ei olisi niin paljon identtisiä arvoja."
-
Logien tutkailun jälkeen
ALi:n projektiin (ja omiin säätöihini ilman mittalaitteita) liittyvä kannanotto toisaalla kapeakaistalamda vs. persdyno/tulpat Guzzeissa Beetleltä:
http://www.grisoghetto.com/t1395p30-converting-csv-files-to-logworks-format (http://www.grisoghetto.com/t1395p30-converting-csv-files-to-logworks-format)
"
The narrowband trimming is primitive in its approach. The narrowband sensor, to put it simply, has three states: Rich, Good, Lean. The ECU doesn't know the magnitude of the rich/lean state. Say the sensor output sends 'rich'. The ECU has a look-up table, and trims by a preset value. The sensor sends 'rich' again, so the ECU trims again. Then the signal may be 'good', so the nothing more happens. At another point, it may send 'lean', so the ECU adds a bit. It's an iterative approach, and the throttle must be in a steady state for a long enough period for the ECU to trim to the 'good' point.
Unfortunately, the 'good' point is not really that good. It's usually a small range with the stoichometric point of 14.7 smack in the middle. Great for meeting emissions standards, not so good for lean best torque.
Truth be told, using a wideband device, whether it be a fixed sensor or in a dyno, is really the only way to get your AFR right. Second best is looking at the plugs. Reading the plugs is still a valid way to do it, but you end up with a compromise.
The narrowband log will just be a number that has no meaning. It may as well be counting house numbers.
If you don't want to invest in a wideband setup or some dyno time, may I suggest turning off the lambda in the map and read the plugs and use seat of pants.
-
Jep, jep. PersDynoon on kova luotto ja avaan tulpat aina testilenkin jälkeen, kun kone vähän jäähtynyt.
Lambdan toiminta on pakollinen vaatimus vain siinä mielessä, että säädön täytyy elää polttoainevaihteluissa.
Vähän tuota Beetlen lean best torgue metsästystä itse karsastan. Siitä saa kuvan, että säätö poukkoilee sinne-tänne. Nevadani toimiessa piirsi logiin ihan tasaista 840mV viivaa, kun nyt vaivaisena sahaa 150-950mV väliä (kts. liitekuva). Ongelma tuli, kun ensimmäisen kerran koskaan resetoin ecusta itseoppivat arvot. Tuo 840mV on ihan hyvä (ecussa Euro 2 kartta) lambda 0.920 eli AFR 13.5 vastaava arvo. Molemmissa kuvissa ecu on closed-loop tilassa. Alaviiva lambda ja yläviiva kierrosluku. Pyörä vapaalla paikallaan.
-
Ongelma tuli, kun ensimmäisen kerran koskaan resetoin ecusta itseoppivat arvot
Voisiko tiedonsiirrossa mennä joku bitti vinoon tai voisiko itseoppivien arvojen resetointi vaikuttaa jotenkin niin että "säätömekanismi menee jumiin tai väärille raiteleille". Kun 15RC tuntuisi olevan "viritetty versio" 15M ecusta, jossa siinäkin on toimintoja joita ei tunneta.
Oletko muuttanut mitään muita kuin ruiskutus- tai sytytyskarttoja? Niistä mielestäni tiedetään että voidaan muuttaa ja muutokset eivät vaikuta muualle. Mutta kun siellä on niitä Luigi Marellin metkuja... CO -säätö vaikuttaa kaikkialla, accel map on ilmeisesti jotain "koodia" joka toimii yhdessä muiden muuttujien kanssa, laajakaistalambda näyttää että kun muuttaa start enrichment map:ia, se vaikuttaakin myös normiajossa afr -arvoihin vaikka pitäisi vaikuttaa vain 4000 ensimmäistä kampiakselin kierrosta jne. Onko tehtaan originaalikarttaa, jonka voisi syöttää sisään ja kokeilla mitä tapahtuu (vakiobensalla)? Ne on niitä "kultaisen keskitien" tiedostoja, jotka ilmeisesti sietävät paljon erilaisia tulotietoja aiheuttamatta katastrofaalista menon heikkenemistä, ollakseen kuitenkin myös sellaisia että pyörän teho ja ajomukavuus ei myöskään ole optimissaan.
Vaikuttaako jos a) syöttää *.bin tiedoston uudestaan eikä tee muuta ja lähtee "totutusajolle" tai b) tekee itseoppivien arvojen resetoinnin totutusajon jälkeen tai heti tiedoston syötön jälkeen? Usein se menee niin että yksi askel eteen - ja ollaan kohta kaksi takana ennen kuin päästään taas neljä eteen...
-
Pyörä oli säädöissä, tehtaan vakiokartalla eli ei koskaan edes päivitetty ja pelkkää bensaa tankissa.
Jatketaan tätä projektia GuzziDiag keskustelussa, kun se ei liity karttamuokkaukseen
-> -> http://www.guzziclub.fi/hscms/foorumi/index.php?topic=3793.msg47367#msg47367
-
Tänään kokeilin palata takaisin alkuperäisen oloiseen Engine temperature trim karttaan (olen lisännyt sinne kylmään päähän kokeeksi syöttöä ettei nykisi <2000 rpm). Tähän pyörään tehty kartta on ollut sellainen, että väli 55 – 110 C on ollut arvossa nolla. Se on periaatteessa väärin, koska kuulemma moottorin lämpötila vaikuttaa aina ilmamassaan, eli polttoaineen syöttöä on myös muutettava moottorin lämpötilan mukaan. Tällä "nollaratkaisulla" lienee haettu kuljettajalle mukavauutta ja karttojen tekijälle mainetta: jos menee hyvin niin menee hyvin moottorin lämpötilasta riippumatta ihanteellisen lambda-arvon kustannuksella. Omassa lämpötila-anturi on ”tehtaan jäljiltä”, siellä on siis se ilmarako. Anturin kertoma tieto pyörii käsitykseni mukaan 70-80C huituvilla normiajossa.
Hyvin samanoloisia teitä (melko paljon ihan samojakin) ja vain yksi tankillinen mittauksen pohjana – kulutus putosi 0,5 l/100 km. 5,5 => 5,0. Merkillistä…pieni numeraalinen ero kartassa. Oikeasti se on n.4% ruiskutusajassa. Ja kun suurin osa ajosta on tasakaasua (ei suurta kiihdytystä), vaikutus on ilmeisesti suuri? 6,5 kuuluu olevan vielä ihan OK V11 kulutus.
-
Mitähän ihmettä ne ovat ne numerot 15M ja 15RC ecujen accel enrichment map -taulukossa
(Lähde: Saksan "punainen foorum") ???
"
I was able to find out how it fetches the values from the accel.enrichment map and how it interpolates for 2D ( ie. main fuel, ignition, offset fuel, ect) and 1D (ie. correction tables) arrays. What it does with the derived values, is a mystery to me, as it contains a lot of jumps- a bit of a maze actually....although I think it's not much -if any at all- of use, here it is ...
Fuction "CalculateFuel" @ $599A :
Inputs : TPSBreakPoint_Fuel @($0215 and $0216)
RPMBreakPoint_Fuel @($0147 and $0148)
FuelBaseMapLeft ($B097)
FuelOffsetMapRight ($B198)
Uses the MSbytes of TPSBreakPoint_Fuel and RPMBreakPoint_Fuel to find the cell of the map, that is defined by the bigest BPs that are less or equal to them.
For example, if it reads the TPS at 39 deg. and RPM at 7200, the relevant cell is that of (36.85deg., 7000rpm).
Output : Address of cell = FuelBaseMapLeft+16*MSb(RPMBreakPoint_Fuel)+MSb(TPSBreakPoint_Fuel)
Same process is used for FuelOffsetMapRight .
I suppose the same goes for the other three 2D maps (Ignition, Accel. and Start)
It then calls "InterpolateMapPoint" @ $75FD .
An example is more suitable to show how the interpolation is done .
Let the (base) cell be (36.85deg., 7000rpm) and the adjacent cells (48.01deg., 7000rpm), (36.85deg., 7800rpm) and (48.01deg., 7800rpm).
First step : calculates Value_A, using the LSbyte of TPSBreakPoint_Fuel for interpolation between cells (36.85deg., 7000rpm) and (48.01deg., 7000rpm).
Second step : calculates Value_B, using the LSbyte of TPSBreakPoint_Fuel for interpolation between cells (36.85deg., 7800rpm) and (48.01deg., 7800rpm).
Third step : calculates Value_Final, using the LSbyte of RPMBreakPoint_Fuel for interpolation between Value_A and Value_B.
Three other interpolation functions cater for signed and unsigned byte values, and word values in 1D tables.
"
-
?
-
Laitan varovasti tänne, vaikka ei suoraan koske Guzzeja. Pahoittelut "scusi, scusi !" jo ennakoivasti ???
Asia siis, että on suomalainen ilmainen softa joillekin Honda ja Yamaha pyörille ruiskukartan muokkaamiseksi.
https://hondaflasher.webnode.fi/ (verkkosivuilla on linkki välijohtoihin. Saatavissa myös Guzzi Euro5 -> LINKKI (https://www.lonelec.co.uk/Motorbike-OBD-Diagnostic-Cables/Guzzidiag-Melcodiag-Ducatidiag-Hardware) )
Noilla merkeillä voi vaikka erehtymisen kautta ensin mokailla ja sitten siirtää "täyden kympin" opit Guzziin ;D
Jos vaikka menee bensa kortille, kuten jo on ehdoteltu, niin syöttöä 33% lisää sekä 3 astetta ennakkoa ja matka jatkuu etanoolilla ;D
Karttojen muokkaus tehdään TunerProlla - topicin mukaisesti. ps. liitteenä keväällä pyytämäni Hondan malli-listaus
-
Tulipahan itsekin tänään puututtua Jackalin (95tkm mittarissa) karttoihin. Vain aivan pintakaasun osalta 4000 rpm asti. Pyörää on vaivannut pieni nykiminen ja satunnainen pieni pamaus ilmanputsarin suuntaan silloin kun ajetaan liki olemattomalla kuormalla ja melkein kaasuun koskematta, Esim. tasanopeutta kakkosvaihteella 30-40km/h tai kolmosella jotain viittäkymppiä. Kuorman ja lisäännyttyä 60km/h päälle on mennyt kuin juna, samoin kaasuunvastaavuus ja kulku muutenkin on aina ollut loistava. Tähän mennessä on laitettu kaasuvivustoon uudet välitangot, holkitettu toisen kaasuläpän akseli, kokeiltu eri asentoja (uudella HD:n) TPS:llä ja CO-säädössä, perushuoltojen ja säätöjen (synkka ja venttiilit) lisäksi, mutta tähän oireeseen ne eivät ole vaikuttaneet. GuzziDiagista tarkistetu että ecu saa oikeaa tietoa kierrosluvun, TPS:n ym. suhteen. Lisäilin vähän suuttimen aukioloaikaa bensakarttaan muutaman ensimmäisen pystypalkin kohdalle, kierrosreservin alapäähän. Sytytystä aikaistin vain vähän näiltä osin. Koeajolla totesin paremmaksi ja kävin tutulla autokorjaamolla vähän katsomassa mitä tulee putkesta. Tyhjäkäynnillä vähän laihalla, lambda jotain 1,25 samoin pintakaasulla. Vähän kun kaasua lisäsi, kierrosten noustessa, asettui lambda sinne 0,9: tienoille. Tein siis vielä toisen uuden kartan missä lisäsin syöttöä vähän vielä lisää samoille alueille. Käytännössä oire hävisi, saatan kuitenkin vielä vähän lisätä samoja muutoksia.
En nyt sitten tiedä mistä johtuisi noinkin reilu laihuus tyhjäkäynnillä, mutta HD:n TPS:hän ei ole lineaarinen joten selittää siltä osin miksi menee sopivan rikkaalle kun kaasua lisää, mutta voi olla toki vastaavasti laihalla täyskaasulla. Tai sitten kartta ei ollut alkuperäinen ensinkään. Voi myös olla että kaasuläppien "tyhjäkäyntiruuvit" ei ole tehtaan asetuksissa. Olen katsonut vain synkat. (Muoks: bensanpaineensäädin on yksi komponentti mitä en ole vaihtanut tai mitannut.) Ja mitä tuohon TPS:ään tulee niin se on käännetty "isommalleen" kuin ohjekirjassa. Kännellessäni sitä volttimittarin ja Guzzidiagin kanssa huomasin että jos sitä kääntää liian isoon lukemaan, ecu luulee kaasua olevan käännetty jo yli tyhjäkäynnin. Toisin sanoen siinä kohdassa missä lukee moottori käy jne, lukee tyhjäkäynti jos TPS on ns. alueella, jos kääntää isommalle, lukee jo kaasu auki. En sitten tiedä onko tällä käytännön merkitystä mihinkään, mutta TPS:n virheilmoitus siitä tulee. Ja minulla on nyt siellä ylärajan lähellä. Eli kaasuläpän ollessa tyhjäkäyntiruuvia vasten se on nyt 380mV.
Sellainen tuosta TunerProsta tuli mieleen, että onko tässä jotain tyhjäkäyntikarttaa erikseen, vai meneekö se täysin tuon fuel/ignition mapin mukaan? Nimittäin ainakin tuolla xbc-tiedostolla mitä käytin, kartat alkavat 3,7 asteen kaasuläpän avauksesta, kun itselläni GuzziDiagin mukaan tyhjäkäynti on jotain 2 asteen tienoilla.
-
Viimekesänä tuli touhuttua ecun kanssa (tyhmyydestä taas sakotettiin, siitä ehkä toisaalla joskus toiste), omassa on sama kuin Jackalissa, 15M. Päätin sitten ostaa ammattilaisen aikaa loppukesästä (-19). Tehtiin ”siihenastisen” päälle. Omat säätövermeet mukana, penkissä ajo ja muutokset suoraan karttaan, muutettu kartta sisään ja taas uusi ajo. Suosittelen lämpimästi.
Vaivannut pieni nykiminen ja satunnainen pieni pamaus ilmanputsarin suuntaan silloin kun ajetaan liki olemattomalla kuormalla ja melkein kaasuun koskematta
=> Tämä on ollut käsittääkseni useimmiten (myös omalla kohdalla) = liian laiha seos.
HD:n TPS:llä
=> Kuten mainitsit, hieman eri arvot vaikka myös Guzzin tps 15M ecun yhteydessä on epälineaarinen. Jos optimoi, kannattaisi mielestäni sitten pysyä tässä tps:ssä aina. Tai päinvastoin, vain Guzzin tps.
CO-säädössä
=> 15M ecussa on ohjelmallinen CO -säätö. Hieman mutkikasta kaikissa tapauksissa. Säädön kannalta ikävintä on, että CO -säätö lisää ruiskutusarvoihin "kiinteän luvun" (selvitys tuossa edellisellä sivulla vähän ylempänä) niin että se vaikuttaa sitä enemmän, mitä pienempi ruiskutusarvo on. Tyhjäkäynnillä paljon, muilla kierroksilla vähemmän. Hifistellessä CO -säätö aina nollaan ja sitten mittauksiin perustuva säätö penkissä.
TPS:ään käännetty "isommalleen"
=> Volttimittarilla oletkin säätänyt, hyvä niin. GuzziDiag:ia ei saa käyttää tps:n alkuasennon säätöön (epätarkka). Unohtaisin GuzziDiag:in tekstit tältä osin kokonaan. Vain volttimittarilla.
Kaasuläppä tyhjäkäyntiruuvia vasten 380mV
=> Perusohje on, että kaasuläpän top -ruuvi käännetään ihan auki (täysin irti läpästä) niin, että läppä menee ”kops” kiinni imukanavaan (hankala pieni kuusiokoloruuvi). Tässä tilassa käännetään tps oikeaan mV -perusasentoon. Workshop manualin (Cali/15M) ohjearvo on ”150 mV”, Saksan foorumilta olen kirjoittanut muistiin, että 15M ecun softan koodista katsottuna tarkka oikea arvo on 157 mV. Tps -perusarvo on tärkeä lähtökohta, jonka perusteella tehtaan kartat on tehty. Kun tps arvo on ”157 mV” top ruuvi auki, läppä täysin kiinni, säädetään sen jälkeen tyhjäkäyntiarvo top -ruuvista läppää kääntäen volttimittarin kanssa niin, että läppä saavuttaa oikean tyhjäkäyntiasennon. Calin Workshop manual kertoo: 3,2°-3,6°. Guzzin tps:llä: "asteet = (mV-150)/105". Tämän mukaan Guzzin tps:ää käytettäessä 3,2° = 486 mV ja 3,6° = 528 mV. Tarkoittaa sitä, että kun tps antaa arvoa 486 – 528 mV ulos, moottorinohjausjärjestelmä saa tiedon, että kaasuläppä on auki 3,2°-3,6° ja moottorinohjausjärjestelmä lähtee sitä, että kaasu on nyt tyhjäkäyntialueella ja katsoo kartasta tuolta alueelta ruiskutusarvon.
Onko tässä jotain tyhjäkäyntikarttaa erikseen, vai meneekö se täysin tuon fuel/ignition mapin mukaan?
=> Ei ole erikseen. Menee Fuel -mapin ("Fuel map left cylinder base") mukaan.
xbc-tiedostolla mitä käytin, kartat alkavat 3,7 asteen kaasuläpän avauksesta
=> "xbc" on minulle tuntematon, TunerPro:lla katsotut (oikea xdf -tiedosto siinä käytössä) Fuel Map:in asteluvut menevät: 1,0-2,0-4,2-5,2 jne.
GuzziDiagin mukaan tyhjäkäynti on jotain 2 asteen tienoilla
=> Wokshopmanual:in mukaan tyjäkäyntialue 3,2°-3,6° = 486 – 528 mV. Jos kartta on tehtaan alkuperäisen oloinen tyhjäkäyntialueella, se olettaa, että noilla arvoilla (3,2°-3,6°) ollaan tyhjäkäynnillä. Oleellista on, että tps alkuarvo on kohdallaan, se on kaiken "a&o".
-
xbc-tiedostolla mitä käytin, kartat alkavat 3,7 asteen kaasuläpän avauksesta
=> "xbc" on minulle tuntematon, TunerPro:lla katsotut (oikea xdf -tiedosto siinä käytössä) Fuel Map:in asteluvut menevät: 1,0-2,0-4,2-5,2 jne.
Kas, olin kirjoittanut väsyneenä väärin tuon "maskitiedoston", vai miksi sitä sanotaankaan. Käytin tuota 15M:lle tarkoitettua V2.28. Mutta siellä on kolme muutakin. Old Quota V2.28, Cali 61600.381.00 V2.52, ja EEPROM V1.01. Ehkäpä katson miltä nuo muut näyttävät. Varsinkin tuo Caliin viittaava. Ja laitan vielä tuon kaasuläpän protokollan mukaan, unohtaen mitä Guzzidiag näyttää siinä palkissa missä lukee moottori käy, kaasuläppä tyhjäkäynti ym.
-
15M eculle on muutama XDF -tiedosto (se juuri "tulkkaa" näkyviin graafiseen muotoon ecu:n koodista sen, mitä TunerPro:lla nähdään, ymmärrän). V2.28 on se mitä pitää käyttää. Muut kolme ovat erikoisjuttuja (Old Quota on vain vanhoille Quota -malleille ja Cali xxxx on vain sille Calin eculle, jossa on nuo numerot). EEPROM V1.01 on puolestaan pelkstään EEprom -Tool ohjelmalla luetun tiedoston tutkimiseen. Käytetään jos esim. ostaa toisen 15M ecun ja haluaa siitä identtisen omansa kanssa. Sillä saa myös suoraan näppäiltyä CO -säätöarvon.
-
15M eculle on muutama XDF -tiedosto (se juuri "tulkkaa" näkyviin graafiseen muotoon ecu:n koodista sen, mitä TunerPro:lla nähdään, ymmärrän). V2.28 on se mitä pitää käyttää.
Enpä nyt sitten tiedä mitä tästä asteluvusta ajatella. Kokeilin nimittäin tuota Cali-XDF:ää ja sillä kaasunasentopalkki alkaa 3,67:sta. Ohjelman asetuksia en ole muuttanut. Tosin se on tuo TunerPro RT. Se versio ilman kahta kirjainta perässä ei auennut koneellani ollenkaan. Avatessa ohjelmaa se aloitusruutu vain näkyi hetken.
-
kaasunasentopalkki alkaa 3,67:sta
GuzziDiag -näyttöön saa valita lukuisan määrän yhtä aikaa näkyviä asioita, myös kaasuläpän asennon millivolteissa ja asteissa. Molemmat juoksevat kun kaasua kääntää. Se, mistä arvosta näyttö alkaa, eli mitä näytössä lukee kun kaasu on koskematta tyhjäkäyntiasennossa riippuu siitä, miten tps perusasento on säädetty (tps:n hahlot) + mihin avautumiskulmaan tyhjäkäyntiasento on sen jälkeen säädetty (top ruuvi).
a) Pitää muistaa että pienillä arvoilla GuzziDiag -näyttö on epätarkka
b) Volttimittarin millivoltit = faktaa
Tps:ltä lähtevät millivoltit menevät suoraan eculle, ja se mitä tps kertoo = moottorinohjausjärjestelmälle tieto paljonko kaasu on auki.
Viime kesänä hölmöilyjeni johdosta esim. tps:lle syötettävä jännite katosi jokseenkin kokonaan ja GuzziDiag näytti jotain tosi pientä arvoa kaasunasenoksi tai ei mitään.
Nuo ohjelmanimet jäivät mietityttämään, en ehkä ole ihan nyt kärryilllä:
a) TunerPro = tällä katsellaan ja muokataan karttoja, jotka on ensin luettu ecusta erillisellä Reader -ohjelmalla, Reader ja TunerPro:hon tarvittavat xdf -tiedostot ladataan GuzziDiag -sivulta
Ylempi liitekuva: miltä 15M ecun Fuel Map näyttää, kun se on luettu IAW15xReader -ohjelmalla ecusta, ja sen jälkeen avattu TunerPro -ohjelmalla
(johon on sitä ennen asennettu XDF -tiedosto 15M V2.28). Kartalla kaasunasennon avautumiskulmat menevät 1.0-2.0-4.2-5.2 jne.
b) GuzziDiag = tällä katsellaan tps:n arvoja ja tehdään huoltotöitä (GuzziDiag V0.48 sivulta https://www.von-der-salierburg.de/download/GuzziDiag/)
Alempi liitekuva: miten kaasuläpän asento (asteet ja voltit) näkyy GuzziDiag -näytössä. Kaasunasennon avautumiskulma juoksee näytössä kun kaasua liikuttaa (tässä esimerkissä "2.84").
-
Pitääkin säätö- ja huoltotietokoneelle siirtää tämä uusi versio, toki vanhan rinnalle, koska sitä osaan ainakin käyttää.
Huoltotietokone on vanha miniläppäri jossa on jokin vanhempi Windows käyttöjärjestelmänä. Taisin sen saada palkanlisänä jostain säätöhommasta. Akkukin pelaa vielä. Näyttö vain on himmeä eli ulkoilmassa poudalla ei oikein erota.
1100 Brevaan tein lukuisia muutoksia TunerProlla ja syötin muokatut tiedostot pyörän ECUn sulateltaviksi. Kulkua ja taloudellisuutta lisää ja sopivuus näihin viileisiin olosuhteisiin.
1400 Californiaan olen puuttunut aivan hieman, osin 7SM-järjestelmän laajuudesta johtuen, joihinkin taulukkoarvoihin.
Taulukoita kun on useita kymmeniä jo yhdessä ajomoodissa. Rakennepuolen muutoksilla olen saanut polttoaineen kulutusta hillittyä merkittävästi. Sen osaston muokkaaminen on tullut tiensä päähän. Kaikki muutokset ovat kotiasentajan tehtävissä. Lisää blogissani.
Nyt pitäisi ryhdistäytyä 1400:n softapuolen muokkaamiseen. Olen jo asentanut lambda-näytön ja öljyn lämpömittarin ohjaustankoon. Myös öljyn lämpötila on paremmin hallinnassa kuin vakiopyörällä sillä jäädytystä voi nyt säätää. Taidan uhrata piaggio- eli sadeasetuksen tutkimuksen ja testauksen asialle. Kaksi muuta ovat referenssinä ja taulukkojen perusarvojen lähteenä. On siis aina ainakin yksi varmasti toimiva ajomoodi käytössä.
On joutavaa aikaa näin kun sosiaalinen puoli on osin jäissä ja muukin tekeminen tauolla.
Onko muilla ollut projekteja 1400-koneisten kanssa moottorinohjauksen suhteen?
-
Nuo ohjelmanimet jäivät mietityttämään, en ehkä ole ihan nyt kärryilllä:
a) TunerPro = tällä katsellaan ja muokataan karttoja, jotka on ensin luettu ecusta erillisellä Reader -ohjelmalla, Reader ja TunerPro:hon tarvittavat xdf -tiedostot ladataan GuzziDiag -sivulta
Ylempi liitekuva: miltä 15M ecun Fuel Map näyttää, kun se on luettu IAW15xReader -ohjelmalla ecusta, ja sen jälkeen avattu TunerPro -ohjelmalla
(johon on sitä ennen asennettu XDF -tiedosto 15M V2.28). Kartalla kaasunasennon avautumiskulmat menevät 1.0-2.0-4.2-5.2 jne.
Ihan tämän ohjeen mukaan olen toiminut. Ja tietty Guzzidiagilla tarkastellut toimintoja. Jostain syystä kuitenkin ensimmäiset asteet kaasuläpällä alkavat korkeammalta TunerPron kartoissa. Palkkien määrä on ihan sama. Vaan löytyi toisesta ketjusta tällainenkin kirjoittamasi lause:
Koska ecussa on oppimistoiminto kaasuläpän astearvolle (tps:n kertoma kaasuläpän kulma voi vaihdella tyhjäkäynnillä – esim. tps:n perussäädöstä johtuen), ei kaasuläpän tyhjäkäyntiasennolle voida antaa kiinteää astearvoa.
En tiedä olisiko sillä jotain tekemistä tuon kartan näkymän kanssa. Siis että latautumisen bin-tiedostona tuolleen jos TPS ei ole ohjearvossa. Mutta tämä oppiminen selittää sen että Guzzidiagin näytössä saattaa lukea tyhjäkäynti, tai sitten kaasuläppä auki, joissain tapauksissa samalla volttiarvolla. Kun kerkeän, teen seuraavanlaisesti: Lataan alkuperäisen kartan takaisin ecuun. TPS ohjearvoon. Ajelen vähän ja katson minkälaista kulmaa Guzzidiag näyttää. Sitten lataan readerilla taas kartan koneelle ja avaan TunerPro RT:ssä (sitä voi muuten käyttää loputtomiin ilmaiseksi mutta pitää odotta 10s laskurin ajan että voi käyttää). Katson sieltä että miltä kartta näyttää. En tiedä onko tuolla mitään tekoa asian kanssa. Ei vaikuta todennäköiseltä. Hämärältä tuntuu.
-
https://photos.app.goo.gl/AxfdN8QTVo2v32kZ6 (https://photos.app.goo.gl/AxfdN8QTVo2v32kZ6)
Edit: Kokeilen laittaa linkkinä kun ei nyt jostain syystä näkynyt kuin Macilla ja Iphonella En tiedä näkyykö senkään takaa sitten mitään.
Kuva tuosta näkymästä. Screencapturella toki parempi olisi mutta sattui puhelimessa olemaan puhelinkäyttöä varten.
-
Ei näy meikäläisen vermeillä. Paitsi teksti.
-
Ei näy meikäläisen vermeillä. Paitsi teksti.
https://photos.app.goo.gl/AxfdN8QTVo2v32kZ6 (https://photos.app.goo.gl/AxfdN8QTVo2v32kZ6)
Näkyykös linkin takaa?
Koetan selvittää mikäs kun ei näy.Itsellä näkyy. Kuva on Google photosissa. Mutta ei kuvassa mitään ole mitä ei yllä ole kerrottuna. Kaasuläpän ensimmäisen aukeaman palkki on jostain syystä 3,7 astetta kun pitäisi olla pienempi. Ja taitaa ne loputkin enemmän tai vähemmän pielessä olla. Palkkeja on 16 niinkuin kuuluukin.
-
Näkyy linkistä.
-
Jostain syystä kuitenkin ensimmäiset asteet kaasuläpällä alkavat korkeammalta kartoissa
Sitten "karttapohja" ei ole tehtaan alkuperäinen. Tuota muistan, että on pohdittu: miksi tehtaan kartoissa on alkupäässä niin paljon "jakoa", kun tyhjäkäyntialue alkaa sieltä muutaman asteen tienoilta ja sitten pääasiassa ajellaan siellä 15-30 asteen tienoilla ja vastaavasti kun avataan ratvakkaammin kaasua, tehossa ei enää ole niin hirmuisesti hyppyä. Jos olen ymmärtänyt tämän oikein, tämä johtuu imukanava/ pyöreä kääntyvä läppä -virtaustekniikasta. Pienillä läpän avautumiskulmilla ovat ilmamääräerot suuria ja suurilla pieniä. Tehtaan jäljiltä Fuel Map -asteet menevät: 1.0-2.0-4.2-5.2-6.8-jne.
Mutta tämäpä onkin asia, jonka voi itse muuttaa TunerProlla. Vasemmalla hakemistopuussa kohdassa (tämä esimerkki 15M ecun taulukoista) "Definiton (Read Only) - Throttle map points fuel" voi syöttää itse, miten Fuel Map -kartan kaasunavautumiskulmat menevät. Esim. muinoin 15M ja 15RC ecuja tutkinut nimimerkki "Meinolf" sääti omaa pyöräänsä avautumiskulmilla, jotka alkoivat: 2.0-3.3-4.2-5.1-6.8-jne. Mutta tämä on ymmärtääkseni järkevää vain silloin, kun säätää/(säädättää) itse karttansa. Jos muuttaa avautumiskulmia, kartassa olevat arvot eivät ole enää "vaihtokelpoisia", siksi en esim. itse ole tähän puuttunut. Jos kopioi karttoja jonkun toisen tiedostosta, "X ja Y" arvot on oltava identtiset, muuten soluissa olevat arvot eivät ole "vaihtokelpoisia" eri tiedostojen välillä. Sitten jos ottaa käyttöön koko kartaston kerralla sellaisenaan, asialla ei ole väliä. Esim. tuota Meinolfin V11 -karttaa on saanut jakaa ja kokeilla. Aikanaan, kun otin siitä kiihdytyskartan omaan tiedostooni, hänellä oli vielä avautumiskulmajako tehtaan arvoissa.
Laitan liitteeksi kuvan, jossa näkyy ensin Fuel Map ja sen alla tuo toinen taulukko, missä syötetään kaasunavautumiskulmat.
ecussa on oppimistoiminto kaasuläpän astearvolle
Tuon tekstin asiayhteyttä en enää muista, mutta olettaisin että tuo teksti on koskenut sellaisia ecuja, joiden yhteydessä ei ole säädettävää tps:ää (ei pitkiä hahloja), vaan "tps reset" -toiminto (esim. 5AM). 15M (Jackal, vanhemmat V11 mallit) on muistini mukaan sellainen että kaikki on aina "kiinteää". Kun ei ole lambdaa, ei ole "itse opittavia arvoja".
-
Jostain syystä kuitenkin ensimmäiset asteet kaasuläpällä alkavat korkeammalta kartoissa
Sitten "karttapohja" ei ole tehtaan alkuperäinen. Tuota muistan, että on pohdittu: miksi tehtaan kartoissa on alkupäässä niin paljon "jakoa", kun tyhjäkäyntialue alkaa sieltä muutaman asteen tienoilta ja sitten pääasiassa ajellaan siellä 15-30 asteen tienoilla ja vastaavasti kun avataan ratvakkaammin kaasua, tehossa ei enää ole niin hirmuisesti hyppyä. Jos olen ymmärtänyt tämän oikein, tämä johtuu imukanava/ pyöreä kääntyvä läppä -virtaustekniikasta. Pienillä läpän avautumiskulmilla ovat ilmamääräerot suuria ja suurilla pieniä. Tehtaan jäljiltä Fuel Map -asteet menevät: 1.0-2.0-4.2-5.2-6.8-jne.
Mietin myös että on täällä joku voinut käydä, mutta en pitänyt sitä varsin todennäköisenä. Olisi hauska tietää mikä kartta on. Ja kokeilla uteliasuuttani myös alkuperäistä. Nythän en voi tietää onko se parempi vai huonompi :D Mutta kyllä tuo omalta osaltaan varmaan selittää että kun kaasua on käännetty niin vähän että TPS:n millivoltit on jotain 600-700 (en nyt muista asteita, tosi vähän kuitenkin) niin voi olla ettei kone oo niin sanotusti ja varsinaisessa merkityksessä kartalla.
Mutta tämäpä onkin asia, jonka voi itse muuttaa TunerProlla. Vasemmalla hakemistopuussa kohdassa (tämä esimerkki 15M ecun taulukoista) "Definiton (Read Only) - Throttle map points fuel" voi syöttää itse, miten Fuel Map -kartan kaasunavautumiskulmat menevät. Esim. muinoin 15M ja 15RC ecuja tutkinut nimimerkki "Meinolf" sääti omaa pyöräänsä avautumiskulmilla, jotka alkoivat: 2.0-3.3-4.2-5.1-6.8-jne. Mutta tämä on ymmärtääkseni järkevää vain silloin, kun säätää/(säädättää) itse karttansa. Jos muuttaa avautumiskulmia, kartassa olevat arvot eivät ole enää "vaihtokelpoisia", siksi en esim. itse ole tähän puuttunut. Jos kopioi karttoja jonkun toisen tiedostosta, "X ja Y" arvot on oltava identtiset, muuten soluissa olevat arvot eivät ole "vaihtokelpoisia" eri tiedostojen välillä. Sitten jos ottaa käyttöön koko kartaston kerralla sellaisenaan, asialla ei ole väliä. Esim. tuota Meinolfin V11 -karttaa on saanut jakaa ja kokeilla. Aikanaan, kun otin siitä kiihdytyskartan omaan tiedostooni, hänellä oli vielä avautumiskulmajako tehtaan arvoissa.
Selasin nuo muutettavat kohdat, mutta tämä ei tullut mieleeni kun en ole perehtynyt kuin olemassa olevien karttojen muokkaamiseen Hestecillä, ja siinäkin kaasuläpän aukeaman sijaan muuttuja oli ali/ylipaine. En nyt yhtäkkiä keksi miksi joku haluaisi laittaa noi map pointsit tolleen, 3,7 astetta on aika iso lähtötilanne. Ehkä joku on ajatellut että saa enemmän pisteitä sille alueelle missä kaasuläppä eniten liikkuu kun unohtaa tyhjäkäynnin. Käytännössä vaikeuttaa kaikkia risteyksissä ja liikenneympyröissä ajoa. Ainakin säätöä hankaloittaa/pakottaa isompaan kompromissiin kun kaasu on kiinni. Toisaalta saastekuopat mun käsittääkseni on edelleen tuolla kartassa, joten jos ois jotain suorityskykyä ajatellen oikeesti säädetty niin ei kai nekään siellä ois. Jos muokkaa karttaa tolleen ja lukuarvot suuttimille ja kipinälle jää samaksi, niin sehän vaan siirtää seosta laihemmalle. En kyllä nyt tiedä mitä sille kannattaisi tehdäkään. Tai onko välttämättä tarve tehdä mitään. Menee vähän niinkuin koko homma pian uusiksi.
ecussa on oppimistoiminto kaasuläpän astearvolle
Tuon tekstin asiayhteyttä en enää muista, mutta olettaisin että tuo teksti on koskenut sellaisia ecuja, joiden yhteydessä ei ole säädettävää tps:ää (ei pitkiä hahloja), vaan "tps reset" -toiminto (esim. 5AM). 15M (Jackal, vanhemmat V11 mallit) on muistini mukaan sellainen että kaikki on aina "kiinteää". Kun ei ole lambdaa, ei ole "itse opittavia arvoja".
Voi olla, ja kuulostaa loogiselta, mutta muistelisin että oli 15M. Muuten en olisi tähän yhteyteen tuota huomannut ottaa, mutta voi olla että oon lukenut vähän liian nopeasti kun oon selannut noita ketjuja tästä aiheesta. Tarkistan jos löydän sen. Mutta se on kuitenkin oma havainto että 15M:ssä kun sen yhdistää Guzzidiagiin niin siinä saattaa moottorin tilassa tosiaan lukea kaasuläppä auki tai tyhjäkäynti, ja jos käännät vähän kaasua ja löysäät takaisin, niin ei välttämättä lue enää tyhjäkäynti. Tilanne vaihtuu jonkin perusteen mukaan.
-
Tämä liittyy välillisesti tähänkin asiaan sillä opettelin aikanaan vuosikymmenent sitten ohjelmoimaan MegaSquirtia. Ensimmäinen oli 8-bittinen. Siispä ruiskutuskartassa ei ollut paljonkaan muuttujia.
Sen sijaan oli tärkeää, juurikin sinne alapäähän, saada herkästi toimivat asetukset eli painotus alakierroskiihdytyksiin.
Tässä teoriaani:
Jos tyhjäkäyntiä kuvaa arvo 1 on heti kolmesataa kierrosta korkeampi arvo 2. Sen jälkeen 1800 kierrosta arvo 3. 3000 kierrosta vastasi arvo 4 ja loput neljä jäljellä olevaa saraketta jakaantuivat edelleen harveten 6000 kierrokseen asti. Loppu meni sitten omia aikojaan.
16-bittisen saavuttua olikin sitten jo juhlaa säätäminen mutta silloin alapään "näytteenottoa" edelleenkin tiuhennettiin. Pääsi eroon "tyhjistä kohdista" ja yläkierroksillekin riitti tarkkuutta.
32-bittinen MS on jo minulle aivan riittävän tarkka. Ainakin pyöreäsylinterinen ahdettu 850-Guzzi tottelee sitä nöyrästi. Myös etanolilla. Tuossa kammarin nurkassa, metrin päässä sohvasta, on täysremontoitu kanttisylinterinen 950cc kone "digitoituna" odottamassa käyttöönottoa. Sopisi hienosti T3 Californian kulmikkaaseen tyyliin.
Riippuu siis paljon siitä mikä on painotus millekin kierrosalueelle. Jotkut haluavat tarkkuutta ja herkkyyttä 4000 - 8000 rpm alueelle. Silloin lähinnä etsitään parasta kiihtyvyyttä kyseisellä alueella. 32-bittisten ja siitä kehittyneempien järjestelmien suhteen säätövaraa riittää sinnekin.
Olisiko aihetta koittaa jakaa alapään alue uudelleen ja taajemmin? Joutuu toki tekemään laskutoimituksia jonkin verran jos alapäässä tihentää "karttaa". Pelkkä tihentäminen taitaisi rikastaa liikaa.
-
Olisiko aihetta koittaa jakaa alapään alue uudelleen ja taajemmin? Joutuu toki tekemään laskutoimituksia jonkin verran jos alapäässä tihentää "karttaa". Pelkkä tihentäminen taitaisi rikastaa liikaa.
Vois olla aiheellista. Ja mitä pelkkään tihentämiseen tulee, niin tuolla tyhjäkäyntiasennossahan tää laihalla onkin. Tai ainakin oli. Kävin siis ensimmäisen oman kartan ladattuani vähän ottamassa pakokaasuanalyysiä autokorjaamossa, niin muutaman asteen kun oli kaasua kääntänyt niin oli lambda jotain 0,95. Tyhjäkäynnillä oli 1,3 suunnilleen, ja asettui suoraviivaisesti tuohon 0,95 kun hitaasti kaasua avasi. Kierrokset nyt tietenkin oli missä sattuu kun vapaalla piti mitata. Mutta kertoo se silti jotain. Jos tätä on muokannut joku joka on tiennyt mitä tekee joskus jossain, niin ehkä sitä ei ole kiinnostanut minkälainen on taajama-ajo. Tai on vaikka ollut tarkka kulutuksesta? Toivottavasti jompi kumpi edellämainituista kuin että on vahingossa klikannut jotain tai ettei ole ollut hajuakaan mitä tekee. Jos jollain olisi alkuperäinen bin-tiedosto lähettää niin voisi vertailla.
-
Katselin muistiinpanojani 8/2019 ja omassa (15M ecu / V11 Guzzi) on tyhjäkäynnillä läpät olleet tuolloin 3,21 astetta auki (GuzziDiag näytöllä)
CO -säätö = 0. Fuel Map, siellä 3 asteen ympärillä arvot soluissa = 55-87.
PS.
Nimimerkki "Meinolf" on himosäätänyt 15M eculla varustetulle Jackalille ja V11 -mallille omat optimaaliset karttansa (lambda tavoite 0,88 = 12,936 AFR). Jos "koko tiedoston" heittää ecuun, sittenhän siinä menee kaikki nuo astejaot ja kaikki samalla. Voi siis kokeilla.
Muinoin tarjosi paikallisella foorumilla karttojaan kokeiltavaksi. Nyt en nähnyt enää linkkiä mutta voin kysäistä jos haluat kokeilla?
-
Katselin muistiinpanojani 8/2019 ja omassa (15M ecu / V11 Guzzi) on tyhjäkäynnillä läpät olleet tuolloin 3,21 astetta auki (GuzziDiag näytöllä)
CO -säätö = 0. Fuel Map, siellä 3 asteen ympärillä arvot soluissa = 55-87.
PS.
Nimimerkki "Meinolf" on himosäätänyt 15M eculla varustetulle Jackalille ja V11 -mallille omat optimaaliset karttansa (lambda tavoite 0,88 = 12,936 AFR). Jos "koko tiedoston" heittää ecuun, sittenhän siinä menee kaikki nuo astejaot ja kaikki samalla. Voi siis kokeilla.
Muinoin tarjosi paikallisella foorumilla karttojaan kokeiltavaksi. Nyt en nähnyt enää linkkiä mutta voin kysäistä jos haluat kokeilla?
Kyllähän tuo kiinnostaisi, tosin mulla on se HD:n TPS, että menisi sitten keskellä vähän rikkaammalle, mutta laskemalla siitäkin selviäisi. Jos en sitten jostain löytäisi halvalla Guzzin omaa osaa. Hinnan takia tuohon HD:n osaan päädyin. Ja kiitos vinkeistä ja vaivannäöstä, Motomatille samoin. Kyllä tässä hyvin asioita selvisi.
Edit: Varmistin muuten tuon lainauksen, ja se oli siis myös tuon Meinolfin kynästä ilmeisesti, Guzzidiag - suomen kielellä-ketjusta sivulta 38. Nimimerkki "Meinolf" on taas kunnostautunut:
"
15M ecun tyhjäkäynnin sytytyskartan ($B5C7) toiminto on nyt varmistettu. Tämän taulukon arvoja käytetään vain silloin, kun ecu tunnistaa TPS:n olevan asennossa ”tyhjäkäynti” (Idle). Koskee koko kierroslukualuetta maksimikierroslukuun asti. Sytytyshetki pysyy taulukossa annetussa arvossa myös silloin kun kierrosluku on alle pienimmän taulukkoarvon – interpolaatiota ei siis tapahdu.
Koska ecussa on oppimistoiminto kaasuläpän astearvolle (tps:n kertoma kaasuläpän kulma voi vaihdella tyhjäkäynnillä – esim. tps:n perussäädöstä johtuen), ei kaasuläpän tyhjäkäyntiasennolle voida antaa kiinteää astearvoa.
Tyhjäkäynnin stabiloimista ajatellen ainoastaan pienillä kierroslukuarvoilla on merkitystä. Jos joku säätää ruiskutuskarttaansa ”vetonykyä” ajatellen (pienempi nykäisy kun kaasua suljetaan), voi putkessa paukkumista vähentää säätämällä tyhjäkäynnin sytytyshetkeä. Yleensä ennakkoa lisää, koska laiha seos syttyy heikommin.
Tällä tuossa aiemmin siis tarkoitin myös, että 15M ei siis opi TPS:n nollakohtaa, vaan ECU vain päättelee jotain vähän muuta.
-
No niin, askartelin tänään tuon TPS:n ja kaasuläpät tehtaan asetuksiin. Läppä kiinni 156mV, sitten ruuvilla läppää nostaen 500mV. tauluun. Tuosta edellisen sivun ohjetta noudattaen. Guzzidiagilla tarkastus ja kaasuläppä on 3,2 astetta auki. Kuten kuuluukin. Tyhjäkäynti on vähän ylhäällä. Synkat varuiksi kohdilleen, mulla on semmonen aika tarkka ja kalibroitava nestetoiminen SyncPro tms. Latasin vielä uteliaisuuttani sen kartan takaisin mikä tässä alunperin olikin, tyhjäkäynti on siellä 1200rpm korvilla. Käytin pyörän lämpöiseksi ja laitoin CO:n nollaan. ei vaikuta tyhjäkäyntiin. Paljoahan noita kaasuläppiä ei tarvitsisi pienemmälle laittaa, jos tyhjäkäynnin haluaisi vaikka 1100rpm, mikä taitaa olla tehtaan asetus. Mutta silloin ei ole enää tehtaan rajoissa 3,2-3,6. Olisin lähtenyt koeajolle mutta alkoikin sataa.
Tosiaan pitää koeajaa ja katsoa asettuuko tyhjäkäynti, mutta jos haluaa pitää mekaaniset osat tehtaan asetuksissa niin en nyt yhtäkkiä osaa sanoa miten karttoja muokkaamalla kannattaa toimia. Sellainen juttu vielä noissa kartoissa, että kun mulla on se kaasuläpän pienin aukeama 3,7 ast. niin pienimmät pierrokset on 900rpm. Tuossa Camnin laittamassa kuvassa oli kierroksillakin vähän eri jako, 700, 900, 1300 jne. Mulla tais olla sit noilla pienimmillä kierroksilla tiheämpi kartta.
-
Kyllähän tuo kiinnostaisi
Kysäisen.
Jos en sitten jostain löytäisi halvalla Guzzin omaa osaa
Löytyy täältä keskusteluketjuista, USA:ssa oli paikka ja sitten Saksasta sai myös - nämä halvempia kuin varaosana mutta huomattavan kalliita kuitenkin.
Varmistin muuten tuon lainauksen
Juu tästä ei enää mitään muistikuvaa. Suoraan olen kääntänyt Meinfolfin tekstiä itse liikoja ymmärtämättä, arvelen.
1100rpm, mikä taitaa olla tehtaan asetus. Mutta silloin ei ole enää tehtaan rajoissa 3,2-3,6
Tästä olen ymmärtänyt niin, että kun tekee järjestyksessä: a) tps perusasetus läppä kiinni (mV), b) läpän kääntö tehdasarvo-tyhjäkäyntiasentoon (mV), sen jälkeen ei tarvitse stressata, mikä on läpän kulma tyhjäkäynnillä. Vaikka GuzziDiag näyttää hieman poikkeavaa suositukseen nähden. Säätää niin että tyhjäkäynti on mieleinen. Itse säätelen tyhjäkäynnin välitanko irti ja ilmaruuvit kiinni tps -läpästä ja sitten aina toinen läppä tarkasti synkkaan. Sitten kun kaikki on niin hyvin kuin mahdollista ja välitanko kiinni, loppuhienosäätö ilmaruuveista (taas tarkasti synkkaan mittareilla). Ja vot, tikkaa kun singeri... ainakin sen aikaa että joku säätö on taas muuttunut... (preferoin nykyisin tyhjäkäytiä suositusarvon ylärajaan V11 kytkimen kalkatuksen vuoksi).
miten karttoja muokkaamalla kannattaa toimia
Varmuudella tulee hyvä jos olisi koko ajan lambda -arvo tiedossa. Läpistä ilma ja kartoista syöttö. Oma (vähäinen) kokemus osoittaa että "mutu" -perusteella olen ollut metsässä...
Niin ja sellainen tuli mieleen (varmaan taas jostain lukenut) että aikanaan kun 15M ecuilla varustettujen pyörien ohjeita tehtiin, ei voitu kuvitella että jonain päivänä voi loppukäyttäjä itse säätää polttoaneensyöttöä. Siksi ilmaruuvit ja CO -säätö, näillä piti auktorisoidun korjaamonkin saada peli arvoihinsa (esim. Saksan katsastusta varten) - oletuksena että tps perussäätö ja tyhjäkäyntisäätö oli tehty ohjeen mukaan.
-
Varmuudella tulee hyvä jos olisi koko ajan lambda -arvo tiedossa. Läpistä ilma ja kartoista syöttö. Oma (vähäinen) kokemus osoittaa että "mutu" -perusteella olen ollut metsässä...
Juu ei mulla oo tarkoitus alkaa ainakaan toistaiseksi sen enempää kuin tuota pintakaasualuetta, eikä sillekään kai mitään enää tarvi tehdä. Tiputin ruuveista vähän tyhjäkäyntiä, Guzzidiag näytti noin 2,5 astetta. Moottorijarrutusta ei hirveesti tapahtunut kun läpät oli 3,2. Muutin tyhjäkäyntipään karttapisteitä siten että ensimmäinen palkki on 3 astetta, ja paria seuraavaa siten että jako on jotenkin looginen. Jostain tuolta 6 tai 7 asteesta eteenpäin ne olivatkin omien havaintojeni perusteella tehdasasetuksilla. Siis tuo läppien aukeama. Nostelin 3 ast. aukeaman syöttöä tuonne 50 pintaan, ja paria ensimmäistä pystypalkkia samansuuntaisesti ja nyt on hyvä ajaa. Laihallahan se on ollut taajama-ajossa. Sillain että jos ajattelee että jos Guzzilla ei pitäisi ajaa alle 3000rpm niin ei se esim. kakkosvaihteella aiemmin tuntunut ollenkaan luontevalta ja hyvältä noilla kierroksilla. Kun oli laihalla.
-
Laihallahan se on ollut taajama-ajossa
Kiva että sait säädettyä. Tuo se on just tosi ilkeää: liikenneympyrässä kun koetat mennä jonossa nätisti pienillä kierroksilla pintakaasulla ja nykii ja pätkii... ja samoin risteyksistä lähdöt. Miten on mukavaa kun vetää sitten nätisti vaikka kaupungissa olisi alle 3000 tilapäisesti (mutta Jackalissahan joutuu ajamaan korvakuulolla kun ei ole kierroslukumittaria, omaa kokemusta on vastaavasta Stonesta).
-
Laihallahan se on ollut taajama-ajossa
Kiva että sait säädettyä. Tuo se on just tosi ilkeää: liikenneympyrässä kun koetat mennä jonossa nätisti pienillä kierroksilla pintakaasulla ja nykii ja pätkii... ja samoin risteyksistä lähdöt. Miten on mukavaa kun vetää sitten nätisti vaikka kaupungissa olisi alle 3000 tilapäisesti (mutta Jackalissahan joutuu ajamaan korvakuulolla kun ei ole kierroslukumittaria, omaa kokemusta on vastaavasta Stonesta).
Kierroslukumittarin suhteen käytin sitä laskuria mihin syötetään välitykset ja rengas.
-
Kysäisen
Nyt tuli vastaus. Tällainen tiedosto on saatavilla.
"
https://1drv.ms/u/s!ArkujZsemOkOkO0KicDMBDRauaDL5A?e=FQOOlf (https://1drv.ms/u/s!ArkujZsemOkOkO0KicDMBDRauaDL5A?e=FQOOlf)
California mallit, joissa 15M ecu ja PF3C TPS (Aluminium, EV, Jackal, Special, Special Sport, Stone).
Käyttölupa:
Karttoja saa käyttää, ainut mitä tekijä pyytää, on palaute.
Ohjeita:
Yksittäisten karttojen kopioimista näistä kartoista omiin ei suositella, koska *.BIN -tiedoston kartat niveltyvät toisiinsa "kuin vaihteiston rattaat".
Varustuksesta säätöpyörässä (Jackal):
Busso -äänenvaimentimet, muuten täysin alkuperäisvarustus. BIN -tiedoston pitäisi siis sopia kaikkiin vastaaviin California -malleihin muutoksitta.
Säädöt tätä *.BIN -tiedostoa käytettäessä:
- CO -säätö = 0.
- TPS perusasetus 156 mV.
- Ilmaruuvit täysin kiinni. *)
- Tyhjäkäynnin synkronointi molempien läppien top -ruuveilla. *)
- Moottorin lämpötila-anturissa hyvä kontakti (tippa lämmönjohtopastaa päässä).
Mitatuista tuloksista:
Lambda-arvot molemmilla sylintereillä identtiset; kaikilla moottorin- ja ilmanlämpötiloilla ja kaikilla korkeussijainneilla.
Mitä muutettu alkuperäisin tehtaan karttoihin nähden:
- korjatut TPS -lookup -taulukot
- polttoaineensyöttö (Fuel-) ja sytytyskartoissa (Ignition) muutetut taulukot (kierrosluku/tps -arvo) 1)
- ilmanpainetaulukon rakenteen muutos, korjatut taulukkoarvot 2)
- muutetut polttoaineen trim -taulukot (Fuel Trim) moottorin lämpötilalle 3)
- ilmanlämpötilataulukot vasen/oikea -sylinteri identtiset 4)
- korjattu trim -taulukot ilmanlämpötilalle (seos muuttuu lineaarisesti)
- sytytyksen ajoitus V11 -taulukoista (merkittävästi aikaisemmalla kuin California -taulukoissa)
- polttoaineensyötön katkaisu mukaan lukien sytytyksen ajoituksen sovitus suuntaan ”aikaisemmalle” kyseisellä alueella (ei paukuta putkeen)
- kierrosluvun rajoitus hieman alkuperäistä korkeammalla
1)
Peruste taulukon rakenteen muutoksille oli imukanavien poikkipinnan avautuminen (läpät) suhteessa kaasukahvan kääntämiseen (korreloi ilmamassan kanssa)
2)
Taulukon rakenne jakautuu nyt sellaisille korkeusarvoille, joilla tosiasiallisesti on olemassa ajettavia maanteitä.
3)
Taulukko toimii nyt alueella 5 – 125 astetta niin, että seos muuttuu lineaarisesti.
4)
Tehtaan jäljiltä ei identtiset. Oletus: johtuu siitä että Marellin taulukot pohjautuivat alun perin Ducatin taulukkoihin.
*)
Kääntäjän huomautus: kunnioitettavaa hifistelyä. Jos haluaa menetellä perinteisellä tavalla ja käyttää myös ilmaruuveja tyhjäkäynnin säätöön, se tuskin maailmaa kaataa. Kyseessä on on kartantekijän lähtökohta siitä, että kaikki tehdään niin hyvin ja tarkasti kuin käytettävissä oleva tekniikka sallii. Ilmaruuvit säätävät pelkkää ilmamäärää => läpistä säätäminen säätää sekä ilmamäärää että ruiskutusta (tyhjäkäynti optimaalista tämän kartan säädöillä).
Ajotuntuma ei muistuta alkuperäistä enää juuri ollenkaan. Käynnistyy ilman kierrosluvun muutoksia, käy sen jälkeen 900 rpm tyhjäkäyntiä. Kun lämpötila on stabiili, 1000-1050 rpm. Kulutus, pääosin 2 -päällä reippaalla ajotavalla, n. 5L/100 km. Ei paukutusta kun sulkee kaasun, ei nykimistä tasakaasulla, ei nakutusta.
"
-
^Kokeilin äsken tuota yllämainittua karttaa. Ei erityisen hyvin toiminut omassa Jackalissa. Kaasuun reagointi sinänsä ihan hyvä, ja kulkupuoli, mutta melkoisen paljon tuli backfireä ja nykäisyä risteyksiin tullessa ja pintakaasulla. Vaan eipä ole täysin samat asetuksetkaan. En tiedä miten ilmaruuvit ovat. Tyhjäkäynti oli kyllä siinä mikä tuolla mainittiinkin. Ja TPS ei ole sama, vaan on PF4C. En osaa sanoa voisiko vaikuttaa. Vaan mistäs tiedän muutenkaan onko kone miten alkuperäisessä kunnossa. Ja bensanpainetta ja suuttimia en ole mitannut/testannut.
-
Laitoin tuon palautteen kartantekijälle, vastaus: "Kiitos palautteesta. PF4C tps:llä ei voi toimia, koska sen käyrä poikkeaa alkuperäisestä."
PS.
Yhtään en osaa itse arvailla kuinka merkittävät nuo erot ovat.
-
Jos viitsii vaivaa nähdä niin taulukon kuin taulukon saa muutettua kumman tahansa TPS:n käyrän mukaiseksi. Itse en ole matemaatikko mutta joku asiassa kätevämpi voi tehdä laskentakaavan käyrien erotuksen perusteella.
Toinen tapa on Harrison-Stetson-menetelmä jossa arvioidaan käyrien erotusarvot vain tarpeellisimmalta alueelta. Ensin pienempää arvoa ja kierrosten noustessa leikkauspisteen ohi isompaa syöttöä.
Tässä olisi laajakaistalambda otollisimmillaan vaan onnistuisi kyllä kapeakaistaisellakin kunhan ymmärtää sen taipumuksen rikkaalla seoksella yllättäen näyttää laihaa. Johtuu kyseisen lambdatyypin ominaisuudesta. Lämmitettävä kapeakaistainen on hieman parempi asiassa. Laajakaistoja ei taida ollakaan kuin lämmitettäviä.
Kapeakaistainen maksaa noin 20% laajakaistaisen hintaan verrattuna. Pääosan omista mittauksistani olen tehnyt kapeakaistaisella mutta ostin myöhemmin laajakaistaisen mutta sillä on ollut lainaajia vähän siellä sun täällä eikä se ole osannut enää kotitalliin.
Tämmöinen on kadoksissa: https://www.storm-motor.fi/yleisosat-ja-tarvikkeet/mittarit-gps-ja-kamerat/innovate-mittarit/mittarit/innovate-mtx-l-plus-laajakaistalambdamittari-09m-kaapelilla/
Lähteekö Henko kimppaostokseen?
-
Harrison-Stetson-menetelmä
:D
Viittaako kaupunkeihin Liverpool (Beatles) & Nashville (Country&Western) tuo menetelmä?
-
Vai perstuntuman (Harrison -satulamerkki) ja ajatuksen (Stetsonin lätsät) kanssa tekemistä?
-
TTT tai osua lähimmäksi. Puhutaan siis perstuntumalta ja hatun alta arvaamalla. Eli parhaat tunnevälineet käytössä. Yleensä osuu melko liki.
-
Laitoin tuon palautteen kartantekijälle, vastaus: "Kiitos palautteesta. PF4C tps:llä ei voi toimia, koska sen käyrä poikkeaa alkuperäisestä."
PS.
Yhtään en osaa itse arvailla kuinka merkittävät nuo erot ovat.
Juu mää oletin näin, mutta kokeilin huvikseni kun ei maksa mitään. Tuo volttikäyrähän lähtee nousemaan PF4C:ssä nopeammin kuin PF3C:ssä, joten sen pitäisi olla pintakaasulla vähän rikkaammalla. Sitä en osaa sanoa mitä liian aikainen sytytys tässä tapauksessa tekee. En itsekään osaa sanoa miten merkittävä ero on.
Jos viitsii vaivaa nähdä niin taulukon kuin taulukon saa muutettua kumman tahansa TPS:n käyrän mukaiseksi. Itse en ole matemaatikko mutta joku asiassa kätevämpi voi tehdä laskentakaavan käyrien erotuksen perusteella.
Toinen tapa on Harrison-Stetson-menetelmä jossa arvioidaan käyrien erotusarvot vain tarpeellisimmalta alueelta. Ensin pienempää arvoa ja kierrosten noustessa leikkauspisteen ohi isompaa syöttöä.
Koetin löytää netistä jotain mitta-arvoja, mutta lähinnä tuo Camnin yllä laittama kuva tuli vastaan. Ei siis mitään tarkkoja voltteja, en viitsinyt alkaa karkealla arviolla muuttamaan TunerProlla sitä lookup-tablea. Löysin myös muilta palstoilta ketjuja missä nimimerkki Meinolf oli kysellyt tuon PF4C:n voltti/kulma-arvoja, mutta ei löytynyt, ja hän oli päätynyt niiden mukaan käyttämään PF1C:tä, sille ilmeisesti löytyi mittaustulokset, ja on myös halpa TPS.
Tässä olisi laajakaistalambda otollisimmillaan vaan onnistuisi kyllä kapeakaistaisellakin kunhan ymmärtää sen taipumuksen rikkaalla seoksella yllättäen näyttää laihaa. Johtuu kyseisen lambdatyypin ominaisuudesta. Lämmitettävä kapeakaistainen on hieman parempi asiassa. Laajakaistoja ei taida ollakaan kuin lämmitettäviä.
Kapeakaistainen maksaa noin 20% laajakaistaisen hintaan verrattuna. Pääosan omista mittauksistani olen tehnyt kapeakaistaisella mutta ostin myöhemmin laajakaistaisen mutta sillä on ollut lainaajia vähän siellä sun täällä eikä se ole osannut enää kotitalliin.
Tämmöinen on kadoksissa: https://www.storm-motor.fi/yleisosat-ja-tarvikkeet/mittarit-gps-ja-kamerat/innovate-mittarit/mittarit/innovate-mtx-l-plus-laajakaistalambdamittari-09m-kaapelilla/
Lähteekö Henko kimppaostokseen?
Luulen että tänä kesänä en hitsauta pakosarjaan lambdaa, mutta uteliaisuuttani tai harrastusmielessä saatan sen joskus tehdä. Harkitaan. Backfiren pintakaasulla sain ohjelmoitua pois ja siinä oli ensimmäinen tavoite. Kukahan sen lambdan hitsaisi hitsaisi jos sille tielle lähdetään, nuohan taisi olla ruostumatonta?
-
volttikäyrähän lähtee nousemaan PF4C:ssä nopeammin kuin PF3C:ssä
Ei luulisi tällä mitenkään aivan valtavaa merkitystä olevan? Veikkaan että kartat on hiottu sellaisella pieteetillä ja sellaisin henkilökohtaisin mieltymyksin, että senkään vuoksi eivät sovi heittämällä.
Nämä olivat muistini mukaan edullisimmat PF3C potikat, tuo saksalainen käsittääkseni Marellin oma (minulla toiminut ok), tuo USA versio heidän itse teettämäänsä ?
http://ca-cycleworks.com/pf3c.html (http://ca-cycleworks.com/pf3c.html)
http://www.vgs-motorsport.com/produktinfo-pf3c-potentiometer.html (http://www.vgs-motorsport.com/produktinfo-pf3c-potentiometer.html)
-
^ Juu mää oon noita potikoita kans googletellu, on vaan suht tuore tuo oma PF4C että en nyt heti taida ostella, mutta saas nähdä.
-
Cycle Works tuote vaikuttaa tosi luotettavalta: https://www.youtube.com/watch?v=cZK9fVvNaC4 (https://www.youtube.com/watch?v=cZK9fVvNaC4)
-
Vasta-alkajan typerä kysymys tänne väliin: Latasin Tunerpron. Mutta mistä saan sinne näitä xdf-filejä? Guzzidiagin readerilla ja writerilla tulee bin-tiedostoja.
Haluaisin testata valmista karttaa Brevassa (1100), jossa lambda olisi pois päältä. Mutta homma tyssää siihen kun en saa mitään karttaa näkyviin Tunerprossa. Konvertointiohjelma kehiin vai mitenkä?
Netistä yrittänyt etsiä vastausta mutta ei osu silmään.
-
Vasta-alkajan typerä kysymys tänne väliin: Latasin Tunerpron. Mutta mistä saan sinne näitä xdf-filejä? Guzzidiagin readerilla ja writerilla tulee bin-tiedostoja.
Haluaisin testata valmista karttaa Brevassa (1100), jossa lambda olisi pois päältä. Mutta homma tyssää siihen kun en saa mitään karttaa näkyviin Tunerprossa. Konvertointiohjelma kehiin vai mitenkä?
Netistä yrittänyt etsiä vastausta mutta ei osu silmään.
Ei ole typeriä kysymyksiä. :)
https://www.von-der-salierburg.de/download/GuzziDiag/
Siellä ihan alhaalla FTDI driverin asennusohjeen alla. Valitset vaan pyörän ja ECU:n mallin mukaan oikean XDF:n.
-
Vasta-alkajan typerä kysymys tänne väliin: Latasin Tunerpron. Mutta mistä saan sinne näitä xdf-filejä? Guzzidiagin readerilla ja writerilla tulee bin-tiedostoja.
Haluaisin testata valmista karttaa Brevassa (1100), jossa lambda olisi pois päältä. Mutta homma tyssää siihen kun en saa mitään karttaa näkyviin Tunerprossa. Konvertointiohjelma kehiin vai mitenkä?
Netistä yrittänyt etsiä vastausta mutta ei osu silmään.
Ei ole typeriä kysymyksiä. :)
https://www.von-der-salierburg.de/download/GuzziDiag/
Siellä ihan alhaalla FTDI driverin asennusohjeen alla. Valitset vaan pyörän ja ECU:n mallin mukaan oikean XDF:n.
Kiitos!
-
Muokkasin TunerProlla hiukan tekemääni Nevadan E85 etanolikarttaa samalla kun näpertelin win 10 tablettia tallikoneeksi.
Tulipa laitettua uusimmat GuzziDiag, Reader ja Writer ohjelmat. Kaikki menee sukkana paitsi välijohdon FTDI (virtuaali sarjaportti) ajurin joutuu manuaalisesti turaamaan, kun windows kitisee ettei ole sertifioitu. GuzziDiag:ssa (V0.50) ei jostain syystä jää pudotusvalikkojen valinnat muistiin. Aina uudelleen käynnistäessä joutuu valitsemaan mitä arvoja haluaa nähtäväksi. Jotuneeko ohjelmasta vai windows 10:stä ?
Muutaman kylmäkäynnistyksen Nevadalla tein ja hyvin pörähti aina käymään. Kylmästartin muokkaus kartalle on helppoa, mutta käyttökokemus ottaa aikansa.
Liitekuvassa TunerProlla tehdyt pikku muutokset. Kartan laitoin saataville Ecu maps ketjuun (linkki (https://foorumi.guzziclub.fi/index.php?topic=5298.msg76790#msg76790)).
-
Vaikuttaa hyvältä, kiitos. Otin talteen, kokeillaan.
FTDI (virtuaali sarjaportti) ajurin joutuu manuaalisesti turaamaan, kun windows kitisee ettei ole sertifioitu.
Linuxeilla ei tarvitse turata sitäkään, tulee portin asettelu talon puolesta. ;)
GuzziDiag:ssa (V0.50) ei jostain syystä jää pudotusvalikkojen valinnat muistiin. Aina uudelleen käynnistäessä joutuu valitsemaan mitä arvoja haluaa nähtäväksi. Jotuneeko ohjelmasta vai windows 10:stä ?
Ei taida johtua W:sta koska Linuxilla on sama vaiva. Korjaantunee uudella versiolla joskus. Ja ainahan voi käyttää edellistä versiota. Vaikka – eipähän tuo ole iso puute.
-
Ok. Hyvä tietää, niin palaan V0.47 versioon, jota pari kesää sitten käytin, kun viimeksi säätöjä tutkailin. Muuten olen vain ajellut - nautinnolla.
Tuo 20-15-10-5 % versio ei ollut se ensimmäinen. Kokeilin eilen 30-25-20-15-10 % startti rikastusta pidemmälle ajalle, mutta sillä se kävi liian rikkaalla.
Tavanomaisen pirtsakkuuden sijaan kone kävi alkuminuutin "paksusti ja keinuen". Tämä toinen iteraatio vaikutti männille maistuvan heti paremmin.
edit: ps. ajattelin vielä lisätä, etten ole enää tehnyt GD:llä resetointeja syöttäessäni eculle uuden kartan.
Kartalle tehty pikku muokkaus astuu voimaan ja vaikutus on helpompi havaita, kun ei resetoi.
TPS reset ja itseoppivien reset liittyvät nähdäkseni enemmän mekaanisiin (imubalanssin/venttiiliensäädön ja tps:n) muutoksiin.
Toki jos kartta olisi kokonaan erilainen tai rankasti muokattu, niin silloin tilanne voisi olla eri.
-
GuzziDiag koodaaja kirjoitteli taannoin myös paikallisella foorumilla että W10 kanssa on ilmennyt tätä vaivaa.
USB liittimessä oleva adapteri oli tunnistettu FT232R - laitteeksi mutta ajuri ei asentunut automaattisesti.
Piti hakea sirun valmistajan sivuilta (https://ftdichip.com/drivers/vcp-drivers/) ajuri 2.12.36.4 x64 ja asentaa manuaalisesti.
Ensimmäisen asennuksen jälkeen laite tunnistettiin, mutta ajurittomana. Toisen kerran sama asennus, sitten ajuri oli ilmaantunut ja kaapeli näkyi oikein laitehallinnassa.
-
Kartan laitoin saataville Ecu maps ketjuun
Otin talteen, kokeillaan
Nyt kun en ole ainakaan vuoteen puuttunut itse karttoihin ja asiat eivät ole muistissa enää täysin... Eikös tässä ole tärkeää, että kun nuo jaossa olevat tiedostot ovat *.bin -tiedostoja, niissä on "kaikki". Siis jos sen sellaisenaan siirtää pyöränsä ecuun, tulee koko paketti, kaikki kartat. Polttoaineen syöttö, sytytys, kylmäkäynnistys ja kaikki korjauskartat (ilmanpaine, imuilman lämpö, moottorin lämpö) jne. Jos on jo säätänyt omiaan, omat säädöt "kirjoittuvat yli".
Että jos haluaa esimerkiksi vain tuon kylmäkäynnistyksen, niin sitten pitää todella TunerPro:n sisällä käyttää "copy-paste" -menetelmää ja siirtää vain tuo haluamansa kartta omaan kartastoonsa. Tai sitten tekee TunerPro:lla vastaavan muutoksen omiin karttoihinsa - mikä tässä kylmäkäynnistys -tapauksessa vaikuttaa helpolta vaihtoehdolta, koska muutoksia on vähän ja ne voi tehdä käyttämällä "kerroin" - toimintoa.
Itse olen aina meinannut tuota moottorin kampiakselin kierroslukumäärään perustuvaa kylmäkäynnistyskarttaa muuttaa. Jo vuosia sitten kun moottoria värkättiin (vääntönokka), menivät monet asiat heikommaksi. Polttoaineen syöttö korjattiin dynossa. Mutta esim. koskaan ei lähde käyntiin antamatta kunnolla kaasua. Moottorin lämpötilaan perustuvaa korjauskarttaa olen vähän muokannut, mutta sen vaikutus lienee ihan liian kevyt tähän tarkoitukseen.
-
Juu tuo "kartta" on siis oikestaan kartasto. Bin tiedosto sisältää sytytys, polttoaine, kylmäkäynti, sylinterienvälisen erotuksen jne.
Eli laittamani E85_s .bin on aiempi E85 .bin, johon olen lisännyt tuon starttirikastus muutoksen.
Liitekuvana tuota biniä TunerProlla avattuna -> main fuel, ignition sekä startti rikastus.
Main fuel (left) kartalle tehtävä muutos (esim 33% lisärikastus) siirtyy automaattisesti myös Fuel Right calculated taulukkoon.
Etanoli kartta on siis alkuperäinen tehdasBin, jossa 33% lisää main fuel, 3 lisää Ignition timing + nyt tuo 20-15-10-5 % start enrichment taulukoilla.
Mitään muuta ei tarvitse muuttaa, eikä hyvän toimivuuden sekä ajotuntuman kannalta näyttäisi olevan tarpeenkaan.
Moottorin lämpötilakartan muokkaus vaikuttaisi liian pitkään (ja sotkisi hyvin toimivaa tehdaskarttaa).
Start enrichment eli 4000 kierrosta (vajaa neljä minuuttia 1100 rpm tyhjäkäynnillä) on sopiva käynnistyksessä ja moottorin lämpenemisen aluksi.
Oma ajatukseni muutoksissa on analoginen ja vain tarpeellinen. Kuten vaihtaisi etanolille sopivat suuttimet kaasuttimeen.
Ja nyt vielä starttia avittamaan avarampi ryyppysuutin. Liiaksi moninaisiin EFI taulukoiden yksityiskohtiin eksyminen vie suotta sivupoluille.
-
Moottorin lämpötilakartan muokkaus vaikuttaisi liian pitkään
Jos vaan muokkaa moottorin lämpötilakarttaa esim. välillä -20 C / +10 C eikä koske muualle, silloinhan rikastus toimii vain "kylmänä".
Mutta kuten sanottu, tällä saralla en onnistunut saamaan aikaan tunnistettavaa positiivista vaikutusta.
Ja nyt vielä starttia avittamaan avarampi ryyppysuutin
No nyt kaasutinmiehet raapivat päätään... "Ryyppysuutin" = muokattu kylmäkäynnistyskartta ("start enrichment map").
-
Jos vaan muokkaa moottorin lämpötilakarttaa esim. välillä -20 C / +10 C eikä koske muualle, silloinhan rikastus toimii vain "kylmänä".
Uskoisin, että rauta ja öljy lämpiävät niin hitaasti, että liekki hukkuu liikaan soppaan.
No nyt kaasutinmiehet raapivat päätään... "Ryyppysuutin" = muokattu kylmäkäynnistyskartta.
;D Aikoinaan oli sellaiset kaasuttimet, joissa oli muoviset nipsut, jotka nostettiin pystyyn ryypyttämään.
Koneen käynnistyttyä nuo nipsut tönättiin kumoon -> ryyppy pois. Nipsujen ja jousten alla oli ihan oikeat suuttimet, jotka pystyi vaihtamaan isompaan tai pienempään sopivan ryypytyksen säätämiseksi. (https://www.bevelheaven.com/Products/dellorto/choke-lever.jpg)
Saman asianhan tuo käynnistysrikastus ajaa. Isommat numerot - enemmän soppaa.
Kaikki nykyään vaan mitään purkamatta ja sormia likaamatta. Muutama näppäily, tallennus ja eikun kokeilemaan :P
-
Näitä moottorinohjauskarttoja muuttaessa täytyy tietää mitä tekee. Aivan kuin jotain venttiilejä säätäessä tai mitä tahansa huoltoa tehdessä on oltava varma oikeasta menettelystä. Muuten voi tulla seuraamuksia.
Jos uuden kartan saa halvalla joltain tuntemattomalta Viipurin torilla, ei sitä noin vaan voi käyttöön ottaa. Koska täytyy tietää mitä tekee, niin silloin tietenkin ollaan selvillä TunerPro:n käytöstä ja voidaan katsoa läpi se uusi kartta ja panna merkille, miten se poikkeaa entisestä ja mitä vaikutuksia muutoksilla on odotettavaissa. Vertaisverkko on hyvänä apuna karttojen vertailussa. Vasta sitten voidaan harkita sen käyttöönottoa.
Tällä Gruppon sivustolla jaetuista kartoista näyttäisi olevan perusteellinen vertaisarviointi ja palautteet poksahtavat kyllä oitis kaikkien näkyville. Minä kuitenkin tutkin nämäkin täältä saamani kartat tarkoin ihan sen vuoksi, että haluan tietää mitä siinä on muutettu ja mikä vaikutus on odotettavissa. Mitäpä iloa tästä harrastuksesta muuten olisi...
Ennen uuden kartan sisäänkirjoitusta pitää entisestä ottaa varmuuskopio. Siis lukea vanha kartta ecu:sata ylös ja tarkistaa TunerPro:lla, että se nyt on oikeasti kartta, ja vasta sitten tallettaa se varmaan paikkaan kovalevylle ja mielellään myös jollekin ulkoiselle tallennusvälineelle, jotta voidaan tarvittaessa palata helposti takaisin siihen.
Kartan lukeminen ecu:sta tietokoneen kovalevylle ei vielä muuta karttaa mietenkää. Se voidaan siis tehdä hyvissä ajoin ja kaikessa rauhassa vertailla eri karttoja toisiinsa TunerPro:lla.
Moottorinohjauksen manipulointi on kriittistä toimintaa, eikä siinä saa hutiloida yhtään! Kun karttoja luetaan ecu:sta ja kirjoitetaan ecu:un on huolehdittava, että pyörän akun ja tietokoneen sähkönsaanti ovat riittävät, eikä tule tietokatkosta sähköjen loppumisen vuoksi. Olen huomannut, että on saatavana kelvottomia ftdi portin sovitinkaapeleita, jotka tekevät johdinkatkoksia huonojen liittimien vuoksi. Ne pitää siis tarkastaa maalaisjärjen kanssa, että ovat kunnollisia.
PS. TunerPro on Windows softaa, mutta sitä voi mainiosti käyttää myös Linuxilla käyttäen Windows-Linux-Windows koodin käännösohjelmaa. Sellainen on esim. Vine, joka löytyy vaikkapa Ubuntun ja sen varianttien sovellusvarastosta ilmaiseksi hakusanalla vine. TunerPro:n asennusta Vinelle helpottaa apuohjelma PlayOnLinux, joka löytyy samalla tavalla.
-
Samaa mieltä, että onnistuakseen muokkaus vaatii huolellisuutta, teoreettista tietämystä ja käytännön antamaa kokemusta.
Muokata kannattaa vain yhtä kohtaa kerrallaan ja sitä sitten käytännössä vielä testata/koekäyttää.
Moottorin toiminta on pohjimmiltaan sama oli sitten kyse kaasuttimella tai ruiskutuksella toimivasta.
Vaikeutena kartta-arvojen muuttamisessa on se, että eri karttojen välisten suhteiden laskentakertoimet eivät ole tiedossa.
Siksi on mielekästä käyttää prosentuaalista muutosta valituille sarakkeille lähinnä peruskartalla, kuten main fuel.
Välillä on myös hyvä selventää/yksinkertaistaa vaikutusta käytännössä, kuten tuo start enrichment ja kaasuttimen ryyppysuutin.
Jos kaikki muu pysyy ennallaan, niin ryyppysuuttimen suurentaminen=start enrichment kartan arvojen suurentamista.
Joskus arvot myös ovat tiedossa, kuten sytytyskartan aktuaaliset numeroarvot, jotka tarkoittavat sellaisenaan ennakkoa asteissa.
Lämpötilakartat puolestaan ovat enemmän tai vähemmän korjauskerroin arvoja, joiden todellinen vaikutus p-aineen annosteluun ei ole tiedossa.
TunerPro on sikäli turvallinen, että se kirjaa vain sallittuja arvoja kunkin taulukon eri sarakkeille (xdf filen antamaa tietoa ?).
Esim fuel enrichment ensimmäisten sarakkeiden kylmimmät arvot -55, -43, -31 olisivat olleet 9.04, 9.04 ja 8.74, MUTTA koska taulukolle on määritelty (ei ole mistään nähtävissä) maksimiarvo 7.97, niin TunerPro korvasi nuo laskutehtävän (+20%) tulokset tuoksi sallituksi maksimiarvoksi.
Start enrichment kartasta ei myöskään ole tietoa ovatko nuo 1.0 suuremmat arvot % lisäystä, millisekuntien lisäystä vai jonkin laajemman laskukaavan yksi osatekijä. Epäilisin jälkimmäistä kytkeytyneenä muihin (imuilma, öljy) lämpökarttoihin, joista TPS kulmalla lisättynä tulee syötettävän pa:n määrä eli ruiskusuuttimen pulssin pituus millisekunteina työtahtia kohden.
-
Aika vähän olen päässyt ajamaan uudella tukevammin käynnistysrikastetulla kartalla, mutta hiukan kuitenkin. Kylmäkäynnistyksiin +15° – +10° lämpötiloissa ei sillä tullut helpotusta. Startti oli hyvin vaikeaa, lupaili vaan ja tukehtui, välillä tuntui, että ei lähde lainkaan. Ilmeisesti rikastusta on liikaa. Talvihommina täytyy opetella TunerProlla sitä virittelemään. Edellisellä kartalla (+3, +33%) toimii paremmin, vaikka onkin hiukan pitkä vieteri viileässä, siihen kun on jo kesän aikana tottunut. Nyt kyllä näyttää, että loppuu tämän kesän ajot.
-
Kyllä, kesä meni. Saatan silti ajella joko California Adamantilla eli kallistelevalla trikellä tai, jos sattuu vielä kuivia ja lämpöisiä päiviä niin California 1400 GTS saa kyytiä. Mutta etanolin käytön jätän toiseen kertaan.
Etanolia en ole unohtanut eräästä projektista eli California T3:seen käyttämättä jatkossakin. Teen uuden kiinnityksen ahtimelle ja olemassa olevaa digitaalista sekä täysin säädettävää moottoriohjausta kehitän kun samalla asennan 850-koneen tilalle peruskunnostetun 950 cc koneen. Sopii tyyliltään paremmin T3:sen kulmikkaaseen muotoiluun. Kaipaa, ehkä, tuplatulppakantta mutta sen tekeminen ei ole kuin hetki koneistusta jos on irtokannet. Jakopöytä vain pystyasentoon ja koneistuskulma kohdalleen.
Alkuperäisen pyöreäsylinterisen koneen kunnostan myöhemmin. Jos ikää ja innostusta riittää.